BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

155_mm

#2026 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

blablablabla1235 wrote:
155_mm wrote:
akcid wrote: Pa upravljanja državni preduzećima. Namjenska industrija nije privatna imovina pa da je Nikšić i ostali daju kako žele i pod kojim uslovima njima odgovara. Zašto, npr. pravo nad upravljanjem namjenske industrije ne bi imao neko drugi, s boljim uslovima za BiH?
prvo guslaris o tome sto su je dali na upravljanje a onda guslaris o tome sto je nisu dali nekom drugom na upravljanje sa boljim uslovima.
ko je to nudio bolje uslove od firme koja dolazi iz drzave koja ima najveci monopol na prodaju oruzja u svijetu a i sama je ogromno trziste za tu robu?
RUAG, velika državna firma sa tržištem i znanjem, puno bolji izbor, ali oni nisu nudili "personalno" bolje uvjete (IMT) pa su odjebani kroz ove i one stavke.
Ali žnj firma, koja prodaje korištenu municiju i mašine za reloading civilima, je pravi izbor :run: .
Kad se uz to, još sve poklopi, i kad za cca 6 mjeseci dođe do ekstremnog viška municije u americi (prestanak USA ratova i pripadajuće potrošnje, oslobođenje državne mašinerije u SCAMPu koja proizvodi najveću količinu municije na svijetu ekstremno jeftino, ubacivanje vojnih viškova koje više ne moraju čuvati i uključenje novih fabričkih linija 3 najveća američka proizvođača), biće selo veselo.
imas neke izvore tih informacija da je RUAG pokazivao interes za PRETIS, IGMAN, BINAS ,ZRAK?

meni je jedino poznato da su nudili da preuzmu GINEX , sto je i logicno zasto bi kupovali ako bi mogli preuzeti vecinski dio i proizvoditi sami sebi inicijalne kapisle.

ovaj Howell je stvarno neobavjesten, jadan otkupio citavu proizvodnju IGMANA za nekoliko godina ne znajuci da ce USA za 6 mjeseci da se gusi u visku municije. cak i jadni rusi kupilo POBJEDU iz gorazda posto je UMAREX odustao sa ciljem da prodaju nekoiko stotina miliona komada municije 9 mm u USA isto jadni ne znajuci za ovo plivanje u municiji za 6 mjeseci. :shock:
Tietje24322

#2027 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tietje24322 »

Neki Bosanci neznaju dali bi piskili ili....

Ova konstrukcija koju nude Amerikanci je najbolja.Firme ce kobtrolisati Americki menedzeri i inovirat ce se njihovom tehnologijon. Pri tome imaju pristup ogromnom trzistu. Lopovi politicari nemaju nikakve kontrole nad svakodnevnim odlukama.

Ipak drzava ostaje vecinski i apsolutni vlasnik sto znaci da u slucaju rata postoji mogucnost da se kvalitetne fabrike stave u sluzbu drzave.

Nemoze bolje. Plus sto ce se u miru zaposliti ogromni broj ljudi.

Vec je bilo rijeci o valjaonici u Konjicu koju zele Amerikanci otvoriti pa sve te firme koje su bile jako slabe kada se moderniziraju.... Koliko ce tu ljudi zaradjivati hljeb.
kosava

#2028 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kosava »

TheMule wrote:Za Howell Machine, nikad nisam cuo. Nadam se da nismo pogrijesili
Evo ti link http://www.howellmachine.com/
mirzet87sa

#2029 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

.
Tietje24322

#2030 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tietje24322 »

Evo jedne mashine od Howell Machines:

155_mm

#2031 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Vlada SAD i nekoliko velikih kompanija pažljivo prate šta se radi u BiH i do koje ćemo mjere uspjeti u ovim ciljevima - kazao je Hauvel
sta je ovaj Hauvel htio sa ovim da kaze. :shock:
zoljaM80

#2032 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zoljaM80 »

suncokret10 wrote:zna li ko šta je sa BNT-om?
izgleda da je nazalost pred gasenjem, a nema ga ni u ovim mogucim poslovima koje amerikanci mozda pokrenu
suncokret10

#2033 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by suncokret10 »

ja se nadam da će se sada kad su smirili glavni dio namjenske pozabaviti i bnt-om.
Hrmpallier

#2034 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

J..... vas " namEnska ". Vidim, svi imate visoku " bezbEdnosnu " kulturu. A sta je " namEnska ". Valjda proizvodi robu za neku " namEnu ", sta li. A sta je ona nenamEnska ? Valjda proivodi robu koja nije namijenjena ni za sta. To vi da zah...te neprijatelja. Kazes " namEnska " i on jadan misli da mi proizvodimo plombe i proteze za krokodile, kad ono mi prozizvodimo ORUZJE. Nije valjda !? E jesmo ih zah...i, svaka cas'.

A inace, kaze se " industrija naoruzanja i vojne opreme " ili barem " industrija oruzja ". Zasto ne ?
155_mm

#2035 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Hrmpallier wrote:J..... vas " namEnska ". Vidim, svi imate visoku " bezbEdnosnu " kulturu. A sta je " namEnska ". Valjda proizvodi robu za neku " namEnu ", sta li. A sta je ona nenamEnska ? Valjda proivodi robu koja nije namijenjena ni za sta. To vi da zah...te neprijatelja. Kazes " namEnska " i on jadan misli da mi proizvodimo plombe i proteze za krokodile, kad ono mi prozizvodimo ORUZJE. Nije valjda !? E jesmo ih zah...i, svaka cas'.

A inace, kaze se " industrija naoruzanja i vojne opreme " ili barem " industrija oruzja ". Zasto ne ?
kad smo vec kod promjene imena mozda ne bi bilo lose da se da ime "odbranbena industrija" kako bi se naglasio znacaj te industrije.
naziv "namjenska industrija" potjece iz komunistickih vremena i znaci da se na primjer granate ne proizvode pa se onda poredaju po izlogu i kupac naidje i kupi jednu dvije nego da se proizvodnja otpocinje tek kad se zna kome je namjenjeno i taj vec uplatio jedan dio srestava za repromaterijal.
zoljaM80

#2036 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zoljaM80 »

Hrmpallier wrote:J..... vas " namEnska ". Vidim, svi imate visoku " bezbEdnosnu " kulturu. A sta je " namEnska ". Valjda proizvodi robu za neku " namEnu ", sta li. A sta je ona nenamEnska ? Valjda proivodi robu koja nije namijenjena ni za sta. To vi da zah...te neprijatelja. Kazes " namEnska " i on jadan misli da mi proizvodimo plombe i proteze za krokodile, kad ono mi prozizvodimo ORUZJE. Nije valjda !? E jesmo ih zah...i, svaka cas'.

taj naziv je ostao od starog režima i potekao iz genijalnih glava tadašnjeg režima, šta'š, ljudi dosjetljivi i lukavi :D
Nebitan32

#2037 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nebitan32 »

Postoji li mogucnost da proizvedemo sopstvenu pusku? Imamo li kapacitet za to?
matematicar_teski

#2038 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by matematicar_teski »

Nebitan32 wrote:Postoji li mogucnost da proizvedemo sopstvenu pusku? Imamo li kapacitet za to?
za sad ne. Sta amerikanci donose, mozda mognemo praviti i tenkove 8-)
The 51st State

#2039 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by The 51st State »

Nebitan32 wrote:Postoji li mogucnost da proizvedeno sopstvenu pusku? Imamo li kapacitet za to?
to nije neka nauka kad ti neko da "blue print", kad crnogorci preko svicaraca mogu proizvoditi mozemo i mi, recimo bekto precisa za mjesec dana moze manje vise sve potrebne alate napraviti za tako nesto, jedino je pitanje ko ce to naruciti i ima li interesa za to.
The 51st State

#2040 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by The 51st State »

matematicar_teski wrote:
Nebitan32 wrote:Postoji li mogucnost da proizvedemo sopstvenu pusku? Imamo li kapacitet za to?
a jbg, sa pet cnc masina mozes sta hoces.
matematicar_teski

#2041 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by matematicar_teski »

The 51st State wrote:
matematicar_teski wrote:
mozes ti praviti sta hoces,imas li papire za to, trziste, pa ite cnc masine, nasa tehnologija je zastarila,soim pretisa, amerikanci idu u modernizaciju, prve tri godine, da bi pravili profit narednih 7, a aBd ako bude uspjesno sto da ne i narednih 50 god :)
Nebitan32

#2042 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nebitan32 »

matematicar_teski wrote:
Hvala.

Cisto sumnjam da cemo nekad proizvoditi tenkove.

Bilo bi dobro kada bi napredovali i uspjeli proizvoditi sopstvene borbene puske ili barem dobiti licencu od neke strane firme i imali postrojenja za takvo nesto.
Nebitan32

#2043 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nebitan32 »

The 51st State wrote:
Nebitan32 wrote:Postoji li mogucnost da proizvedeno sopstvenu pusku? Imamo li kapacitet za to?
to nije neka nauka kad ti neko da "blue print", kad crnogorci preko svicaraca mogu proizvoditi mozemo i mi, recimo bekto precisa za mjesec dana moze manje vise sve potrebne alate napraviti za tako nesto, jedino je pitanje ko ce to naruciti i ima li interesa za to.

Meni je najbitnije da imamo kapacitet. To jeste znanje i postrojenja da u datom momentu izbacimo 500.000 komada dugih cijevi. Bitno je to ostvariti pa makar u mirnodopskom periodu prodavali i 100 puski godisnje. S moje tacke gledista to i nije proizvod na kojem treba praviti neki profit. Vise da se ima potencijal masovne proizvodnje ako dode do konfliktnih situacija
mirzet87sa

#2044 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

matematicar_teski wrote:
mozes ti praviti sta hoces,imas li papire za to, trziste, pa ite cnc masine, nasa tehnologija je zastarila,soim pretisa, amerikanci idu u modernizaciju, prve tri godine, da bi pravili profit narednih 7, a aBd ako bude uspjesno sto da ne i narednih 50 god :)[/quote]
Pretis moze praviti sta hoce, jer ima i strucan kadar za to, a i potrebne masine. Medjutim, bazirali smo se na proizvodnju granata, prvenstveno 155mm te 125mm. Takodjer zelim da napomenem da smo mi jedina drzava u svijetu koja moze serisjki da otkuje 155mm.
The 51st State

#2045 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by The 51st State »

Nebitan32 wrote:
The 51st State wrote:

Meni je najbitnije da imamo kapacitet. To jeste znanje i postrojenja da u datom momentu izbacimo 500.000 komada dugih cijevi. Bitno je to ostvariti pa makar u mirnodopskom periodu prodavali i 100 puski godisnje. S moje tacke gledista to i nije proizvod na kojem treba praviti neki profit. Vise da se ima potencijal masovne proizvodnje ako dode do konfliktnih situacija
za ne daj Boze scenario, najbitnije da ga doceka dobro razvijena civilna metalopreradjivacka industrija, kad imas znanje i resurse vrlo lako se presaltati na vojnu proizvodnju u slucaju nuzde.
zambaklija

#2046 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zambaklija »

mirzet87sa wrote:
matematicar_teski wrote:
mozes ti praviti sta hoces,imas li papire za to, trziste, pa ite cnc masine, nasa tehnologija je zastarila,soim pretisa, amerikanci idu u modernizaciju, prve tri godine, da bi pravili profit narednih 7, a aBd ako bude uspjesno sto da ne i narednih 50 god :)
Pretis moze praviti sta hoce, jer ima i strucan kadar za to, a i potrebne masine. Medjutim, bazirali smo se na proizvodnju granata, prvenstveno 155mm te 125mm. Takodjer zelim da napomenem da smo mi jedina drzava u svijetu koja moze serisjki da otkuje 155mm.[/quote]
jel' to kuju onom presom šo je švobe dadoše kao reparaciju,najveća presa na svijetu ili otako nekako :D
Nebitan32

#2047 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nebitan32 »

Pa imali smo to i 1991 ali to i nije islo tako lahko. Mislim prebacivanje s civilne na vojnu proizvodnju. No i nisam najbolje upucen kada je ova djelatnost u pitanju.

Vidjet cemo za par godina sta ce proizaci iz ove saradnje s amerikancima.
mirzet87sa

#2048 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Nebitan32 wrote:Pa imali smo to i 1991 ali to i nije islo tako lahko. Mislim prebacivanje s civilne na vojnu proizvodnju. No i nisam najbolje upucen kada je ova djelatnost u pitanju.

Vidjet cemo za par godina sta ce proizaci iz ove saradnje s amerikancima.
Ne nismo to imali 1991. Tacnije, kovala se, ali ne serijski. Danas ta presa salta 70komada u 1smjeni.
Nebitan32

#2049 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nebitan32 »

Drago mi je cuti za to
Tietje24322

#2050 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tietje24322 »

Sreca prati hrabre. Ko je mogao sanjati ovakav scenario prije dvije godine? Da ce Amerikanci doci da spase vojnu industriju?

Nista me nebi cudilo ako za 5 godina budemo pricali o nekoj zestokoj vojnoj industriji.

Koja promjena u odbrambenom smislu je to kada imas jedan Pretis koji masovno producira svu zivu tesku municiju pa Igman pa Zrak i to sve moderne fabrike. A izgleda da ce to biti scenario koje nam amerikanci nude.

Ocito smo za Ameriku ipak bitni. Jer vojna industrija je uvijek usko povezana sa lobijom i politikom.
Post Reply