Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
jeza u ledja

#2026 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Helem, veceras fenomenalan govor Obame. Ne znam sta drugo reci nego savrseno od A do Z. :bih:

Č E J N DŽ
Alex.B

#2027 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by Alex.B »

jeza u ledja wrote:
Sarajevcac wrote:
jeza u ledja wrote:Kada je spomenuo Balkan mislio je na Kosovo, i mislio je na vojno, a ne politicko prisustvo.
Sto se tice Bosne, Amerika je davno prepustila stvari Evropskoj Uniji. Nama ne treba ni Amerika ni EU da rijesavamo svoje politicke nesuglasice vec to moramo raditi sami. No medjutim, AKO zatreba znamo ciju podrsku mozemo imati, stvarnu, a ne ovu imaginarnu Bushevu, kakvu je imao Sakashvili, ili kakvu Srbija ima od Rusa.
Jel ti mislis da bi Amerika vojno pomogla Bosnjacima? :) E pa prosla su ta vremena, nije vise ni 1995 ni 1999 godina. Ne znam sta treba to da se desi da bi Bosnjaci konacno se probudili iz sna jer jos uvijek spavate u 1995 godini i ne vidite da se promjenila situacija u BiH i svijetu.
Bosancima ne treba vojna pomoc Amerike.

Edit: A ti si u nekoliko postova pokazao da si strahovito opterecen kompleksima prouzrokovanim svojim nacionalistickim porivima. Hvatas se pacenicki za mrvice spasa u komadicima isjecaka iz medija o dalekom i apstraktnom velikom bratu koji ce donjeti val promjena i zadovoljiti tvoje fasizmom zatrovane zelje. Nadam se da ce ti uskoro doci iz guzice u glavu jer zvucis kao ovca iz stada koje je ostalo bez svog cobana.
:thumbup:
Alex.B

#2028 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by Alex.B »

Sarajevcac wrote:
jeza u ledja wrote: Bosancima ne treba vojna pomoc Amerike.

Edit: A ti si u nekoliko postova pokazao da si strahovito opterecen kompleksima prouzrokovanim svojim nacionalistickim porivima. Hvatas se pacenicki za mrvice spasa u komadicima isjecaka iz medija o dalekom i apstraktnom velikom bratu koji ce donjeti val promjena i zadovoljiti tvoje fasizmom zatrovane zelje. Nadam se da ce ti uskoro doci iz guzice u glavu jer zvucis kao ovca iz stada koje je ostalo bez svog cobana.
Nacionalizam je pozitivna stvar a sovinizam je negativna stvar. Ne postoji narod radi drzave nego drzava radi naroda a cinjenica da dva od tri naroda ne zele da postoji BiH, i da samo silom moze da postoji drzava koju ne priznaju narodi koji su vecina na 70% njenog teritorija. BiH moze opstati samo kao unija tri nacionalne republike. To je pokazalo i iskustvo drugih visenacionalnih drzava.
ma djaba se "jeza u ledja" nada da ces doci pameti, ti nemas ni guzice a kamoli glave
ahuseino

#2029 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ahuseino »

Sarajevcac wrote:

Nacionalizam je pozitivna stvar a sovinizam je negativna stvar. Ne postoji narod radi drzave nego drzava radi naroda a cinjenica da dva od tri naroda ne zele da postoji BiH, i da samo silom moze da postoji drzava koju ne priznaju narodi koji su vecina na 70% njenog teritorija. BiH moze opstati samo kao unija tri nacionalne republike. To je pokazalo i iskustvo drugih visenacionalnih drzava.
Ja na nacionalizam ne gledam pozitivno ni u prolazu.

Ako ga bunish sa nacionalnom svijeshchu, ponosom ili patriotizmom, onda to nije isto.

Meni nacionalizam podrazumijeva, uz ovaj ponos, i shovinizam prema inim nacijama.

Cuo sam to "nacionalizam nije losh" i od jachih chetnika. Tako se valjda osjechaju bolje, mire savjest.

"Whatever gets you through the night", right?
dallton

#2030 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by dallton »

Sarajevcac wrote:
jeza u ledja wrote:Kada je spomenuo Balkan mislio je na Kosovo, i mislio je na vojno, a ne politicko prisustvo.
Sto se tice Bosne, Amerika je davno prepustila stvari Evropskoj Uniji. Nama ne treba ni Amerika ni EU da rijesavamo svoje politicke nesuglasice vec to moramo raditi sami. No medjutim, AKO zatreba znamo ciju podrsku mozemo imati, stvarnu, a ne ovu imaginarnu Bushevu, kakvu je imao Sakashvili, ili kakvu Srbija ima od Rusa.
Jel ti mislis da bi Amerika vojno pomogla Bosnjacima? :) E pa prosla su ta vremena, nije vise ni 1995 ni 1999 godina. Ne znam sta treba to da se desi da bi Bosnjaci konacno se probudili iz sna jer jos uvijek spavate u 1995 godini i ne vidite da se promjenila situacija u BiH i svijetu.
Za tvoju informaciju, Bosancima vise nije potrebna vojna pomoc Amerike ni sekunde, posto nam je svima dobro poznato da u nekom sukobu srbija nema ni vojne ni politicke snage da pomogne bilo kome (citaj srbima u BiH), vidjeli smo nikakve reakcije srbije i srpskog naroda u slucaju Kosova, tako da je teren izjednacen :thumbup: ...a posto sa onolikom silom srbi u BiH nisu uspjeli da ostvare svoje namjere, ja ti garantujem da danas nemaju sanse da to urade. Ako bi se nesto desilo, Amerika bi uslugu Bosancima ucinila tako da ne cini nista :D
dallton

#2031 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by dallton »

Pa nisam siguran da je Amerika prepustila Balkan Evropi - to ukljucuje i Bosnu i Kosovo, iz sljedecih razloga. Prvo, Kosovo je i bukvalno bilo prst u oko Evropi - cisto da vam pokazemo koliko ste slabi (Evropa) a koliko smo mi jaki (amerika). U Bosni, americka politika je bila povuci se u stranu i posmatraj - recimo ni jedan visoki predstavnik nije bio amerikanac, mada svi znamo da da su americki ambasadori imali veliki utjecaj. Sad kada se kriza u Bosni lagano krece prema vrhuncu, korisno je primjetiti da se Amerikanci sve vrijeme sto je moguce vise drze po strani i pustaju Evropu da pokaze svoju nesposobnost i nemogucnost djelovanja. Kristijan Svarc Siling na svu srecu nije uzalud spavao - samo je pokazao ko je potreban za neko konacno rjesenje. Lajcak ce (a to mu je i zadatak, po mom sudu) pokazati to jos i vise.[/quote]

Nejasno kako je Lajcaku zadatak da pokaze nesposobnost EU kad ga je ona postavila? I nejasno mi je kakve vise koristi ima SAD od dokazivanja Evropi kako su nesposobni?

Amerikance interesuje Evropa onoliko koliko zele da napakoste Rusiji, to ukljucuje i Balkan.[/quote]

Pa Amerika ima interes na Balkanu kao sto si i sam rekao radi rusa, a kao drugo da drzi EU na uzici - EU debelo placa mnogim koncesijama to sto Americki duh kruzi iznad Balkana u smislu vojne sile koja bi reagovala ukoliko se nesto desi. Jos jedan bitan momenat je struktura stanovnistva u Bosni i na Kosovu - Amerima je jako stalo da odrze Kosovo i Bosnu i pored evropskog protivljenja radi njihovog imidza u svijetu i radi eventualnih posljedica kao sto je stvaranje neke pseudo-muslimanske drzave u BiH u slucaju njene podjele. Evo kratki tekst iz danasnjih Dana koji sam postavio na drugom forumu
nije da je bilo ko narocito iznenadjen, ali novi declasified dokumenti State Departmenta otprilike potvrdjuju sta je osnov Americke pomoci Bosni i prilicno jasno govore da Amerika iz Bosne ne namjerava otici

http://bhdani.com/default.asp?kat=txt&b ... tekst_rb=8

Politika: State Department skinuo embargo s izvještaja koji definira ciljeve američke politike prema BiH
Samo bez muslimanije

Sjedinjene Američke Države su se nakon "Oluje", u augustu 1995, usprotivile svakoj srpsko-hrvatskoj podjeli BiH koja bi dovela do stvaranja muslimanske ili islamske države na preostalom dijelu teritorija. Do sada se takav dugoročni cilj američke vanjske politike u BiH samo pretpostavljao: sada je dostupan prvi dokument u kome se takav cilj jasno deklarira. Postojanje ovog dokumenta dobija na značaju i zbog najnovijih rasprava o stajalištima američke vlade prema novim političkim pregovorima o ustavnom uređenju naše zemlje .

Radi pobune na drugom forumu, postavljam link na deklasifikovane dokument State Departmenta koji se odnose na dejtonske pregovore, ima puno poglavlja u pdf formatu gdje se opisuje kompletno Americko vidjenje i analiza situacija u Bosni.

The Secret History of Dayton
U.S. Diplomacy and the Bosnia Peace Process 1995
National Security Archive Electronic Briefing Book No. 171

http://www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB171/index.htm
jeza u ledja

#2032 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

jeza u ledja wrote: Samo da ne bude kakva zeMska. :D
:-x

John McCain je danas objavio ime svog VP kandidata - to je Sarah Palin :shock: , nikad cuo, guvernerka Aljaske. Zna covjek sta radi, hoce da privuce feministkinje koje su glasale za Hillary, ali mislim, mogao je izabrati nekog malo vise iskusnog. Ova ima 43 godine, tek je postala guvernerka, i to Aljaske :cry: , plus ima iza sebe neke sudske parnice. Zamislite debatu izmedju nje i Bidena. :shock:
I sta sad, McCain odapne i ona mora da ga zamjeni. :zoka:

Image
ahuseino

#2033 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:
jeza u ledja wrote: Samo da ne bude kakva zeMska. :D
:-x

John McCain je danas objavio ime svog VP kandidata - to je Sarah Palin :shock: , nikad cuo, guvernerka Aljaske. Zna covjek sta radi, hoce da privuce feministkinje koje su glasale za Hillary, ali mislim, mogao je izabrati nekog malo vise iskusnog. Ova ima 43 godine, tek je postala guvernerka, i to Aljaske :cry: , plus ima iza sebe neke sudske parnice. Zamislite debatu izmedju nje i Bidena. :shock:
I sta sad, McCain odapne i ona mora da ga zamjeni
. :zoka:

Image
Ne znam bash jeli zna sta radi :? .

Ovo bi mu moglo odmochi vishe nego pomochi.

Specijalno u smislu ovog zadnjeg sto kazesh...
polumasni

#2034 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by polumasni »

Na prvu, ocjenio bih ovo kao los potez. Vrlo nepoznata licnost u americkoj politici. Udata za naftnog hadziju sa Aljaske. Nije mi jasno koju ona treba constituency da privuce? Zene? Konzervativce? Ultra-kriscane?
jeza u ledja

#2035 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Inace ovo je prvi put u historiji da Republikanci imaju za VP kandidata - zenu. Demokrate su vec jednom imale Geraldine Ferraro u osamdesetim.

Meni ovo govori da je McCainu vazno da pobjedi, a ne da ima savjetnika u Bijeloj Kuci. Kako njemu ova Palin moze pomoci ili uticati na njegov rad? Nikako. To je jedno, a drugo sto je bas u slucaju McCaina (72) koji bio bio najstariji prvi put izabran predsjednik u historiji SAD itekako bitno da on ima nekoga ko je spreman da ga zamjeni.
Tek odnedavno guvernerka jedne periferne drzave koja je, evo sad procitah, svojevremno bila Miss necega :| (seksista McCain?!) i sportski reporter...mislim, kako je ona kvalifikovana za mjesto VP?

Jedan jedini razlog sto je ona izabrana je da privuce zene koje su glasale za Hillary samo zbog toga sto zena. Da li ce one pasti na to ne znam. Iskreno sumnjam, kad malo bolje razmislim mislim da je McCain napravio gresku. Trebao je izabrati nekog ko bar zna nesto o ekonomiji. Ovako... vidjecemo, kako ce to uticati na ankete, u kojima Obamina popularnost u zadnjih nekoliko dana ubrzano raste.
Banksy

#2036 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by Banksy »

Odličan izbor

U utrku će, dakle, s potpredsjednicom, čime ovi izbori postaju uistinu povijesni - kandidat Afroamerikanac za predsjednika i žena kandidat za potpredsjednicu. Sarah Palin, izrazito konzervativna, 44-godišnja majka petero djece, doletjela je tijekom noći specijalnim letom iz Ancoragea u Dayton u Ohiou, gdje se održao veliki skup republikanaca i tada je već postalo jasno da će ona biti McCainov izbor.

Riječ je o rastućoj zvijezdi te stranke i mogla bi, slažu se analitičari, biti “glavni McCainov adut u pokušaju da se suprotstavi Obaminu entuzijazmu i mladalačkoj energičnosti”. Guvernerica Palin je fiskalni konzervativac, redovni posjetitelj crkve, lovac i političarka koja odgovara predodžbi svoje partije o uspješnom republikancu.
polumasni

#2037 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by polumasni »

Slazem se jeza, mada ove ankete obicno idu tako za vrijeme konvencija. Sljedece sedmice ce McCainova popularnost rasti. Ipak, mislim da Obama ne moze izgubiti ove izbore... ali isto tako sam nekoc mislio da ce polupismeni Bush nahebat od Gore-a...
spreca

#2038 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by spreca »

Sarajevcac wrote:

otkud ti pravo da govoris u moje ime i u ime drugih, mozes govoriti samo u svoje ime jer neznas sta misli vecina (u rs)koja nesmije javno da kaze sta hoce bar za sada .
jeza u ledja

#2039 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Pazite ovo, sad izaslo na MSNBC:

From NBC's Domenico Montanaro
Earlier this month, Gov. Palin praised parts of Obama's energy plan. The link to the press release was not working as of 12:30 p.m. ET. But Google saves everything.

Palin Pleased with Obama's Energy Plan
Includes Alaska's Natural Gas Reserves Printer Friendly

No. 08-135

August 4, 2008, Fairbanks, Alaska - Governor Sarah Palin today responded to the energy plan put forward by the presumptive Democratic nominee for President, Illinois Senator Barack Obama.

I am pleased to see Senator Obama acknowledge the huge potential Alaska’s natural gas reserves represent in terms of clean energy and sound jobs,” Governor Palin said. “The steps taken by the Alaska State Legislature this past week demonstrate that we are ready, willing and able to supply the energy our nation needs.”

In a speech given in Lansing, Michigan, Senator Obama called for the completion of the Alaska natural gas pipeline, stating, “Over the next five years, we should also lease more of the National Petroleum Reserve in Alaska for oil and gas production. And we should also tap more of our substantial natural gas reserves and work with the Canadian government to finally build the Alaska natural gas pipeline, delivering clean natural gas and creating good jobs in the process.”

Governor Palin also acknowledged the Senator’s proposal to offer $1,000 rebates to those struggling with the high cost of energy.

“We in Alaska feel that crunch and are taking steps to address it right here at home,” Governor Palin said. “This is a tool that must be on the table to buy us time until our long-term energy plans can be put into place. We have already enjoyed the support of Alaska Senator Ted Stevens, and it is gratifying to see Senator Obama get on board
.”

The Governor did question the means to pay for Obama’s proposed rebate — a windfall profits tax on oil companies. In Alaska, the state’s resource valuation system, ACES, provides strong incentives for companies to re-invest their profits in new production.

“Windfall profits taxes alone prevent additional investment in domestic production. Without new supplies from American reserves, our dependency and addiction to foreign sources of oil will continue,” Governor Palin said.

###

:D

Link koji je izbrisan se nalazio na zvanicnoj stranici guvernera Aljaske, ali su ovi valjda pronasli cache. Hahaha vec kontroverze. :dance:

polumasni, ma znam to za ankete nakon konvencija, ali prosto ne mogu da zamislim da ce McCain dobiti isti 'boost' nakon RNC konvencije gdje ce pricati sve same face poput Busha i Chenneya. Cinjenica da ljudi njih ne vole, mislim vole ih ti sto ce biti na konvenciji ali raja pred TVima velikom vecinom ne. Dovoljno da ih vide da ih podsjeti ko su i sta su.
S druge strane na DNC konvenciji su bili Bill, Hillary, Gore, itd.

Interesantno ce biti pratiti brojke.

Inace mislim da Obama itekako moze izgubiti. Kao sto rece isto tako su ljudi mislili da ce Kerry uzeti, pa Gore, pa Dukakis, Mondale, itd... pa corak. :zoka:
dacina_curica

#2040 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by dacina_curica »

jeza u ledja

#2041 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

I ja citam neke americke blogove i pratim reakcije hardcore Hillary supporters, po onom sto vidim pravo su uvrijedjene na ideju da im se McCain dodvorava izabiranjem zene za VP. Ono kao 'you wanted a woman, here's a woman'. :-) Kao ono bitno je da je zena, pa ko god da je. Mnoge komentarisu da upravo ovo pokazuje da McCain nema nikakvog sluha za what women want. Drugo sto ona ne podrzava reproduktivna prava zena. Trece sto je mlada, zgodna, a McCain ima reputaciju seksiste...Pored toga sta ce ljudi misliti kad bi ne daj boze ona morala zamjeniti predsjednika ako se ovom nesto desi (sto je u slucaju McCaina vrlo moguce). Mislim, ono....bizarno. Fakat. :shock:

Ali eto, ljudi ne poznaju dovoljno ovu Palinovu, ko zna, mozda u naredna dva mjeseca i privoli Hillary zene na svoju stranu. Plasim se samo da u debati sa Bidenom ne ispadne da on nju podjebava, sto je vrlo moguce u slucaju Bidena koji bi svakog podjebavao, a pogotovo nekog ko veze nema sa spoljnom politikom.

McCain definitivno radi sve na svoju ruku, cisto sumnjam da je ovo najbolji izbor i za njegove ultrakonzervativce, koji bez obzira sto ce gotiviti stavove Palinove sumnjam da gotive mogucnost da im zena upravlja drzavom.

Vidjecemo sta Hannity i O'Reilly kazu na to. :D

Ja sam se plasio da ce izabrati nekoga poput Crista, popularnog guvernera Fl. Tako bi vrlo tesko Demokrate uzele bobe sa Floride, koja mnogo vise znaci nego glupa Aljaska. Plus sto je Aljaska u zadnjih par mjeseci u medijima zbog tamosnje korupcije sa njihovim senatorom...
jeza u ledja

#2042 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Ismijavanje Palinove od strane Demokrata je vec pocelo. Pocinjem se plasiti bi im se moglo odbiti o glavu kao seksisticko razmisljanje... hmm....kakva strategija. :o
jeza u ledja

#2043 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Jos nesto, muz od Sarah Palin je izvjesni Todd Palin, koji je glavesina u naftnom gigantu BP koji je veliki donator Republikancima. Jao jao....what the hell was he thinking?!?! :lol: :lol: :lol:
ahuseino

#2044 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ahuseino »

Ne znam jeli ja ovo umishljam, ali u govru gdje ona prihvata nominaciju, McCain ima facu ko da je govno pojeo... i ko da mu vidim znak pitanja :?: iznad glave... pitajuchi sam sebe upravo to "WHAT THE HELL WAS I THINKING?"

DUH :!: :-x

Image
jeza u ledja

#2045 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Sarajevcac wrote: Majer: Mislim da će u pogledu Srbije, pa i Balkana uopšte, biti vrlo malo promena u odnosu na dosadašnju politiku bez obzira ko će biti izabran za novog predsednika. .
To i ja mislim.
adnan_hz

#2046 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by adnan_hz »

pa zato ste nas i ubijali... da se mozemo na prste prebrojati.. al ne brini sinko ima nas dovoljno...
adnan_hz

#2047 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by adnan_hz »

Sarajevcac wrote:
adnan_hz wrote:pa zato ste nas i ubijali... da se mozemo na prste prebrojati.. al ne brini sinko ima nas dovoljno...
A vi ste na Srbe i Hrvate bacali ljubičice po Kazanima, Grabovici, Uzdolu, Konjicu...
pogledaj koliko je ubijeno Bosnjaka koliko Srba pa ces vidjeti gdje je veci broj zrtava.... 80% zrtava ovog rata su Bosnjaci...
jeza u ledja

#2048 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Sarajevcac, ako hoces pricati o americkom uticaju na desavanja u BiH u redu. Ali ako hoces pricati o ratu u BiH otvori drugi topic.

Ja se slazem da se americka politika prema BiH nece mnogo mijenjati, a to je da sjede po strani kao i u zadnjih 4-5 godina, a tako i treba. Medjutim, po potrebi, oni mogu pritisnuti kad im se ceifne, diplomatski, vojno ili kako god. Sigurno jace i uticajnije nego bilo ko drugi, ukljucujuci i tvoje pulene Ruse.
jefferson

#2049 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jefferson »

Mislim da je McCain napravio ogromnu gresku i da se ocito preracunao u ovom potezu birajuci nju za VP poziciju.
Prvo, mladja je od Obame i ima manje politickog iskustva, sto automatski diskvalifikuje McCainovu retoriku kako je Obama nedovoljno iskusan jer su velike sanse da u slucaju da on postane Predsjednik onda dodje na mjesto Predsjednika u slucaju da se nesto njemu desi.
Drugo, ona AMA BAS NIKAKVOG iskustva nema po pitanju vanjske politike i nacionalne sigurnosti. Nju ce Biden pojesti zivu a kosti ostaviti za aperitiv ujutro!
Trece, Ona NIJE Hillary Clinton i za razliku od VECINE zena, ona je Pro-Life i Pro-Gun stog, ali najvaznije, ona nije ni sjena Hilke, tako da mislim da je McCain sam sebi dao mozda odlucujuci auto go!
AO83

#2050 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by AO83 »

Ne slazem se sa vama. Mislim da je napravio odlican potez.

Svi pricate o "strateskim" potezima - bas ovaj potez je jedan od najboljih koje sam vidio u modernim izborima.

Pod prvo i NAJVAZNIJE, izbori se u USA pobijedjuju kada stranka, Demokrati ili Republikanci, pronadju nacin da podignu energicnost svoje partije. Vec smo mogli da vidimo Obama i koliko uzbudjenosti njegovo kandidovanje nosi, mislim da cemo takodje vidjeti istu dozu uzbudjenosti i mejdu Republikancima.

Po istrazivanjima od prije nekoliko sedmica je jasno da medju americkim stanovnistvom, McCain dobija Obamu nad pitanju "drzavne sigurnosti". Da li je ovo fer ili ne je duga prica, ali takav je sentiment medju stanovnistvom, i stranacke analiste moraju to cijeniti ako ocekuju da pobijede izbore.

Ono sto je McCainu nedostajalo da uzbudi Republikance jeste sto nije bio smatran dovoljno konzervativan. Ova gospodja je poznata po tome sto ima petero dijece, ide u crkvu, protiv aborcije je itd itd... McCain ZNA DA ON NEBI NIKADA DOBIO GLASOVE LIBERALNIH FEMINISTICKIH SLIJEDBENIKA, zbog toga je izabrao nekoga ko izgleda atraktivan juznim drzavama SAD-a.

Obama nece smijeti postavljati u pitanje njene godine, jer Obama nije toliko stariji od nje. Demokrati bi napravili ogromnu gresku ako bi postavljali iskustvo br. 2 od Republikanaca uzimajuci u obzir da Demokrata br. 1 (Obama) je smatran neiskusnim politicarom medju americkim stanovnistvom. Biden, Obamin izbor za potpredsjednika. je rekao da Obama nije spreman da bude predsjednik.

Bush nije dobio izbore zbog toga sto je bio pametniji od Gore-a ili Kerry-a, vec zbog toga sto je izgledao atraktivniji americkoj srednjoj klasi. I ova gospodja, Palin, izgleda idealna osoba da privuce takozvane "americke porodice".

Takodje, Palin kao guverner Alaske, se zalaze da se prosire naftna polja u Alaski, sto je takodje i zelja preko 70% Amerikanaca. Znaci, da njen stav je takodje smatran veoma popularan medju americkim stanovnistvom u pitanju energije - koji je takodje smatran kriticnim isto kao hiptekarna kriza. Prosijecni amerikanac je zapravo vise zabrinut o cijeni goriva, nego o padu nekretninskih vrijednosti. Prema tome, Palin nije toliko beznacajna osobu iz ekonomske perspektive kao sto mnogi na ovom forumu tvrde.

GLAVNI FAKTOR uspijeha Obama na ovim izborima bice koliko ce usijesno moci da poveze McCaina sa Bush-om (sto nebi trebalo biti tesko), i da li ce uspijeti da savlada Republikanske tvrdnje da je dovoljno kvalifikovan da bude predsjednik. Ako ubijedi americke glasace da je spreman - bice americki predjsednik.
Post Reply