Corona cjepivo/vakcina - News
Moderator: O'zone
- Ajatolah_
#2026 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Da li su zemlje u okruženju i Evropi već objavile plan vakcinisanja nakon što se završi s prioritetima (medicinski radnici i starije osobe)?
-
Mogy87
#2027 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Evo za Njemacku
https://www.dw.com/en/covid-german-regu ... a-55987647
Target Evropske komisije je da svim stanovnicima EU koji zele da se vakcinisu to omoguci od oktobra 2021. Ambiciozno. I pitanje da li ce u tome uspjeti.
Hrvatska prati EU.
Evo za Srbiju
https://www.aa.com.tr/ba/balkan/lon%C4% ... ta/2092647
Oni imaju veliki gaf. Stavili su drzavne sluzbenike prije hronicnih bolesnika.
- Lincoln-Burrows
#2028 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Cjepljenje je dobrovoljno a prvo idu starije osobe i medicinsko osoblje,
uglavnom se starije osobe cjepe jer im je rizik veći ako se ne cjepe,
kod medicinara je u Hrvatskoj odaziv ispod 50% što nije dobro za kampanju cjepljenja
jer ulijeva nepovjerenje u cjepljenje.
U drugoj fazi idu stariji od 65 i tu bi mogao biti solidan odaziv jer su to
ljudi s već povišenim tlakom i svašta nečim.
U trećoj fazi idu svi ostali a a odaziv bi mogao biti vrlo nizak.
Za sve zemlje u regiji očekujem sličan scenarij, znači 30% cjepljenih,
uz 30% onih koji do tada prebole i moglo bi biti dovoljno.
Računam da se nedisciplinirani prije zaraze a pošto se cijepe stariji i rizični
ostaju nam većina discipliniranih i nema širanja dalje.
Koliko će trebati vremena ne znam.
-
Mogy87
#2029 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
@Lincoln-Burrows koji ti je izvor informacije za to da 50% ljekara nece da se vakcinise? Ako je ovo (a prenijeli su svi mediji) to je demantovano. Znaci ljudima dosao mail u petak da se pribiljeze. Ko se nije pribiljezio tumacili su kao da su "odbili".
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... 6jd2YdvcIY
HKMS: Nije provođena anketa pa nije ni moguće da sestre odgovore da odbijaju cijepljenje
Iz Komore medicinskih sestara (HKMS) navode da nemaju detaljne informacije o načinu na koji se prikupljaju ovi podaci, međutim, potvrđuju nam da je tom dijelu znanstvenih radnika pristigao upravo prizivni mail, a ne anketa o cjepivu protiv Covida-19.
“Znamo iz razgovora s naših članicama da je HZJZ poslao takav mail na zdravstvene institucije i druge institucije te da je mail prosljeđivan uobičajenim putem unutar ustanova na medicinske sestre i liječnike. Koliko je nama poznato, nije provođena nikakva klasična anketa, nego ovakav pozivni mail, pa nije bilo niti moguće da medicinske sestre odgovore da odbijaju cijepljenje, kao što to netočno tvrde neki masovni mediji”, navodi u odgovoru na naš upit predsjednik Komore Mario Gazić.
U ovoj krizi, dodaje, “sasvim je logično da mnoge sestre možda nisu niti dobile tu informaciju, da nisu stigle otvoriti mail ili nisu stigle odgovoriti na njega”. Rok za odgovor je bio dosta kratak, pojašnjava, negdje nekoliko sati, a negdje jedan dan.
“Sigurni smo da će se najveći dio svih medicinskih sestara cijepiti i da će postotak onih koji će se dobrovoljno cijepiti među medicinskim sestrama i tehničarima biti puno viši nego što je bio odaziv”, zaključuje u odgovoru.
Prema informacijama kojima HLK raspolaže, HZJZ je uputio mail svim ravnateljima zdravstvenih ustanova s molbom da prikupe podatke o broju liječnika i drugog zdravstvenog osoblja koji se žele cijepiti protiv COVID-19. Taj mail je zatim prosljeđivan liječnicima i drugom zdravstvenom osoblju s pozivom da se jave oni koji se žele cijepiti.
“Dakle, prema našim informacijama ne radi se o klasičnom anketiranju u kojem su liječnici mogli odgovoriti žele li se ili ne žele cijepiti, nego o ovakvom mail pozivu za iskazivanje interesa. Zato smatramo da tumačenje nekih medija oko rezultata ovog poziva da svi oni liječnici koji nisu odgovorili na mail (a razlozi za to zaista mogu biti raznoliki) i nisu se odmah prijavili na cijepljenje zapravo odbijaju cijepljenje nije prihvatljivo. Jedino što je jasno i sigurno je da se za cijepljenje u prvoj fazi prijavio određeni postotak liječnika i medicinskih sestara. Očekujemo da će u sljedećim tjednima, a naročito kad krene samo cijepljenje, taj broj biti značajno veći”, navodi u odgovoru Hrvatska liječnička komora.
HKMS: Nije provođena anketa pa nije ni moguće da sestre odgovore da odbijaju cijepljenje
Iz Komore medicinskih sestara (HKMS) navode da nemaju detaljne informacije o načinu na koji se prikupljaju ovi podaci, međutim, potvrđuju nam da je tom dijelu znanstvenih radnika pristigao upravo prizivni mail, a ne anketa o cjepivu protiv Covida-19.
“Znamo iz razgovora s naših članicama da je HZJZ poslao takav mail na zdravstvene institucije i druge institucije te da je mail prosljeđivan uobičajenim putem unutar ustanova na medicinske sestre i liječnike. Koliko je nama poznato, nije provođena nikakva klasična anketa, nego ovakav pozivni mail, pa nije bilo niti moguće da medicinske sestre odgovore da odbijaju cijepljenje, kao što to netočno tvrde neki masovni mediji”, navodi u odgovoru na naš upit predsjednik Komore Mario Gazić.
U ovoj krizi, dodaje, “sasvim je logično da mnoge sestre možda nisu niti dobile tu informaciju, da nisu stigle otvoriti mail ili nisu stigle odgovoriti na njega”. Rok za odgovor je bio dosta kratak, pojašnjava, negdje nekoliko sati, a negdje jedan dan.
“Sigurni smo da će se najveći dio svih medicinskih sestara cijepiti i da će postotak onih koji će se dobrovoljno cijepiti među medicinskim sestrama i tehničarima biti puno viši nego što je bio odaziv”, zaključuje u odgovoru.
Prema informacijama kojima HLK raspolaže, HZJZ je uputio mail svim ravnateljima zdravstvenih ustanova s molbom da prikupe podatke o broju liječnika i drugog zdravstvenog osoblja koji se žele cijepiti protiv COVID-19. Taj mail je zatim prosljeđivan liječnicima i drugom zdravstvenom osoblju s pozivom da se jave oni koji se žele cijepiti.
“Dakle, prema našim informacijama ne radi se o klasičnom anketiranju u kojem su liječnici mogli odgovoriti žele li se ili ne žele cijepiti, nego o ovakvom mail pozivu za iskazivanje interesa. Zato smatramo da tumačenje nekih medija oko rezultata ovog poziva da svi oni liječnici koji nisu odgovorili na mail (a razlozi za to zaista mogu biti raznoliki) i nisu se odmah prijavili na cijepljenje zapravo odbijaju cijepljenje nije prihvatljivo. Jedino što je jasno i sigurno je da se za cijepljenje u prvoj fazi prijavio određeni postotak liječnika i medicinskih sestara. Očekujemo da će u sljedećim tjednima, a naročito kad krene samo cijepljenje, taj broj biti značajno veći”, navodi u odgovoru Hrvatska liječnička komora.
- Lincoln-Burrows
#2030 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nešto kasnije je provedena anketa:Mogy87 wrote: ↑07/01/2021 19:07 @Lincoln-Burrows koji ti je izvor informacije za to da 50% ljekara nece da se vakcinise? Ako je ovo (a prenijeli su svi mediji) to je demantovano. Znaci ljudima dosao mail u petak da se pribiljeze. Ko se nije pribiljezio tumacili su kao da su "odbili".
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... i-15016437
Naravno možda i nije potpuno točna kako si ti već objasnila ali
je pročitalo poruku veliki dio Hrvata i šire.
A bilo je i nedavno od liječnika obiteljske medicine broj pacijenata koji su se predbilježili:
https://www.vecernji.hr/vijesti/stize-n ... va-1458489
Na osnovu toga sam sastavio onu svoju prognozu, nije točna ali bi mogla biti vrlo blizu istine.
p.s.
Ima jedna stvar koju ne može nadoknaditi nikakva kampanja za cjepljenje,
a to je registrirana smrtnost kod mlađih ljudi. Zato je moja prognoza nešto
što je realno i ostvarivo u ovom momentu.
-
Mogy87
#2031 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Opet nije provedena anketa vec je produzen rok da se pribiljeze. A ovaj drugi clanak se odnosi na jednu regiju koja je i inace jedna od skepticnijih po pitanju vakcinacije.
Slazem se da je kljucni faktor niska smrtnost i izostanak ozbiljne klinicke slike kod mladjih osoba.
S obzirom na anketu povjerenja u institucije prema kojoj se pokazalo da gradjani Hrvatske vise povjerenja imaju u institucije EU nego svoje drzave moj zakljucak je da ce veci utisak ostaviti sta im kaze Merkelica i kako vakcinacija prodje u Njemackoj
Apsolutno sam za to da se primanje ove vakcine ostavi svakom na izbor, samo sam malo ljubomorna na susjede sto ce oni priliku za vakcinaciju zaista dobiti u svim dobnim grupama
Slazem se da je kljucni faktor niska smrtnost i izostanak ozbiljne klinicke slike kod mladjih osoba.
S obzirom na anketu povjerenja u institucije prema kojoj se pokazalo da gradjani Hrvatske vise povjerenja imaju u institucije EU nego svoje drzave moj zakljucak je da ce veci utisak ostaviti sta im kaze Merkelica i kako vakcinacija prodje u Njemackoj
Apsolutno sam za to da se primanje ove vakcine ostavi svakom na izbor, samo sam malo ljubomorna na susjede sto ce oni priliku za vakcinaciju zaista dobiti u svim dobnim grupama
- animus
#2032 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nemam ja nista protiv ovih sto nece da se cijepe. Cak sta vise, ja ih podrzavam. Na taj nacin nece biti guzve za nas koji jedva cekamo da dobijemo sansu za vakcinu.
Ima li sanse da apoteke privatno nabave vakcine pa da mozemo platiti i zavrsiti tu pricu.
Ima li sanse da apoteke privatno nabave vakcine pa da mozemo platiti i zavrsiti tu pricu.
- Edin H.
- escobar__
#2034 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nama cjepivo na kraju neće ni trebat.
-
Mogy87
#2035 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Koje god, prije ce nego mi u BiH
- Edin H.
#2036 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
And some patients have turned down the chance to have the Pfizer vaccine because they want to "wait for the English one"
-
Mogy87
#2037 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Sto ti je patriotizamEdin H. wrote: ↑07/01/2021 20:01And some patients have turned down the chance to have the Pfizer vaccine because they want to "wait for the English one", a doctor has said. The US/German Pfizer-BioNTech vaccine was made available at the start of December, while the Oxford-AstraZeneca version was authorised three weeks later
![]()
Ja se nadam da ce s Oxford/AZ odcepiti malo.
- Edin H.
#2038 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Necemo dozvoliti Njemcima i Amerikancima da nas cipuju.Mogy87 wrote: ↑07/01/2021 20:04Sto ti je patriotizamEdin H. wrote: ↑07/01/2021 20:01And some patients have turned down the chance to have the Pfizer vaccine because they want to "wait for the English one", a doctor has said. The US/German Pfizer-BioNTech vaccine was made available at the start of December, while the Oxford-AstraZeneca version was authorised three weeks later
![]()
![]()
Ja se nadam da ce s Oxford/AZ odcepiti malo.
Mislim da si ti napisala da su predlagali da stave britansku zastavu na vakcinu. Ta ideju pod hitno implmentirati.
Nema veze sto je Pfizerova efikasnija.
Premda je i Oksfordova OK, nema hospitaliziranih i smrtnih slucajeva kod onih koji su primii vakcinu i oboljeli od kovida.
-
Mogy87
#2039 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pfizer Inc and BioNTech’s COVID-19 vaccine appeared to work against a key mutation in the highly transmissible new variants of the coronavirus discovered in the UK and South Africa, according to a laboratory study conducted by the U.S. drugmaker.
Dormitzer said it was encouraging that the vaccine appears effective against the mutation, as well as 15 other mutations the company has previously tested against.
“So we’ve now tested 16 different mutations, and none of them have really had any significant impact. That’s the good news,” he said. “That doesn’t mean that the 17th won’t.”
https://www.reuters.com/article/us-heal ... SKBN29D0DX
Edit:

https://www.biorxiv.org/content/10.1101 ... 7.425740v1
Dormitzer said it was encouraging that the vaccine appears effective against the mutation, as well as 15 other mutations the company has previously tested against.
“So we’ve now tested 16 different mutations, and none of them have really had any significant impact. That’s the good news,” he said. “That doesn’t mean that the 17th won’t.”
https://www.reuters.com/article/us-heal ... SKBN29D0DX
Edit:

https://www.biorxiv.org/content/10.1101 ... 7.425740v1
-
akcija007
#2040 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Mi cemo biti jedina zemlja u kojoj ce doci vakcina a nece biti registrovana vec interventnim uvozom ce doci.
U slucaju nus pojava necemo moci nikome prijaviti nus pojave jer nije registrovana
U slucaju nus pojava necemo moci nikome prijaviti nus pojave jer nije registrovana
- hadzinicasa
#2041 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Mi smo danas na poslu (Austrija, nije medicinska ustanova, niti drzavna institucija) dobili upit mailom da se izjasnimo o tome da li bi se vakcinisali. Firma ce naruciti vakcine za sve uposlenike i provesti vakcinaciju o svom trosku za one koje zele i to u drugoj fazi (od marta) - koja je bila predvidjena drzavnim planom vakcinacije za one iznad 65.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2042 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Evo neces morat sverc komerc u BiH
- hadzinicasa
#2043 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pa sverc komerc nisam ni planirala za sebe, ja zivim u uredjenoj drzavi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2044 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
To je za svaku pohvalu, ali evo vakcina i u ovu neuredjenu.
- hadzinicasa
#2045 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Kako napisah ranije, niko sretniji od mene da si ti u pravu. Daj Boze. I da bude vakcinacija prema stvarnim prioritetima. U suprotnom bice sverc komerc bez da trepnem.
Jer ako cemo mak na konac - ti rece da ce BiH dobiti vakcine kad i sve clanice EU, u isto vrijeme. Prijateljica, koja je medicinski radnik ovdje primila je prvu dozu 03.01.
Meanwhile in Bosnia, cekamo kad ce biti izvrsena prva vakcinacija.
Last edited by hadzinicasa on 08/01/2021 22:41, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2046 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Kakva si za korupciju, ima zainteresovanih za vakcine uz simbolicnu novcanu protucinidbu 
- hadzinicasa
#2047 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Jok ja. Pogresna adresa. Samo briga za najmilije. Ako si namjerio u tu kategoriju, good luck_BataZiv_0809 wrote: ↑08/01/2021 22:39 Kakva si za korupciju, ima zainteresovanih za vakcine uz simbolicnu novcanu protucinidbu![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2048 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Tako mi u neuredjenim drzavama funkcionisemo, jbga 
- hadzinicasa
#2049 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
A znam. Zato i nisam vise tu. No ako sam otisla, ne znaci da sam zaboravila. Ista i ikoga
- Rockefeller
#2050 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Par kolega se vec vakcinisalo. Drugu vakcinu ce dobiti nakon 21 Tage
Inace nisu padali u nesvjest
Inace nisu padali u nesvjest