Avio kompanije all about
- ljubav_aha
#2026 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
obratite paznju u na turisticku zakletvu
- macan prvi
#2027 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/101221104
Gusta magla u Sarajevu
Vrijeme je otkazanih letova
Zbog magle i smanjene vidljivosti otkazani su jutarnji i dnevni letovi na Međunarodnom Aerodromu Sarajevo.
U utorak sa aerodorma u Sarajevu nije bilo polijetanja zbog guste magle, a avioni iz Kelna, Beča, Zagreba, Istambula, Minhena, Banje Luke, Londona i Amsterdama upućeni su na aerodrome u Dubrovniku i Zagrebu, a putnici će autobusima piti prevezeni u glavni grad BiH, saznaje Sarajevo-x.com u Službi za informisanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo.
Večernji dolasci iz Beča, Zagreba i Beograda su otkazani.
Podsjećamo, vremenske neprilike zatvorile su brojne aerodrome u Evropi. Kašnjenja i odgode letova zabilježeni su na najprometnijim aerodromima u Londonu, Amsterdamu, Parizu i Briselu.
Zasto su avioni upuceni u Zagreb i Dubrovnik, a ne npr. u Tuzlu ili Mostar?
Gusta magla u Sarajevu
Vrijeme je otkazanih letova
Zbog magle i smanjene vidljivosti otkazani su jutarnji i dnevni letovi na Međunarodnom Aerodromu Sarajevo.
U utorak sa aerodorma u Sarajevu nije bilo polijetanja zbog guste magle, a avioni iz Kelna, Beča, Zagreba, Istambula, Minhena, Banje Luke, Londona i Amsterdama upućeni su na aerodrome u Dubrovniku i Zagrebu, a putnici će autobusima piti prevezeni u glavni grad BiH, saznaje Sarajevo-x.com u Službi za informisanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo.
Večernji dolasci iz Beča, Zagreba i Beograda su otkazani.
Podsjećamo, vremenske neprilike zatvorile su brojne aerodrome u Evropi. Kašnjenja i odgode letova zabilježeni su na najprometnijim aerodromima u Londonu, Amsterdamu, Parizu i Briselu.
Zasto su avioni upuceni u Zagreb i Dubrovnik, a ne npr. u Tuzlu ili Mostar?
- le piaf
#2028 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
razlog je vrlo jednostavan, ti aerodromi nemaju potrebnu infrastrukturu da "odrade" jedan komercijalni let, niti kompanije imaju ljude koji to tamo mogu odraditi. Ne moze avion samo sletiti. Ima tu i prtljage, i sipanje goriva, i pasoska kontrola, i priprema aviona za let u zimskim uslovima....itd, itd.. Nasi aerodromi spavaju zimski san...
A koliko znam BH Airlines leti sutra iz Mostara.
- drndalo
#2029 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Dobro dosao u BiH, i na SJJ... Gdje su magle najkvalitetnije...
SJJ ima "samo" kategoriju 1 za instrumentalni prilaz (ILS) pisti... Definicija uopste kaze:
Category I (CAT I) – A precision instrument approach and landing with a decision height not lower than 200 feet (61 m) above touchdown zone elevation and with either a visibility not less than 800 meters (2,625 ft) or a runway visual range not less than 550 meters (1,804 ft).
Sto znaci da bi se sletjelo na njega pilot flying (onaj koji u tom momentu upravlja) na min. 200 stopa (60 m) visine mora jasno vidjeti pistu i zonu slijetanja, sa min. 800 metara horizontalne vidljivosti da bi nastavio sa "rucnim" slijetanjem, tj. automatika tu vise ne pomaze... Ako ijedan od ovih uslova nije zadovoljen, ili piloti nisu sigurni da je sve OK, proglasavaju missed approach/go arround, te dodaju gas i prate proceduru za brzo dizanje aviona na sigurnu visinu uz lijevi zaokret iznad Mojmilo brda, jer da nastave pravo sacekao bi ih Trebevic, selo Petrovici... Ako su vremenski uslovi jos uvijek blizu mogucih, pokusaju ponovo, ako se pogorsaju bez mogucnosti popravke, avion se odmah ili vraca na polazni aerodrom, ili ide na alternativni ( ono sto vise odgovara kompaniji, obicno i sta je jeftinije)... Ako ima mogucnosti za brzo poboljsanje vremenske situacije, onda se avion "stavi" na "holding", a to je neko mjesto blizu prilaza aerodromu (ali ne preblizu), gdje kruzi onoliko koliko ima goriva cekajuci da se vrijeme popravi, pa da onda sleti... Ukoliko se ne popravi, ista procedura kao u primjeru ispred...
Evo ti jedan filmic sa SJJ prilaza po relativno "laganoj" magli, po kojoj se moze sletati..
SJJ ima "samo" kategoriju 1 za instrumentalni prilaz (ILS) pisti... Definicija uopste kaze:
Category I (CAT I) – A precision instrument approach and landing with a decision height not lower than 200 feet (61 m) above touchdown zone elevation and with either a visibility not less than 800 meters (2,625 ft) or a runway visual range not less than 550 meters (1,804 ft).
Sto znaci da bi se sletjelo na njega pilot flying (onaj koji u tom momentu upravlja) na min. 200 stopa (60 m) visine mora jasno vidjeti pistu i zonu slijetanja, sa min. 800 metara horizontalne vidljivosti da bi nastavio sa "rucnim" slijetanjem, tj. automatika tu vise ne pomaze... Ako ijedan od ovih uslova nije zadovoljen, ili piloti nisu sigurni da je sve OK, proglasavaju missed approach/go arround, te dodaju gas i prate proceduru za brzo dizanje aviona na sigurnu visinu uz lijevi zaokret iznad Mojmilo brda, jer da nastave pravo sacekao bi ih Trebevic, selo Petrovici... Ako su vremenski uslovi jos uvijek blizu mogucih, pokusaju ponovo, ako se pogorsaju bez mogucnosti popravke, avion se odmah ili vraca na polazni aerodrom, ili ide na alternativni ( ono sto vise odgovara kompaniji, obicno i sta je jeftinije)... Ako ima mogucnosti za brzo poboljsanje vremenske situacije, onda se avion "stavi" na "holding", a to je neko mjesto blizu prilaza aerodromu (ali ne preblizu), gdje kruzi onoliko koliko ima goriva cekajuci da se vrijeme popravi, pa da onda sleti... Ukoliko se ne popravi, ista procedura kao u primjeru ispred...
Evo ti jedan filmic sa SJJ prilaza po relativno "laganoj" magli, po kojoj se moze sletati..
- sorge_sa
#2030 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
odlican video,odlican ugao snimanja i pogodjena perspektiva, tako da docarava svu tezinu slijetanja na SJJ po normalnim uvjetima, a pogotovo po magli, na 4:14 mu se ukazuju aproach lights, a na 4:44 dotice pistu.
- drndalo
#2031 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Sutra ne bi trebao biti problem s maglom, pretoplo je... Jugo i malo drmusanja vjerovatno...
-
michio
#2032 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Pa ništa. Lijepo aerodrom na neku visoravan u krugu oko 50-100km od Sarajeva. Ima zemlje nije Bosna Singapur.
Nevjerovatno da se u vezi toga ništa ne radi. Zemlja je praktično bez aerodroma
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#2033 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Jedino na romanijumichio wrote:Pa ništa. Lijepo aerodrom na neku visoravan u krugu oko 50-100km od Sarajeva. Ima zemlje nije Bosna Singapur.
- ljubav_aha
#2034 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
michio wrote:Pa ništa. Lijepo aerodrom na neku visoravan u krugu oko 50-100km od Sarajeva. Ima zemlje nije Bosna Singapur.
- drndalo
#2035 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Kakva nam je drzava, jos je aerodrom k'o u Melburnu...michio wrote:Pa ništa. Lijepo aerodrom na neku visoravan u krugu oko 50-100km od Sarajeva. Ima zemlje nije Bosna Singapur.
- macan prvi
#2036 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Banja Luka je za to opremljena jer vec idu medjunarodni letovi s tog aerodroma i meni je bolja destinacija od npr. Zagreba jer je blize Sarajevu. Koliko znam, mostarski je opremljen za prihvat putnika, ali je gorivo tu jako skupo pa ga aviokompanije izbjegavaju. Iz Tuzle imaju barem charter letovi, ako se ne varam. Dakle, dalo bi se to odraditi, al eto...le piaf wrote:razlog je vrlo jednostavan, ti aerodromi nemaju potrebnu infrastrukturu da "odrade" jedan komercijalni let, niti kompanije imaju ljude koji to tamo mogu odraditi. Ne moze avion samo sletiti. Ima tu i prtljage, i sipanje goriva, i pasoska kontrola, i priprema aviona za let u zimskim uslovima....itd, itd.. Nasi aerodromi spavaju zimski san...
- drndalo
#2037 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
I na BNX je gorivo "ko Sv. Petra kajgana"... BH Airlines se jednom zeznuo i napunio B737 kad su je koristili kao alternaciju za SJJ...
Mislim da problem sa TZL i OMO vise lezi u tome da nisu stalno otvoreni, pa ih se ne moze bas "onako", kad ti se prohtije koristiti... Uz neku najavu od bar 24 sata ranije, vjerujem da bi moglo, kao sto ih nekad i koriste... Ali ako su zatvoreni jer nemaju posla, ne mogu se bas u sat vremena otvoriti kako treba, kad je avion vec u zraku...
BNX je koliko znam obicno otvoren, ukoliko i oni nemaju magle, a imaju je cesto (selo pored BNX se zove Maglajani...
), kao i SJJ, jedino sto je kod njih ravnica, pa ako ima nesto vjetra onda i magla lakse ode nego u sarajevskoj kotlini...
Za razliku od "nas" DBV i SPU su najcesce otvoreni, u punom pogonu, i najcesce imaju bolje vrijeme...
Elem, znas ti nas, *ebo ti nas...!?
Mislim da problem sa TZL i OMO vise lezi u tome da nisu stalno otvoreni, pa ih se ne moze bas "onako", kad ti se prohtije koristiti... Uz neku najavu od bar 24 sata ranije, vjerujem da bi moglo, kao sto ih nekad i koriste... Ali ako su zatvoreni jer nemaju posla, ne mogu se bas u sat vremena otvoriti kako treba, kad je avion vec u zraku...
BNX je koliko znam obicno otvoren, ukoliko i oni nemaju magle, a imaju je cesto (selo pored BNX se zove Maglajani...
Za razliku od "nas" DBV i SPU su najcesce otvoreni, u punom pogonu, i najcesce imaju bolje vrijeme...
-
5 0 5
#2038 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Danas letim BHA (a trebao sam u utorak). Način na koji su osoblje BHA riješili problem otkazanog leta, postupanje s putnicima i sl. je u najmanju ruku bezobrazno, ponižavajuće, prevarantski a vjerovatno i kriminalno. No, o tome ću pisati (opširnije) drugi put (sutra) kad završim ovu poslednju transakciju sa BHA. Samo ću još reći da sam gore iskustvo imao samo jednom prije ovoga, i to sa Bosnia Airlines-om prije nekoliko godina. I tad sam rekao nikad više, kao što sam sad siguran da je €100 više za neku drugu kompaniju i sa presjedanjem ipak jeftinije i bolje nego ikad sa BHA. Ja podržavam "domaće" ali ne kada me neko ponižava i laže. (Nisam samo ja u pitanju, takav osjećaj su imali svi putnici koji su trebali letiti u utorak).
- le piaf
#2039 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Banja Luka jeste otvoren aerodrom i on se moze koristiti, ne znam imaju li svaki dan letove ali imaju neke linije. Mostar i Tuzla mislim da su zatvoreni osim pokojeg carter leta.
A druga stvar je da se kompanijama vise isplati skletiti u Dubrovnik ili Split gdje vec inace lete, negu u BNX gdje ih nema nikako. Npr jedna lufthansa ima vec organizovano sve na spu i dbv, i sad da slijece u Mostar gdje nemaju nikoga, nema ko otpremiti avion (nemaju ugovor sa aerodromom, a nemaju svoj office). Nema sanse.
Pa ako se neko sjeca prije nekoliko godina kad se radila pista na butmiru, pa se koristio aerodrom u tuzli, bukvalno su stepenice sa sarajevskog aerodroma prebacene u tuzlu jer nemaju stepenica za vece tipove aviona. Da ne govorim da je jedno 50-100 ljudi koji rade u sa na aerodromu preslo u tuzlu na tih 7 dana, jer njihov staff nije educiran i nema iskustva sa ovakvom vrstom komercijalnih letova (a ne znam ni ima li ih uopste vise od 5-6).
Zalosno ali je tako.
A druga stvar je da se kompanijama vise isplati skletiti u Dubrovnik ili Split gdje vec inace lete, negu u BNX gdje ih nema nikako. Npr jedna lufthansa ima vec organizovano sve na spu i dbv, i sad da slijece u Mostar gdje nemaju nikoga, nema ko otpremiti avion (nemaju ugovor sa aerodromom, a nemaju svoj office). Nema sanse.
Pa ako se neko sjeca prije nekoliko godina kad se radila pista na butmiru, pa se koristio aerodrom u tuzli, bukvalno su stepenice sa sarajevskog aerodroma prebacene u tuzlu jer nemaju stepenica za vece tipove aviona. Da ne govorim da je jedno 50-100 ljudi koji rade u sa na aerodromu preslo u tuzlu na tih 7 dana, jer njihov staff nije educiran i nema iskustva sa ovakvom vrstom komercijalnih letova (a ne znam ni ima li ih uopste vise od 5-6).
Zalosno ali je tako.
-
VjecitiStudent
#2040 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Jedino sto ovo na snimku nije Sarajevo.drndalo wrote:Evo ti jedan filmic sa SJJ prilaza po relativno "laganoj" magli, po kojoj se moze sletati..
-
VjecitiStudent
#2041 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Mahovljani, ne Maglajani.drndalo wrote: BNX je koliko znam obicno otvoren, ukoliko i oni nemaju magle, a imaju je cesto (selo pored BNX se zove Maglajani...), kao i SJJ, jedino sto je kod njih ravnica, pa ako ima nesto vjetra onda i magla lakse ode nego u sarajevskoj kotlini...
...
- karanana
#2042 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
a gdje je onaj forumash koji je prije par godina na nekoj temi tvrdio da je ugradjeno nesto sto potpuno ukida posljedice magle i sa cim avioni mogu sletjeti i u najguscoj magli?
- drndalo
#2043 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Ovo jeste SJJ, a ne znam zasto tvrdis da nije...VjecitiStudent wrote:Jedino sto ovo na snimku nije Sarajevo.drndalo wrote:Evo ti jedan filmic sa SJJ prilaza po relativno "laganoj" magli, po kojoj se moze sletati..
Mahovljani je mjesto gdje se aerodrom BNX nalazi, a selo 2-3 km od piste se zove Maglajani... Znam dobro sta sam napisao...VjecitiStudent wrote:Mahovljani, ne Maglajani.drndalo wrote: BNX je koliko znam obicno otvoren, ukoliko i oni nemaju magle, a imaju je cesto (selo pored BNX se zove Maglajani...), kao i SJJ, jedino sto je kod njih ravnica, pa ako ima nesto vjetra onda i magla lakse ode nego u sarajevskoj kotlini...
...
Vjerovatno je bio u onom avionu koji je neki dan pao u Svajcarskoj, a poletio je iz ZAG... Izgleda da je i na tom aerodromu u Svajcarskoj bila ista oprema...karanana wrote:a gdje je onaj forumash koji je prije par godina na nekoj temi tvrdio da je ugradjeno nesto sto potpuno ukida posljedice magle i sa cim avioni mogu sletjeti i u najguscoj magli?
Znam da je crnjak....
-
VjecitiStudent
#2044 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Raspored planina oko aerodroma nikakve veze nema sa Sa. Visoka planina bi se trebala nalaziti sjeveroistocno (Jahorina) ili jugoistocno (Treskavica), ne u pravcu skoro jug -sjever ko na snimku (pod pretpostavkom da avion na snimku slijece u pravcu istoka).drndalo wrote:Ovo jeste SJJ, a ne znam zasto tvrdis da nije...VjecitiStudent wrote:Jedino sto ovo na snimku nije Sarajevo.drndalo wrote:Evo ti jedan filmic sa SJJ prilaza po relativno "laganoj" magli, po kojoj se moze sletati..
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#2045 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Avion slijeće jugoistočno, pogledaj na google earth-u iz perspektive ovog aviona (ovo je otprilike iznad Kiseljaka) pa se uvjeri da je ovo Sarajevo
. Lijevo (špic) je Trebević, desno je Golo Brdo.
-
VjecitiStudent
#2046 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
U pravu si , Jahorina je ipak "iza" aerodroma, na snimku jeste Sarajevo.1946 wrote:Avion slijeće jugoistočno, pogledaj na google earth-u iz perspektive ovog aviona (ovo je otprilike iznad Kiseljaka) pa se uvjeri da je ovo Sarajevo. Lijevo (špic) je Trebević, desno je Golo Brdo.
- drndalo
#2047 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Hvala, hvala... 
- sorge_sa
#2048 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
pa na snimku kad sleti, vidi se pristanisna zgrada aerodroma Sarajevo, svako mlati sta hoce, bez imalo odgovornosti, ni da se odgleda video do kraja, odmah nije Sarajevo, nidje veze
-
Timotije
#2049 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Sarajevo, jasta je, nije vala Pleso s ovim brdima okolo!
A baska ne Surcin!
Sto je ovoliko otkaza zadnjih dana na SJJ? Snijeg u Evropi, magla na SJJ???
Sto je ovoliko otkaza zadnjih dana na SJJ? Snijeg u Evropi, magla na SJJ???
- macan prvi
#2050 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Vrlo razumno recenodrndalo wrote:I na BNX je gorivo "ko Sv. Petra kajgana"... BH Airlines se jednom zeznuo i napunio B737 kad su je koristili kao alternaciju za SJJ...![]()
BNX je koliko znam obicno otvoren, ukoliko i oni nemaju magle, a imaju je cesto (selo pored BNX se zove Maglajani...), kao i SJJ, jedino sto je kod njih ravnica, pa ako ima nesto vjetra onda i magla lakse ode nego u sarajevskoj kotlini...
Mislim da je BNX stalno otvoren, ali je tacno da npr. Lufthansa tu predstavnistva nema... sto ne iznenadjuje kad se vidi stanje u drzavi, al eto... Da ima znanja/strucnosti/poduzetnosti/..., mogli su ljudi koji zive u inostranstvu a ljeti dolaze u Krajinu slijetati na BNX umjesto u Zagreb...le piaf wrote:Banja Luka jeste otvoren aerodrom i on se moze koristiti, ne znam imaju li svaki dan letove ali imaju neke linije. Mostar i Tuzla mislim da su zatvoreni osim pokojeg carter leta.
Zalosno ali je tako.