Ti ocito nemas pojma sta je investicija, i sta se kao takva moze smatrati u privredi bilo koje zemlje... Bez obzira sto si ti ocito nanisanio da uvalis nekih 5 dunuma dedovine arapima za velike pare pa da mozes u Holandiji hadzijati, i otici na 5-6 koncerata AlDina, Merlina, Harija, i jos ponekoga... Jer sva ti se prica svodi na zasto arap preko firme makar i fiktivne, ne bi mogao kupiti privatnu zemlju, npr. od tebe ili mene...? Ma koliko bi to tebi bilo korisno, mozda, to niti mora biti korisno zemlji, niti je investicija... Tako da su te investicije diskutabilne, posebno u milijardama... Cak i da meni neki od njih izbroji milijardu-dvije za mojih xx dunuma, to za BiH nije i ne moze biti investicija...Pilaw_Pavlaka wrote:Znaci vazinji je zakon koji ne sluzi za nista nego dobrobit i razvitak ekonomije. Kako cete vi kupiti nesto u Dubaju za recimo 2, 3 miliona dolara mozes kupiti stancic u Dubaju. I vi ste zabrinuti o reciprocitetu? Kao eto vi bi zelijeli da kupujete u Emiratima nesto ali nemozete. BTW sa Emiratima imate reciprocitet mozda sa Kuwajtom nemate. A koji ce Bosanac kupiti nesto u Kuwajtu? Ili u Saudijskoj Arabiji. Tih ljudi ima mozda 2 ili 3 u cijeloh BiH ili maximalno 10. I radi tih 10 ljudi ce se kociti arapske investicije koje se broje u miljardima.Ripicipi wrote:Ti hoce da kazes da je njima otvaranje firmi bila primarna stvar, a kupovina nekretnina onako usput dosla
Ne, upravo je suprotno, firme su otvarali SAMO I ISKLJUCIVO da bi dosli do nekretnina, a svi znamo da stranci ne mogu kupovati nekretnine ako nema reciprociteta, A NEMA GA.
Stvar je tako jasna da mi je nejasno kako neko ne konta ili bolje receno nece da konta.
Najbolje o tome govori podatak da je 80% firmi fiktivno i da su osnovane samo da bi varali zakon i kupovali nekretnine jer ih drugacije i ne mogu kupiti.
Holandjani to nazivaju "jebanju mrava" Vi bi jebali malo mrave i trazili neku pravdu a nemate para da u svojoj zemlji rijesite problem smoga. Nemozete zivijeti 3 mjeseca jer svako zivi lozi drva jer nema za plina a vi ste zabrinuti zasto nemozete kupiti nekretnine u Kuwajtu i Saudijskoj Arabiji. A najbogatiji Bosnjaci imaju nekretninu u Neumu ili max Makarskoj.
Posto volis srati po mjestu gdje si rodjen, da ne kazem domovini, ponovicu sto rekoh ranije:
Dakle mi ne znamo, ti znas, zasto ne pomognes zemlji, zaposlis x ljudi, das im hljeb, i jos i sebi uzmes extra profit...? Odmah bi nam 5 arapa manje trebalo...drndalo wrote:
Obicno je po mom iskustvu i najcesce mentalna bijeda onaj koji stalno istice svoje blagostanje, i "nasu bijedu"... Ti bogat, ti hadzija, ti Tito, ti dionice, ti Dubai, ti Pegamber mozda??? Ne znas ni s kim pricas, niti koliko ko s druge strane ima, i s kojim se problemima u zemlji pokusava boriti, za razliku od tebe koji nisi nasao za shodno da kuci zaposlis 4-5 ljudi po 300 €, umjesto sto placas zeljakinjama po 50€/metak...
Apsolutno je nebitno da li iko ima i hoce kupiti nekretninu tamo, ukoliko zakonski to nije moguce, onda isti takav slucaj biva i ovdje, barem dok se ne izglasa jednostrano odustajanje od tog reciprociteta. Ako to nije ukinuto, a nije, nije legalno. I koristenje rupe u zakonu i administraciji nisu opravdanje za zaobilazenje duha i intencije zakona... A to je da neki Mohhamad Inb ben Tup moze doci kao turista u hotel, ali da ne moze biti kucevlasnik. Ako taj isti napravi hotel, i bude dovlacio svojih 127.000 suzemljaka da trose pare, to je druga prica...