bravoSeyfo wrote:Vecini nasih dijasporaca (ne svima,vecini) je najgore sto im se moze desiti da dodjes i ti i da budes uspjesniji od njih. To ti nikad nece halaliti. Zato je cesto prica "neka tebe dole u Bosni a neka mene ovamo,ja bih te doveo ali tesko,ne moze se,ne ide,moglo je kad sam ja dosao". Ako kazes da sam gledas kako da odes,bez icije pomoci,to dozivljavaiu kao samar i pokusace da te obeshrabre. A da ce ti pomoci ako vec odes,sanjaj.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
bumerangss
#2026 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
bumerangss
#2027 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
bleicher wrote:Kazete ljudi hladni, ne druze se sa strancima i sl. Kakvi su kod nas? Kakva je to drzava BiH. Bolan na konkursu za DRZAVNU sluzbu, znaci DRZAVNA, DRZAVA BOSNA I HERCEGOVINA je otvorila konkurs i DRZAVA kao nekakva vrhovna institucija potrazuje radnika prijavljuje se nas 13. Kad su izisli rezultati, dobijam postom odgovor na dvije stranice gdje stoji na prvoj stranici rang lista na kojoj sam 2. Na drugoj stranici da je primljen 8-plasirani na rang listi.
Sto je najgore, sve je po zakonu i nemas se na sta zaliti jer DRZAVA BOSNA I HERCEGOVINA ima taj zakon (namjerno malim slovom) gdje stoji da bez obzira na rang listu, Ministar prima koga hoce pod uslovom da je prosao osnovni test. Nas 11 ostalih, mahom nezaposlenih je zbog tog konkursa potrosilo minimum 150 KM, sto zbog papirologije sto zbog putovanja, da ne govorim da se nadas tom poslu 3 mjeseca i sa nestrpljenjem cekas rezultate. Tog 8-plasiranog igrom slucaja znam, cesto smo pili kafu na fakultetu, musliman, dzamija, selam alejk, bradica, SDA, vec radi u drzavnoj sluzbi i smjeska se onako dok smo cekali da polazemo. Poslije skontas da se smjeskao ono ja imam stelu, vec sam primljen dzaba ponavljate te testove.
Pa zar samo ovaj slucaj nije dovoljan da opsujem i mrtvog Aliju i dzamiju i DRZAVU kao instituciju i sve njene zakone? Zato ljudi, taj argument o nekim hladnim ljudima koji gledaju svoja posla i ne druze se te kapitalizam neki iskoristite kao jos jedan argument za otici. Ovdje lagano u se i u svoje kljuse, niko mi se ne mijesa, do mene je koliko cu raditi i koliko cu imati ali me niko nece zajebati kao taj 8-plasirani Bosnjak.
- vjesticanametli
#2028 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
pogotovo fAmalijabumerangss wrote:bravoSeyfo wrote:Vecini nasih dijasporaca (ne svima,vecini) je najgore sto im se moze desiti da dodjes i ti i da budes uspjesniji od njih. To ti nikad nece halaliti. Zato je cesto prica "neka tebe dole u Bosni a neka mene ovamo,ja bih te doveo ali tesko,ne moze se,ne ide,moglo je kad sam ja dosao". Ako kazes da sam gledas kako da odes,bez icije pomoci,to dozivljavaiu kao samar i pokusace da te obeshrabre. A da ce ti pomoci ako vec odes,sanjaj.
- King Theoden
#2029 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Gospodo, jeste li nekada upitali te dijasporce zašto misle da ne biste uspjeli u njemačkoj?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2030 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dobar film samo im je ova mala donekle promasen primjer.Bancho wrote:
- konjislav
#2031 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jesmo, ali nece da reknu. Pokvarenjaci.Dino34 wrote:Gospodo, jeste li nekada upitali te dijasporce zašto misle da ne biste uspjeli u njemačkoj?
- King Theoden
#2032 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa ev, pitaj mene. Reći ću ti šta god hoćeškonjislav wrote:Jesmo, ali nece da reknu. Pokvarenjaci.
- kloniran
#2033 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Eto haj ti reci
- deer_hunter
#2034 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Evo da ja napisem koju, na temu ovoga da je dijasporce strah da ne budete uspjesniji od njih. Stvari nisu tako jednostavne. Ja sam u Njemackoj skoro tri godine. U te tri godine pomogao sam dvojici prijatelja da dodju(uputio ih gdje da traze posao,primio ih u stan dok se ne snadju, a to je kod jednog bilo tri mjeseca, a ovaj drugi je jos kod meneDino34 wrote:Pa ev, pitaj mene. Reći ću ti šta god hoćeškonjislav wrote:Jesmo, ali nece da reknu. Pokvarenjaci.
- mousstapha
#2035 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Stalno neko nekome pomaze, ali eto ljudi vole sve strpati u isti kos i reci jebo njih vidis kako su pokvareni.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2036 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ili jebo njih samo uhljebi i nesposobni ostaju
- irac300
#2037 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma mislim da se to ne odnosi na takve ljude kao ti. Ja imam u familiji osobe koje su me odgovarale da idem tamo, da ne kažem podsmjehivale. Ono, ne znaš šta te čeka, skupo, vidjet ćeš... a da pomognu, ma kakvi. Tutnu ti 20 eura k'o da sam fukara. Pa šta vas briga kako ću se ja snaći, ako hoćeš pomozi, ako nećeš, ne seri. Na kraju mi pomogne Nijemac. A znam ljude koji rado izađu u susret, pomažu našim ljudima, ako ništa uspostavljaju im kontakte sa poslodavcima. Znači ne treba generalizirati. Imaš dobre ljude, imaš šupke, bili oni iz BiH ili iz Njemačke, dobar je dobar, pakaš je pakaš.deer_hunter wrote:Evo da ja napisem koju, na temu ovoga da je dijasporce strah da ne budete uspjesniji od njih. Stvari nisu tako jednostavne. Ja sam u Njemackoj skoro tri godine. U te tri godine pomogao sam dvojici prijatelja da dodju(uputio ih gdje da traze posao,primio ih u stan dok se ne snadju, a to je kod jednog bilo tri mjeseca, a ovaj drugi je jos kod meneDino34 wrote:Pa ev, pitaj mene. Reći ću ti šta god hoćeškonjislav wrote:Jesmo, ali nece da reknu. Pokvarenjaci.) i jos jednom, ali on je u posljednji trenutak odustao. Ne moram vam ni reci da nije bas ugodno kad covjek nema svoju privatnost. A ljudi jednostavno ne kontaju da nije samo stvar u pronalasku posla za nekog nego tu osobu moras i primiti jer smjestaj nije lako naci, neces preko noci useliti u stan, nema sanse. Ja sam to uradio jer su mi stvarno bliske osobe u pitanju, al da je ugodno bas i nije, posebno ako volite setati goli po stanu
. Sad mi se na godisnjem cesto desava da mi prilaze ljudi s kojima nisam nikad ni kafu popio i pitaju me da im sredim posao. I kako da ja sad primim nekog u stan s kojim uopste nisam blizak kad mi nije ugodno zivjeti sa meni bliskim ljudima? Normalno ne mozes mu reci direktno ko si ba jarane ti da ti ja nalazim poslove (bar ja ne mogu tako). Onda nekako nadjem nesto da ih bezbolno otpilim, tipa ako ne znas njemacki jezik nemas puno sanse da nadjes posao i takve stvari.Onda neki misle da je mene mozda srah da ne budu uspjesniji od mene, mada to veze s vezom nema, ja im zelim da budu 100 puta uspjesniji od mene. Poenta price je da u velikoj vecini slucajeva ljudima koje pitate da vam nadju posao jednostavno niste dovoljno bliski da bi se oni za.j..ebavali oko vas.
- King Theoden
#2038 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa pitaj šta te zanimakloniran wrote:Eto haj ti reci
Znaš ono, pitanje-odgovor, pitanje-odgovor
Pa mujo, bavarac stari, ev amidža će tebi pomoćmousstapha wrote:Stalno neko nekome pomaze, ali eto ljudi vole sve strpati u isti kos i reci jebo njih vidis kako su pokvareni.
Sad, nebitno da l se radi o poslu, traženju cura, kartama za bayernove tekme i sl
-
bumerangss
#2039 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bravo momciOmmadawn wrote:Sretno u Njemačkoj! Izdrži, još malo.Lajavikrelac wrote:Čekam termin u ambasadi. Samo još to al jbg čeka se....
Juče se posvađa sa prijateljem koji se inače zavukao duboko u izlazni otvor ovima što su na vlasti, lizao im dupe na izborima, titrao jajca, vrbovao ljude da skupljaju potpise i slične team building radnjeTražio da mi nađe šljaku da premostim dok sam ovdje dosadno mi gluvariti, pa kad si već među papanima de budi od koristi bar koliko-toliko. Juče me zove da će me poslati kod nekog svog "prijatelja" treba mu komercijalista, ali moj bi posao bio da ujutro rano dođem natovarim kombi robom i isporučim kome treba, kaže posao gospodski "samo istovariš" a plata je 680 KM, nije velika ali gospodski posao, do 15h si gotov, vikend slobodan...
Ma nabijem te na stojka kretenu jedan, treba tvom pajdi tovarno magare pa si mene našao da uvališ sebi za poene??? Gospodski posao istovaranje
de ti malo utovari i istovari bilo čega do 15h danas pa mi se javi kako se osjećaš
Pa nekoliko pekara i kurirskih firmi u BL ne mogu naći dostavljače neće niko više ni da pogleda kombi ispod 1000+ KM plate, čuj 680 maraka....
Još se kao isfura na mene kao ja ti to od srca sredio i našao preko poznanstva....ma ponudi ti to onome što ti je skupljao glasove i radio za stranku pa da vidiš kad ti krene pozdravljati familiju tri koljena u rikverc. Govno uhljebarsko
da sam htio istovarati vreće ostao bi na osnovnoj školi ne bi od usta odvajao da se obrazujem!!! Pizda...
Moj prijatelj je vozio kamion prije nego će za Švedsku. Dobio on vizu al naletjelo ljeto, odmori, hajde kaže da iskoristi makar to vrijeme u Bosni, da radi, ima platu 600 maraka, valja mu ostaviti nešto ženi i djetetu. Radio po onoj vrućini, crkavao, samo nedjeljom slobodan. Sedam dana prije nego će u Swe, ja tad bio u Tuzli, napusti on firmu, da odmori malo pa ćemo na avion.
Došao on u Swe, žena otišla po tu zadnju platu - ni tih zadnjih 600 maraka nije isplatio kako treba nego 450 maraka. On popizdio ali hajde, smirim ja njega, zaradio si ovdje sad, pošalji nešto ženi i djetetu i to je to.
Ode ti on ovo ljeto u Bosnu, dođe u tu bivšu firmu da se nađe sa jednim jaranom i veli mu ovaj - 6 vozača dalo otkaz poslije njega a u Bingo jedan dan ih 8 vozača došlo i dalo otkaz.
Ispod 1000 KM ne pristajte ni na kakve poslove jer u ovim poskupljenjima "plata" od 500 600... KM nije plata nego socijala za puko preživljavanje
- kloniran
#2040 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ma i milja je zakurac ako jedno radibumerangss wrote:
Bravo momcisamo tako možemo podići standard (plate) u BiH. Nemojte irgetiti guzonjama za klikere!
Ispod 1000 KM ne pristajte ni na kakve poslove jer u ovim poskupljenjima "plata" od 500 600... KM nije plata nego socijala za puko preživljavanje
puko prezivljavanje, posebno onih koji su u kreditima ili podstanari
-
moonca
#2041 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Manje vise -tako je svugdje u Svijetu.
Sam si kovac svoje srece.
Sam si kovac svoje srece.
- insomnia78
#2042 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa sta mislis da je milja u njemackoj bolje?kloniran wrote:ma i milja je zakurac ako jedno radibumerangss wrote:
Bravo momcisamo tako možemo podići standard (plate) u BiH. Nemojte irgetiti guzonjama za klikere!
- mousstapha
#2043 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kako do karti za bayernove tekme, to me bas nervira sto je stalno rasprodato prije slobodne prodaje.Dino34 wrote:Pa mujo, bavarac stari, ev amidža će tebi pomoćmousstapha wrote:Stalno neko nekome pomaze, ali eto ljudi vole sve strpati u isti kos i reci jebo njih vidis kako su pokvareni.
Sad, nebitno da l se radi o poslu, traženju cura, kartama za bayernove tekme i sl
Pohvali me i kod neke cure, nije na odmet
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#2044 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Debil on air vol 2
https://faktor.ba/vijest/dodikov-savjet ... lule/14124
Ne treba nama Goli otok nego Arhipelag gulag
https://faktor.ba/vijest/dodikov-savjet ... lule/14124
Ne treba nama Goli otok nego Arhipelag gulag
- kloniran
#2045 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
mozda je u francuskojinsomnia78 wrote:Pa sta mislis da je milja u njemackoj bolje?kloniran wrote:ma i milja je zakurac ako jedno radibumerangss wrote:
u postu koji sam komentarisao nigdje ne pomenuh njemacku
i ko to radi u njemeckoj za milju eura
- Edin H.
#2046 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
insomnia78 wrote:Pa sta mislis da je milja u njemackoj bolje?kloniran wrote:ma i milja je zakurac ako jedno radibumerangss wrote:
Jeftinije su cigare I alkohol u BiH
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#2047 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma pusti francusku narikacu, najeo se suzavca dok je snimao demonstrante pa mu se muti pred ocima....de malo obloga od kamilice na oci i mokru carapu za glavu....
- insomnia78
#2048 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Cuj ko radi u Njemackoj za milju
- Ommadawn
#2049 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Milja maraka je ništa u Njemačkoj i u BiH.
I šta ćemo sad?
I šta ćemo sad?
- King Theoden
#2050 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Preko netamousstapha wrote: Kako do karti za bayernove tekme
OK. Challenge acceptedmousstapha wrote:Pohvali me i kod neke cure
Naaaatooooo, mustafa je plaho fin insan
Niko.insomnia78 wrote:Cuj ko radi u Njemackoj za milju
Osim prodavačica, čistačica, frizerki, itd.
One izlaze na nekih 8 stoja.