Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Averus

#2026 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Averus »

visocicaguy wrote:
mogu, ne zelim.

ako on hoce da ga ja gledam (eventualno kazem ima pravo, bas tako, dam mu podrsku ili share-am), onda neka se potrudi da ne bude prikrivena stranacka propaganda. jer i moj klik i pregled se negdje broji.

Image

:jbt:
DexterTZ

#2027 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

Averus wrote:
visocicaguy wrote:
mogu, ne zelim.

ako on hoce da ga ja gledam (eventualno kazem ima pravo, bas tako, dam mu podrsku ili share-am), onda neka se potrudi da ne bude prikrivena stranacka propaganda. jer i moj klik i pregled se negdje broji.

Image

:jbt:
Čovjek je fino rekao.A kako bi se to ti izborio ? Evo ovako kao što ovdje raspravljamo na forumu.Jedini način je da napravimo kritičnu masu i da šaljemo poruke svima u institucijama,svim političkim strankama iz opozicije a i onvima na poziciji koje se ne oglašavaju jer su one ovo i zakuhale.Ako će SDP ovo izbistriti pa pomoći ljudima da bar riješe svoje obaveze na rate a ne da ih ucjenjuju i to je bolje od hedije koju ti da SDA.Politika je politika slažem se ali vi trebate gledati prvenstveno svoj interes u tome.Izvucite korist iz opozicije pa nek i ona izvuče od vas ako treba.Ovi vam uzimaju pare a ništa ne nude a kako je krenulo sa novim zakonom uzet će vam još 3x toliko.
kica

#2028 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Kolege, saljite emailove na PU i sve stranke da cete otici iz zemlje i sve prodati sto je na vama i vi i vasa porodica.

Kao i 50.000 ljudi kojima se spremaju porezi, i clanovi njihovog domacinstva.

Pa nek sebi racunaju poreze.
Hakiz

#2029 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hakiz »

visocicaguy wrote: mogu, ne zelim.

Nije to prikrivena politička propaganda.

Čovjek je lijepo rekao da saopštenje koje je pročitao ide kao zvanično saopštenje SDP-a. Šta je tu prikriveno?
PeroVelikiZdero

#2030 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

Kao sto su neki preporucili, jedini nacin je slati mailove.
Nemojte da vam bude tesko, svim strankama saljite mailove jer meni se cini da nema drugog nacina.
DexterTZ

#2031 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

PeroVelikiZdero wrote:Kao sto su neki preporucili, jedini nacin je slati mailove.
Nemojte da vam bude tesko, svim strankama saljite mailove jer meni se cini da nema drugog nacina.
Ovo su mailovi koje su objavili na Facebooku.
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected].
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected].
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected].
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected].
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
** No links **[email protected].
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected].
[email protected].
[email protected]
[email protected]
[email protected]
visocicaguy

#2032 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by visocicaguy »

Hakiz wrote:
visocicaguy wrote: mogu, ne zelim.

Nije to prikrivena politička propaganda.

Čovjek je lijepo rekao da saopštenje koje je pročitao ide kao zvanično saopštenje SDP-a. Šta je tu prikriveno?
Pa kazem, nisam gledao dalje od momenta kada je sarkasticno prokomentarisao da je zaposljavanje premijerovog brata bilo nesto sto kao nije vrijedno rasprave. istog momenta sam ukinuo video, pa dalje (recimo ovu sliku iznad sa kapom sdp-a) nisam ni imao priliku vidjeti i zakljuciti da nije prikriveno.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2033 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Pa naravno da nije prikrivreno, za se u kojoj je stranci. Šta je čudno? Svi se bore za fotelje, te zbog toga neke treba "nagraditi", a neke "kazniti". Da se "bori za tebe" jer je to eto kao moralno? U BIH?
bosanka hercegovic

#2034 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bosanka hercegovic »

un1ted wrote:
Dasi wrote: Pa cita li ovde iko ista?! Ljudi su isli (ne svi) u PU da se raspitaju i plate porez ali to nisu bili u stanju tada. Tek su prije koji mjesec donijeli pravilnik!
Vec je bilo pitanje ovdje. Da li iko od nas koji su isli u PU imaju PISANU POTVRDU da ne mogu platiti?
Eto 18-togodišnjak, 20-togodišnjak se sjetio tražiti potvrdu o porezne.....ako imas 100 svjedoka i konsultantske porezne kuće da posvjedoče, a i sama porezna zna to...jer ništa nisu mogli zvanično poduzet dok nisu Zakon izmijenili Pravilnikom iz aprila odvwe godine...
bosanka hercegovic

#2035 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bosanka hercegovic »

[/quote]
Evo ti mog primjera nece da mi priznaju ovako i da mi priznaju obrazac ni da uplatim ( smatraju da porezni dohodak je onakav kakvim su ga oni obracunali tj citav prihod za 2015-2017 ), sta sad, da ih snimim kako odbijaju i da to saljem pufbih? :D. Uzas zivi.[/quote]

Trebas popuniti obrazac kako ti mislis da je ispravno i poslati ga poštom ako neće da ti prime...jer ti si se na poreznoj prijavi potpisao da stojis iza svoga potpisa da si pravilno iskazao svoje porezne obavaveze.....ako te neko sutra od njih bude zvao samo neka ti izdaju rješenje; a svako rješenje ima pouku o pravnom lijeku i može se braniti pravnim putem.....jer kad ti popunis prijavu i uplatis kako ti kazu nemaš se pravo zaliti....
reufjaha

#2036 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by reufjaha »

Ako je ovo protivno pravilima , nema veze blokirajte me al sam sretan da ce bar par ljudi vidjet ovo i pridruzit nam se

https://www.facebook.com/groups/204180190242836/

Vidimo se ;)
dorkcic

#2037 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by dorkcic »

kica wrote:Kolege, saljite emailove na PU i sve stranke da cete otici iz zemlje i sve prodati sto je na vama i vi i vasa porodica.

Kao i 50.000 ljudi kojima se spremaju porezi, i clanovi njihovog domacinstva.

Pa nek sebi racunaju poreze.
Apsolutno. Usput spomenuti da Bugarska, koja je imala lijepo uređen i jasan sistem oporezivanja freelancera od fiksnih 10%, upravo radi na ukidanju i tih 10%. Dakle, prodaja svega u ovoj vukojebini i kupovina stana/kuće na obali Crnog mora izgleda sve privlačnije i ozbiljnije, pogotovo s obzirom da su cijene u Bugarskoj iste, ako ne i niže nego u BiH: https://www.numbeo.com/cost-of-living/c ... y=Bulgaria

Jezik je također jako lagan za naučiti, valuta skoro iste vrijednosti kao konvertibilna marka, a uz sve to zemlja je u EU, pa nek se jebu.
sandra01

#2038 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

.
Last edited by sandra01 on 25/07/2018 15:17, edited 2 times in total.
visocicaguy

#2039 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by visocicaguy »

un1ted wrote:Pa naravno da nije prikrivreno, za se u kojoj je stranci. Šta je čudno? Svi se bore za fotelje, te zbog toga neke treba "nagraditi", a neke "kazniti". Da se "bori za tebe" jer je to eto kao moralno? U BIH?
pa nek se bori, njegovo je da se bori, moje je da li cu ga podrzati ili necu. ovako necu.
jer ja ovo vidim da se provlaci legalizacija jedne vrstekriminala (koju su odradili moji) na ustrb kritike onih drugih.

poenta je: necu da trpim niciji kriminal.
Rimes87

#2040 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

visocicaguy wrote:
un1ted wrote:Pa naravno da nije prikrivreno, za se u kojoj je stranci. Šta je čudno? Svi se bore za fotelje, te zbog toga neke treba "nagraditi", a neke "kazniti". Da se "bori za tebe" jer je to eto kao moralno? U BIH?
pa nek se bori, njegovo je da se bori, moje je da li cu ga podrzati ili necu. ovako necu.
jer ja ovo vidim da se provlaci legalizacija jedne vrstekriminala (koju su odradili moji) na ustrb kritike onih drugih.

poenta je: necu da trpim niciji kriminal.
Okej, sve to stoji, ali si ofulao temu.
neon-x

#2041 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by neon-x »

Ovo sto radi Damir je naravno cisti populizam koji svakako da sadrzi dosta istine, ali ipak je to prica na nivou standardne kuknjave kakve su forumi i kafane prepuni. Svi su lopovi, svi kradu, uhvatite njih prvo, oporezuj bogate, daj siromasnima, korporacije, neo-liberalni kapitalizam, itd.. Dakle standardna prica lezihljebovickih revolucionara.

On se davno zacesljao za poslanicke stolice i ovo ce ga vjerovatno napokon tu i smjestiti. Neka ga i smjesti jer je puno pismeniji od vecine onih koji tamo sjede godinama. Barem znamo da ce zastupati interese freelancera jer je i sam isto. Samo sve stvari treba nazvati njihovim pravim imenom.

U vezi slanja ovih zahtjeva, pisanja na sve strane, zalbi i sl., daj da vidimo sta je to sto konkretno vi licno zamjerite PU i aktuelnim i buducim zakonskim rjesenjima pa da svi kazemo koliko je sta od toga smisleno a koliko je isprazna kuknjava. Bojim se da bi se moglo napraviti vise stete nego koristi ako se bude samo kukalo napamet.

Ti zahtjevi po nikakvom rezonu ne mogu biti: "Zahtjevamo da ne postujete aktuelne zakone i da ne pokrecete aktivnosti na utvrdjivanju poreza za protekli period jer nam je neka teta prije tri godine u PU rekla da ona ne zna nista kako to ide."

Razonski bi bilo zahtijevati priznavanje prava na rashode i licni odbitak ako zakoni zaista daju to pravo, ili omogucivanja isplate poreznog duga na veci broj rata i sl. Traziti od zakonodavaca i Vlade da se ubuduce obrtima omoguci izvozi i olaksano internet poslovanje, da se rijesi status freelancera gdje ce imati staz i zdravstveno i da mogu placati porez pausalno do odredjenog iznosa zarade, itd..
BadSanta

#2042 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by BadSanta »

Ja bih recimo tražila i da se da neka min cifra koja se ne bi oporezivala, a dolazila bi iz
inostranstva. Ako je meni prosječna plata 200 km ili ispod, šta oni žele od mene.

Nemam ja nikakvih uslova za obrt i slične stvari već me poslodavac u inostranstvu smatra
honorarnim radnikom.
neon-x

#2043 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by neon-x »

BadSanta wrote:Ja bih recimo tražila i da se da neka min cifra koja se ne bi oporezivala, a dolazila bi iz
inostranstva. Ako je meni prosječna plata 200 km ili ispod, šta oni žele od mene
Super. To bi dakle ulazilo u zahtjev za priznavanje licnog odbitka kako je priznato i svim drugim uposlenicima. Po aktuelnom zakonu do 300KM mjesecno a po buducem do 700KM.
strong69

#2044 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by strong69 »

Porezna uprava FBiH: Ne uvodimo porez na freelancere
24.07.2018. 15:26 / Izvor: Akta.ba

Javno upućeni poziv Porezne uprave Federacije BiH da građani prijave svoje prihode ne predstavlja novo uvođenje poreza, saopćeno je danas iz Porezne uprave Federacije BiH, a povodom napisa pojedinih medija koji su prenijeli informaciju da vlast uvodi porez na poklone od dijaspore i da oporezivanjem freelancera želi opljačkati mlade i otjerati ih iz zemlje.

Porezna uprava Federacije BiH zbog istinitog i objektivnog informisanja građana upućuje slijedeće reagovanje:

Javni poziv je upućen na osnovu Zakona o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 01.01.2009. godine i prema kojem su pozvani porezni obveznici bili dužni sami prijaviti oporezive prihode iz inostranstva.

S obzirom da se Zakon primjenjuje od 01.01.2009. godine, to se ne može govoriti o nekom novom porezu, a Porezna uprava Federacije BiH ne može selektivno primjenjivati zakonske odredbe.

Porezna uprava Federacije BiH naglašava da njen primarni cilj nije kažnjavanje i izricanje sankcija, već je njen primarni cilj da porezni obveznici sami dobrovoljno prijave i plate svoje porezne obaveze.

Upravo da bi izbjegla izricanje sankcija Porezna uprava Federacije BiH je uputila Javni poziv svim fizičkim licima – rezidentima Federacije BiH koja ostvaruju oporezive prihode iz inostranstva da sami prijave i plate propisane porezne obaveze.

S obzirom da će Porezna uprave Federacije BiH nastaviti sa prikupljanjem podataka od banaka o prilivima koja fizička lica - rezidenti ostvaruju putem različitih sistema plaćanja (PayPal, MoneyGram i dr. servisi), pozivamo Vas da dobrovoljnom prijavom svojih poreznih obaveza izbjegnete eventualnu prekršajnu i krivičnu odgovornost, navodi se u saopćenju.
BadSanta

#2045 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by BadSanta »

neon-x wrote:
BadSanta wrote:Ja bih recimo tražila i da se da neka min cifra koja se ne bi oporezivala, a dolazila bi iz
inostranstva. Ako je meni prosječna plata 200 km ili ispod, šta oni žele od mene
Super. To bi dakle ulazilo u zahtjev za priznavanje licnog odbitka kako je priznato i svim drugim uposlenicima. Po aktuelnom zakonu do 300KM mjesecno a po buducem do 700KM.

Da brate dragi, kada i ako budemo pisali zahtjeve ovdje ili na grupi, voljela bih da se i na ovo obrati pažnja.
victom

#2046 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

povodom napisa pojedinih medija koji su prenijeli informaciju da vlast uvodi porez na poklone od dijaspore i da oporezivanjem freelancera želi opljačkati mlade i otjerati ih iz zemlje.
Glupa izjava.
Kažu "ne uvode novi porez" (zakon), već počinju da primjenju postojeći zakon iz 2009 ??
Pa šta ste radili od 2009 ? Zakon se ne provodi kampanjski, kako vama padne na pamet.
A suština ostaje isti: Trenutno želite da naplatit porez na poklone od dijaspore i prihode freelancera.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:13, edited 2 times in total.
kica

#2047 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Ljudi, kakvi freelanceri, uvode porez na sve sto ti dodje iz inostranstva.

Znaci uvode porez na 5 milijardi KM godisnje sto stigne u BiH.
Steph

#2048 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Steph »

:lol:

Pa zašto onda naplaćuju retroaktivno od 2015, a ne od 2009. godine? Kakvi ublehaši jebote.
Rimes87

#2049 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

strong69 wrote: Javni poziv je upućen na osnovu Zakona o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 01.01.2009. godine i prema kojem su pozvani porezni obveznici bili dužni sami prijaviti oporezive prihode iz inostranstva.
Sorry što tebe citiram, ali su mi malo nelogični. Zakon nigdje ne spominje povremenu samostalnu djelatnost putem interneta. To stoji u pravilniku i objavljeno je u aprilu ove godine. Nisam pravnik, ali se pitam da li je ovo uopšte regularno? Zar ne bi trebala izmjena zakona koja bi uvrstila i navedenu djelatnost? Opet podcrtavam, nisam pravnik i nemam pojma, ali mi zdrav razum i logika nameću da su zakon i pravilnik kontradiktorni. I, kad već uvrštaju freelancere u taj koš s ostalim povremenim djelatnostima, onda bi trebali uzeti u obzir i da imaju pravo na rashode u visini od 20%, što je zagarantovano zakonom (tj. piše u zakonu iz 2009. na koji se oni pozivaju). Kao što reče kolega iznad, te stvari treba potencirati. Oni su se zaletili da naplate bez pravilnog tumačenja zakona, što nije fer nikako, a nije ni legalno koliko ja znam.
neon-x

#2050 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by neon-x »

Zakon se primjenjuje od 2009. nad vecinom obveznika u FBiH i nad svim onim freelancerima koji su citali zakon i placali porez podnoseci godisnju prijavu.

PU iz tehnickih ili drugih razloga na a srecu freelancera nije do sada vrsila kontrolu nad njima i po prvi put je to sada u mogucnosti i cini. Poklone uredjuju kantonalni zakoni i nemaju veze sa Zakonom o dohotku iz 2009. i to nece niko na kraju ni oporezovati.

Slazem se ja da ima milion zamjerki na sve ovo ali treba pokusati biti objektivan i iskren prije svega prema sebi pa onda prema svima ostalima. Ako se nastavi ovako kukati napamet garantujem da ce freelanceri na kraju izgubiti podrsku svih ostalih a to im nikako nije u interesu. Realno, 14% je porezna oaza, bez obzira na sve moguce primjedbe i zamjerke ovoj drzavi. Za sve prije 2015. su amnestirani radi porezne zastare a dohodovale su se stotine miliona, to garantiram.

Hajmo se malo uozbiljiti.
Post Reply