Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
respo wrote:
ne znam znate li slucajno da mpeg2 ima bolji kvalitet slike od mpeg4 jer je mpeg 2 "namjenjen" dvd-u dok je mpeg4 namjenjen streamingu zato jer su velicine fajlova manji od mpeg2 istog sadrzaja
Nisam bas neki strucnjak ali znam da MPEG-2 kodiranja ima jako losu kompresiju / veliki file.
MPEG4 ima puno bolju kompresiju i podrzava jos dosta novih standarda.
Istina je DVD je u MPEG-2, ali isto tako BlueRay je u MPEG-4 formatu.
respo wrote:epg
na vrh mi jezika bilo al eto razumjeli smo se
e vidis i po tome sumnjam da je hd al ajd znaj
dok recimo obicni njemacki imaju epg i rai
Pa to bi nam neko ko gleda ove HD kanale na satelitskoj mogao potvdriti ima li EPG na ovim kanalima.
Sto se tice video kvalitete vjerujem TV-u jer mi pokazuje da je HD kanal 720p/50Hz
pa s obzirom da je mpeg2 predstavljen 95-e a mpeg4 98-e ne vidim bas veliku razliku medju njima
al eto cim je ovo kasnije izaslo sigurno ima prednosti
a naravno i mana u odnosu na mpeg2 mada vjerovatno manje nego prednosti
a to je li hd ili nije hd vidjet cemo
i da blu ray koristi mpeg4 avc dok ovo moze biti obicni ovaj mpeg4
jbte kako ovi neki operateri imaju besplatno hbo i hbo comedy,a kod nas se sve mora placati!
Jos nemamo sport klub,pa covjece jel ima sta pozitivno na ovom hs-u?
Ma HS uveo prvi HBO i dao nam da koristimo par mjeseci besplatno... eh sad ovi da nebi zaostajali za HSom ubacili i oni ali sad ce pocet naplacivat kao i HS...
gule_sa wrote:Evo preko onog njihovog resivera nadje kanale ali ima tona bez slike..........valjda treba imati neki resiver koji ima HDMI izlaz............
to sto ste nasli preko resivera samo potvrdjuje moju sumnju da nije hd i nije mpeg4 kompresija
nego bog zna sta i kako hs "dekodira" ove kanale pa ga salju nama
i to jos preko rca izlaza ili scart svejedno
respo wrote:to sto ste nasli preko resivera samo potvrdjuje moju sumnju da nije hd i nije mpeg4 kompresija
Ne znam jel HD ili nije, ali da si onakvi svi kanali ja bi digao spomenik sa slovima H i S. (naravno to i ne zavisi od njih, znam znam, nego od emitera) Ali moram reci da je dobra slika. Iako nikad ni ne gledam one kanale jer nisam dijasporac:)
To sto STB nema izlaz HDMI ne znaci da ne moze primiti HD/mpeg4... ja gledam na TV-u bez STB-a i slika je kao kad pustim HD film sa racunara... nekad i EuroSport zna biti kao ovi HD kanali (kad je tenis)...
respo wrote:to sto ste nasli preko resivera samo potvrdjuje moju sumnju da nije hd i nije mpeg4 kompresija
Ne znam o kojoj se kompresiji radi...ali se radi o kanalima u 720p rezoluciji. TV ih tako prijavljuje, dok sve ostale prijavljuje kao 576i. I definitivno se vidi drasticna razlika izmedju obicnih kanala i HD.
zikmu wrote:To sto STB nema izlaz HDMI ne znaci da ne moze primiti HD/mpeg4... ja gledam na TV-u bez STB-a i slika je kao kad pustim HD film sa racunara... nekad i EuroSport zna biti kao ovi HD kanali (kad je tenis)...
on mozda prima hd/mpeg4 ali dalje slati na tv ne moze jer je scart znaci nema dovoljnu propusnot za hd rezoluciju
a moze biti i mpeg2
nisam gledao preko stb-a kakva je slika i ostalo ja hvatam preko tv-a pa mi ima smisla da je hd al svi preko stb-a sigurno na tv-u ne gledaju hd