Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
pshhh

#2026 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by pshhh »

zonbirile wrote:
pshhh wrote:
zonbirile wrote: moj Kihote ,vidim da si novi,ali ne posustaj,ne posustaju ni "oni".Tolikoj gluposti i zatucanosti čovjeku je teško se odupreti.Skoro pa sam se predao,jednostavno ne komentarišem
Sve je u zivotu relativno, stoga nemoj biti ubjedjen da tvoji postovi nisu puni gluposti i zatucanosti. :D
----------------------------------------------
priznajem,ali pola mi se bar prašta,problem je sa onima koji misle da su spoznali postanak i Istinu i još prigrabili pravo da je nama tumače-žalosno
Svakodnevno preispitivanje svojih djela/nedjela, samog sebe i suzbijanje egoizma svoga ''ja'' su prvi koraci prema spoznaji a oni su najtezi, poslije sve ide lakse ...

Nakon toga inshAllah covjek obicno shvati da je u svemu ovome niko i nista ...

... tek kada to shvati onda postaje neko i nesto ...

Opet to najbolje Allah dz.s. zna ...

... mi ljudi smo slabi i ograniceni ... pa mozemo samo da pretpostavljamo ...
SenQ

#2027 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by SenQ »

Isam wrote: Šta za tebe znači vjerovanje u bliskost Bogu i kako to postižeš? Kako to ti doživljavaš?
Daje ti se do znanja da ste formu shvatili kao cilj po sebi, a ne kao neko relativno sredstvo.
Muslimanima je namaz radost i sastanak sa Gospodarom
A do tada smo odvojeni i zaboravljeni kako mi od njega tako on od nas....
Allah dzelešanuhu na mnogo mjesta naređuje namaz, i on je jedan od temelja Islama, stoga ko se bude poigravao sa namazom i olahko ga shvatio Allah dzelešanuhu će ga kazniti sa 15 kazni: 6 kazni ce imati na ovom svijetu; 3 kazne ce imati pri smrti; 3 kazne ce imati u kaburu i 3 kazne ce imati na Sudnjem danu.
Tvoja percepcija o Bogu ravna je percepciji jednog egipatskog smrtnika koju je gajio prema svom faraonu. Oslobodi se konačno tih okova formi i tradicije te se makar jednom iskreno zapitaj ko si i kome se uopće klanjaš...[/quote]

Iz tvoga posta se ne da nikako zakljuciti jesi li ti nevjernik ili si sa druge strane uveliko vjernik. Enlight me..
Isam

#2028 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Isam »

SenQ wrote:
Isam wrote: Šta za tebe znači vjerovanje u bliskost Bogu i kako to postižeš? Kako to ti doživljavaš?
Daje ti se do znanja da ste formu shvatili kao cilj po sebi, a ne kao neko relativno sredstvo.
Muslimanima je namaz radost i sastanak sa Gospodarom
A do tada smo odvojeni i zaboravljeni kako mi od njega tako on od nas....
Allah dzelešanuhu na mnogo mjesta naređuje namaz, i on je jedan od temelja Islama, stoga ko se bude poigravao sa namazom i olahko ga shvatio Allah dzelešanuhu će ga kazniti sa 15 kazni: 6 kazni ce imati na ovom svijetu; 3 kazne ce imati pri smrti; 3 kazne ce imati u kaburu i 3 kazne ce imati na Sudnjem danu.
Tvoja percepcija o Bogu ravna je percepciji jednog egipatskog smrtnika koju je gajio prema svom faraonu. Oslobodi se konačno tih okova formi i tradicije te se makar jednom iskreno zapitaj ko si i kome se uopće klanjaš...

Iz tvoga posta se ne da nikako zakljuciti jesi li ti nevjernik ili si sa druge strane uveliko vjernik. Enlight me..[/quote]

A zbog čega si uopće u tom smjeru pokušao zaključivati? Enlightened ćeš biti kada se budeš fokusirao na ono što sam napisao a ne na ono što želiš čuti/pročitati.
statix

#2029 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by statix »

Da, tesko je prihvatiti da neko samo pokusava biti objektivan i kriticki sagledati stvari, a ne odmah po kratkom postupku selekcija i na cijoj si strani, pa cemo onda da raspravljamo.
probitačan

#2030 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

......................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 20:23, edited 1 time in total.
Isam

#2031 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Isam »

Tvoja percepcija o ljudima i životu je ta da je sve ovo što doživljavaš i osjetiš krajnji cilj tvog bitisanja na ovome svijetu,i sve što treba da činiš je to da ponavljaš svoj svakodnevni ritual ma kakav on bio da bi ispunio svoje ovozemaljske potrebe.
Bog je moj cilj, sto podrazumijeva spoznaju i usavršavanje kao krajnje ciljeve moga bitisanja, a ne oponašanje i trčanje ukrug.
Tvoje perceptivne sposobnosti se upravo svode na to da zadovoljavaš svoja čula i svoje strasti,znajući, iz tvog ugla gledišta, da ćeš na kraju biti samo hrpa kostiju ne osjećajući više ništa.
Ti da iz mog ugla stvari posmatraš, tada nebi ovako nešto besmisleno tvrdio, nema potrebe da se u moju ili bilo čiju svijest uzivljavas, fokusiraj se više na samog sebe te budi samo ono što jesi i onda češ me mnogo vjerovatnije shvatiti.

.... a ovo ostalo uopće nisam razumio.
probitačan

#2032 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

.........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 20:23, edited 1 time in total.
Isam

#2033 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Isam »

Šta treba da budem to što jesam? Da prihvatim Isusa za Gospoda?
što si toliko Isusom opterećen? A uopće nisam kršćanin....

Nisam došao da mijenjam ičiji svjetonazor,ali mi je dužnost da reagujem ko pokušava da iskrivi ono sa čim je došao Muhammed a.s.
To se sada ti našao sa pravom da tumačiš i čuvaš islam? Samo mi još reci da si onaj Mesija očekivani...
Ti i tvoji kompanjoni ovdje neistomišljanjacima raznim kaznama prijetite a ne ja, stvarno, odakle tolika oholost i umišljenost, nevjerovatno...
ko se bude poigravao sa namazom i olahko ga shvatio Allah dzelešanuhu će ga kazniti sa 15 kazni: 6 kazni ce imati na ovom svijetu; 3 kazne ce imati pri smrti; 3 kazne ce imati u kaburu i 3 kazne ce imati na Sudnjem danu.
probitačan

#2034 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

.................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 20:24, edited 1 time in total.
Isam

#2035 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Isam »

...
Isam

#2036 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Isam »

Samo mi je čudno da možeš još reći kada bi neko gledao stvari iz tvog ugla gledišta??
Ovo onda ne bi bio dunjaluk druže moj vrli...
Tvoje perceptivne sposobnosti se upravo svode na to da zadovoljavaš svoja čula i svoje strasti,znajući, iz tvog ugla gledišta, da ćeš na kraju biti samo hrpa kostiju ne osjećajući više ništa.
jel se to sam sa sobom dopisuješ?
Ti ili si lud ili se praviš lud ili si došao da samo provociraš ,ili si totalni idiot pa ne vidiš šta ti pišem.
Mesija će doći,

Znaj samo da u nekim uređenijim drzavama ljudi i za blaže izjave od ove u ludnicama završavaju.
probitačan

#2037 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

.........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 20:24, edited 1 time in total.
alibaba_i_30_godina

#2038 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by alibaba_i_30_godina »

Isam wrote:
Znaj samo da u nekim uređenijim drzavama ljudi i za blaže izjave od ove u ludnicama završavaju.
Zar? A koje su to drzave u pitanju? :roll:
Isam

#2039 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Isam »

NeyDan wrote:
Isam wrote:

Malo zezancije.... toliko ste prestravljeni onim svijetom i vašim gospodarem da ni šalu ne shvatate više.

Opustite se malo, Bog nije nikakva baba roga ili siledzija neki, mnogo toga propuštate takvim pristupom religiji.
Bitte_Halt_ja_ja

#2040 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Isam wrote:
NeyDan wrote:
Isam wrote:

Malo zezancije.... toliko ste prestravljeni onim svijetom i vašim gospodarem da ni šalu ne shvatate više.

Opustite se malo, Bog nije nikakva baba roga ili siledzija neki, mnogo toga propuštate takvim pristupom religiji.

Odakle crpis boldiranu informaciju?
Isam

#2041 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Isam »

Odakle crpis boldiranu informaciju?
Pogledaj temu pod nazivom " devolucija Boga" koju sam otvorio, tamo sam iznio svoj stav po tom pitanju.
Bosna i Hercegovina

#2042 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Bosna i Hercegovina »

Muhammed a.s. je jednom prilikom rekao: " Radite za ovaj svijet onoliko koliko ćete živjeti na njemu, radite za ahiret onoliko koliko ćete ostati tamo, a za Boga dž.š. koliko vam je potreban, za vatru pak koliko je možete trpjeti ! " Toliko je toga rečeno u ovome hadisu, da kada bi čovjek samo ovo spoznao , ne bi mu trebalo drugo znanje o vjeri !
P.S.
Što bi se "po naški" reklo: "Pametnom čovjeku dovoljan i išaret ! "
probitačan

#2043 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

....
Last edited by probitačan on 24/04/2010 19:01, edited 1 time in total.
probitačan

#2044 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

..........
Last edited by probitačan on 26/05/2010 20:21, edited 1 time in total.
alibaba_i_30_godina

#2045 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by alibaba_i_30_godina »

Isam wrote:
NeyDan wrote:
Isam wrote:

Gdje si ti iz mog posta mogao vidjeti da sam ja toliko prestrasen? Jednostavno sam te pitao. Izgleda da si ovdje ciljano dosao samo kako bi provocirao druge ljude.

Ne znam sta time mislis postici, sta god da je u pitanju nije u redu sa tvoje strane.
Isam

#2046 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Isam »

Gdje si ti iz mog posta mogao vidjeti da sam ja toliko prestrasen? Jednostavno sam te pitao. Izgleda da si ovdje ciljano dosao samo kako bi provocirao druge ljude.
dobro, dobio si odgovor, da bespotrebno ne razvlacimo sada.
reci ko je TVOJ Gospodar (ti reče da ima i naš) i šta je za tebe onaj svijet ,i imal` tog onog svijeta....Nemoj nemuštim jezikom pričati
Kada je moj Gospodar u pitanju, o njemu nemam jasnu sliku kao ti o svom, tj. nemam poster...
A kada je "onaj" svijet u pitanju, znam samo jedno, a to je da ovaj zivot sigurno ima uzvišeniji cilj od toga da u konačnosti imam 74 djevice oko sebe i danonoćno bez prestanka sa njima svoje seksualne fantazije ispunjavam ili jedem banane i po rajskom drveću poput mojih predaka da visim.
arte.fakt

#2047 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arte.fakt »

Isam wrote:
dobro, dobio si odgovor, da bespotrebno ne razvlacimo sada.
reci ko je TVOJ Gospodar (ti reče da ima i naš) i šta je za tebe onaj svijet ,i imal` tog onog svijeta....Nemoj nemuštim jezikom pričati
Kada je moj Gospodar u pitanju, o njemu nemam jasnu sliku kao ti o svom, tj. nemam poster...
A kada je "onaj" svijet u pitanju, znam samo jedno, a to je da ovaj zivot sigurno ima uzvišeniji cilj od toga da u konačnosti imam 74 djevice oko sebe i danonoćno bez prestanka sa njima svoje seksualne fantazije ispunjavam ili jedem banane i po rajskom drveću poput mojih predaka da visim.
Znaci "gresku" u sebi prepisujes Islamu ??? Ziv bio vidim da si poceo da komplikujes i zapetljavas i unosis smutnju dali namjerno ili ne , malo procitaj koju knjigu ili pogledaj koje predavanje o islamu pa onda komentarisi , ovako samo lupas ...
probitačan

#2048 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

.................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 20:21, edited 1 time in total.
Eborg

#2049 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Eborg »

Kako islam objašnjava činjenicu da je svakome određen datum smrti a sa druge strane svi vidimo da u 95% slučajeva osobe koje vode računa o zdravlju (ne puše, ne piju, zdravo se hrane) duže žive od ostalih? Bez obzira na religiju naravno.

Malo mi je teško povjerovati u tumačenja nekih da je tim osobama ionako bilo određeno da žive duže i da njihova slobodna odluka da vode računa o zdravlju nema veze s tim. :-)
theTruePath

#2050 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by theTruePath »

Eborg wrote:Kako islam objašnjava činjenicu da je svakome određen datum smrti a sa druge strane svi vidimo da u 95% slučajeva osobe koje vode računa o zdravlju (ne puše, ne piju, zdravo se hrane) duže žive od ostalih? Bez obzira na religiju naravno.

Malo mi je teško povjerovati u tumačenja nekih da je tim osobama ionako bilo određeno da žive duže i da njihova slobodna odluka da vode računa o zdravlju nema veze s tim. :-)
Mozda zato sto u islamu imas mogucnost da sam biras,kaze se 50% ti je zapisano a 50% ti sam mozes da promjenis.Ako se bacis pred voz,logicno je da ces umrijeti,ako jedes pretjerano i lose logicno da ces imati losije zdravlje,i to ce te polako ubiti

Uz to,imas ljudi koji zive po 90 godina a pusili su i pili citav zivot,a imas ljude koji niti su pusili niti pili,jeli prilicno zdravo a umru u 60-oj.Znam starca koji pusi od svoje 13 godine ,zesci pusac ,,eno ga zdrav mashallah,ima mu 80 godina,,nena s druge strane niti pusila niti pretjerano jela,zivjela na selu,cist zrak,prirodna i domaca hrana i to,, a umrla u 60-oj.Sve je ba do nafake i sudbine.
Locked