VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Moderator: anex
-
polacijela
#2026 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
https://amp.theguardian.com/us-news/201 ... ssion=true
Nevakcinisano dijete nakon povrede dobilo tetanus, lijecenje kostalo 1 milion dolara. Ko ono od čega zarađuje? Liječenje bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama je nevjerovatan izvor zarade za farmaceutske firme.
A uprkos tome, znate kad bi dijete u BiH preživjelo tetanus? Nikad!
Nevakcinisano dijete nakon povrede dobilo tetanus, lijecenje kostalo 1 milion dolara. Ko ono od čega zarađuje? Liječenje bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama je nevjerovatan izvor zarade za farmaceutske firme.
A uprkos tome, znate kad bi dijete u BiH preživjelo tetanus? Nikad!
-
easy
#2027 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/epidemi ... /190314062
Gdje ste sada pametnjakovici da nam kazete sta da radimo?!? Hajte kad ste tako pametni, recite nam kako da spasimo zivot ove dvije bebe sto su u kriticnom stanju!

Gdje ste sada pametnjakovici da nam kazete sta da radimo?!? Hajte kad ste tako pametni, recite nam kako da spasimo zivot ove dvije bebe sto su u kriticnom stanju!
- Yenna
#2028 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Roditelji u Kantonu Sarajevo koji ne zele vakcinisati djecu potpisuju izjave koje idu Zavod zdr.osiguranja.
Znam da su pozivi i kazne za roditelje u pitanju.
Dont shoot the messinger, samo kazem info
Znam da su pozivi i kazne za roditelje u pitanju.
Dont shoot the messinger, samo kazem info
-
rizibizi
#2029 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Nekad smo se smijali sektasima koji nece antibiotike,vakcine ni hemiju,danas to vise nisu sektasi danas su to nepismeni zatucani papci koji ne da rade protiv svog djeteta,nego protiv sve djece i citave populacije. Ne treba granata ni snajperski metak,pobit ce nas stoka primitivna i nepismena koja se jos smije i hvali kako je debilna sa naslovnica raznih magazina.Hajd sto su oni budale i ludjaci sta su im novorodjencad kriva.Ovo nevakcinisanje treba kaznjavati gore od ubistva u pokusaju.Ljudi lijece sidu, mi ne mozemo s morbilima izaci na kraj.
- S4mpion
#2030 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Kako pogrešna percepcija. Većina roditelja uopšte ne izbjegava vakcinaciju zbog naslova koje su pročitali u raznim magazinima, već zbog korumpirane vlasti.
Vakcine nam danas nabavljaju isti oni ljudi koji su tokom rata nabavljali šlepere vakcina protiv malarije, ljudi koji su usmrtili Berinu Hamidović jer se nisu mogli dogovorit' kako pokrast' pare i o tome niko ni riječi i ljudi se čude zašto roditelji nemaju povjerenja i izmišljaju nekakve naslove i magazine.
Vakcine nam danas nabavljaju isti oni ljudi koji su tokom rata nabavljali šlepere vakcina protiv malarije, ljudi koji su usmrtili Berinu Hamidović jer se nisu mogli dogovorit' kako pokrast' pare i o tome niko ni riječi i ljudi se čude zašto roditelji nemaju povjerenja i izmišljaju nekakve naslove i magazine.
-
rizibizi
#2031 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
A to se sad tako kaze... kako je krenulo novorodjencad ce na kraju biti kriva sto su ih napravili maloumnici koji u glavi zicu imaju, Nema druge samo pendrekom i samo po dzepu mi jedino tako mozemo normalno funkcionisati
EDIT: jos ce na kraju ispasti mi smo nane mi htjeli djecu vakcinisati ali nam nije dala opozicija, vladajuca stranka, masoni,Tramp, Kim Jong, Snoop Dogg...
EDIT: jos ce na kraju ispasti mi smo nane mi htjeli djecu vakcinisati ali nam nije dala opozicija, vladajuca stranka, masoni,Tramp, Kim Jong, Snoop Dogg...
- S4mpion
#2032 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ne možeš pendrekom udarati nekog čije je dijete primilo pokvarenu vakcinu, nije to ljudski.rizibizi wrote:A to se sad tako kaze... kako je krenulo novorodjencad ce na kraju biti kriva sto su ih napravili maloumnici koji u glavi zicu imaju, Nema druge samo pendrekom i samo po dzepu mi jedino tako mozemo normalno funkcionisati
-
easy
#2033 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
ok, shvatam ja da oni imaju sumnje... ali nacin kako ih rjesavaju je krajnje neodgovoran.S4mpion wrote:Kako pogrešna percepcija. Većina roditelja uopšte ne izbjegava vakcinaciju zbog naslova koje su pročitali u raznim magazinima, već zbog korumpirane vlasti.
Ako uzmemo tu situaciju na razmatranje onda je to odluka ovog tipa: Ne vjerujem nikome u BiH, pa ni njihovim vakcinama, stoga necu vakcinisati dijete, jer je rizik kada ne vakcinisem za moje dijete i okolinu X, a rizik kada vakcinisem za moje dijete Y.
Ovo X i Y njih ne interesuje, a misle da rade dobro svojoj djeci, a da ne pricam o tome da je neko bar jednom pokusao da ustanovi kakve su stvarno kvalitete te vakcine koje svi dovode u pitanje! Znaci prave kljucnu odluku za zivote njihove djece na osnovu pretpostavki i sujete.
- S4mpion
#2034 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
A ko je taj neko ko bi to mogao uraditi?easy wrote:ok, shvatam ja da oni imaju sumnje... ali nacin kako ih rjesavaju je krajnje neodgovoran.S4mpion wrote:Kako pogrešna percepcija. Većina roditelja uopšte ne izbjegava vakcinaciju zbog naslova koje su pročitali u raznim magazinima, već zbog korumpirane vlasti.
Ako uzmemo tu situaciju na razmatranje onda je to odluka ovog tipa: Ne vjerujem nikome u BiH, pa ni njihovim vakcinama, stoga necu vakcinisati dijete, jer je rizik kada ne vakcinisem za moje dijete i okolinu X, a rizik kada vakcinisem za moje dijete Y.
Ovo X i Y njih ne interesuje, a misle da rade dobro svojoj djeci, a da ne pricam o tome da je neko bar jednom pokusao da ustanovi kakve su stvarno kvalitete te vakcine koje svi dovode u pitanje! Znaci prave kljucnu odluku za zivote njihove djece na osnovu pretpostavki i sujete.
-
easy
#2035 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
svaki roditelj koji ima tu sumnju. Evo ja polazim od sebe i ovako bih postupio:S4mpion wrote:A ko je taj neko ko bi to mogao uraditi?
1. Da mislim da je vakcina nekvalitetna, prvo bih trazio da mi se daju podaci o nabavci transe vakcina koje moje dijete treba da dobije.
2. Ako ne mogu da dobijem to u dogledno vrijeme, onda bih bar trazio da mi se pokaze pakovanje vakcine da mogu sam zapisati marku, lot, rok trajanja.
3. Ako 1 i 2 traje predugo, u medjuvremenu bih vakcinisao svoje dijete privatno sa po mojim standardima "provjerenom" vakcinom.
4. Ali ne bih odustajao od 1 i 2, dok ne bih dobio sve informacije, koje svaki gradjanin mora moci da dobije u skladu sa zakonim o slobodi pristupa informacijama BiH
I tako da uradi 200-300 hiljada roditelja, mozda danas ne bi imali vise sumnje kakve su nam vakcine i vjerovatno ne bi imali epidemiju...
-
easy
#2036 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ako analiziras ovaj gore 1-4 pristup i uporedis ga sa pristupom ljudi koji su odlucili da ne vakcinisu dijete radi sumnje u kvalitetu vakcine, vidjet ces da oni nisu napravili ama bas nista od tacaka 1-4, sto ti govori koliko su njihove odluke potkovane cinjenicama i koja im je ustvari primarna namjera, tj. naci izgovor da ne vakcinisu dijete jer se prica toboze da se dobija autizam.
- JThomas
#2037 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
ovim tempom i pravcem, za deset godina će oni koji hoće biti sektaši...vraćamo se vračevima lagano.rizibizi wrote:Nekad smo se smijali sektasima koji nece antibiotike,vakcine ni hemiju,danas to vise nisu sektasi danas su to nepismeni zatucani papci koji ne da rade protiv svog djeteta,nego protiv sve djece i citave populacije. Ne treba granata ni snajperski metak,pobit ce nas stoka primitivna i nepismena koja se jos smije i hvali kako je debilna sa naslovnica raznih magazina.Hajd sto su oni budale i ludjaci sta su im novorodjencad kriva.Ovo nevakcinisanje treba kaznjavati gore od ubistva u pokusaju.Ljudi lijece sidu, mi ne mozemo s morbilima izaci na kraj.
-
rizibizi
#2038 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
ne da mi se uopste citati referate i teorije zavjere,dok jedni "sumnjaju" drugi se kao levati bez ovih sumnji vakcinisu. Ovo se dogodi kad ljudi pocnu da razmisljaju i sumnjaju u nesto o cemu nemaju pojma i o cemu niti su edukovani niti imaju adekvatno znanje. Tako je to u zemljama u kojima starlete, nadriljekari i polupismeni svijet "promovisu" zdrav zivot i macin zivljenja.Evo dokle su nas sumnje dovele, nema sumnje da su dvije bebe u teskom stanju zbog nevakcinisanja, nema sumnje da su epidemije posljedica nevakcinisanja, a dokazi koliko su vakcine stetne su na nivou price rekla-kazala,mahalanja uz kafu itd.
- S4mpion
#2039 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Privatna vakcinacija u većini slučajeva podrazumijeva odlazak preko granice i to daleko preko granice, a ljudi žive od 500 maraka, dječiji doplatak 30 maraka.easy wrote:svaki roditelj koji ima tu sumnju. Evo ja polazim od sebe i ovako bih postupio:S4mpion wrote:A ko je taj neko ko bi to mogao uraditi?
1. Da mislim da je vakcina nekvalitetna, prvo bih trazio da mi se daju podaci o nabavci transe vakcina koje moje dijete treba da dobije.
2. Ako ne mogu da dobijem to u dogledno vrijeme, onda bih bar trazio da mi se pokaze pakovanje vakcine da mogu sam zapisati marku, lot, rok trajanja.
3. Ako 1 i 2 traje predugo, u medjuvremenu bih vakcinisao svoje dijete privatno sa po mojim standardima "provjerenom" vakcinom.
4. Ali ne bih odustajao od 1 i 2, dok ne bih dobio sve informacije, koje svaki gradjanin mora moci da dobije u skladu sa zakonim o slobodi pristupa informacijama BiH
I tako da uradi 200-300 hiljada roditelja, mozda danas ne bi imali vise sumnje kakve su nam vakcine i vjerovatno ne bi imali epidemiju...
Što se tiče koraka 1-3, i ja, a i ti vrlo dobro znamo da tako možeš u nedogled i nećeš dobit' ništa, nije niko lud da ti daje informacije kojima ćeš im uništit' biznis.
Što se tiče zakona, zakon vrijedi u pravnim državama, ali BiH nije pravna država i na njene zakone se ne možemo oslanjati.
- JThomas
#2040 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
ali ovo sranje nije izmišljeno kad nas, nego upravo u najnaprednijim i najuređenijim državama. nisu ni one savršene, naravno, ali su najbolje što svijet ima.
-
rizibizi
#2041 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ja inace sumnjam u svog pekara da crni hljeb pravi od bijelog brasna i malo kakaa, sumnjam ja i dalje ali to ne znaci da ne treba da jedem hljeb,nego da promjenim pekara i odem kupim pravi hljeb. Tako i ovi sto sumnjaju nije rjesenje da ne vakcinisu djecu nego da privatno kupe nesumnjivu vakcinu i urade vakcinaciju da bi imali lijepo veselo i zdravo dijete.
- S4mpion
#2042 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Sumnja u postupak nabavke i plasmana lijekova je opravdana, ipak živimo u korumpiranoj državi koja nije pravna i to je činjenica koju neće promijeniti priče o starletama i nadriljekarima.rizibizi wrote:ne da mi se uopste citati referate i teorije zavjere,dok jedni "sumnjaju" drugi se kao levati bez ovih sumnji vakcinisu. Ovo se dogodi kad ljudi pocnu da razmisljaju i sumnjaju u nesto o cemu nemaju pojma i o cemu niti su edukovani niti imaju adekvatno znanje. Tako je to u zemljama u kojima starlete, nadriljekari i polupismeni svijet "promovisu" zdrav zivot i macin zivljenja.Evo dokle su nas sumnje dovele, nema sumnje da su dvije bebe u teskom stanju zbog nevakcinisanja, nema sumnje da su epidemije posljedica nevakcinisanja, a dokazi koliko su vakcine stetne su na nivou price rekla-kazala,mahalanja uz kafu itd.
Usput rečeno, nadriljekari nas vakcinišu.
-
rizibizi
#2043 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ovo sranje su izmislili influenseri,tviterasi,fejsbukasi i svi oni koji su jedva docekali omasovljenje media i lakocu sirenja ljudske gluposti pa su kriticnu masu nafurali na bajke i basne na nivou teorija zavjere a sve sto treba je ne vakcinisati djecu i tako ce nam svima biti puno boljeJThomas wrote:ali ovo sranje nije izmišljeno kad nas, nego upravo u najnaprednijim i najuređenijim državama. nisu ni one savršene, naravno, ali su najbolje što svijet ima.
- S4mpion
#2044 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Slažem se, ali da li dobijamo vakcine koje su najbolje što svijet ima ili nabavljamo jeftino trećerazredno sranje upitne kvalitete kako bismo uštedili nešto para za vikendicu na Poljinama?JThomas wrote:ali ovo sranje nije izmišljeno kad nas, nego upravo u najnaprednijim i najuređenijim državama. nisu ni one savršene, naravno, ali su najbolje što svijet ima.
-
rizibizi
#2045 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Uz duzno postovanje, mene a i dvoje mojih pilica niti jedan nadriljekar nije ni pogledao, ne znam sta podrazumjevas pod nadriljekarstvom. A problem nabavke je opet problem nepismene maloumne stoke koja (ne)izlazi na izbore itd. isl.S4mpion wrote:Sumnja u postupak nabavke i plasmana lijekova je opravdana, ipak živimo u korumpiranoj državi koja nije pravna i to je činjenica koju neće promijeniti priče o starletama i nadriljekarima.rizibizi wrote:ne da mi se uopste citati referate i teorije zavjere,dok jedni "sumnjaju" drugi se kao levati bez ovih sumnji vakcinisu. Ovo se dogodi kad ljudi pocnu da razmisljaju i sumnjaju u nesto o cemu nemaju pojma i o cemu niti su edukovani niti imaju adekvatno znanje. Tako je to u zemljama u kojima starlete, nadriljekari i polupismeni svijet "promovisu" zdrav zivot i macin zivljenja.Evo dokle su nas sumnje dovele, nema sumnje da su dvije bebe u teskom stanju zbog nevakcinisanja, nema sumnje da su epidemije posljedica nevakcinisanja, a dokazi koliko su vakcine stetne su na nivou price rekla-kazala,mahalanja uz kafu itd.
- JThomas
#2046 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
ja o tome na neki educiran način, iz prve ili nulte ruke ne mogu pisati. u nas su diskutabilni i voda i zrak, kamoli vakcine. ali priča antivaksera svakako uopšte nije bazirana na tome. i šta je alternativa? sigurna kvota smrti od bolesti koje se mogu spriječiti, eto šta je. a zbog naklapanja.
- S4mpion
#2047 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Nadriljekar - neko ko ti uspostavi dijagnozu onako s vrata i pošalje te kući s pogrešnim lijekovima, nećemo se lagat', pune su ih zdravstvene ustanove.rizibizi wrote:Uz duzno postovanje, mene a i dvoje mojih pilica niti jedan nadriljekar nije ni pogledao, ne znam sta podrazumjevas pod nadriljekarstvom. A problem nabavke je opet problem nepismene maloumne stoke koja (ne)izlazi na izbore itd. isl.S4mpion wrote:
Sumnja u postupak nabavke i plasmana lijekova je opravdana, ipak živimo u korumpiranoj državi koja nije pravna i to je činjenica koju neće promijeniti priče o starletama i nadriljekarima.
Aha, sad smo se dotakli nepismene stoke, a potpuno smo zaboravili influensere i druge izmišljene uzročnike ove pojave(nevakcinisanja) u društvu.
-
rizibizi
#2048 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Upravo to da je neko pametan, a takvih je kod nas na kljucnim pozicijama jako malo sjeo pa rekao nabavka tad i tad toliko djece sa ovim simptomima,toliko imalo komplikacije ove pa da se zabrines i zapitas a ne rekla-kazala i rjesenje na kraju mi sumnjamo mi ovako mi onako i onda globalni problem. O vodi i zraku ce se pricati kad se nadje tal za neke preciscivace i filtere pa se svi budu mogli propisno ugraditi, mislim ministri,premijeri i ostali poljinasi, ne mislim na filtere i preciscivace 
- S4mpion
#2049 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Nije ovo rješenje, već opravdana posljedica neodgovorne politike. U ovakvim okolnostima nikoga ne možeš kriviti za njegovu sumnju, jer je opravdana.rizibizi wrote:Upravo to da je neko pametan, a takvih je kod nas na kljucnim pozicijama jako malo sjeo pa rekao nabavka tad i tad toliko djece sa ovim simptomima,toliko imalo komplikacije ove pa da se zabrines i zapitas a ne rekla-kazala i rjesenje na kraju mi sumnjamo mi ovako mi onako i onda globalni problem. O vodi i zraku ce se pricati kad se nadje tal za neke preciscivace i filtere pa se svi budu mogli propisno ugraditi, mislim ministri,premijeri i ostali poljinasi, ne mislim na filtere i preciscivace
-
rizibizi
#2050 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Nadriljekar mislis Sebijina vecernja skola medicine, travnicki doktori i ostali strucnjaci koji su u najboljem slucaju trebali nositi plavi a ne bijeli mantil. Takvi meni dijagnozu ne trebaju uspostavljati, sam se okrenem zatvorim vrata i odem traziti jos ono malo 50+ doktora sto su imali priliku od koga nauciti i steci znanje i iskustvo. Nazalost vecina takvih se sada placa ili su dobro placeni po bijelom svijetu.S4mpion wrote:Nadriljekar - neko ko ti uspostavi dijagnozu onako s vrata i pošalje te kući s pogrešnim lijekovima, nećemo se lagat', pune su ih zdravstvene ustanove.rizibizi wrote:Uz duzno postovanje, mene a i dvoje mojih pilica niti jedan nadriljekar nije ni pogledao, ne znam sta podrazumjevas pod nadriljekarstvom. A problem nabavke je opet problem nepismene maloumne stoke koja (ne)izlazi na izbore itd. isl.S4mpion wrote:
Sumnja u postupak nabavke i plasmana lijekova je opravdana, ipak živimo u korumpiranoj državi koja nije pravna i to je činjenica koju neće promijeniti priče o starletama i nadriljekarima.
Aha, sad smo se dotakli nepismene stoke, a potpuno smo zaboravili influensere i druge izmišljene uzročnike ove pojave(nevakcinisanja) u društvu.
Nismo nikoga zaboravili sve je to isti zacarani krug samo je pitanje ko je koliko fensi