Piko18 wrote: ↑13/09/2022 23:19
Kod mene je ovako nekako islo:
-2014 - Prvi posao Graficki dizajner 450KM + 150KM za prevoz. Nisam bio prijavljen. Posao izvan mog grada pa sam putovao nekih pola sata.
-2015 - Napustio taj posao i doselio u Sarajevo bez stalnog posla, imao par klijenata domacih ( freelance ) i nesto ustedjenih para nekih 1000KM. Odlucio se da rizikujem i da doselim u Sarajevo kako bih brze nasao posao. Sreca mi je bila sto mi je rodbina rentala stan, pa sam imao kriju plus rezije oko 250KM.
Par mjeseci kasnije dobijem posao u jednoj maloj Real-Estate agenciji da radim kao graficki dizajner/web dizajner, plata 1050KM Neto full prijava.
-2016 - Ta agencija se povlaci za BiH trzista, ostajem bez posla pa se vracam freelansingu. Ta godina do gotovo pred sami kraj je bila borba za prezivljavanje. Svojima nisam htio reci da nemam posao ni para, to bi bilo kao da priznam poraz nekako, znalo se desiti da moram cenera razvuci na pet dana. Vikendom bih isao svojima pa sam imao sta jesti. Klijenti i dalje domaci, zavlace, na papiru sam imao odradjenog posla preko 1000KM, ali nista od toga nisam mogao u tom trenutku naplatit. Gledajuci zi ove perspektive vjerovatno najtezih 9-10 mjeseci u mom zivotu. Tu je bilo svega od pozajmljivanja 50KM od prijatelja do kuhanog krompira po dva tri dana.
Pred kraj te godine dobijem prvi posse kao ui/ux dizajner, part time 800KM i postanem vanjski saradnik sa dizajn za jednu banku. S bankom je varirala zarada od 200KM - 1500 KM. Ali sa ovim partime poslom nakon teskog perioda sam prodisao.
Kasnije sam i presao na full time 1300KM plus banka.
-2017- sam ostao na istom samo sam imao par freelance poslova dodatnih pa je to finasijski sve bolje i bolje bilo.
-2018- plata na poziciji ux/ui i dalje ista, ali freelance poslova sve vise i vise. Uglavnom sam izlazio na iznos oko 2500 KM.
-2019- prelazim u trenutnu firmu pocetna plata 1850 KM i dalje radim za banku i freelance. Za pola godine dobijem povisicu 200 KM pa ukupna plata 2050.
-2020- 2250KM ali zajendno sa ostalim poslovima sam znao izaci na 4k
-2021- dvije povisice, 3100 KM palata, prestao sa bankom raditi ali aktivirao se na upworku.
-2022- 3700 KM plata u firmi, 4000 KM partime upwrok klijent plus side gigovi. Znao sam izaci na 9k-10k mjesecno. Uglavnom ove godine cu premasiti 100K income.
Sorry za malo duzi post.