Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
NeenaSa wrote:Pokusah sa njima naci Leyland, al' - No Links
Na njihovoj stranici su , crveni po predanju mojih, nadjoh ovdje , gdje su 'vaki , ... k'o i ovaj smajli http://www.flickr.com/photos/brushcar/8056200953/
Hvala, al', ... nije zelen.
@Banksy
Ovaj sa slike je druga generacija dvospratnih buseva u Sarajevu, došlo je 40 komada 1963 godine, prije puštanja u rad remontovani su, ofarbani u tada standardnu GSP-ovu (GRAS-ovu) zelenu boju, a vrata su prebačena na desnu stranu. Ovi su se zadržali do 1969/70, kad su zamjenjeni FAP-ovima G-80 i G-100.
Starije serije su nabavljene 1951-1956 a radilo se o tipovima Gay arab Mk1 i Mk2 i Leyland Titan PD1 proizvedenim 40-tih. Oni su imali vrata na lijevoj strani i bili su crveni.
1953 iz Londona su nabavljini i standardni solo autobusi AEC Regal 1939 godište.
trambusek88 wrote:
Ovaj sa slike je druga generacija dvospratnih buseva u Sarajevu, došlo je 40 komada 1963 godine, prije puštanja u rad remontovani su, ofarbani u tada standardnu GSP-ovu (GRAS-ovu) zelenu boju, a vrata su prebačena na desnu stranu. Ovi su se zadržali do 1969/70, kad su zamjenjeni FAP-ovima G-80 i G-100.
Starije serije su nabavljene 1951-1956 a radilo se o tipovima Gay arab Mk1 i Mk2 i Leyland Titan PD1 proizvedenim 40-tih. Oni su imali vrata na lijevoj strani i bili su crveni.
1953 iz Londona su nabavljini i standardni solo autobusi AEC Regal 1939 godište.
Hvala na opshirnom objashnjenu.
Laik sam za tehnikalije, al' se kroz maglu sjecham njih, (zelenih) ... i ukora roditelja: "Gdje chesh gore, izlazimo na slijedechoj!!!??"
Edit:
"Ubiste" sa fotkama.
johntra wrote:Vašar je uvijek bio beton, eno, i tad je bilo parking papaka...
A i tad je gužva bila na raskrsnici...
A šo beton?
zato što sam uvijek uživao u čarima tog vašara, a tu ne mislim na kupovinu, mada vjerujem da je i to bilo dobro...meni kao djetetu su merak bili autići za sudaranje, one vrteške u stilu lambada treba i slično...doduše, to je na platou počelo nekoliko godina prije rata, u sklopu vašara...ova slika sa gužvom je i bez Ledene dvorane, znači, prije Olimpijade, a tako kvalitetno izgleda...
Jel mi se čini ili je grad fakat bio puno čišći nekad? Otkud blato u gradu, prljavština na cipelama, hlačama...to me je uvijek fasciniralo (u negativnom smislu)
JanuaryJones wrote:Jel mi se čini ili je grad fakat bio puno čišći nekad? Otkud blato u gradu, prljavština na cipelama, hlačama...to me je uvijek fasciniralo (u negativnom smislu)
Sent from my iPad using Tapatalk
svakodnevno se prale ulice, kažnjavalo se kad neko s kamionom na tockovima blato uvuce u grad, ulice se svakodnevno mele.................................na polaznim tramvajskim radnice Grasa--tad Gsp-a ulazile u tramvaj, cistili i ribali mokrom krpom podove.
al hajd--da ne nabrajam više
JanuaryJones wrote:Jel mi se čini ili je grad fakat bio puno čišći nekad? Otkud blato u gradu, prljavština na cipelama, hlačama...to me je uvijek fasciniralo (u negativnom smislu)
svakodnevno se prale ulice, kažnjavalo se kad neko s kamionom na tockovima blato uvuce u grad, ulice se svakodnevno mele.................................na polaznim tramvajskim radnice Grasa--tad Gsp-a ulazile u tramvaj, cistili i ribali mokrom krpom podove.
A neki su se, Boga mi i izuvali kada ulaze u traNvaj
zato što sam uvijek uživao u čarima tog vašara, a tu ne mislim na kupovinu, mada vjerujem da je i to bilo dobro...meni kao djetetu su merak bili autići za sudaranje, one vrteške u stilu lambada treba i slično...doduše, to je na platou počelo nekoliko godina prije rata, u sklopu vašara...ova slika sa gužvom je i bez Ledene dvorane, znači, prije Olimpijade, a tako kvalitetno izgleda...
Upravo. Kao klinac sam dolazio na vašar i to je bilo za široke narodne mase u svakom pogledu gdje se moglo u pola cijene nakupovati i malo zabaviti. Bilo je karakteristično ono preslikavanje slike na bijelu majicu, ne znam kako se zvala ta tehnika al je bilo ono baš seljački
A neki su se, Boga mi i izuvali kada ulaze u traNvaj
U mom slučaju se ne radi o historijskoj slici nego o 3 stranica iz knjige koju sam maloprije uspio napraviti - evo rezultata nakon prvih testova preloma, svakako priča može biti za neke forumaše zanimljiva Radi se o dijelu mog truda da se rodi knjiga o sarajevskom tramvaju i trolejbusu na bosanskom jeziku