ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nightvision

#2026 Re: ZOBS

Post by nightvision »

Bakir1 wrote:Horizontalna je starija, mozes se natezati na temu neuskladjenosti te dvije signalizacije ali ne lipsi magarce...
Jbga ja bih rekao da je obratno, sto uopste ne znaci da sam u pravu, samo kontam koliko ce policija namlatiti kazni u budzet radi ovoga. "Zao nam je gospodine, ali zar niste vidjeli znak..." :twisted:
mayab

#2027 Re: ZOBS

Post by mayab »

policajac > semafor > vertikalna signalizacija > horizontalna signalizacija
Dzontra_Volta

#2028 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Ja ne znam da u zakonu postoji odredba koja daje prednost vertikalnoj signalizaciji u odnosu na horizontalnu (i obratno).
Koliko znam, znakovi zabrane i ograničenja imaju prednost, odnosno moraš ih se obavezno pridržavati, što bi u ovom slučaju bilo da prednost ima znak "zabrane preticanja", odnosno puna linija. Isto bi bilo i da imamo vertikalni znak koji označava zabranu preticanja i isprekidanu liniju, tad bi prednost opet imao znak zabrane, odnosno ovaj put vertikalna signalizacija.
Bakir1

#2029 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Prioritet znakova u saobraćaju je sledeći, od najnižeg ka najvišem :

saobraćajni znak – horizontalni
saobraćajni znak – vertikalni
semafor
saobraćajac
onako kako je mayab napisao, tako da je moja greska, vertikalna je starija od horizontalne, a sve na tragu postivanja znakova sa zabranom
jasko__

#2030 Re: ZOBS

Post by jasko__ »

Je li neko upoznat u kojim situacijama je obavezno imati Međunarodnu punomoć izdatu od strane Bihamka???

Konkretno me interesuje mogu li preći granicu sa Hrvatskom u autu čiji je vlasnik moj otac...treba li mi ta punomoć na granici...i još, da li bi mi je tražio saobraćajac ako bi me eventualno zaustavio negdje u Hrvatskoj???? Prijatelj me ubjeđuje da za granicu ne treba ali da mi saobraćajac može pisati kaznu ako me negdje zaustavi !!!!!
azdralovic

#2031 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

jasko__ wrote:Je li neko upoznat u kojim situacijama je obavezno imati Međunarodnu punomoć izdatu od strane Bihamka???

Konkretno me interesuje mogu li preći granicu sa Hrvatskom u autu čiji je vlasnik moj otac...treba li mi ta punomoć na granici...i još, da li bi mi je tražio saobraćajac ako bi me eventualno zaustavio negdje u Hrvatskoj???? Prijatelj me ubjeđuje da za granicu ne treba ali da mi saobraćajac može pisati kaznu ako me negdje zaustavi !!!!!
ja sam isao nekoliko puta sa ocevim autom i na granici stvarno niko nista ne pita... nisu me nikada zaustavljali doduse poslije toga...
Dozer

#2032 Re: ZOBS

Post by Dozer »

Punomoc u takvim slucajevima je potrebna. To ako je niko ne trazi ne znaci da je ne treba imati. Jer, ako je neko zatrazi, bilo na granici ili negdje drugo, onda je problem i peripetija koja moze ici cak dotle da se vozilo i zaplijeni dok se ne pojavi pravi vlasnik, tj. onaj na kome je saobracajna.

To sto je prezime vozaca isto kao i prezime vlasnika - ne znaci nista bez punomoci.
madner

#2033 Re: ZOBS

Post by madner »

Sta je potrebno za punomoc?
holowey

#2034 Re: ZOBS

Post by holowey »

bolje biti siguran pa izvaditi punomoc... prelazak je lutrija ali nikad ne znas na koga mozes da naletis... prelazio sam granicu sa autom registrovanim na tudje ime i nikada mi niko nije trazio nikakvu punomoc... samo provjere saobracajnu i zeleni karton... cak mi se ovo ljeto desilo da sam dva puta prelazio granicu sa crnom gorom, i greskom pri prelasku pruzao pogresnu saobracajnu (od drugog vozila), niko nista nije primjetio (ni nasi ni cg granicari), samo provjerili zeleni karton, vidjeli da vazi i zazeljeli sretan put :-) ali da me je negdje usput zaustavila saobracajna policija sigurno bi bilo problema...
holowey

#2035 Re: ZOBS

Post by holowey »

madner wrote:Sta je potrebno za punomoc?
vlasnik, njegova licna karta, saobracajna vozila i tvoj pasos
jasko__

#2036 Re: ZOBS

Post by jasko__ »

Dozer wrote:Punomoc u takvim slucajevima je potrebna. To ako je niko ne trazi ne znaci da je ne treba imati. Jer, ako je neko zatrazi, bilo na granici ili negdje drugo, onda je problem i peripetija koja moze ici cak dotle da se vozilo i zaplijeni dok se ne pojavi pravi vlasnik, tj. onaj na kome je saobracajna.

To sto je prezime vozaca isto kao i prezime vlasnika - ne znaci nista bez punomoci.
Jel ovo 100% tačno???
Ili pretpostavljaš
Dozer

#2037 Re: ZOBS

Post by Dozer »

Da, 100%.
Moguce je da u BIHAMKU, ako je medjunarodna punomoc, traze i brojeve pasosa. Ali, ovo nisam siguran i treba provjeriti.

Ista stvar je i sa medjunarodnom vozackom. Meni je godinama niko nikad i nigdje nije trazio, do ove godine gdje mi je drot uredno zatrazi u Grckoj... Sreca pa je ponesoh...
Last edited by Dozer on 07/09/2015 16:23, edited 2 times in total.
530i

#2038 Re: ZOBS

Post by 530i »

Meni su ove godine svaki put tražili i vozačku dozvolu, na ulasku u HR. Ranije nisu, nekad zeleni karton, nekad samo pasoši i ranije lična... Gledaju da li važi dozvola, zeleni karton i skeniranje pasoša.
tempuser

#2039 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Unutar porodice smo za ovih 15-ak god bar 500 x presli i jos uvijek prelazimo granicu sa HR (i ostalim zemljama) autima koji su registrovani na clanove uze porodice vozaca (ne racunam na to kad mater vozi ocev auto) i niko nikad nije zatrazio punomoc, a bilo je tu svega od rutinskih zaustavljanja do prekrsaja. Svi koji smo uza porodica nosimo isto prezime i prijavljeni smo na istoj adresi na kojoj su auti registrovani. U vecini slucajeva je prilikom prelaska granice trazena saobracajna i ZK, rjedje samo pasosi.
Jedina promjena od prosle godine i ulaska HR u EU je kontrola vozackih dozvola, predpostavljam da primjenjuju neki drugi sistem kontrole i evidencije vozaca.
drug_profi

#2040 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Eventualne neplacene kazne.
Optimist

#2041 Re: ZOBS

Post by Optimist »

Scena od jutros.

Na uglu ulica Hadzi-idrizova i Josipa Vancasa kontakt izmedju dva vozila.
Vozilo A se spustalo niz Hadzi-idrizovu, ima znak STOP, staje te polako krece jer je slaba preglednost zbog parkiranih automobila. U tom momentu nailazi vozilo B iz pravca Josipa Vancasa kretajuci se malo brze te dolazi do kontakta.
Kako u ovom slucaju presuditi? Ko je kriv? Vozilo A koje je postupilo prema znaku ili vozilo B koje se kretalo neoprezno u raskrsnici? Ili je krivica podjednaka?
IcedFlame

#2042 Re: ZOBS

Post by IcedFlame »

Vrlo lako je to obostrana krivica, s tim da ovom sto je imao prvenstvo mogu prišiti od 20%-50% krivice zato jer je 'po svaku cijenu odlucio iskoristiti pravo prvenstva'. :-)
Dzontra_Volta

#2043 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Pitanje je može li se dokazati da je on išao brže od dozvoljenog. U svakom slučaju, čisto sumnjam da mu se može "prišiti" više od nekih 20-30% krivice.
Drugi je par rukava što se na takvim nepreglednim raskrsnicama poduzimaju neke druge metode rješavanja ovakvih situacija, tipa postavljanja ogledala na raskrsnicu ili zabrane parkiranja na mjestima gdje se ometa vidljivost. To eventualno da angažuješ dobrog advokata pa tužiš onoga ko upravlja tom cestom (ali tu bude skuplja pita neg' tepsija).
Ja bih na tvom mjestu (ne znam jesi li ti taj vozač A?) uradio evropski izvještaj o nesreći i završio s tim (kod tebe vjerovatno nema puno štete). E sad, ako ste zvali policiju...
Optimist

#2044 Re: ZOBS

Post by Optimist »

Vozilo A je bio moj otac. Steta je kod njega minimalna (zagreban branik i razbijen zmigavac) dok je kod druge strane steta malo veca (spao branik, razbijeni maglenka i zmigavac te napukao far). Druga strana nije htjela da razgovara o nagodbi te ja zvala policiju. Ostaje da se saceka zapisnik.
O ganjaju sudske pravde nema nista jer je kao sto rekoh steta minimalna te nije vrijedno.
Dzontra_Volta

#2045 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Ljudi brkaju pojmove "nagodba" i "evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi".
Sa evropskim izvještajem, kad se popuni, svako svoj primjerak odnese u svoje osiguravajuće društvo (uz još po jedan koji ostaje oštećenima) i mirna Bosna. Polica onog ko je kriv će isplatiti štetu ovom drugom i završeno, bez zvanja policije, troškova uviđaja, blokiranja saobraćaja satima i sl.
Nije isto kao nagodba, gdje se mi jaranski dogovorimo po principu - evo ti par stoja, a znam ti majstora koji će ti to napraviti.
Sanchez22

#2046 Re: ZOBS

Post by Sanchez22 »

Da li je neko upoznat s ovim novim zakonom?
Dakle imam dva auta na sebi,oba prijavljena prije novog zakona o registraciji.
Neko mi rece da cu morati za jednu registraciju platiti 100% a za drugo normalnu cijenu.
Sta je sad tu istina?
530i

#2047 Re: ZOBS

Post by 530i »

Sanchez22 wrote:Da li je neko upoznat s ovim novim zakonom?
Dakle imam dva auta na sebi,oba prijavljena prije novog zakona o registraciji.
Neko mi rece da cu morati za jednu registraciju platiti 100% a za drugo normalnu cijenu.
Sta je sad tu istina?
Nećeš, plaćaš kao i do sad sve.
tempuser

#2048 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Optimist wrote:Scena od jutros.

Vozilo A se spustalo niz Hadzi-idrizovu, ima znak STOP, staje te polako krece jer je slaba preglednost zbog parkiranih automobila. U tom momentu nailazi vozilo B iz pravca Josipa Vancasa kretajuci se malo brze te dolazi do kontakta.
Kako u ovom slucaju presuditi? Ko je kriv? Vozilo A koje je postupilo prema znaku ili vozilo B koje se kretalo neoprezno u raskrsnici? Ili je krivica podjednaka?
Ja sam imao jedan slican slucaj, doduse nije bilo oduzimanje prednosti (zaobilazenje nepropisno parkiranog vozila i kontakt retrovizorima), ali policija uopste nije uzimala u obzir brzinu drugog vozila, kao ni nepropisno parkirana vozila zbog kojih je doslo do kontakta. Sta znaci malo brze i sta znaci kretalo se neoprezno kroz raskrsnicu??? Da li je vozac B prekoracio ogranicenje, da li on ima prednost na raskrsnici? Uz sve objektivne okolnost ali s obzirom na znak Stop, prema kojem moras stati i krenuti tek kad se uvjeris da sigurno moze proci kroz raskrsnicu ukljucujuci i faktor smanjena vidljivost i brzinu drugog vozaca, mislim da ce otac biti 100% kriv. Mozda je jedino moguce da trazi sudsko odlucivanje i da na osnovu okolnosti dobije min sankciju.
azdralovic

#2049 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

tempuser wrote:
Optimist wrote:Scena od jutros.

Ja sam imao jedan slican slucaj, doduse nije bilo oduzimanje prednosti (zaobilazenje nepropisno parkiranog vozila i kontakt retrovizorima), ali policija uopste nije uzimala u obzir brzinu drugog vozila, kao ni nepropisno parkirana vozila zbog kojih je doslo do kontakta. Sta znaci malo brze i sta znaci kretalo se neoprezno kroz raskrsnicu??? Da li je vozac B prekoracio ogranicenje, da li on ima prednost na raskrsnici? Uz sve objektivne okolnost ali s obzirom na znak Stop, prema kojem moras stati i krenuti tek kad se uvjeris da sigurno moze proci kroz raskrsnicu ukljucujuci i faktor smanjena vidljivost i brzinu drugog vozaca, mislim da ce otac biti 100% kriv. Mozda je jedino moguce da trazi sudsko odlucivanje i da na osnovu okolnosti dobije min sankciju.
da svjedocio sam par puta o ovome, bez obzira koliko se on brzo kretao i slicno, ti si kriv za udes... ako bi se i vjestacila brzina opet on dobije kaznu za brzu voznju a ne krivicu za udes...
slicna stvar je i kad neko parkira na sred ceste i vi skrivite udes zbog toga... na vama je krivica za udes a njemu ide kazna za parkiranje...
IcedFlame

#2050 Re: ZOBS

Post by IcedFlame »

Ja ne znam je li razlog sto sam peh, neinformisan ili sto nemam stela u sudstvu i policiji, ali sam popusio 20% krivice jer sam
'po svaku cijenu odlucio iskoristiti svoje pravo prvenstva', iako je lik koji me udario imao znak STOP.
Post Reply