Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
- ami8
#2026 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pijesak iz DM-a je po mojim iskustvima najbolji. Ja kupim vreću sitnijeg i vreću krupnijeg pa miješam, jer ako je samo onaj sitni koji je skuplji a grudva se u manje grudve onda se dosta raznosi po kući. Imaju i onaj skuplji koji kao nije potrebno čistiti jer se pretvara u prah prilikom dodira sa tekućinom, taj je najskuplji i ne bih ga preporučio.
Čini mi se da je ovaj krupniji oko 4 KM vreća a sitniji 6 KM, meni za dvije mačke traju te dvije vreće više od mjeseca.
Čini mi se da je ovaj krupniji oko 4 KM vreća a sitniji 6 KM, meni za dvije mačke traju te dvije vreće više od mjeseca.
-
djevojka iz sjene
#2027 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Jeste simba, provjerihJaneEyre wrote:Pretpostavljam da si uzeo Simba pijesak...jednom ga nedavno uzela, hajde da isprobam i vise nikad, uopšte se ne grudva!
Preporucujem bilo koji DM pijesak za mace - krecu se po cijeni od 4,5KM do 6, a dobro obavlja funkciju, grudva, upija neugodne mirise.
Osim njega, Natusan je isto dobar, cjenovno nesto skuplji. - 7 KM.
-
luna09
#2028 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Natusan je jako dobar pijesak a razlika u cijeni se isplati samim tim što se rijeđe mora mijenjati. ja sam koristila simbu neko vrijeme ali sam prestala baš zbog toga što je ko ona rizla za zidare 
- Divljanerka
#2029 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pozzz svima
Ima li neko iskustva sa macom (stara 7 mjeseci) koja odjednom počne piškit u kadu, pa u sudoper (još nacilja tačno u odvod)? Bilo kakva ideja za rješavanje navedenog problema bi mi koristila.... Pokušala sam pijesak držati stalno čistim, ali....
Inače koristim Friskies pjesak sa plavim granulama, super je (cijena 10,80 KM u Robotu), čistim ga svaki dan, a svakih 7 dana mijenjam kompletan (naravno operem posudu
).
Je li iko od vas naučio macu da koristi wc šolju i kako, možda mi je to jedino rješenje?
Ima li neko iskustva sa macom (stara 7 mjeseci) koja odjednom počne piškit u kadu, pa u sudoper (još nacilja tačno u odvod)? Bilo kakva ideja za rješavanje navedenog problema bi mi koristila.... Pokušala sam pijesak držati stalno čistim, ali....
Inače koristim Friskies pjesak sa plavim granulama, super je (cijena 10,80 KM u Robotu), čistim ga svaki dan, a svakih 7 dana mijenjam kompletan (naravno operem posudu
Je li iko od vas naučio macu da koristi wc šolju i kako, možda mi je to jedino rješenje?
-
luna09
#2030 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Divljanerka wrote:Pozzz svima![]()
Inače koristim Friskies pjesak sa plavim granulama, super je (cijena 10,80 KM u Robotu), čistim ga svaki dan, a svakih 7 dana mijenjam kompletan (naravno operem posudu).
- Divljanerka
#2031 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Halal joj bila kada i lavabo, ali sudoperluna09 wrote:Divljanerka wrote:Pozzz svima![]()
Inače koristim Friskies pjesak sa plavim granulama, super je (cijena 10,80 KM u Robotu), čistim ga svaki dan, a svakih 7 dana mijenjam kompletan (naravno operem posudu).
![]()
![]()
ništa se ne brini to je samo faza koja će proći, bar je kod mene tako bilo. vršenje nužde u umivaonik i to baš nacilja a šapicama se drži za ivice.
![]()
Sad istina ako samo malo pjesak nije po njenom ćeifu pravac kada i tu obavi sve što treba . Ali druga mala maca zato veoma rado piški u lavor
![]()
.Al da su pametne i poslušne nebi bile zanimljive
Počele smo trenirat korištenje wc šolje, pa vidjet ćemo, zasad sjedi na dasci i pogledom pita jesam li normalna
- Poison_Ivy
#2032 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moram te razočarati, nije nikakav Alien, samo normalna mačka kao i sve druge koja svaki dan počinje razmišljanjem: Šta li bih danas mogla uraditi da ih ponovo dovedem do nervnog sloma, hmmm?Divljanerka wrote:Halal joj bila kada i lavabo, ali sudoperluna09 wrote:Divljanerka wrote:Pozzz svima![]()
![]()
![]()
ništa se ne brini to je samo faza koja će proći, bar je kod mene tako bilo. vršenje nužde u umivaonik i to baš nacilja a šapicama se drži za ivice.
![]()
Sad istina ako samo malo pjesak nije po njenom ćeifu pravac kada i tu obavi sve što treba . Ali druga mala maca zato veoma rado piški u lavor
![]()
.Al da su pametne i poslušne nebi bile zanimljive
![]()
![]()
Počele smo trenirat korištenje wc šolje, pa vidjet ćemo, zasad sjedi na dasci i pogledom pita jesam li normalnajer inače skakuće po onom hepeku za puštanje vode (na vodokotliću) i pušta je kad hoće da privuče pažnju... vodu pije isključivo iz česme (prije toga je pila samo iz čaše, zdjela za vodu joj služi da skuplja prljavštinu)... Promijenit ću joj ime u Alien
-
sabljak
#2033 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
e ljudi treba mi savjeta par
ovako, nisam nikada drzao mace, a ubrzo dolazi jedan mali macak ja mislim
cekamo da jos malo naraste jer se maca tek omacila
Htio bi sve pripremiti kako treba i da mu bude fino i sigurno u kuci
Prvo sto me zbunilo, sto mi je neko rekao da ga treba cijepiti, drugi rekao ne treba ako ce biti samo u kuci ( a hoce ), ja reko dobro cijepicu ga nije problem nikakav, ali neki dan mi covjek jedan rece da je njemu maca krepala nakon sto su je cijepili :/ znaci rijec je o domacoj maci ( nikakva sorta specificna ) i bice u kuci.
Druga stvar sto me isto plasi, u kuci ima sporet ( alfa ) znate koliki je onaj pleh, ima par "oskocnih dasaka" prema sporetnu i sve me strah da ce skociti na njega jednom ili tako nesto i da ce se desiti katastrofa odmah
Ostalo sam nabavio, za hranu limene posude za macke, hranu, wc i pjesak
hvala na odgovorima i na jos nekim savjetima, jer kao sto sam napisao to mi je prva maca

ovako, nisam nikada drzao mace, a ubrzo dolazi jedan mali macak ja mislim
Htio bi sve pripremiti kako treba i da mu bude fino i sigurno u kuci
Prvo sto me zbunilo, sto mi je neko rekao da ga treba cijepiti, drugi rekao ne treba ako ce biti samo u kuci ( a hoce ), ja reko dobro cijepicu ga nije problem nikakav, ali neki dan mi covjek jedan rece da je njemu maca krepala nakon sto su je cijepili :/ znaci rijec je o domacoj maci ( nikakva sorta specificna ) i bice u kuci.
Druga stvar sto me isto plasi, u kuci ima sporet ( alfa ) znate koliki je onaj pleh, ima par "oskocnih dasaka" prema sporetnu i sve me strah da ce skociti na njega jednom ili tako nesto i da ce se desiti katastrofa odmah
Ostalo sam nabavio, za hranu limene posude za macke, hranu, wc i pjesak
hvala na odgovorima i na jos nekim savjetima, jer kao sto sam napisao to mi je prva maca
- Divljanerka
#2034 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Poison_Ivy wrote:Moram te razočarati, nije nikakav Alien, samo normalna mačka kao i sve druge koja svaki dan počinje razmišljanjem: Šta li bih danas mogla uraditi da ih ponovo dovedem do nervnog sloma, hmmm?Divljanerka wrote:
Halal joj bila kada i lavabo, ali sudoper![]()
![]()
Počele smo trenirat korištenje wc šolje, pa vidjet ćemo, zasad sjedi na dasci i pogledom pita jesam li normalnajer inače skakuće po onom hepeku za puštanje vode (na vodokotliću) i pušta je kad hoće da privuče pažnju... vodu pije isključivo iz česme (prije toga je pila samo iz čaše, zdjela za vodu joj služi da skuplja prljavštinu)... Promijenit ću joj ime u Alien
- Poison_Ivy
#2035 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Prvo da ti čestitam na novom članusabljak wrote:e ljudi treba mi savjeta par![]()
ovako, nisam nikada drzao mace, a ubrzo dolazi jedan mali macak ja mislimcekamo da jos malo naraste jer se maca tek omacila
![]()
Htio bi sve pripremiti kako treba i da mu bude fino i sigurno u kuci![]()
Druga stvar sto me isto plasi, u kuci ima sporet ( alfa ) znate koliki je onaj pleh, ima par "oskocnih dasaka" prema sporetnu i sve me strah da ce skociti na njega jednom ili tako nesto i da ce se desiti katastrofa odmah![]()
Ostalo sam nabavio, za hranu limene posude za macke, hranu, wc i pjesak![]()
hvala na odgovorima i na jos nekim savjetima, jer kao sto sam napisao to mi je prva maca![]()
Što se vakcinacije tiče nisam ti previše pametna, mislim da ne bi trebalo zdravom mačiću da napravi probleme.
Naša skače na sve i svašta, ali eto nikad nije na ringlu stala. Mislim da bi možda mogao da joj omogućiš da priđe ploči bez skakanja i da sama osjeti toplotu, tako neće onda direktno skočiti.
Sad se još samo naoružaj strpljenjem za to malo čudo i uživaj!
-
DancingKing
#2036 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Par pitanja... Neki dan sam s ulice uzeo malu crnu macu koja je inače ordinirala po komšiluku. Imala je nekih problema s upalom mjehura/mokraćnih kanala (piškila je često, a mokraća je bila ružičasta), odveo sam je veterinaru i uglavnom, to je sad pod kontrolom.
Eh sad, ja sam tu macu planirao zadržati ako ništa bar do proljeća, dok ne prođe zima i sve to. Također sam je planirao sterilizirati, bez obzira vratila se nazad na ulicu ili ne. Maca, btw, po nekoj odokativnoj procjeni nema ni godinu dana, mislim da je proljetno mače. Problem je što ona već sad s vremena na vrijeme dolazi do ulaznih vrata i moli da je se pusti van, što je u trenutnim okolnostima (upala + snijeg) nemoguće, a jako mi je žao držati je zarobljenu. S vremena na vrijeme izleti na balkon, ali čim se dotakne snijega vraća se nazad. Čini se da joj je i prilično dosadno, napolju je bila prilično aktivna, a u kući, čime je god pokušam zabaviti, ne pokazuje pretjerano (loptice) ili nikakvo (laser) interesovanje i većinom spava. Kako da je naviknem ili pokušam navići na život u stanu?
Drugi (veći) problem je što već imam osmogodišnjeg mačka, koji je onako malo čudnog karaktera, s vremena na vrijeme šišti na nju, mada ni ona nije za baciti, pa i ona njemu zna zaprijetiti. Znaju se njušiti neko vrijeme, ali to uvijek završi šištanjem jednog od njih. Srećom, još nije bilo fizičkih okršaja. Mačak je kastriran, pa s te strane ne bi trebalo biti nikakvih nepredviđenih okolnosti. Inače su karakterom totalno suprotni, on je onako povelika kukavica, ali se pravi frajer, plaši se svakog jačeg zvuka, a ona je totalno opuštena, mirna i mazna (i on je mazan kad ga uhvati neki virus dobrote
). Oboje su domaće, a ne rasne mačke. Mačak je sad koliko vidim u nekoj depresivnoj fazi, s vremena na vrijeme zna zarežati i na nas. Veterinar kaže da su to početne muke, da bi se s vremenom trebali navići jedno na drugo, ali me zanima da li postoji način da ubrzam proces?
Hvala unaprijed!
Eh sad, ja sam tu macu planirao zadržati ako ništa bar do proljeća, dok ne prođe zima i sve to. Također sam je planirao sterilizirati, bez obzira vratila se nazad na ulicu ili ne. Maca, btw, po nekoj odokativnoj procjeni nema ni godinu dana, mislim da je proljetno mače. Problem je što ona već sad s vremena na vrijeme dolazi do ulaznih vrata i moli da je se pusti van, što je u trenutnim okolnostima (upala + snijeg) nemoguće, a jako mi je žao držati je zarobljenu. S vremena na vrijeme izleti na balkon, ali čim se dotakne snijega vraća se nazad. Čini se da joj je i prilično dosadno, napolju je bila prilično aktivna, a u kući, čime je god pokušam zabaviti, ne pokazuje pretjerano (loptice) ili nikakvo (laser) interesovanje i većinom spava. Kako da je naviknem ili pokušam navići na život u stanu?
Drugi (veći) problem je što već imam osmogodišnjeg mačka, koji je onako malo čudnog karaktera, s vremena na vrijeme šišti na nju, mada ni ona nije za baciti, pa i ona njemu zna zaprijetiti. Znaju se njušiti neko vrijeme, ali to uvijek završi šištanjem jednog od njih. Srećom, još nije bilo fizičkih okršaja. Mačak je kastriran, pa s te strane ne bi trebalo biti nikakvih nepredviđenih okolnosti. Inače su karakterom totalno suprotni, on je onako povelika kukavica, ali se pravi frajer, plaši se svakog jačeg zvuka, a ona je totalno opuštena, mirna i mazna (i on je mazan kad ga uhvati neki virus dobrote
Hvala unaprijed!
-
wildflower
#2037 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Navikavanje ide svojim tokom, nista mi tu puno ne mozemo uciniti. I moj se 'stari' macak morao navikavati na udomljenu zenku, pa na njena dva legla macica (oba neplanirana
), pa na dva udomljena macora, zadnji je beba spasena sa ulice prije 10 dana, star je tek mjesec ali vec uvodi red
Uglavnom, sve to prodje i oni uspostave svoju hijerarhiju, svakako je puno lakse i brze kada su kastrirani/sterilizirani.
Macak je mozda depresivan upravo zbog dolaska nove mace u kucu, pa nije lose pokloniti mu malo vise paznje, oni najvise vole paznju u formi neke macije poslastice
Mislim da je bolje macu ne pustati van, bar dok se ne obavi sterilizacija. Naviknut ce se ona vec na kucne uslove. Na proljece ce vec biti prijatelji
Macak je mozda depresivan upravo zbog dolaska nove mace u kucu, pa nije lose pokloniti mu malo vise paznje, oni najvise vole paznju u formi neke macije poslastice
Mislim da je bolje macu ne pustati van, bar dok se ne obavi sterilizacija. Naviknut ce se ona vec na kucne uslove. Na proljece ce vec biti prijatelji
- Poison_Ivy
#2038 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
DancingKing wrote:Par pitanja... Neki dan sam s ulice uzeo malu crnu macu koja je inače ordinirala po komšiluku. Imala je nekih problema s upalom mjehura/mokraćnih kanala (piškila je često, a mokraća je bila ružičasta), odveo sam je veterinaru i uglavnom, to je sad pod kontrolom.
Drugi (veći) problem je što već imam osmogodišnjeg mačka, koji je onako malo čudnog karaktera, s vremena na vrijeme šišti na nju, mada ni ona nije za baciti, pa i ona njemu zna zaprijetiti. Znaju se njušiti neko vrijeme, ali to uvijek završi šištanjem jednog od njih. Srećom, još nije bilo fizičkih okršaja. Mačak je kastriran, pa s te strane ne bi trebalo biti nikakvih nepredviđenih okolnosti. Inače su karakterom totalno suprotni, on je onako povelika kukavica, ali se pravi frajer, plaši se svakog jačeg zvuka, a ona je totalno opuštena, mirna i mazna (i on je mazan kad ga uhvati neki virus dobrote). Oboje su domaće, a ne rasne mačke. Mačak je sad koliko vidim u nekoj depresivnoj fazi, s vremena na vrijeme zna zarežati i na nas. Veterinar kaže da su to početne muke, da bi se s vremenom trebali navići jedno na drugo, ali me zanima da li postoji način da ubrzam proces?
Hvala unaprijed!
Ako ti nije problem poručiti, pokušaj s ovim čudom, čitala sam da baš pomaže u procesu privikavanja maca
http://www.feliway.com/us/
-
DancingKing
#2039 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
@wildflower i @Poison_Ivy, hvala puno na savjetima objema/oboma.
Pa da, pretpostavio sam da na te stvari ne mogu utjecati, macke su i inace karakterno jake zivotinje
Znaci, da pustim da sve ide svojim tokom... Evo vec sam spremio mesne stapice iz DM-a, da se nadju domacinu, oni su mu omiljeni 
Sto se tice Feliweya, zvuci odlicno, samo koliko vidim nigdje nema linka za narudzbu, izgleda da to ide samo preko recepta veterinara. A nisam bas siguran ni da ovoga ima kod nas u BiH
.
Pa da, pretpostavio sam da na te stvari ne mogu utjecati, macke su i inace karakterno jake zivotinje
Sto se tice Feliweya, zvuci odlicno, samo koliko vidim nigdje nema linka za narudzbu, izgleda da to ide samo preko recepta veterinara. A nisam bas siguran ni da ovoga ima kod nas u BiH
- Cholina_Lokica
#2040 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Da je probas na povodac i malo u setnju? Povodci i prsnici za macu su 10ak km
-
DancingKing
#2041 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Imam vec jedan odranije kad sam probavao to isto sa mackom... nije uspjelo. Maca je sto se toga tice puno mirnija i vjerujem da bi upalilo, ali opet mi nije to dugorocno rjesenje - ostale macke vani, psi, buhe, krpelji, pogotovo sto macak sam ne izlazi (i nikad nije) pa ne bih da rizikujem da i njega zarazim necim.
- Poison_Ivy
#2042 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
U BiH nema sigurno a naručiti možeš preko amazona ili e-bay.DancingKing wrote:@wildflower i @Poison_Ivy, hvala puno na savjetima objema/oboma.
Pa da, pretpostavio sam da na te stvari ne mogu utjecati, macke su i inace karakterno jake zivotinjeZnaci, da pustim da sve ide svojim tokom... Evo vec sam spremio mesne stapice iz DM-a, da se nadju domacinu, oni su mu omiljeni
Sto se tice Feliweya, zvuci odlicno, samo koliko vidim nigdje nema linka za narudzbu, izgleda da to ide samo preko recepta veterinara. A nisam bas siguran ni da ovoga ima kod nas u BiH.
-
DancingKing
#2043 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Bas sam provjerio, cijene su tako-tako, problem je onaj utikac (americki je, ne evropski)... Mozda je bolje u spreju traziti...
- Poison_Ivy
#2044 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Može i takoDancingKing wrote:Bas sam provjerio, cijene su tako-tako, problem je onaj utikac (americki je, ne evropski)... Mozda je bolje u spreju traziti...
-
verdi
#2045 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
@sabljak
Slazem se sa onim sto je @Poison_Ivy rekla. Samo zelim dodati nekoliko dodatnih informacija/savjeta itd. buduci ti je to prva maca, pa zasto da pravis neke relativno ceste greske.
prvo, maci dati dovoljno vremena da se navikne na novi prostor, buduci je mlada vjerovatno ce sve ici jako lako. drugo, wc staviti na neko mirno mjesto (mace vole privatnosti) i mora biti dostupan stalno
trece, hrana treba da bude udaljena od macinog toaleta
sigurnost je vazna, jer mace vole da istrazuju i to ih moze dovesti u probleme. nekoliko krzinih mjesta - ormar, ladica, bubanj ves masine, cak i rerna (sve sto izgleda kao dobro mjesto za skrivanje i kratku dremku). preporucuje se da se balkon osigura (mreza i sl) da mace ne poleti za nekim leptirom ili pticom. ono o cemu se rijetko razmislja a moze dovesti do teskih povreda (pa i smrti) je prozor otvoren samo prema gore (ne znam kako se to pametinije kaze). maca moze izaci dopola, a onda se zaglavi i pokusava se izvuci i propada sve dublje. tako nastaju teske unutrasnje povrede. vjerovatno je moguce naci nekakve prepreke u obliku slova v koje se mogu instalirati (moje mace izlaze, tako da se one suocavaju sa drugim vrstama opasnosti i problemima).
nemoj da te ovo obeshrabri, ideja je bila da se sto vise izbjegnu neugodnosti. lijepih momenata ce biti puuuuuno vise. uzivaj u svojoj maci.
Slazem se sa onim sto je @Poison_Ivy rekla. Samo zelim dodati nekoliko dodatnih informacija/savjeta itd. buduci ti je to prva maca, pa zasto da pravis neke relativno ceste greske.
prvo, maci dati dovoljno vremena da se navikne na novi prostor, buduci je mlada vjerovatno ce sve ici jako lako. drugo, wc staviti na neko mirno mjesto (mace vole privatnosti) i mora biti dostupan stalno
trece, hrana treba da bude udaljena od macinog toaleta
sigurnost je vazna, jer mace vole da istrazuju i to ih moze dovesti u probleme. nekoliko krzinih mjesta - ormar, ladica, bubanj ves masine, cak i rerna (sve sto izgleda kao dobro mjesto za skrivanje i kratku dremku). preporucuje se da se balkon osigura (mreza i sl) da mace ne poleti za nekim leptirom ili pticom. ono o cemu se rijetko razmislja a moze dovesti do teskih povreda (pa i smrti) je prozor otvoren samo prema gore (ne znam kako se to pametinije kaze). maca moze izaci dopola, a onda se zaglavi i pokusava se izvuci i propada sve dublje. tako nastaju teske unutrasnje povrede. vjerovatno je moguce naci nekakve prepreke u obliku slova v koje se mogu instalirati (moje mace izlaze, tako da se one suocavaju sa drugim vrstama opasnosti i problemima).
nemoj da te ovo obeshrabri, ideja je bila da se sto vise izbjegnu neugodnosti. lijepih momenata ce biti puuuuuno vise. uzivaj u svojoj maci.
- Mantis
#2046 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pozdrav,
zna li neko ima li se kod nas u Sarajevu kupiti nešto poput ovog:
http://www.ebay.com/itm/Winter-Heat-HEA ... 3a7c69da2f
Znači nešto poput termofora na struju, napuni se, ubaci se u kućicu i to grije pravo dobro, volio bih da im ovo stavim u kućicu baš bi dobro došlo sada tokom zime.
Znači nešto poput termofora na struju, napuni se, ubaci se u kućicu i to grije pravo dobro, volio bih da im ovo stavim u kućicu baš bi dobro došlo sada tokom zime.
- Poison_Ivy
#2047 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Conrad u Intershop-u (jel' se tako zove ono gdje je Interex, Oviesse?)Mantis wrote:Pozdrav,
-
Samek
#2048 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Cestitke na prinovi
I ja Sam imala obicne mace ali Sam ih vakcinisala protiv macijih bolesti ,nisu isle napolje Ali Sam ih vodila jednom godisnje na te vakcine I imala Sam te mace 15 godina,nisam ih vakcinisala protiv bjesnila,jer su u kuci bile, sad imam ruske plave I ko kraljice su, a ako neces da se penju negdje ili da ti ne grebu namjestaj uzmi Nesto sto sprica vodu,Nesto ko Za pranje prozora, I sa Tim ih samo Malo pospricas I nece se tu vise penjat ili grebat,al moras Malo bit uporan ,nikad ne skontaju od prve
I ja Sam imala obicne mace ali Sam ih vakcinisala protiv macijih bolesti ,nisu isle napolje Ali Sam ih vodila jednom godisnje na te vakcine I imala Sam te mace 15 godina,nisam ih vakcinisala protiv bjesnila,jer su u kuci bile, sad imam ruske plave I ko kraljice su, a ako neces da se penju negdje ili da ti ne grebu namjestaj uzmi Nesto sto sprica vodu,Nesto ko Za pranje prozora, I sa Tim ih samo Malo pospricas I nece se tu vise penjat ili grebat,al moras Malo bit uporan ,nikad ne skontaju od prve
-
a.dis
#2049 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
moja nikada nije koristila pijesak. od malena sve obavlja u mrežicu u tuš kabini. što je još interesantnije nuždu obavlja samo kada je neko prisutan u kupatilu. nikada sama. ako nikoga nema u kupatilu onda mjauče dok ne uđemo u kupatiloDivljanerka wrote:Pozzz svima![]()
-
DancingKing
#2050 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Opet ja sa svojom macom - mačak i ona su se sad već počeli malo ozbiljnije šaketati, ali se tolerišu kad zatreba (čitaj: kad trebaju dobiti hranu) i čini mi se da su se malo navikli jedno na drugo. Međutim, zadnjih par dana maca svako malo zavija po stanu i stalno želi van. Također, piški gdje god i kad god stigne, osim tamo gdje treba :S Je li zavijanje i mokrenje 'simptom' nagona za tjeranjem ili je možda nešto ozbiljnije (možda efekat one upale mokraćnih kanala)? Znam da mačori mokre svuda kao ludi (markiranje teritorije), prvi put se surećem s ovim kod ženske mačke.
I dodatno pitanje: maca po subjektivnoj procjeni ima 9-10 mjeseci. Je li to prerano za izvršiti sterilizaciju?
Tnx unaprijed!
I dodatno pitanje: maca po subjektivnoj procjeni ima 9-10 mjeseci. Je li to prerano za izvršiti sterilizaciju?
Tnx unaprijed!