Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
babanovac

#2026 Re: Viza za Njemacku

Post by babanovac »

Neko od nasih u Guterslohu ili Bielefeldu? Dosao bi na kurs, u trajanju 4 mjeseca, treba mi povoljan smjestaj. Hvala.
Newbie_V

#2027 Re: Viza za Njemacku

Post by Newbie_V »

Pozdrav svima,

zamolio bih vas za malu pomoć ako je neko imao isti slučaj.

Pripremam dokumentaciju za plavu kartu (svi uslovi ispunjeni, termin zakazan).

Pošto mi je univerzitetska diploma van BiH i originalno na egleskom, zanima me da li trebam da je prevodim na njemački?

Također, po pitanju apostile pečata na istu, razgovarao sam sa amabasadom zemlje iz koje je diploma i rekoše mi da ne daju apostile pečat.

Hoće li biti OK ako priložim original na engleskom?

Hvala na pomoći.

Lp,
mousstapha

#2028 Re: Viza za Njemacku

Post by mousstapha »

Sto se tice apostile pecata mogu reci da meni to nisu trazili. Diploma je najnormalnije prevedena sa bosanskog na njemacki. Ne kosta te puno uraditi prevod da budes siguran.
Newbie_V

#2029 Re: Viza za Njemacku

Post by Newbie_V »

mousstapha wrote:Sto se tice apostile pecata mogu reci da meni to nisu trazili. Diploma je najnormalnije prevedena sa bosanskog na njemacki. Ne kosta te puno uraditi prevod da budes siguran.
Hvala na brzom odgovoru.

Nije problem, ali diploma je na engleskom.

Sad bi po tome meni trebao sudski tumač sa engleskog na njemački. :)

Ili pak ne? Ne znam kako te stvari funkcionišu?

I ako eventualno prevedem tako, je li neophodno ovjeriti prevod u opštinskom sudu, ministarstvu pravde i ministarstvu vanjskih poslova?

Hvala.
Last edited by Newbie_V on 22/10/2018 14:10, edited 2 times in total.
mousstapha

#2030 Re: Viza za Njemacku

Post by mousstapha »

Ti ljudi koji rade prevod imaju svoj pecat. Meni dodatni nije trebao. Sad naravno da je lako naci nekog ko prevodi sa bosanskog na njemacki ili na engleski. A da li ima onih koji mogu raditi prevod sa engleskog na njemacki, odnosno da imaju obadva jezika ne znam, ali bih pretpostavio da ima.
Filter

#2031 Re: Viza za Njemacku

Post by Filter »

moras prevesti diplomu na njemacki, obzirom da je kod tebe na engleskom original treba ti prevodilac engleski-njemacki,
za ovjeru u opstini kod nas ce ti trebati prevod i na bhs jer otkud zna opstinar sta pecata
MaroonBrigade

#2032 Re: Viza za Njemacku

Post by MaroonBrigade »

Ja sam pocetkom godine koristio Americku diplomu kada sam ganjao BK. Morao sam je prevesti na Njemacki. Lik koji je uradio prevod je imao svoj pecat sa kojim je ovjerio prevod. Ja sam to tako predao i nisam morao ganjati nista drugo.
Newbie_V

#2033 Re: Viza za Njemacku

Post by Newbie_V »

MaroonBrigade wrote:Ja sam pocetkom godine koristio Americku diplomu kada sam ganjao BK. Morao sam je prevesti na Njemacki. Lik koji je uradio prevod je imao svoj pecat sa kojim je ovjerio prevod. Ja sam to tako predao i nisam morao ganjati nista drugo.
Hvala na javljanju.

On je direktno sa engleskog preveo na njemački?

Ako je tako, i ako nije problem, možeš li mi možda u pp poslati detalje tog sudskog tumača.

Hvala još jednom.

Lp,
MaroonBrigade

#2034 Re: Viza za Njemacku

Post by MaroonBrigade »

Newbie_V wrote:Hvala na javljanju.

Ako je tako, i ako nije problem, možeš li mi možda u pp poslati detalje tog sudskog tumača.

Hvala još jednom.

Lp,
Ja sam to odradio ovdje tj. u Minhenu. Ako ti to odgovara, nije frka poslacu ti pp :thumbup:
Newbie_V

#2035 Re: Viza za Njemacku

Post by Newbie_V »

MaroonBrigade wrote:

Hvala još jednom.

Lp,
Ja sam to odradio ovdje tj. u Minhenu. Ako ti to odgovara, nije frka poslacu ti pp :thumbup:
Ja sam još uvijek u BiH tako da to ovdje trebam odraditi :)

Možda će mi trebati kad dođem u Minhen. :)

Hvala u svakom slučaju.
MaroonBrigade

#2036 Re: Viza za Njemacku

Post by MaroonBrigade »

Bujrum kako god :D
vjesticanametli

#2037 Re: Viza za Njemacku

Post by vjesticanametli »

Newbie_V wrote:
MaroonBrigade wrote:

Hvala još jednom.

Lp,
Ja sam još uvijek u BiH tako da to ovdje trebam odraditi :)

Možda će mi trebati kad dođem u Minhen. :)

Hvala u svakom slučaju.
potrazi curu na netu u SA je Hoda se zove ovlasteni tumac eng njem i obrnuto.....mozes predat i eng. Jer svabe ne furaju to prevoDZenje.ovjera i apostile ne treba
JanuaryJones

#2038 Re: Viza za Njemacku

Post by JanuaryJones »

.
Ivo Lola

#2039 Re: Viza za Njemacku

Post by Ivo Lola »

vjesticanametli wrote:Cnc i vozac i trazi ....ako hocws dhl .....kad sw registrujes polako trazi posao pa vidi koji grad pa gledaj stan...ako imas koga bilo bi zbog start njbolje kod te osobe ....par mjeseci treba bez zeze da stanes na noge i sve sredis...sretno
znaci sa ovom fakultetskom diplomom nemam sanse ?
a na sta mislis kad kazes, "ako hoces DHL", ja znam za DHL brzu postu ?
ako si mislila na to, jel se to kod njih lagano zaposliti pa ih spominjes ili... ?

malo se brinem iskreno za pronalazak posla, svi koje znam su otisli kao gradjevinci, medicinari ili plava karta... nekako ne znam ljudi koji su otisli sa ovim zanimanjima koja ja imam... vozaci ili cnc operateri
mousstapha

#2040 Re: Viza za Njemacku

Post by mousstapha »

Mislim da dosta nase raje nalaze posao kao vozaci poste. DPD, DHL... cini se da je potraznja velika. Naravno najvise posla ima u vecim gradovima, a tu su i troskovi zivota najveci.
vjesticanametli

#2041 Re: Viza za Njemacku

Nemaju ljudi u dhl.u primaju sve ....plata nije najbolja al da se iscupas i zivis u wg za picetak moze se.....jebeno je al proDZe i onda trazis posao a kad se povezes s nasima ima svega
vjesticanametli

#2042 Re: Viza za Njemacku

Nemaju ljudi u dhl.u primaju sve ....plata nije najbolja al da se iscupas i zivis u wg za picetak moze se.....jebeno je al proDZe i onda trazis posao a kad se povezes s nasima ima svega
Ivo Lola

#2043 Re: Viza za Njemacku

Post by Ivo Lola »

vjesticanametli wrote:Nemaju ljudi u dhl.u primaju sve ....plata nije najbolja al da se iscupas i zivis u wg za picetak moze se.....jebeno je al proDZe i onda trazis posao a kad se povezes s nasima ima svega
i koja je sad to neto plata u DHL-u... pitam cisto radi stvaranja neke percepcije kakva je plata za koju kazes "nije neka" ...
ja koliko sam shvatio u njemackoj je minimalna plata 1200 eura, pa onda medicinari 1800-2000, vozaci kamiona 2000, informaticari 2500 +
sve ovo neto naravno, jel grijesim negdje ?
vjesticanametli

#2044 Re: Viza za Njemacku

Oko 1200 je koliko znam....al zavisi u kojem si gradu onda znas mozel ti biti ili ne...za medicinare ne vjerujem da imaju toliku platu a za 2500 u it moras imati znanja i iskustva...et sto znas sve pisem
TDK-90

#2045 Re: Viza za Njemacku

Post by TDK-90 »

Svi poslovi "bez kvalifikacije" se vrte oko 1200,- NETTO
Znaci bez vazece diplome , i sve van IT struke je cca 1200,- Eur NETTO , tesko da ikog znam da ima 2000,- NETTO pa cak i sa dugogodisnjim iskustvom. Ja sam poceo kao radnik u fabrici sa 1124,- Eur NETTO i to nisam bas da nista nisam znao, ALI nemam diplomu :sad:

Medjutim ovdje su mogucnosti vece i potraznja je za kvalitetnim radnikom, malo po malo, moze se pristojno zivjeti :-D
MaroonBrigade

#2046 Re: Viza za Njemacku

Post by MaroonBrigade »

Ja mislim da se jedino kod nas moze ovako pricati o netto platama ili o platama generalno :D
mirsek

#2047 Re: Viza za Njemacku

Post by mirsek »

TDK-90 wrote:Svi poslovi "bez kvalifikacije" se vrte oko 1200,- NETTO
Znaci bez vazece diplome , i sve van IT struke je cca 1200,- Eur NETTO , tesko da ikog znam da ima 2000,- NETTO pa cak i sa dugogodisnjim iskustvom. Ja sam poceo kao radnik u fabrici sa 1124,- Eur NETTO i to nisam bas da nista nisam znao, ALI nemam diplomu :sad:

Medjutim ovdje su mogucnosti vece i potraznja je za kvalitetnim radnikom, malo po malo, moze se pristojno zivjeti :-D
Ja znam naseg momka koji je sa srednjom gradjevinskom nagurao do 2200 netto za desetak godina rada. Krenuo je od nule tj. od restorana i pranja tanjira, skladista i viljuskara pa polako napredovao. Sad radi u lokalnoj administraciji, laganini.
mirsek

#2048 Re: Viza za Njemacku

Post by mirsek »

MaroonBrigade wrote:Ja mislim da se jedino kod nas moze ovako pricati o netto platama ili o platama generalno :D
Ko ce jos i poreze racunati. :D Najbolje bi bilo da se napise satnica brutto ili netto, to je mnogo preciznije.
zetareticula

#2049 Re: Viza za Njemacku

Post by zetareticula »

Ja koliko znam u DHL i DPD u je minimalna 1400 Eura, jer mi kolege rade kod njih. Posao za pocetak je ekstra tko jezik jos nije savladao jer primaju radnike sa A1-A2 znanjem jezika. Posao kao posao nije bas ni tezak ali zna biti ponekad naporen :P
Rockefeller

#2050 Re: Viza za Njemacku

Post by Rockefeller »

Dajte da jarana negdje na gradjevinu zaposlim! Ja iz Berlina a nema nikog da daje stan i poso.

Hilfe :mrgreen:
Post Reply