I voznja auta je hazard, i plivanje je hazard, i jedenje voca i povrca krcatog pesticidima je hazard... Ukratko - cijeli zivot je hazard, sta god i kako god da radis.
Konzumiranje duhana na javnim mjestima
- Dozer
#2026 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#2027 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Pušenje je štetno za zdravlje , legalno je.
Država jeste licemjerna što potpuno ne zabrani prodaju , ne mislim ni da su prihodi od poreza ključni (s obzirom da su rashodi zbog liječenja ljudi ključniji) , lobiji nikada neće dozvoliti zabranu , to je legalno u poslovnom svijetu.
U državama u kojima je zabranjen alkohol to je učinjeno isključivo iz religijskih razloga - tamo ne pomaže više ništa , lobiji , prihodi , rashodi i slično .
Aktivni pušači konzumacijom cigareta direktno ugrožavaju osim svog zdravlja (vlastitom voljom i resursima) i zdravlje onih oko njih pogotovo u zatvorenom prostoru.
Zabrana pušenja u zatvorenom javnom prostoru je zaštita zdravlja onih koji ne žele biti izloženi duhanskom dimu a to ne mogu izbjeći drugačije. Pušači od danas ispaštaju ali jebi ga , na svijetu ne postoji univerzalna pravda i nepravda - ako će biti lakše , dosada su ispaštali nepušači , od postanka civilizacije.
Svaki pušač sa stažom od barem godine dana je imao milion prilika da se edukuje kako da ostavi cigarete , na svakoj kutiji koju kupi , crnim i krupnim slovima piše da ugrožava svoj život.
Ako ne vidi te poruke i ne poduzima ništa da se kane toga - država nažalost može "pomoći" samo liječenjem.
Last edited by teskeredzic_22 on 07/07/2024 10:16, edited 1 time in total.
- mayab
#2028 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Jučer u kupovini u Bingu , u BCC-u , stojim na kasi i gledam u kafiću odmah iza kasa se uredno dime cigarete!
Jel to OK , po sadašnjem važećem novom zakonu?
Kome i kako prijaviti to, da se sankcionira , ako nije u skladu sa zakonom ?
Jel to OK , po sadašnjem važećem novom zakonu?
Kome i kako prijaviti to, da se sankcionira , ako nije u skladu sa zakonom ?
-
Hakiz
#2029 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ako pogrešno priključim bocu plina, koji je legalan za korištenje, i time izazovem povrede ukućanima, bit ću kažnjen. Tu me ne štiti od kazne "Moja kuća, moja porodica, mogu šta hoću". Tako gledajući, zaštita ukućana, naročito djece, od posljedica pušenja ti može zabraniti da pušiš u privatnom objektu, kući, iako je pušenje samo po sebi legalno. A zakon ti ne dozvoljava da ženu i djecu izbaciš iz kuće pa da možeš reći "Ako ti smeta pušenje, nemoj ulaziti"Dozer wrote: ↑05/07/2024 09:52I voznja auta je hazard, i plivanje je hazard, i jedenje voca i povrca krcatog pesticidima je hazard... Ukratko - cijeli zivot je hazard, sta god i kako god da radis.
Kafana jeste privatan objekat, ali je otvoren za javnost. U takav objekat smiju ući i nepušači. Zabraniti ulazak nepušaču bi bilo protivzakonito. A kada taj nepušač već smije ući, uslovi u tom objektu mu ne smiju štetiti zdravlju. Nije ni tu opravdanje "Ako mu smeta, neka ne ulazi".
Uostalom, kada su žene počele ulaziti u do tada isključivo muške organizacije, to se pozdravilo kao emancipacija i osnaživanje žena. Pa i muškaraca. Iako se govorilo "Što ulaze ovdje, neka prave svoje organizacije a naše ostave nama"
Svi postupci kojima neko samo sebe dovodi u opasnost se ne mogu porediti sa postupcima kojima se druge dovodi u opasnost na mjestima na kojima ti drugi mogu legalno i legitimno boraviti.
Kupovina voća i povrća sa pesticidima se može porediti sa drogama. Država je rekla da su alkohol i duhan legalni, marihuana, heroin itd nisu. Tako može reći i da su pesticidi dozvoljeni, da kada voće i povrće sa pesticidima ponudiš porodici za ishranu nećeš biti kažnjen, ali ćeš biti kažnjen ako ih izložiš duhanskom dimu.
Život nije pravedan i ne postoji 100 % sigurnost. Ako već moramo biti izloženi nekim opasnostima, da barem izaberemo, ako možemo, kojima ćemo biti izloženi. U fazi smo da su odnosi troškova, lobiranja itd doveli trenutno do toga da pustimo pesticide, a zabranimo duhan. Iako se i pesticidi konstantno zabranjuju. Možda nije pravedno, ali u svakom slučaju bolje jedna opasnost umjesto dvije. Možda budemo dovoljno pametni da sutra sve pesticide pošaljemo putem duhana. Ali, teško, potrebe za brzim ugojem što veće količine hrane rastu.
-
Hakiz
#2030 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Nikome. Trebale bi biti istaknute table sa telefonima za prijavu, ali možda se čeka prelazni period da prođe.
- mayab
#2031 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
hebote , kod nas vazda neki prelazni periodi kad se tiče diminjanja u javnom prostoru 
-
Hakiz
#2032 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Znam. Očigledno je da zakon, zapravo, nisu željeli da donesu i da je samo pritisak sa strane, možda iz inostranstva zbog približavanja EU, natjerao naše vlasti na zakon. Briga za zdravlje sigurno nije.
-
l33t
#2033 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Realno, treba i to zabraniti, otvorim prozor dim mi ulazi radi komsija pušača. A ljeto. FUJDozer wrote: ↑05/07/2024 09:52I voznja auta je hazard, i plivanje je hazard, i jedenje voca i povrca krcatog pesticidima je hazard... Ukratko - cijeli zivot je hazard, sta god i kako god da radis.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2034 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
pušenje na prozoru treba posmatrati kao sex na prozoru
mrš u četiri zida
usput je i zanimljivo da to uglavnom rade raspale papčine
mrš u četiri zida
usput je i zanimljivo da to uglavnom rade raspale papčine
-
hali gali halid
#2035 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
A tek sto bacaju opuske gdje god stignu 
- zubi
#2036 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Da, zimi ne mogu prozor otvoriti smrdi zrak zbog zagadjenja a ljeti zbog papaka koji se nalakte na prozor, satima dime, seire i gledaju sta se u mahali dogadja...

-
Hakiz
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2038 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Najkraći papinski pontifikat u istoriji Katoličke crkve imao je papa Urban VII. On je bio papa svega 13 dana, od 15. do 27. septembra 1590. Papu Urban VII se pamti i po tome što je izdao dekret kojim se zabranjuje pušenje u javnim prostorima, što je bio rijedak pokušaj uvođenja javnozdravstvenih mjera u to vrijeme.

mora da su ga ubili hevi smokeri
mora da su ga ubili hevi smokeri
- Rene Higuita
#2039 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
FIS Vitez, objekat u Vitezu - u potpunosti zabranjeno pusenje, pepeljara nema po stolovima.
-
zigzag
#2040 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ma daj baRene Higuita wrote: ↑15/07/2024 08:04 FIS Vitez, objekat u Vitezu - u potpunosti zabranjeno pusenje, pepeljara nema po stolovima.
Čini mi se nema goreg mjesta u državi po pitanju dunduljenja nego u tom Fisu. Ako su taj hardkor zabranili onda ima šanse za pravnu državu
-
last mohicans
#2041 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Željezara miriše kako je tu smrdilo. To je big deal, ako je tačno.zigzag wrote: ↑15/07/2024 08:27Ma daj baRene Higuita wrote: ↑15/07/2024 08:04 FIS Vitez, objekat u Vitezu - u potpunosti zabranjeno pusenje, pepeljara nema po stolovima.![]()
![]()
![]()
Čini mi se nema goreg mjesta u državi po pitanju dunduljenja nego u tom Fisu. Ako su taj hardkor zabranili onda ima šanse za pravnu državu
- Rene Higuita
#2042 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
100%. Vidio vlastitim ocima i mirisao vlastitim nosom.
GMS preko puta - pusi se normalno, pepeljare na stolovima
GMS preko puta - pusi se normalno, pepeljare na stolovima
- Vitezanin
#2043 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Trattoria na M. dvoru: izbacili pepeljare nedavno. Došao neki dan - pepeljare nazad. Mislim stvarno, jebem ga ja.
- Vitezanin
#2044 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
PS
Restoran Barsa, maknuli pepeljare (bili).
Sinoć na večeri, za jednim stolom se puši (pepeljara tu), za drugim također, bez pepeljare. Konobari ništa. Majku mu više.
Restoran Barsa, maknuli pepeljare (bili).
Sinoć na večeri, za jednim stolom se puši (pepeljara tu), za drugim također, bez pepeljare. Konobari ništa. Majku mu više.
-
zigzag
#2045 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Nije valjda će se morati prijavljivati inspekcijama. Pošto ne izgleda ni njima ne hoda po terenu.
- insaneinthebrain
- ZoomZoomKiwi
-
HelaS
#2048 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
A inspekcije samo čekaju takve pozive, spremne i zategnute "ko puške"
Kome ćeš prijaviti neki prekršajni pušački prostor u 22.45 u petak naveče, ili u bilo koje vrijeme. Ili negdje u nekom restoranskom prostoru na putu za Olovo. Mislim,, inspekciji ćeš prijaviti, a oni će doći...2039 godine
-
zigzag
#2049 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Država se pravi tako što su svi angažovani. Pusti da nam jašu po glavi pa se onda čudimo što " nema države" .
Ja ako šta vidim, tamo gdje živim i one restorane koje posjećujem, ja ću prijaviti.
Ako te inspekcije handre ugostitelje radi gluposti, tipa: nisi uokvirio grb države, a ovo puštaju onda su idioti.
Ja ako šta vidim, tamo gdje živim i one restorane koje posjećujem, ja ću prijaviti.
Ako te inspekcije handre ugostitelje radi gluposti, tipa: nisi uokvirio grb države, a ovo puštaju onda su idioti.
- Tvrtko II Kotromanić
#2050 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
inspekcije do 4 rade, poslije toga mozes svirati da ne kazem cemu
stojnica npr inspekcija malo malo obidje, bude i kazna
al on opet navecer dodatni red stolova izbaci kad ovi ne rade
stojnica npr inspekcija malo malo obidje, bude i kazna
al on opet navecer dodatni red stolova izbaci kad ovi ne rade