Najbolje je kad pocnu neka imena nadjevati, valjda im to nesto derogativno sta li jePM72 wrote:hoćeš da kažeš da se ovo nije dešavalo u Sarajevu?Kejn wrote:Dobro te je Borivoje, hajde odvadi maloPM72 wrote:tvoja priča mi zvuči poznato...
kod mene su naoružane "patriote" sa ljiljanima i akreditacijama obično upadali kod bogatijih Srba jer su imali dojavu da daje signale ili puca iz snajpera...još ako mu nađu bateriju-jebo je ježa u leđa,osto je bez golfa,marki ili zlata a pojedini i bez glava...
Nova agresija na BIH?
- General War
#2026 Re: Nova agresija na BIH?
- salik79
#2027 Re: Nova agresija na BIH?
General War wrote:Fetaneta, mira, Sadeta,,,i nezizostavni nastavnik fizickog-Branko, i slika u sali Raze Mujanovic dok je bila curicasalik79 wrote: Ma ne sjecam se jer me nije ni interesovalo, interesovalo me ono sto je mene "zuljalo"![]()
Ne znam jesi li malo starija generacija, ja sam ona koja je bila dok su Anka, Nada, Ajsa,...bile učiteljice...Ona koja je zimski raspust provodila skijajuci na Mavrovu, tj. Bistri.
Naravno, Sadeta mi je biologiju predavala, Branko (car
Vidis da su nam isti nastavnici bili, jedino se nesto UValentine ne sjecam
- General War
#2028 Re: Nova agresija na BIH?
Moja generacija je zvala "fetaneta lampir" (po onoj pelerini sto je nosila)salik79 wrote:General War wrote:Fetaneta, mira, Sadeta,,,i nezizostavni nastavnik fizickog-Branko, i slika u sali Raze Mujanovic dok je bila curicasalik79 wrote: Ma ne sjecam se jer me nije ni interesovalo, interesovalo me ono sto je mene "zuljalo"![]()
Ne znam jesi li malo starija generacija, ja sam ona koja je bila dok su Anka, Nada, Ajsa,...bile učiteljice...Ona koja je zimski raspust provodila skijajuci na Mavrovu, tj. Bistri.
Naravno, Sadeta mi je biologiju predavala, Branko (car- lani ga nakon dugo vremena sretoh
) fizicko, a pod "Fatanetom" bezbeli mislis na Fatimu zolj (nije prezime, nego ljuta ko zolj
) matematicarku (kod nje sam isao na dodatne
![]()
![]()
)?! Dodao bih ovoj plejadi i Tajibu (SH), te legendarnu Anicu (fizika), te - naravno - Seherzadu (muzicko).
Vidis da su nam isti nastavnici bili, jedino se nesto UValentine ne sjecam![]()
Mene ovo nervira sto su preimenovali skole, nemam pojma koja je koja skoro...a ne znam sto su makli bistu ispred skole Dzemal Mandjic.
- salik79
#2029 Re: Nova agresija na BIH?
Ma znam, zolj ja dodadoh - nismo je tada tako zvali. A bila je prava ziska.
E, vidis, jedino se u Miri razlikujemo!
Ma i meni bude teze upratiti koja je koja skola, al' snadjem se nekako
Za bistu nisam ni znao. ManDZic, kako ti se jezij, pardon prsti, nisu slomili dok si pisao to dj? 
Ma i meni bude teze upratiti koja je koja skola, al' snadjem se nekako
- madner
#2030 Re: Nova agresija na BIH?
To je jako naivno gledanje. Alija i vrh SDA su bar od kraja 1990 imali prave informacije i tacnu sliku situacije. Medjutim svjesno su izabrali dogovor sa Srbima kao opciju, svjesno izbjegavajuci sukob.archi_a wrote: Ja ne znam šta treba da pričamo ovdje. Znam da je u novonastaloj situaciji kada je rat uveliko trajao u Hrvatskoj, kada su preko Bosne nadlijetali migovi "jna" i preko rijeke Save raketirali položaje hrvata u Slavoniji, kada je iz Slovenije i dijela Hrvatske povučeno na stotine oklopnjaka i regruta koji su smještani po kasarnama, pogotovo u sjevernoj Bosni, kada su povučeni avioni i helikopteri dopremljeni i stacionirani na Dubravama kod živinica, kada si mogao kroz ogradu vidjeti da su u većini "jna" kasarni, na teritoriji BiH, već tada iskopani i utvrđeni rovovi i tranšeje, pojačan broj vojnika u krugu kasarni koji nisu bili prijateljski nastrojeni prema prolaznicima... .
Određen ibroj ljudi je znao što se sprema. Ja nikad Aliju nisam gledao kroz SDA stranku. On je za mene bio predsjednik u tom vremenu. Činjenica je da su ovlastili po par ljudi u svakoj općini, koji su kao nešto pokušavali da organizuju. Negdje su uspjeli potaknuti i spojiti jedan broj onih kojima je postalo jasno šta se sprema, negdje su doživjeli neuspjeh i nije se čulo za njih. Sve je to bilo malo i nedovoljno u odnosu na ono što su bosanski srbi imali na raspolaganju, potpomognuti miloševićevom jna. Kome to nije jasno, ili je generalno sebi uzeo zadatak da pokuša izjednačiti uloge četnika i ArmijeBiH u ratu, ili je naivan i glup.
Citiram clanak
Prvi potezi novoizabranih partnera na vlasti su bili usmjereni upravo ka tome da se zadobiju teritorije. Zapocelo je natezanje oko regionalizacije, sto je bila inicijalna ideja kasnije potpune podjele zemlje, koja je na kraju bila ostvarivana vojnim sredstvima i teskim nasiljem. Iako je vec odmah bilo jasno da je ovaj izborni savez neuspjeli brak, nitko nije bio spreman da ga se odrekne, jer je u osnovi kod svih postojala ista nada, tj. da ce se nagoditi u pogledu podjele zemlje i ostvariti svoje glavne ciljeve, a ti ciljevi su bili: za SDS - stvaranje jedne srpske zemlje u Bosni i Hercegovini, s konacnim ciljem prikljucenja Srbiji; za HDZ - cilj je bio isto to samo s ciljem prikljucenja Hrvatskoj; za SDA - bilo je to stvaranje jedne muslimanske zemlje. Toga sam postao potpuno svjestan kada sam dobio u ruke tajni dokument, kojeg je za potrebe SDA izradio ugledni muslimanski pravnik dr. Halid Causevic, u kojem je pokusao da odgovori na pitanje kakav bi stav SDA mogla da zauzme u slucaju da se, kao realno politicko pitanje, pojavi problem podjele BiH. Na to pitanje odgovor je bio pozitivan. To je za mene bio znak da i sama SDA razmatra problem moguce podjele zemlje, kao realno politicko pitanje, predvidjajuci i mogucnost solucije podjele zemlje izmedju nacionalnih frakcija. Kasnije sam shvatio da su oni od pocetka stajali na tom stajalistu, odnosno na stajalistu da je za nas najbolje da stvorimo jednu cisto muslimansku zemlju, makar i po cijenu podjele BiH.
Razgovor sa Tudjmanom odigrao se je 08. 04. 1991. godine u njegovoj rezidenciji u Banskim dvorima, na Gricu. Tudjman je, prilikom tog razgovora, bio veoma ljubazan i prilicno dobrohotan, te je pokazao veliki interes za to da i Bosna slijedi primjer Hrvatske i Slovenije, za koje nam je tada otvoreno rekao da su vec donijele neopozivu odluku o istupanju iz Jugoslavije, naznacivsi cak i tocan datum kada ce ta odluka biti javno saopcena. Ako je i ranije bilo tesko u Jugoslaviji, kojom su ipak svagda dominirali Srbi, onda je u Jugoslaviji kojom dominira Milosevic nemoguce opstati i mora se donijeti odluka o istupanju. To je pravno opravdan i politicki logican potez, koji je tada i nama svesrdno preporucio. Naglasio je da ce u situaciji ako bi i BiH zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom napustila Jugoslaviju, svima biti mnogo lakse ostvariti taj korak i parirati bilo kakvu akciju koja bi dosla od strane Milosevica.
Saopcili smo mu nasu ocjenu da bi i za BiH bilo najbolje da zajedno sa Hrvatskom i Slovenijom izadje iz Jugoslavije, jer ce, izlaskom ove dvije zemlje, ostati sama u srpskom moru, koje ce, osim toga, nakon izlaska Hrvatske i Slovenije, biti jos vise frustrirano, a demokracija u takvim uvjetima nema sansu. Tudjman je na to reagirao tako da je otvoreno rekao kako ne vjeruje u to da ce Bosna izaci iz Jugoslavije. Rekao je da smatra kako je Izetbegovic suvise impresioniran vojskom JNA i da je, u neku ruku, prepariran od strane JNA. Ocijenio je da je Izetbegovic okruzen agentima KOS-a i DBJ-a. Kazao je da zna da je Izetbegovic bio u tadasnjem Generalstabu JNA na prepariranju, gdje mu je demonstrirana sva snaga i moc te vojne sile, te da on nece imati snage da se otrgne od toga i da udje u rizik sukoba s tom silom.
Podaci dobiveni iz pouzdanih izvora, a posebno o kojima smo saznali iz teksta tajne zapecacene naredbe koju je komandant Krajiskog korpusa general Uzelac izdao svojim podredjenim oficirima, jasno su govorili da se ostrica moguceg udara okrece prema muslimanima. U toj naredbi oni su bili oznaceni kao "glavna opasnost za ostvarenje planiranih ciljeva u vezi s danom "D" i prema njima se nalaze veoma okrutan postupak. Taj postupak je definiran rijecima "da su oni glavna opasnost i da prema njima treba postupiti nemilosrdno i eliminirati sve osobe koje bi mogle postati organizatori i predvodnici bilo kakvog otpora muslimanskog stanovnistva". Iz izvora hrvatske obavjestajne sluzbe, sve ovo je bilo potvrdjeno kao tocno. Naime, tadasnji hrvatski predstavnik i clan Predsjednistva BiH i predsjednik HDZ-a BiH, gospodin Stjepan Kljuic, stavio je meni i Zulfikarpasicu na raspolaganje snimke tajnih razgovora izmedju Karadzica i Milosevica koje je snimila ta sluzba. Bilo je to krajem juna ili prvih dana jula. Bilo je jasno da se nesto odista sprema. Sve ovo desavalo se tokom jula 1991. godine. Tajno snimljeni razgovor Karadzica i Milosevica odnosio se na kriticno stanje do kojeg je doslo u rejonu Kupresa i dokazivao je punu koordinaciju djelovanja SDS-a i JNA, pod dirigentskom palicom samoga Milosevica. Imajuci u vidu sve informacije koje su se iz dana u dan gomilale, a koje su jasno govorile o tome da se srpska strana intenzivno priprema za vojnu akciju u BiH, mi smo se odlucili da javno reagiramo.
Adil je otisao na razgovor i vratio se veoma zadovoljan. Pozvao me je u svoju kucu, i to kasno uvece, da mi isprica sto je bilo i kako se je zavrsio razgovor sa Izetbegovicem. Prema onome sto mi je tada Adil rekao, on je Izetbegovicu izlozio nasu ocjenu stanja stvari, posebno ga je pitao o tome ima li on podatke do kojih smo i mi dosli, a koji jasno govore o intenzivnim pripremama JNA i Srba da izvedu nasilnu akciju zadrzavanja BiH u Jugoslaviji koju je Milosevic pripremao, i to pod uvjetima koje bi sami Srbi diktirali. Posebno ga je pitao da li zna o akciji pripremanoj protiv muslimanskih prvaka. Kada je Izetbegovic potvrdio sve sto smo i mi znali, postavio mu je pitanje sto on misli u toj situaciji uciniti. Ima li pripremljen plan nase zastite, ima li bilo kakve i bilo cije efikasne garancije iz inozemstva. Pitao ga je ima li neki drugi plan, ukljucujuci i pregovore sa Srbima o mogucem rjesavanju sve zategnutije i opasnije situacije. Prema Adilovim rijecima, Izetbegovic je kazao da on nema ni garancija, niti je radio na pripremi nekog plana vojnickog ili politickog suprotstavljanja takvoj akciji koja se mogla ocekivati, te da on smatra da je jedini izlaz iz nastale situacije u pregovorima sa Srbima.
Nije bas da nije postojao nikakav sistem. MUP i TO su bili sistem iz kojeg je izasla ARBiH.archi_a wrote: 92 nije postojao nikakav sistem. Muslimani nisu imali i nisu mogli imati nikakav sigurnosni sistem, nikakav ustroj. Sve se moralo napraviti od nule. Srbi su imali podršku tadašnjeg predsjednika Jugoslavije miloševića, koji je bio i zapovjednik jna, sve generale na svojoj strani. Srpski separatisti su imali ustroj i pomoć u vidu logistike, mts-a. Samo su morali skinuti petokraku sa kape ili prefarbati petokraku na oklopnjaku. Sad je to malo drugačije, sad imaš Bošnjaka i kao generala, oficira, brigadira, vojnika u OSBiH.
Malo bi drugačije stvari na terenu izgledale. Malo bi se drugačije organizovalo i lakše bi išlo u slučaju pokušaja rušenja ustavnopravnog poretka BiH, potpomognutog agresivnim "stranim" elementima.lp
Sve sto si napisao za otpor velikog broja pojedinaca stoji, samo kada se to improvizira rezultati moraju biti skromni. Takve greske se skupo placaju, a i budala bi trebao uciti na svojim greskama.
Konkretno, Bosnjaci da su zreo politicki narod bi stvorili takav balans snaga u BiH da Srbi budi ti koji se bore da OHR ostane.
Nije vise pitanje iz 74 aktuelno, niti biti spremniji za rat iz 92. Jer taj se vise nece ponoviti. Novi rat ce imati skroz druga pravila i mozda nece biti bitno to sto Bosnjaci imaju veci dio OSBiH, nego koliko brzo mogu uspostaviti kontrolu nad cijelom drzavom.
Za taj scenario treba drugi plan i program od sadasnjeg. Ovaj sada je skroz ok da se ne ponovi 92. Ali to je kratkovidno i igranje na remi. Gresku u procjeni se jako skupo placaju. Vidi gore.
- Maraschino
#2031 Re: Nova agresija na BIH?
Nisam ovo znao. U jednoj opstini koju su agresori medju prvima napali, sta mislis ko se prvi preko livada ispario?MUP i TO su bili sistem iz kojeg je izasla ARBiH.
ARBiH je nastala od naroda.
- madner
#2032 Re: Nova agresija na BIH?
Dobro bez naroda nema vojske. Samo tamo gdje se narod samoorganizuje, zakazala je drzava. I to ima svoje pluseve i minuse.Maraschino wrote:Nisam ovo znao. U jednoj opstini koju su agresori medju prvima napali, sta mislis ko se prvi preko livada ispario?MUP i TO su bili sistem iz kojeg je izasla ARBiH.
Nacelnik opstine?
Lokalne jedinice sa glavnim bajom su bile kljucne u prvim danima, ali od tih jedinica je poslje bolila glava.
- Maraschino
#2033 Re: Nova agresija na BIH?
MUP-ovcimadner wrote:Dobro bez naroda nema vojske. Samo tamo gdje se narod samoorganizuje, zakazala je drzava. I to ima svoje pluseve i minuse.Maraschino wrote:Nisam ovo znao. U jednoj opstini koju su agresori medju prvima napali, sta mislis ko se prvi preko livada ispario?MUP i TO su bili sistem iz kojeg je izasla ARBiH.
Nacelnik opstine?![]()
Lokalne jedinice sa glavnim bajom su bile kljucne u prvim danima, ali od tih jedinica je poslje bolila glava.
ostalo, tako nekako.
-
archi_a
#2034 Re: Nova agresija na BIH?
@madner
Mup i TO su bili sistem? Jesu, ali na papiru. Ne zaboravi da su obje organizacije bili ostatci starih sistema u kojima su koegzistirala i lica koja će, kako će se kasnije pokazati, stati otvoreno na stranu četničke mašinerije. Trebalo je doći do toga da se iskristališu pozicije. Zašto neki pokušavaju provući tezu da je rukovodstvo bilo nesposobno. Bolno zvuči činjenica ali je tako. 92 si imao državu na papiru, ali nisi imao silu koja može poraziti rušilačke snage. Moje mišljenje je da to nije mogao ne samo Alija, bilo ko da je bio na njegovom mjestu, ne bi mogao puno više napraviti. Iskreno, ja ni sada ne mogu tačno objasniti kako četnici nisu više ostvarili u samom startu. Jedino što mi pada na pamet, da nisu imali muda da napreduju. Sve ostalo su imali, sve što treba za ratovanje.
Mup i TO su bili sistem? Jesu, ali na papiru. Ne zaboravi da su obje organizacije bili ostatci starih sistema u kojima su koegzistirala i lica koja će, kako će se kasnije pokazati, stati otvoreno na stranu četničke mašinerije. Trebalo je doći do toga da se iskristališu pozicije. Zašto neki pokušavaju provući tezu da je rukovodstvo bilo nesposobno. Bolno zvuči činjenica ali je tako. 92 si imao državu na papiru, ali nisi imao silu koja može poraziti rušilačke snage. Moje mišljenje je da to nije mogao ne samo Alija, bilo ko da je bio na njegovom mjestu, ne bi mogao puno više napraviti. Iskreno, ja ni sada ne mogu tačno objasniti kako četnici nisu više ostvarili u samom startu. Jedino što mi pada na pamet, da nisu imali muda da napreduju. Sve ostalo su imali, sve što treba za ratovanje.
- madner
#2035 Re: Nova agresija na BIH?
Ma nisu ni oni imali sve. Na pocetku nisu imali motiv. JNA nije izasla na granice SFRJ jer su se jedinice dezertiranjem osule.
Kasnije, SDS je imao paralelnu strukturu, oni djelili oruzje, oni pravili spiskove. JNA ima tesko oruzje, nema dovoljno vozaca da ga izvuce. 3km dalje SDS postavio barikade, ali i to su seoske straze bile.
Njihovi neuspjesi na pocetku su uglavnom vezani za te cinjenice, tamo gdje su imali i ljudstvo i tehniku su uglavnom ostvarili zacrtano.
Samo su oni puno brze dosli do vojske, transformacijom JNA u VRS. Onda im je falilo samo ljudstva, pogotovo mladih. Demografski procenti su jedno, ali Bosnjaci su bili i dosta mladja populacija '92.
I na kraju, 93 je bilo koliko 13%? Moglo jeste gore, ali ne puno.
To da li se moglo vise napraviti ili ne, smatram da objektivno nije moglo puno gore. Od svih republika daleko najgore prosli. Kosovo napravilo medjunarodni presedan sa 10x manje zrtava, Crna Gora sa gorom prognozom ulazi u NATO.
Kasnije, SDS je imao paralelnu strukturu, oni djelili oruzje, oni pravili spiskove. JNA ima tesko oruzje, nema dovoljno vozaca da ga izvuce. 3km dalje SDS postavio barikade, ali i to su seoske straze bile.
Njihovi neuspjesi na pocetku su uglavnom vezani za te cinjenice, tamo gdje su imali i ljudstvo i tehniku su uglavnom ostvarili zacrtano.
Samo su oni puno brze dosli do vojske, transformacijom JNA u VRS. Onda im je falilo samo ljudstva, pogotovo mladih. Demografski procenti su jedno, ali Bosnjaci su bili i dosta mladja populacija '92.
I na kraju, 93 je bilo koliko 13%? Moglo jeste gore, ali ne puno.
To da li se moglo vise napraviti ili ne, smatram da objektivno nije moglo puno gore. Od svih republika daleko najgore prosli. Kosovo napravilo medjunarodni presedan sa 10x manje zrtava, Crna Gora sa gorom prognozom ulazi u NATO.
-
archi_a
#2036 Re: Nova agresija na BIH?
@madner
Sve stoji, ali evo, da probamo analizirati sa ove distance. Kad je Alija mogao napraviti vojsku i od čega? Ne zaboravi da se ušlo u 92 sa triparitetom. Dakle u predsjedništvu i skupštini ti sjede i srbi i hrvati i muslimani. JNA je još u kasarnama. Sistem je još uvijek JNA, SUP, i TO kao bivši republički organ. Većina komandnog kadra srbi. Apsolutna većina.
Država se referendumom izdvaja iz krnje Yu. Tek slijede priznanja svjetskih država.
Šta bi bilo da je Alija naredio da se napadnu srpske političke opcije? Vjeruj da to ne bi izgledalo dobro i bilo primljeno u svijetu sa odobravanjem, čak i da je imao pod kontrolom jaču vatrenu silu nego što je bilo u vidu dijela Mup-a, i dijela teritorijalnih snaga. Ovako, znaš šta smjeraju, znaš da imaju oružje, pokušavaš dogovorom ublažiti situaciju. Pokušavaš dobiti međunarodnu podršku, jer vojske nemaš. Pokušavaš ljudima objasniti da je ovo naša država, nas svih. Pokušavaš skrenuti pažnju na to da ratom svi gube.
Ljudi još spominju njegovu rečenicu:"to nije naš rat", vezano za hrvatsku. Šta je trebao? Pozvati bosance da krenu u hrvatsku da ratuju. Pa tek bi tad jna imala opravdanje da pokrene kompletnu mašineriju.
Ovako, imao si poziciju, upravo kao partiju remija. Imaš srbe koji imaju apsolutnu dominaciju u naoružanju i jna iza sebe, miloševića koji je spreman da podrži. Drže medije, drže konteaobavještajnu.
Ti imaš priznatu državu, ali imaš i narod u kojem dobar dio ne zna kako da se postavi, kome da vjeruje. A moraš igrati diplomatski, po prvi put, moraš paziti jer nijanse prave razliku.
Ne znam.
Evo, šta misliš, kakvo je tvoje viđenje, šta je trebalo uraditi.
Sve stoji, ali evo, da probamo analizirati sa ove distance. Kad je Alija mogao napraviti vojsku i od čega? Ne zaboravi da se ušlo u 92 sa triparitetom. Dakle u predsjedništvu i skupštini ti sjede i srbi i hrvati i muslimani. JNA je još u kasarnama. Sistem je još uvijek JNA, SUP, i TO kao bivši republički organ. Većina komandnog kadra srbi. Apsolutna većina.
Država se referendumom izdvaja iz krnje Yu. Tek slijede priznanja svjetskih država.
Šta bi bilo da je Alija naredio da se napadnu srpske političke opcije? Vjeruj da to ne bi izgledalo dobro i bilo primljeno u svijetu sa odobravanjem, čak i da je imao pod kontrolom jaču vatrenu silu nego što je bilo u vidu dijela Mup-a, i dijela teritorijalnih snaga. Ovako, znaš šta smjeraju, znaš da imaju oružje, pokušavaš dogovorom ublažiti situaciju. Pokušavaš dobiti međunarodnu podršku, jer vojske nemaš. Pokušavaš ljudima objasniti da je ovo naša država, nas svih. Pokušavaš skrenuti pažnju na to da ratom svi gube.
Ljudi još spominju njegovu rečenicu:"to nije naš rat", vezano za hrvatsku. Šta je trebao? Pozvati bosance da krenu u hrvatsku da ratuju. Pa tek bi tad jna imala opravdanje da pokrene kompletnu mašineriju.
Ovako, imao si poziciju, upravo kao partiju remija. Imaš srbe koji imaju apsolutnu dominaciju u naoružanju i jna iza sebe, miloševića koji je spreman da podrži. Drže medije, drže konteaobavještajnu.
Ti imaš priznatu državu, ali imaš i narod u kojem dobar dio ne zna kako da se postavi, kome da vjeruje. A moraš igrati diplomatski, po prvi put, moraš paziti jer nijanse prave razliku.
Ne znam.
- stakasa
#2037 Re: Nova agresija na BIH?
radostan dan wrote:Ovdje samo sto ne pocne...evo dvadesetreca godina, zar ne?
Tri su preduslova da se pocne:
a) nema se para za funkcionisanje drzave...
kao sto vidimo, para se ima za sad, a vlast se zaista trudi da novac nabavi na ovaj ili onaj nacin, samo da ga bude...najcesce je to varijanta - bjeste noge, posra vas guzica (mmf krediti).
b) ugrozena je licna imovina, kapital i biznis vlasti, zarad nezadovoljne i nezahvalne mase koja bi malo vise i malo bolje od onog sto zadnjih decenija ima (opet vezano za imanje/nemanje, ovog puta na malo licnijem nivo...nivo pojedinca, i sta je u tanjiru ispred njega, u polumemljivoj prohladnoj sobi - posna krompir čorba ili pasulj sa koljenicom i rebarcima, odnosno ovčetinom). I kao sto kaze pesnik - prodao je njive plodne, vinograde blagorodne, konje vrane, sat i jos kojekakve tantijeme...elem, bice para da se kako-tako napuni gorepomenuti tanjir, jer elektroprivreda, telekom, hidropotencijal, pošte, i jos stosta toga stoje spremni u start bloku i cekaju pucanj da se krene sa utrkom - koja ce se bolje utopiti nekom.
Dakle, iz stavke a) doznajemo da je prvi esalon oBrane drzavno/entitetske vlasti i uredjenja sastavljen od dvije dobro obucene i kvalitetne divizije budzetskih korisnika, namirene i direktno odgovrne vrhovnom stabu. Njima se pridruzuju pobocne jedinice sacinjene od clanova najuze porodice gorepomenutih budzetlija, izuzetno odane i vjerne. Zlobnici bi ih nazvali psima rata, medjutim, iskonski nagon za samoodrzanjem opravda djelovanje ovih pobocnih postrojbi.
Stavka b) obuhvata trenutno neutvrdjen broj (iz razloga obaveze cuvanja vojne tajne i skrivanja dodatno raspolozivih kapaciteta) mjesovitih brigada i četa, kao druga linija oBrane....sastavljena od preventovih, bektovih, peni plus, konzum, privatna pilana radnika, te nizih stranackih djelatnika (inkorporiranih u razlicita udruzenja, saveze, upravne, nadzorne odbore i sl. Veoma su bitne funkcije, nesto poput desetara i mladjih vodnika u bivsoj nam jna, ili komandira u vatrogasnoj stanici/drustvu). Dakle, heterogena struktura individualnih navika i razmisljanja. Medjutim, sama njihova brojnost, a posebo cilj - brise pomenuti individualni predznak i topi ih u masu uvjek zainteresovanu za odrzanje pat pozicije na liniji , jer iskustveno znaju - da uvijek.moze gore od onog sto je trenutno.
Izuzetno zahvalni borci, malo kostaju a puno daju. Skoro pun tanjir, malo zagrijana postelja, u fening para da se plati struja i kablovska, cine od njih fanaticne borce za odrzanje statusa kvo. Odani i vjerni prije svega prvom pretpostavljenom (gazdi). Prvi pretpostavljeni ima direktnu komunikaciju sa stabom, veze u komori, i zna da predvidja po pet do deset godina unaprijed.
Ako pak zapne i dogori do nokata i postane upitna borbena sprema pomenutih, uvjek postoji mogucnost obezbjedjivanja kapitala za dopunu tanjira (direktno povezano sa motivisanoscu) putem prodaje hidro, elektro i ostalih na - ro - potencijala, po principu - pola pijem, pola sarcu dajem.
Dakle, uspostavljenu prirodnu ravnotezu i lanac ishrane moze da poremeti jedino stavka c) ino elementi i njihovo potkusurivanje, potpomognuti domacim izdajnicima koji bi da filozofiraju (trocki, djilas i kompanija) i mjenjaju stanje preko tudje guzice (ima ih par na temi).
Bravo radosni. Ni oduzet ni dodat tamo negdje do ovoga pod c, tu ne znam tacno na sto si mislio
P.S
... u fening para da se plati struja i kablovska... ahahahahahahahahahah
- madner
#2038 Re: Nova agresija na BIH?
Trebas vratiti sliku jos nazad. Postavio sam ti link, bilo je vise opcija.archi_a wrote:@madner
Ne znam.
Prva opcija je da se nisu morale vezati zastave sa HDZom i SDSom. Moglo se ici na savez sa SDPom i/ili reformistima. Ali zbog izbornog sistema i teskog antikomunistickog nastroja su se svjesno odlucili na tu opciju. Ne mozes se zaliti da imas triparitet kada ga sam svjesno uspostavis.
Ako je za opciju nezavinosti, onda nemoj cekati godinu i izlaziti sam. JNA je 1992 10x spremnija nego 1991, a cekas da potpisu primirje u RH. To nema nikakvog smisla.
Ako je za opciju dogovora, jer mislis da cemo najebati, onda na referendumu budi protiv nezavinosti. Budi veci djukac od Djukanovica.
Ovako, pravi strateske odluke koje su najgore. Ni saveznika, ni medjunarodnih garancija, ni vojne sile ni dogovora. A pustis protivnika da pripremi sve moguce poteze, izvuce sav MTS i podjeli oruzje.
To su strateske odluke, ne mozes biti neodlucan i pustiti da te voda nosi. Ili smatras da mozes do nezavisnosti i vuces poteze da to ostvaris, ili smatras da ne mozes. Ovako ne vuces nikakve poteze.
-
kiligonzales
#2039 Re: Nova agresija na BIH?
Pa bome poslje Zvornika, kada mu je Karington rekao, Srbi imaju sve, vi nemate nista, cime cete ratovati, on rece branicemo se jer nama ce svaki grad biti Zvornik. Bice da je malo vise stvari Alija polagao u diplomatiju do rata, nego u razvoj odbrane. Nije da se nije pripremao, samo to nije teklo ni izbliza tako dobro. Padali su mu kamioni s naoruzanjem okolo BiH svako malo.archi_a wrote:@madner
Ne znam.
Uvijek spomenem Selima koji je kroz rezervni sastav MUP u TZ stvorio dobre preduslove da se TZ odbrani, ali bilo mu je lakse jer u TZ nisu pobjedile nacionalne stranke (SDA, HDZ i SDS). U Sarajevu je sa 1992. puko MUP, TO BiH po savovima. Ostaci se prikljucili odbrani drzave.
Hrvatska imala otvorene granice sa Slovenijom i Madjarskom, pa joj priprema rata i odbrana nije tekla najbolje. Tek su se dozvali u godinama kasnije.
-
kiligonzales
#2040 Re: Nova agresija na BIH?
Ali slican scenarij se desio u Hrvatskoj, gdje su isto tako ispred nosa Hrvatima, Srbi povlacili oruzje JNA iz hrvatskih kasarni i kod njih su to uradili u prvim mjesecima rata, kada sukob jos nije eskalirao u onoj mjeri kao s Vukovarom kasnije.madner wrote:Trebas vratiti sliku jos nazad. Postavio sam ti link, bilo je vise opcija.archi_a wrote:@madner
Ne znam.
Prva opcija je da se nisu morale vezati zastave sa HDZom i SDSom. Moglo se ici na savez sa SDPom i/ili reformistima. Ali zbog izbornog sistema i teskog antikomunistickog nastroja su se svjesno odlucili na tu opciju. Ne mozes se zaliti da imas triparitet kada ga sam svjesno uspostavis.
Ako je za opciju nezavinosti, onda nemoj cekati godinu i izlaziti sam. JNA je 1992 10x spremnija nego 1991, a cekas da potpisu primirje u RH. To nema nikakvog smisla.
Ako je za opciju dogovora, jer mislis da cemo najebati, onda na referendumu budi protiv nezavinosti. Budi veci djukac od Djukanovica.
Ovako, pravi strateske odluke koje su najgore. Ni saveznika, ni medjunarodnih garancija, ni vojne sile ni dogovora. A pustis protivnika da pripremi sve moguce poteze, izvuce sav MTS i podjeli oruzje.
To su strateske odluke, ne mozes biti neodlucan i pustiti da te voda nosi. Ili smatras da mozes do nezavisnosti i vuces poteze da to ostvaris, ili smatras da ne mozes. Ovako ne vuces nikakve poteze.
-
archi_a
#2041 Re: Nova agresija na BIH?
Kako misliš ne dozvoliti sds-u i hdz-u da uđe u vlast. Nije se moglo ignorisati i izbaciti iz vlasti dvije stranke koje su imale legitimitet dobijen na izborima. To je tzv. koalicija iz nužde. Pa pokušavaj diplomatijom spasiti mir. A da se nije raspisao referendum 92. tek onda bi Bosna bila poklopljena i pitanje je da li bi i kada mogao ostvariti nezavisnost i da li bi se ikada mogao otgnuti iz kandži srpskog nacionalizma.madner wrote:Trebas vratiti sliku jos nazad. Postavio sam ti link, bilo je vise opcija.archi_a wrote:@madner
Ne znam.
- madner
#2042 Re: Nova agresija na BIH?
Mislim da SDS i HDZ nisu imali nikakav legitimitet nego izborni rezultat. Izborni rezultat su napravili i kroz koaliciju sa SDA.
Izborni model je bio takav da je jedan covjek mogao dati vise glasova unutar posebnih listi, tako da je Alija lobirao za Karadzica i obrnuto.
I opet je nakon izbora bilo moguce napraviti vlast bez i jednih ili drugih. Ustav SRBiH je bio takav da nije bilo ovih Deytonskih problema.
Referendum se morao odrzati, to je trazila MZ. Sve Republike su se morale izjasniti da li ulaze u novu zajednicu ili izlaze. Medjutim timing je bio los ako je plan bio izaci.
Izborni model je bio takav da je jedan covjek mogao dati vise glasova unutar posebnih listi, tako da je Alija lobirao za Karadzica i obrnuto.
I opet je nakon izbora bilo moguce napraviti vlast bez i jednih ili drugih. Ustav SRBiH je bio takav da nije bilo ovih Deytonskih problema.
Referendum se morao odrzati, to je trazila MZ. Sve Republike su se morale izjasniti da li ulaze u novu zajednicu ili izlaze. Medjutim timing je bio los ako je plan bio izaci.
- geralt
#2043 Re: Nova agresija na BIH?
Najveca fula, koja se cesto zaboravlja u ovakvim raspravama, je bila povlacenje potpisa sa Lisabonskog sporazuma. Sve i da se time nije sprijecio rat (a ja licno mislim da je mogao), mogao je obezbijediti dragocjeno vrijeme za pripreme i organizovanje.
- LBVIEW
#2044 Re: Nova agresija na BIH?
Svakako, Srbi bi uklonili artiljeriju oko gradova, vratili oruzje sto im je podijelila JNA, i zaplesali jedno kozaracko s komsijama.geralt wrote:Najveca fula, koja se cesto zaboravlja u ovakvim raspravama, je bila povlacenje potpisa sa Lisabonskog sporazuma. Sve i da se time nije sprijecio rat (a ja licno mislim da je mogao), mogao je obezbijediti dragocjeno vrijeme za pripreme i organizovanje.
Pa sam Radovan je rekao koliko bi postovali taj sporazum - to je zacrtalo 2/3 iskljucivo serpske zemlje i samo sila ih je u tome mogla sprijeciti.
-
hAZNADAR
#2045 Re: Nova agresija na BIH?
Nije se mogao sprijeciti. Bosnjaci su imali samo ratovati protiv SRJ ili Hrvatske.geralt wrote:Najveca fula, koja se cesto zaboravlja u ovakvim raspravama, je bila povlacenje potpisa sa Lisabonskog sporazuma. Sve i da se time nije sprijecio rat (a ja licno mislim da je mogao), mogao je obezbijediti dragocjeno vrijeme za pripreme i organizovanje.
A vidim da se u temi mnogo toga pripisuje Aliji - te njegova zasluga ili krivica i nezavisnost, i diplomatija, i ne/spremanje za rat, i sporazumi, i .... i da je neko drugi mogao puno bolje. Sto naravno nije tacno i sto nije ni tema.
Tema je Nova agresija na BiH. Ako uopce i taj naslov pase - posto ne vidim da je agresija ikada prestala - osim sto su razicite faze i prohtjevi.
Srpska politika devedesetih je isla na osvajanje teritorija, danas vise nemaju nekih vecih pretenzija - samo legalizovati osvojeno i betonirati politicki i etnicki ekskluzivitet.
-
Bodkin
#2047 Re: Nova agresija na BIH?
Vazi i danas samo srpska slova malo promijenjenaGeneral War wrote:
- geralt
#2048 Re: Nova agresija na BIH?
I na kraju svega je Alija opet stavio potpis da im da 49%. Je li tih 14% pustare oko Bosanskog Grahova i Drvara vrijedilo 100 000 zivota?LBVIEW wrote:Svakako, Srbi bi uklonili artiljeriju oko gradova, vratili oruzje sto im je podijelila JNA, i zaplesali jedno kozaracko s komsijama.geralt wrote:Najveca fula, koja se cesto zaboravlja u ovakvim raspravama, je bila povlacenje potpisa sa Lisabonskog sporazuma. Sve i da se time nije sprijecio rat (a ja licno mislim da je mogao), mogao je obezbijediti dragocjeno vrijeme za pripreme i organizovanje.![]()
Pa sam Radovan je rekao koliko bi postovali taj sporazum - to je zacrtalo 2/3 iskljucivo serpske zemlje i samo sila ih je u tome mogla sprijeciti.
- geralt
#2049 Re: Nova agresija na BIH?
Ovako se ratovalo i sa jednima i sa drugima.hAZNADAR wrote:Nije se mogao sprijeciti. Bosnjaci su imali samo ratovati protiv SRJ ili Hrvatske.geralt wrote:Najveca fula, koja se cesto zaboravlja u ovakvim raspravama, je bila povlacenje potpisa sa Lisabonskog sporazuma. Sve i da se time nije sprijecio rat (a ja licno mislim da je mogao), mogao je obezbijediti dragocjeno vrijeme za pripreme i organizovanje.
A vidim da se u temi mnogo toga pripisuje Aliji - te njegova zasluga ili krivica i nezavisnost, i diplomatija, i ne/spremanje za rat, i sporazumi, i .... i da je neko drugi mogao puno bolje. Sto naravno nije tacno i sto nije ni tema.
U situaciji u kojoj je bila Bosna na pocetku devedesetih postojale su dvije logicne strategije, zavisno od procjene situacije.
1. Ako smatras da se ciljevi mogu ostvariti vojno, onda se za rat spremas svim sredstvima, koordiniras akcije sa logicnim saveznicima (Hrvatskom i Slovenijom) i ratujes do konacne vojne pobjede koja ce ti omoguciti da ti diktiras mirovni sporazum.
2. Ako smatras da je vojna pobjeda nemoguca, onda ganjas mir po svaku cijenu i potpisujes sta god ti se ponudi, a ostvarenje ciljeva ostavljas buducim generacijama kad ce odnos snaga biti drukciji.
Da, neko drugi je mogao bolje i pametnije.
-
PM72
#2050 Re: Nova agresija na BIH?
rat bi počeo i sa potpisom i bez njega.Srbi su imali oružje i podršku ostatka Jugoslavije.Oni bi Alijin potpis protumačili kukavičlukom i još bi se više pomamili jer su cijevi bile spremne,granate i sanduci dovučeni i samo se čekao formalni povod ili incident.geralt wrote:I na kraju svega je Alija opet stavio potpis da im da 49%. Je li tih 14% pustare oko Bosanskog Grahova i Drvara vrijedilo 100 000 zivota?LBVIEW wrote:Svakako, Srbi bi uklonili artiljeriju oko gradova, vratili oruzje sto im je podijelila JNA, i zaplesali jedno kozaracko s komsijama.geralt wrote:Najveca fula, koja se cesto zaboravlja u ovakvim raspravama, je bila povlacenje potpisa sa Lisabonskog sporazuma. Sve i da se time nije sprijecio rat (a ja licno mislim da je mogao), mogao je obezbijediti dragocjeno vrijeme za pripreme i organizovanje.![]()
o ratu je Alija trebao razmišljati dok je još bilo prostora za dogovor a to je negdje do ljeta 1991.bolje bilo pregovarati još 5 godina i odugovlačiti sa nezavisnosću jer nas je svojom glupom politikom uveo u sukob i poslao nas bez kurca u svatove...