Banksy wrote:Sinapsa wrote:
Niko nikome nije bliskiji, nego Bosanac Bosancu, ma gdje god on zivio.
To samo dobro zvuči, a u osnovi je sasvim netačno. Najbliži ti je Austrijanac s kojim već 25 godina dijeliš ISTO zdravstvo, obrazovanje, nauku, kulturu, posao, zabavu, isti zrak. S njim živiš u istom društvu, S NJIM imaš iste ciljeve, interese i zanimacije.
U sirem kontekstu je tacna i na prvi pogled mozda dobro zvuci. Medjutim ona sadrzi i jedan problematican element, a to je iskljucivost. Nju ne treba shvatiti kao maksimu kategorickog imperativa, koja treba da vazi za svaku jedinku u svakom kontekstu. Ona samo treba da gradi mostove izmedju nas i da naglasi nase zajednicke kulturoloske korjene. Napisana je da naglasi zajednicko i oslanja se na ono sto covjek u inostranstvu moze svakodnevno da posmatra - da Bosanci traze blizinu drugih Bosanaca.
Dijelim sa Austrijancima drustvo u kojem zivimo. Medjutim, nije tacno da mi
moraju kao kolektiv biti najblizi. Oni to jesu, bliski su mi, ali imati austrijske prijatelje i zivjeti sa Austrijancima ne znaci, da oni odredjuju moj socijalni identitet. Jer, ja sam socijalizovan u BiH i tako se dozivljavam. Moja djeca to donekle nece dijeliti sa mnom.
Banksy wrote:
Bosna su nostalgija i sentimenti, (počesto i šuplja patriotska) i ništa više. A ako jeste nešto više, vratite se nazad.
Ova zadnja recenica sadrzi dosta žuči i mogu samo pokusati da je prevedem: Vi ne morate da trpite nasu stvarnost, vi ne snosite posljedice te stvarnosti i nemate moralno pravo, da nam "pametujete"...
Grupna dinamika je takva, da mogu da razumijem da nas okolnosti dijele u dvije grupe. To ne mijenja cinjenicu, da smo ipak dvije strane jedne medalje. Svi smo odredjeni dogadjajima u BiH devedesetih. Da Bosna i Hercegovina za dijasporu nije samo sentiment i nostalgija, mozes da vidis, ako nista, barem na financijskoj podrzci i ulaganju iznenadjujuce visokih svota u BiH. Sa druge strane, kada procitam sta je @Kikibombona napisao o svojoj dijasporskoj tetki, koja mu svojom ignorancijom i neshvatanjem dere zivce, onda mogu samo da tu prirodu nasih ljudi potvrdim. Sa zaljenjem. Osim toga postoji jos problematicnih aspekata u nasim odnosima, o kojima ne zelim sada pisati. Sve u svemu - na nama je, hocemo li produbljavati jaz ili cemo "praviti mostove".