Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
fortaleza

#2026 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by fortaleza »

drugi profil wrote:
vivace wrote:ja ti kazem da sam pitala lekare, organizaciju protiv nikotinske ovisnosti, koju sacinjavaju lekari i oni su mi preporucili samo zyban. a nekad kad sam bila tamo postojao je neki program sa filmovima o operaciji pluca i predavanja i svasta nesto. i ja sam se iznenadila.
Samo ti bivsi pusac moze reci sta je najbolje. Pusti ljekare koji imaju procenat... a svaki ga ima.
Vidjela si afere u HR sa stimulisanjem recepata odredjenih proizvodjaca. Garantujem ti da je i u SRB isto jer je i u BiH bas tako i to se smatra normalnim.

Shvati da je ovisnost najmanji problem. Ovisnost je u tvojoj glavi, Kad odlucis da neces vise da to bdes, i kad odlucis da se boris, onda ces uspjeti. Daj se posvadjaj sa sobom, i reci sebi u ogledalu da nisi toliko slab karakter da nisi u stanju izdrzati bez cigare.
Ako ti nisi to u stanju, Zyban ti nece pomoci da pijes kafu bez cigare, da nacinis nove navike i da s enikad vise ne vratis duhanu. U tom aspektu je apstinencija teska, a sama fizicak ovisnost je lako savladiva. Jednostavno zapisi razloge zbog kojih zelis baciti cigare. Baci ih iz kuce i zamoli ukucane da ti ih ne daju. Kad pomislis da vise ne mozes i da ces zapaliti, procitaj razloge protiv i pokusaj se oduprijeti odlasku po duhan.

Shvati da ces umrijeti. Vrlo brzo. Embolija ili slcina stvar. Mozda rak, mozda emfizem...
Moli se bogu za emboliju. To ti je najbolji izbor ako ostanes na duhanu.
A i dalje ti tvrdim da je Zyban suvisna stvar, ma sta ti korumpirani ljekari rekli.
Slažem se. :thumbup:

Danas mi je 4. dan i puno je lakše nego prethodna dva dana... Tko kaže da je teško prestati, laže. :D Bitna je volja i ustrajnost, bez toga nikako.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#2027 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by sabina1 »

fortaleza wrote:
Danas mi je 4. dan i puno je lakše nego prethodna dva dana... Tko kaže da je teško prestati, laže. :D Bitna je volja i ustrajnost, bez toga nikako.
Molim Vas pročitaje knjigu "Lako je prestati pušiti" (linkovana ovdje nekoliko puta) i shvatit ćete da vam nije potrebna ni volja.
Jednostavno nije vam potrebno - ništa.
Samo da ugasite cigaretu. Nikotin napusti vaše tijelo najkasnije 21 dan od prestanka konzumiranja.
I to je to.
Sretno (volja i ustrajnost su potrebni za naporan rad , za prestanak pušenja je potrebno da - ne pušite :-))))

Pozdrav
drug_profi

#2028 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Bas tako. Ugasiti cigaru i reci necu vise.
Neradnik

#2029 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Neradnik »

tvsabina wrote: Molim Vas pročitaje knjigu "Lako je prestati pušiti" (linkovana ovdje nekoliko puta) i shvatit ćete da vam nije potrebna ni volja.
Samo da ugasite cigaretu.
Vidis sa ovim se nebih slozio.Imam npr prijatelja koji je pokusavao par puta prestajati i nema teorije da mu uspije jednostavno je to jace od njega.Nema te knjige,flastera,zvake koja mu moze pomoci.Volje ima cim pokusava ali je jednostavno jace od njega.Kad je vidio da sam ja nakon 15-20 godina prestao bez icega samo rekao necu i ende za isto se odlucio ali nema uspjeha (za sada) na zalost.
drug_profi

#2030 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Pa fol je u tome sto on u stvari ne zeli prestati. Svjest mozda zeli, ali nalazi 1001 razlog zasto bi trebao zapaliti. Njemu cigara treba, fali mu, ispunjava ga...
E, kad skonta da je to obicno sranje, ostavice je ko od sale.
fortaleza

#2031 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by fortaleza »

tvsabina wrote:
fortaleza wrote:
Molim Vas pročitaje knjigu "Lako je prestati pušiti" (linkovana ovdje nekoliko puta) i shvatit ćete da vam nije potrebna ni volja.
Samo da ugasite cigaretu. Nikotin napusti vaše tijelo najkasnije 21 dan od prestanka konzumiranja.
I to je to.
Sretno (volja i ustrajnost su potrebni za naporan rad , za prestanak pušenja je potrebno da - ne pušite :-))))

Pozdrav
Hvala na lijepim željama. :thumbup:

Znam za tu knjigu, malo sam je prelistao ali mislim da mi neće biti potrebna, svakako je preporučujem svima, dobra je knjiga. ako sam rekao da neću više pušiti tako će i biti. Štoviše, za novogodišnju večer mi uopće nije pala na pamet (samo na trenutke dok sam druge vidio kako divane :D a pri tom sam konzumirao alkohol). Sutra krećem s trčanjem ujedno i neki osigurač da bi održao trenutnu kilažu. Važno je i pronaći neku drugu aktivnost da bi se zamjenile cigarete jer upravo ono što si rekla, nikotinska ovisnost brzo prestaje, veći problem je navika za dosta ljudi.
fortaleza

#2032 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by fortaleza »

Gospodin_bez_kravate wrote:
tvsabina wrote: Molim Vas pročitaje knjigu "Lako je prestati pušiti" (linkovana ovdje nekoliko puta) i shvatit ćete da vam nije potrebna ni volja.
Samo da ugasite cigaretu.
Vidis sa ovim se nebih slozio.Imam npr prijatelja koji je pokusavao par puta prestajati i nema teorije da mu uspije jednostavno je to jace od njega.Nema te knjige,flastera,zvake koja mu moze pomoci.Volje ima cim pokusava ali je jednostavno jace od njega.Kad je vidio da sam ja nakon 15-20 godina prestao bez icega samo rekao necu i ende za isto se odlucio ali nema uspjeha (za sada) na zalost.
Jedna osoba iz moje obitelji (također dugogodišnji dimoholičar) kad je vidjela da cigarete opet poskupljuju i još potaknuta mojim kratkim iskustvom je rekla da više neće više davati preko 100 KM mjesečno tim lihvarima. Jeble i' te njiove akcize, ne dan više ni marke. :D Vidjećemo je li to potaknuto samim poskupljenjem ili brigom za zdravlje, nadam se ovom drugom.

Tvoj prijatelj je ostao samo na "pokušaju", nije donio čvrstu odluku niti stvarno želi prestati. I meni se to događalo par puta, izdržao bih 20 dana, pa 45 dana, ali bih uvijek popustio, jednostavno kad se dogodi taj klik i kažeš sebi NEMA VIŠE I GOTOVO.
RedJohn

#2033 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by RedJohn »

Bacio sam ih 2 do 3 puta ,prvi i drugi put mozda 10-tak dana,3 put 6mj. Onda me djevojka iznervirala i sad nemogu zamisliti zivot bez nje...bez moje cigare :D

"About me"
2-3 Kutije na dan
Drina Obicna
7 Godina
2.80 KM (ove nove cijene)

:D

Ja preporucujem ovim sto su okrenuli ledja cigarama (Da vas stid bude,ko ce ih sada pusiti?!) :mrgreen: Da kad ih zajmi ,samo da privucete 2 prsta do usta ,ono kao da ste zapalili cigaru ,pomaze,sretno vam bilo :)
vivace

#2034 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

tim pre treba ostaviti jer je pusenje sad ponizenje. ja ovde gde sam mogu pusiti samo pored otvorenog prozora i u jednoj prostoriji. smrznem se ziva.
Psn

#2035 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Psn »

vivace wrote:tim pre treba ostaviti jer je pusenje sad ponizenje. ja ovde gde sam mogu pusiti samo pored otvorenog prozora i u jednoj prostoriji. smrznem se ziva.
Zaista.
Pusaci su danas sve vise "progonjena vrsta". Moja je supruga pusac. Na poslu se kaze kriju u nekom napustenom liftu, a kod kuce mora iz tople sobe ici na ledenu terasu. Sad se i prehladila tamo, pa joj ujutru na umivanje/spremanje i uvece pred spavanje, "progledam kroz prste" komad-dva, pa se prosvercuje u kupatilu :)
Nisam bezosecajan, volim je i bude mi zao.. ali me dim zaista udavi. A narocito onaj opori miris (smrad) ustajalog dima kasnije.
vivace

#2036 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

ne znam kako je kod vas, kod nas su prvo uveli zabranu pusenja na radnim mestima i na ulici i u kaficima i kafanama, pa im pao promet, pa je sad pola kafane pusacko, a pola nepusacko.bugari su masovno dosli u srbiju jer jos tu mogu da puse-na docek nove godine.
Russki

#2037 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Russki »

ja sam pokusao jedno 5-6 puta da ih bacim, ali nikad ne uspijem (vjerovatno nemam jaku volju).

anyway, bacit cigare, pusit travu i to je to
hali gali halid

#2038 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by hali gali halid »

Russki wrote: anyway, bacit cigare, pusit travu i to je to
:thumbup:
Dva dana bez cigara :mrgreen:
Russki

#2039 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Russki »

bravo stari, samo naprijed, ja sam jucer samo 4-5 cigara ispusio, a danas skoro kutiju. ovako cu vjerovatno prestat pusit xDDDDD
hali gali halid

#2040 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by hali gali halid »

Prosle godine prestao pusiti 2.5 mjeseca, fakat ljepota, i odem na more i jebi ga...
Russki

#2041 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Russki »

najgore je kad se pije, onda moras pusit ba, i isto uz kafu, il kad se dobro najedes xD
vivace

#2042 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

jako je bitno da posle ostavljanja duvana se ne popusi nijedna, apsolutno nijedna cigareta,jer je to kao sa alkoholizmom. ja sam dva puta ostavila duvan pomocu zybana i to po 3 godine, i kao sad je gotovo, nisam pusac, i nastavim posle jedne cigarete..... :sad: ko da nisam ni ostavljala...
drug_profi

#2043 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Ne moras pusiti nikad.
Supljaci su to.
To je samo navika. Bolje se cuga i manje se mamura kad se pije i mezi, umjesto pusi.

@russki
Imam dojam da nisi kandidat i da nemas namjeru prestajati, pa mi se cini da samo trolas temu.
Russki

#2044 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Russki »

drugi profil wrote:Ne moras pusiti nikad.
Supljaci su to.
To je samo navika. Bolje se cuga i manje se mamura kad se pije i mezi, umjesto pusi.

@russki
Imam dojam da nisi kandidat i da nemas namjeru prestajati, pa mi se cini da samo trolas temu.
Hmm, pogresan ti je dojam, i to sto ti se cini je laz. Sit sam ja trolova i trolanja temi i ostale gluposti. Vjeruj da mi nije do toga :D Cheerz!
SportLux

#2045 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by SportLux »

Evo tri mjeseca i petnestak dana kako ne pusim,al moram biti iskren jer sam prije 20-tak dana napio se pravo i haj ovo ono,haver aj zapali jebo te,cejf ne mozes kupit,kontam jebi mu mater onako u svojoj mahnitoj glavi tad i uzmem zapalim :) ,jesam pjan bio i legla mi je pravo,eto ko da sam se opet rodio,poslje toga jos jednu zapalio.
I budim se ujutru i kontam dali da sebi osjecaj krivice nabijam i skontam sta ima veze necu pusti vise.
Tako da nisam poceo pusiti nego to nekako u glavi skontao da imam jarana koji ne puse pa su znali nekad iz zajebancije zapalit i ispusit al su nepusaci.
Ovo ja da malo olaksam dusu i priznam gresku :D
vivace

#2046 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

ja kad zavijam duvan strasno kasljem. to mi se desava i sa cigaretama. a tera me. malo pre sam bila u hladnoj prostoriji za pusenje i iskasljala jednu-nisam je uspela popusiti od kaslja i evo sad me opet tera da idem da kasljem. koji sam debil.
Psn

#2047 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Psn »

vivace wrote:ja kad zavijam duvan strasno kasljem. to mi se desava i sa cigaretama. a tera me. malo pre sam bila u hladnoj prostoriji za pusenje i iskasljala jednu-nisam je uspela popusiti od kaslja i evo sad me opet tera da idem da kasljem. koji sam debil.
Ha-ha, to me podseca na mene nekada. Nisam kasljao, ali me teralo na peglanje - udavi me dim. Pa sam razvio "tehniku" :) - po pola cigarete. Kod kuce ugasim na pola, pa pola kasnije. A u gradu mi bilo neprijatno da palim ostatak - pa sam bacao tu polovinu. Ili uspem da "izguram" dve trecine :D
A onda, kad se sve smiri - idemo jos jedan krug :). Strasno.
Srecom, pa im je to u mom zivotu bio kraj. Poslednji pokusaj da me zadrze jos malo uz sebe :)
drug_profi

#2048 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

SportLux wrote:Evo tri mjeseca i petnestak dana kako ne pusim,al moram biti iskren jer sam prije 20-tak dana napio se pravo i haj ovo ono,haver aj zapali jebo te,cejf ne mozes kupit,kontam jebi mu mater onako u svojoj mahnitoj glavi tad i uzmem zapalim :) ,jesam pjan bio i legla mi je pravo,eto ko da sam se opet rodio,poslje toga jos jednu zapalio.
I budim se ujutru i kontam dali da sebi osjecaj krivice nabijam i skontam sta ima veze necu pusti vise.
Tako da nisam poceo pusiti nego to nekako u glavi skontao da imam jarana koji ne puse pa su znali nekad iz zajebancije zapalit i ispusit al su nepusaci.
Ovo ja da malo olaksam dusu i priznam gresku :D
Onaj ko nikad nije bio ovisnik, moze povremeno zapaliti, mada je i to rizicno ako se zareda.
Mada svjesno bice nece nikad svojevoljno udahnuti te otrove i reci da mu je to ceif. Jednako kao i svaka druga droga. Steti nam jako, ali smo je spremni uzeti jer nam to izgleda kao dobra ideja.

Bivsi pusaci ne smiju pusiti nikad ni povremeno jer se ovisnost vraca.
drug_profi

#2049 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

vivace wrote:ja kad zavijam duvan strasno kasljem. to mi se desava i sa cigaretama. a tera me. malo pre sam bila u hladnoj prostoriji za pusenje i iskasljala jednu-nisam je uspela popusiti od kaslja i evo sad me opet tera da idem da kasljem. koji sam debil.
@vivace, ti si stvarno tezak slucaj
Ne mogu da shvatim da pored svih tih signala koje ti tijelo salje i zdravlja koje ti je naruseno, ti i dalje ne mozes smoci snage da se izboris sa time.
Izvini, meni to djeluje svjesno autodestruktivno ponasanje.
vivace

#2050 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

drugi profil wrote:
@vivace, ti si stvarno tezak slucaj
Ne mogu da shvatim da pored svih tih signala koje ti tijelo salje i zdravlja koje ti je naruseno, ti i dalje ne mozes smoci snage da se izboris sa time.
Izvini, meni to djeluje svjesno autodestruktivno ponasanje.
ma cekam da mi donesu zyban. hocu ja da ostavim, samo se plasim krize. postanem agresivna ili ne mogu da izdrzim.pa cekam zyban. stvarno hocu da ostavim.ne usudjujem se da krenem na suvo.
Post Reply