Osmanlije su ............

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2026 Re: Osmanlije su ............

Post by pici »

Nije samo vjera u pitanju kao nasljedje. Uvezli su hamame, kanalizaciju, mostove, viljusku, kasiku, medicinu, kadije, zakone, ćaršije, sefarde itd. jesu bosni jebali mater kroz okupaciju i sta bi bilo kad bi bilo da je Bosna opstala ko drzava. Sukob pravoslavlja i katoličanstva se upravo prelama u Bosni. Protiv Bosne je sam papa vodio krizarske ratove, inkvizicija su bili franjevci koji su dosli da nasilu nametnu katolicanstvo itd. U tom vremenu, turki ti dodju ko sad ameri, oslobodioci i saveznici za obicnu raju. :mrgreen:
Da nije bilo te osmanske kulture istoka, danas Bosna nebi bila Bosna kakva je sada. Po meni Europski Jerusalem i biser kulture. To sto su ljudi pogani, nije do zemlje.
To je sve sad proslost. Dali bi bilo Bosne bez osvajanja osmanlija, mozemo sada samo nagadjati. Madjari su bili veci neprijatelji u istoriji bosne od sviju do sada. Kidisali su na nju i pljackali i pustosili. Mnogo je ovom zemljom krvi poteklo... rijeke nevine krvi.
Vjecita_zavrzlama

#2027 Re: Osmanlije su ............

Post by Vjecita_zavrzlama »

pici wrote: 18/06/2024 13:52 Nije samo vjera u pitanju kao nasljedje. Uvezli su hamame, kanalizaciju, mostove, viljusku, kasiku, medicinu, kadije, zakone, ćaršije, sefarde itd. jesu bosni jebali mater kroz okupaciju i sta bi bilo kad bi bilo da je Bosna opstala ko drzava. Sukob pravoslavlja i katoličanstva se upravo prelama u Bosni. Protiv Bosne je sam papa vodio krizarske ratove, inkvizicija su bili franjevci koji su dosli da nasilu nametnu katolicanstvo itd. U tom vremenu, turki ti dodju ko sad ameri, oslobodioci i saveznici za obicnu raju. :mrgreen:
Da nije bilo te osmanske kulture istoka, danas Bosna nebi bila Bosna kakva je sada. Po meni Europski Jerusalem i biser kulture. To sto su ljudi pogani, nije do zemlje.
To je sve sad proslost. Dali bi bilo Bosne bez osvajanja osmanlija, mozemo sada samo nagadjati. Madjari su bili veci neprijatelji u istoriji bosne od sviju do sada. Kidisali su na nju i pljackali i pustosili. Mnogo je ovom zemljom krvi poteklo... rijeke nevine krvi.
Opravdavanje osmanlija koji su okupatori i druge rijeci za to nema je gadno

I dala nam Austrija vise za kratko vrijeme nego turci za 500 godina

Rado bih ja bez tih turskih hamama, a realno ne znam cime se to jede u dijelu svijeta gdje ih nije bilo, turaka to jest? Znaju i tamo za sve to,znali bi i mi
pici

#2028 Re: Osmanlije su ............

Post by pici »

Mozda bi nam bilo bolje da smo ostali pod austrougarima... mozda. I Jugoslavija je bila dobra dok se nisu povampirili u beogradu i zagrebu. Hajd ga vise znaj. Tok istorije je isao tako kako jest i sad smo ovakvi. Mozda bi Bosna bila od stanbola do beča :mrgreen:
Vjecita_zavrzlama

#2029 Re: Osmanlije su ............

Dozer wrote: 18/06/2024 12:32
sehohari wrote: 18/06/2024 12:15
iz zadnje klupe wrote: 18/06/2024 08:49 Da bogdom nikad ne dođoše, sad bi Bosna imala svoje more, mornaricu u Herceg novom, dobar dio Makarske rivijere, bila nešto poput Slovačke, po razvijenosti, vjerovatno bi bila većinski katolička, al ne bi bili Hrvati ( ko što nisu ni slovenci), a ako ne neko željan svjetla islama, bujrum, niko ne brani da se preobratiš :izet:
Bez Osmanlija Bosna nikad ne bi ni opstala kao zasebna cjelina, isto kao što ne bi ni opstala 1945. da je bilo ko drugi sem Tite pobjedio.

Ovim prostorom su dominirali zapadna crkva kroz Hrvate i Mađare sa jedne i istočna kroz Srbe. Mi smo bili heretici, kad-tad bi nas podjelili i danas bi bili ili Srbi ili Hrvati, zavisno od toga gdje se nalazimo.

Poređenje sa Slovencima nema smisla, jer im se jezik, kultura, pa čak i imena i prezimena dosta razlikuju od Hrvata.
Mi to nemamo, i 40-50% onoga što Bošnjake (pa i Srbe i Hrvate iz BiH donekle) čini zasebnim jeste zapravo to osmansko nasljeđe.
Ipak treba malo detaljnije pogledati istoriju. Hrvatska i Srbija jesu vijekovima kiidisale na Bosnu, ali cak ni u vrijeme Osmanlija BosnjaNi, a kasnije BosnjaCi, nisu se htjeli prikloniti ni Srbima ni Hrvatima, bez obzira na tadasnja imena ljudi, a cinili su ih i katolici, i pravoslavci, i muslimani. Bili i Bogumili. A bila i Crkva Bosanska. I Bosna bila veca nego sad.

Osmansko naslijedje u Bosni se ogleda u cinjenicama:
- da su uvezli islam, koji do njihovog dolaska u Bosni nije postojao, a na koji su zbog raznih vrsta pritisaka i prisile, ali i koristi, presli mnogi BosnjaNi, kasnije BosnjaCi, koji su do tada bili krscani,
- da su kroz svoju okupaciju u Bosnu uvezli Srbe iz Srbije, i podijelili im bosansku zemlju,
- da su nas sve na kraju prodali AU za pare, k'o zadnju stoku.
Svaka cast na komentaru,i dan danas stvaraju podijele
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 18/06/2024 14:25, edited 1 time in total.
Vjecita_zavrzlama

#2030 Re: Osmanlije su ............

pici wrote: 18/06/2024 14:13 Mozda bi nam bilo bolje da smo ostali pod austrougarima... mozda. I Jugoslavija je bila dobra dok se nisu povampirili u beogradu i zagrebu. Hajd ga vise znaj. Tok istorije je isao tako kako jest i sad smo ovakvi. Mozda bi Bosna bila od stanbola do beča :mrgreen:
Pa kao sto vidimo sto juznije to tuznije, najbolji dio Balkana je bio pod Austrougarskom najduze(slovenija pa i hrvatska) a gdje su turci duze bili to sve losije

Zahvali austro ugarima sto Sarajevo danas lici na neki evropski grad,inace bi sve bilo velika bascarsija i komunisticke zgrade :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2031 Re: Osmanlije su ............

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 18/06/2024 14:14
Dozer wrote: 18/06/2024 12:32
sehohari wrote: 18/06/2024 12:15

Bez Osmanlija Bosna nikad ne bi ni opstala kao zasebna cjelina, isto kao što ne bi ni opstala 1945. da je bilo ko drugi sem Tite pobjedio.

Ovim prostorom su dominirali zapadna crkva kroz Hrvate i Mađare sa jedne i istočna kroz Srbe. Mi smo bili heretici, kad-tad bi nas podjelili i danas bi bili ili Srbi ili Hrvati, zavisno od toga gdje se nalazimo.

Poređenje sa Slovencima nema smisla, jer im se jezik, kultura, pa čak i imena i prezimena dosta razlikuju od Hrvata.
Mi to nemamo, i 40-50% onoga što Bošnjake (pa i Srbe i Hrvate iz BiH donekle) čini zasebnim jeste zapravo to osmansko nasljeđe.
Ipak treba malo detaljnije pogledati istoriju. Hrvatska i Srbija jesu vijekovima kiidisale na Bosnu, ali cak ni u vrijeme Osmanlija BosnjaNi, a kasnije BosnjaCi, nisu se htjeli prikloniti ni Srbima ni Hrvatima, bez obzira na tadasnja imena ljudi, a cinili su ih i katolici, i pravoslavci, i muslimani. Bili i Bogumili. A bila i Crkva Bosanska. I Bosna bila veca nego sad.

Osmansko naslijedje u Bosni se ogleda u cinjenicama:
- da su uvezli islam, koji do njihovog dolaska u Bosni nije postojao, a na koji su zbog raznih vrsta pritisaka i prisile, ali i koristi, presli mnogi BosnjaNi, kasnije BosnjaCi, koji su do tada bili krscani,
- da su kroz svoju okupaciju u Bosnu uvezli Srbe iz Srbije, i podijelili im bosansku zemlju,
- da su nas sve na kraju prodali AU za pare, k'o zadnju stoku.
Svaka cast na komentaru,i dan danas stvaraju podijele
Naravno, samo nam Turci stvaraju podjele.

Oni nas i jesu natjerali pa da se "prodajemo" prije 500 godina, a?

EDIT: Vidio sam da si obrisao onaj dio komentara o turskim agentima zavjere na Facebooku, ali ne vrijedi.
Last edited by PreWiBa on 18/06/2024 14:34, edited 1 time in total.
PreWiBa

#2032 Re: Osmanlije su ............

Post by PreWiBa »

pici wrote: 18/06/2024 14:13 Mozda bi nam bilo bolje da smo ostali pod austrougarima... mozda. I Jugoslavija je bila dobra dok se nisu povampirili u beogradu i zagrebu. Hajd ga vise znaj. Tok istorije je isao tako kako jest i sad smo ovakvi. Mozda bi Bosna bila od stanbola do beča :mrgreen:
Mislim da ni jedna strana sila koja je ovdje vladala silom nešto pozitivno.

Previše emocionalnosti predajemo tim periodima. Bukvalno 90% ljudi u BiH gradi svoj identitet na tome da li su Juga, AU ili Osmanlije bili dobri.

Juga je se na kraju ispostavila kao odlično sredstvo za velikosrpsku dominaciju, u Austriji smo poznati kao jedina kolonija Beča, a o Osmanlijama je već i previše napisano ovdje.

Najbolja je za mene ona država gdje narod Bosne i Hercegovine može sam da gradi svoju sudbinu i u slobodi uživa u svojoj kulturi i identitetu.
AleksoMKD

#2033 Re: Osmanlije su ............

Post by AleksoMKD »

Pa mozda bi se bez Osmanlija Habsburzi sirili prema jugu, cak su Skopje zauzeli pod Pikolominijem no odkako im je Francuska objavila rat povukli su vojsku i pri tome spalili grad.
pici

#2034 Re: Osmanlije su ............

Post by pici »

pici

#2035 Re: Osmanlije su ............

Post by pici »

AleksoMKD wrote: 18/06/2024 14:47
Pa mozda bi se bez Osmanlija Habsburzi sirili prema jugu, cak su Skopje zauzeli pod Pikolominijem no odkako im je Francuska objavila rat povukli su vojsku i pri tome spalili grad.
Habsburzi su spalili Sarajevo do temelja, pobili i u roblje otjerali tadasnje stanovnistvo, pod savojskim koji je danas u austriji i njemackoj nacionalni heroj. Najebali smo mi ko žuti od komšiluka i osvajackih sila.
Quaresma

#2036 Re: Osmanlije su ............

Post by Quaresma »

Ima li igdje objasnjenje zasto nam komsije i susidi kroz decenije i decenije pokusavaju oduzeti zemlju?
iz zadnje klupe

#2037 Re: Osmanlije su ............

Post by iz zadnje klupe »

Ima li igdje objasnjenje zasto nam komsije i susidi kroz decenije i decenije pokusavaju oduzeti zemlju?
To je čisti darvinizizam, svojstven i ljudima i životinjama, kad god je u istoriji neka zemlja bila jača od sussjeda, odmah se širila na njega, tako je od kad postoji civilizacija, ništa specifično za Balkan
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2038 Re: Osmanlije su ............

Post by plain vanilla »

Malo bacih oko na temu da vidim kakvo je raspolozenje :mrgreen: Ono sto me iznenadilo je sto da vi pisite iz perspektive kao da smo mi sad nekakva jaka, nezavisna drzava, a onda smo bili jadni pod Turcima. Ja se slazem da smo bili jadni pod Turcima, ali zar smo sad nezavisni? Pa nas Ustav je dejtonski sporazum, nametnuto sranje zbog kojeg nismo svoji u svojoj drzavi. Drzavu ne ebe vise od pola stanovnista, najvisi duznosnici koji zive od drzavnih para ne haju za drzavne zakone. I mogu ovako do sutra, znate vi to i bez mene.

I nema vise tog porobljavanja ili "porobljavanja", sad je na dobrovoljnoj bazi. Roditelji sami pakuju svoju djecu i salju u zemlje koje zapravo nama upravljaju. Nasa djeca uce strane jezike, strane zakone, pokusavaju se dokopati baze nasih "okupatora". Ne znam samo kakva bi to razlika bila da smo mi i sad pod Turcima, Austrougarima ili bilo kim, ionako s nama mlati kako ko hoce.
iz zadnje klupe

#2039 Re: Osmanlije su ............

Post by iz zadnje klupe »

Malo bacih oko na temu da vidim kakvo je raspolozenje :mrgreen: Ono sto me iznenadilo je sto da vi pisite iz perspektive kao da smo mi sad nekakva jaka, nezavisna drzava, a onda smo bili jadni pod Turcima. Ja se slazem da smo bili jadni pod Turcima, ali zar smo sad nezavisni? Pa nas Ustav je dejtonski sporazum, nametnuto sranje
Ono što većina misli i najviše zamjera Turcima, jeste ŠTO DANAS JESMO SLABI jer su Turci stvorili sve preduslove da budemo slabi kakvi smo danas, dovoljno je što su nam Dodika i slične naselili i dali im najbolju bosansku zemlju, da su napravili milijardu džamija džaba im je, *ebali su time Bosnu za narednih milijun godina, kad god vidim Dodika na TV, *ebem mater Turčinu koji ga naseli!
AleksoMKD

#2040 Re: Osmanlije su ............

Post by AleksoMKD »

pici wrote: 18/06/2024 15:20 Habsburzi su spalili Sarajevo do temelja, pobili i u roblje otjerali tadasnje stanovnistvo, pod savojskim koji je danas u austriji i njemackoj nacionalni heroj. Najebali smo mi ko žuti od komšiluka i osvajackih sila.
A jebiga na raskrsnici smo, svako mora da prodje.

Balkan i Kavkaz izmedju velikih sila uvek nastradaju.
Vjecita_zavrzlama

#2041 Re: Osmanlije su ............

AleksoMKD wrote: 19/06/2024 11:19
pici wrote: 18/06/2024 15:20 Habsburzi su spalili Sarajevo do temelja, pobili i u roblje otjerali tadasnje stanovnistvo, pod savojskim koji je danas u austriji i njemackoj nacionalni heroj. Najebali smo mi ko žuti od komšiluka i osvajackih sila.

Samo znam sto su duze turci bili gore je narod te zemlje prosao,mi u Bosni smo sretni imali smo Austrougare ostsvili su trag ljudi ih vole i danas nekako vise od turaka

Pogledaj Albaniju,,Tiranu
Vjecita_zavrzlama

#2042 Re: Osmanlije su ............

iz zadnje klupe wrote: 19/06/2024 10:22
Malo bacih oko na temu da vidim kakvo je raspolozenje :mrgreen: Ono sto me iznenadilo je sto da vi pisite iz perspektive kao da smo mi sad nekakva jaka, nezavisna drzava, a onda smo bili jadni pod Turcima. Ja se slazem da smo bili jadni pod Turcima, ali zar smo sad nezavisni? Pa nas Ustav je dejtonski sporazum, nametnuto sranje
Ono što većina misli i najviše zamjera Turcima, jeste ŠTO DANAS JESMO SLABI jer su Turci stvorili sve preduslove da budemo slabi kakvi smo danas, dovoljno je što su nam Dodika i slične naselili i dali im najbolju bosansku zemlju, da su napravili milijardu džamija džaba im je, *ebali su time Bosnu za narednih milijun godina, kad god vidim Dodika na TV, *ebem mater Turčinu koji ga naseli!
A danas Erdogan nas koristi za svoje vlazne neootomanske snove, sastaje se covjek s Bakirom koji bukvalno nema funkcije, lik izgubio izbore…Turska favorizira jasno SDA

Dakle i danas su nam neprijatelji
PreWiBa

#2043 Re: Osmanlije su ............

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 20/06/2024 07:49

Samo znam sto su duze turci bili gore je narod te zemlje prosao,mi u Bosni smo sretni imali smo Austrougare ostsvili su trag ljudi ih vole i danas nekako vise od turaka

Zato što smo preuzeli narative kroz jugoslovenski period i njihovo školstvo.

U istoj mjeri hvalimo Andrića ili čak Njegoša, dokazane velikosrpske ličnosti. Ne čudi onda što mnogi imaju i iskrivljeni pogled na Osmansko carstvo.
AleksoMKD

#2044 Re: Osmanlije su ............

Post by AleksoMKD »

Vjecita_zavrzlama wrote: 20/06/2024 07:49 Samo znam sto su duze turci bili gore je narod te zemlje prosao,mi u Bosni smo sretni imali smo Austrougare ostsvili su trag ljudi ih vole i danas nekako vise od turaka

Da, pregazilo ih vreme.

Tacno se vidi kada vozis kroz Hrvatsku ili Vojvodinu razlika u odnosu na Makedoniju.
Dilibus

#2045 Re: Osmanlije su ............

Post by Dilibus »

Ovdje ljudi gledaju homogeno na Osmanlije kad su dosli.
Vlast koja je osvojila Bosnu i Vlast koja je izdala i prodala Bosnu Austrougrima je razlika nebo i zemlja. Da ne govorimo o vremenskom okviru i razlici u vremenu.
Ljudi ovdje pisu kao da su Osmanlije dosle, bile tu par godina i raus.
Vjecita_zavrzlama

#2046 Re: Osmanlije su ............

sehohari wrote: 20/06/2024 11:19

U istoj mjeri hvalimo Andrića ili čak Njegoša, dokazane velikosrpske ličnosti. Ne čudi onda što mnogi imaju i iskrivljeni pogled na Osmansko carstvo.
Ne moras niciji narativ preuzet da ih vidis za ono sto jesu-okupatori

Ako ikoga YU mrzila to su austrougari,bio narodni heroj princip gavrilo…pa su bosnjaci opet ,jos tada,oplakavali ferdinanda i trudny Sofiju
Sanjarko

#2047 Re: Osmanlije su ............

Post by Sanjarko »

Od 1400 i neke do 1800 i neke su bili na ovim područjima Bosna i Srbija itd. 400 godina i više.
Vjecita_zavrzlama

#2048 Re: Osmanlije su ............

AleksoMKD wrote: 20/06/2024 11:32
Vjecita_zavrzlama wrote: 20/06/2024 07:49 Samo znam sto su duze turci bili gore je narod te zemlje prosao,mi u Bosni smo sretni imali smo Austrougare ostsvili su trag ljudi ih vole i danas nekako vise od turaka

Da, pregazilo ih vreme.

Tacno se vidi kada vozis kroz Hrvatsku ili Vojvodinu razlika u odnosu na Makedoniju.
Zato kazem,spasila nas austro ugarska

Nisu dzaba govorili kad su otisli ”ode svabo ode babo”😂
PreWiBa

#2049 Re: Osmanlije su ............

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 20/06/2024 11:39
sehohari wrote: 20/06/2024 11:19

Ne moras niciji narativ preuzet da ih vidis za ono sto jesu-okupatori

Ako ikoga YU mrzila to su austrougari,bio narodni heroj princip gavrilo…pa su bosnjaci opet ,jos tada,oplakavali ferdinanda i trudny Sofiju
Juga je imala pozitivan pogled na AU u smislu te civilizacije, druga je stvar što im se monarh nije sviđao.

To što oplakujemo AU je samo još jedna epizoda našeg Štokholmskog sindroma gdje na svakog ko nas nije pokušao izgenocidisati gledamo kao heroje.
Fali nam distanca u pogledu na te periode.

I Osmanlije, i AU i Juga su bili okupatori, i u istoj mjeri su bili negativni, samo iz drugačijeg ugla. Razlike su premale da bi se moglo reći da je jedna država znatno bolja od druge.

Svako ko drugačije tvrdi je sluga okupatora.
Last edited by PreWiBa on 20/06/2024 11:50, edited 1 time in total.
PreWiBa

#2050 Re: Osmanlije su ............

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 20/06/2024 11:43
AleksoMKD wrote: 20/06/2024 11:32

Da, pregazilo ih vreme.

Zato kazem,spasila nas austro ugarska

Nisu dzaba govorili kad su otisli ”ode svabo ode babo”😂
Ti si samo FGR-ovska verzija nekoga ko priželjkuje da Erdogan vojskom opet dođe u Bosnu.
Post Reply