Sirija vol. 2

Locked
exliberal-ex

#2026 Re: Sirija vol. 2

Post by exliberal-ex »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
husein_kapetan wrote:Vidim,ja dobih dvojnika...ali brigu ne berite, moje je ipak malo drukcije.. i autentucno, nadam se..
Ergo..
Konstatacija.. Ovaj danasnji "incident" uvelike reflektuje aktuelnu geostratesku situaciju i raspored "snaga" na terenu..
Defakto ovim cinom (obaranje ruskog borbenog aviona) turska jednostrano objavljuje rat rusiji .. nato.. a i amerika su vec objavili da se njih ovo ne tice.. tako da aklamacija 4 og artikla od strane turske nema validnost.
Do sada se praksa NATO- a svodila na "presretanje i pratnju" ruskih aviona koji bi se priblizili zracnom prostoru NATO-a.. ovo je sasvim novi momenat bez presedana.. odgovornost ovog cina je sva na izoliranoj turskoj.. konsegvencije mozemo samo nagadjati...
Ako je turska ... koja je nepobitno do sada sponzorisala lihvarila i krvavo zaradjivala na nevolji sirijskoj odlucila da podigne ulog .. stjerana uz zid politicke miopije i despotizma njenih prvaka a kako vidim ipak u ovom prepustena sama sebi.. Bogami cemo u narednom periodu imati o cemu pisati.. a znam da ce materijala biti..
Fakat.. od danas su rusija i turska strane u sukobu.. bez da je jedna strana (rusija) to znala..
Sjedi jedan. :oops:
"Saznanja koja posjedujemo u skladu su s informacijama koje imaju drugi saveznici i pokazuju da su informacije koje je pružila Turska tačne", rekao je Stoltenberg.

Realno je ocekivat da ce Nato stati iza Turske cak I da je Turska napravila potez na svoju ruku. Ovo je izolovani incident I da je Turska uradila nesto sto nije trebala Nato se nece odreci nje I njenih "usluga I polozaja" koje su na globalnom planu velike. Sa druge strane ovo im daje perfektan izgovor (NATO planerima ali I drugim ) da pokrenu "demokratske inicijative" u Turskoj (znamo I sami kako one funkcionisu I sta im je kranji cilj).
Sto se tice Rusije I povrijedjenog ponosa vjerovatno ce doci do nekog dogovora iza paravana koji ce dati pravo Rusima da operu obraz pred svijetom , sad kako ce se to desit neznam .
Ako Rusi nebudu htjeli da trguju sa ovim dogadjajem ili ako budu trazili vise nego sot je Nato spreman da prihvati , mogu da poguraju Asada jos vise pa da nakraju parkiraju svoju vojsku na granicu sa Turskom I onda da "demokratski" podrze kurde...u sustini nadam se da ce doci do smirivanja I da ce NATO I Amerika smiriti Tursko kurcenje I podupiranje terorista
Kaligula I

#2027 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kaže vako...
Obama: Turska ima pravo da brani svoj zračni prostor
Rusofili na haparatima.
...jos jednom dokazana hipokrizija morala americkih predsjednika...to kaze @obama dok njegovi avioni paraju nebo i narusavaju suverenitet sirijske drzave...e nek ti je Obama otkrio svijet...blago tebi...
Drvosjeca iz Dejcica

#2028 Re: Sirija vol. 2

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Maystor wrote:
husein_kapetan wrote:Vidim,ja dobih dvojnika...ali brigu ne berite, moje je ipak malo drukcije.. i autentucno, nadam se..
Ergo..
Konstatacija.. Ovaj danasnji "incident" uvelike reflektuje aktuelnu geostratesku situaciju i raspored "snaga" na terenu..
Defakto ovim cinom (obaranje ruskog borbenog aviona) turska jednostrano objavljuje rat rusiji .. nato.. a i amerika su vec objavili da se njih ovo ne tice.. tako da aklamacija 4 og artikla od strane turske nema validnost.
Do sada se praksa NATO- a svodila na "presretanje i pratnju" ruskih aviona koji bi se priblizili zracnom prostoru NATO-a.. ovo je sasvim novi momenat bez presedana.. odgovornost ovog cina je sva na izoliranoj turskoj.. konsegvencije mozemo samo nagadjati...
Ako je turska ... koja je nepobitno do sada sponzorisala lihvarila i krvavo zaradjivala na nevolji sirijskoj odlucila da podigne ulog .. stjerana uz zid politicke miopije i despotizma njenih prvaka a kako vidim ipak u ovom prepustena sama sebi.. Bogami cemo u narednom periodu imati o cemu pisati.. a znam da ce materijala biti..
Fakat.. od danas su rusija i turska strane u sukobu.. bez da je jedna strana (rusija) to znala..
Većina analiza danas isključuje mogućnost vojnog odgovora Rusije i predviđa druge mjere odmazde. Ja ne bih isključio ni ovu prvu mogućnost.
Prije sat vremena je objavljeno da je raketna krstarica Moskva (inače moj omiljeni ratni brod) operativna kraj obale Latakije i da je izdato naređenje da uništi svaku potencijalnu prijetnju. Takođe je saopšteno da će ubuduće lovci pratiti ground attack avione na svojim misijama.
Ne bih se iznenadio da S300 sa Moskve u narednik danima upiše prvu ratnu upotrebu.

E čuj omiljeni mu brod. :lol: To lizanje guzice Rusima ide dotle da imate čak i omiljene brodove. :roll: :lol:
joe_black

#2029 Re: Sirija vol. 2

Post by joe_black »

Mislim da ce jedini rezultat ovoga biti: Adiooo umjerena opozicijo...
Kikibombona

#2030 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Kikibombona wrote:Nusra i Islamski front napadaju Efrin, vjerovatno po nalogu iz Turske!

Udarili su u zid!
:lol: Erdogan lično naredio. :lol:
Poznato je da su lideri Islamskog fronta redovni u Turskoj kao i da su Kurdi trn u oku Erdoganu. Turci su imali bezbroj negativnih izjava vezanih za Kurde u Siriji. I jasno su rekli da nece dozvoliti spajanje tri kurdska kantona. Ako padne Efrin, to se onda sigurno nece desiti. I budali je jasno da Turci zele pad Efrina.

Kako drugacije objasniti da Islamski front i Al Kaida napadaju Efrin koji je stroga defanziva i nije im prijetnja... iako se na jugu Alepa suocavaju sa napredovanjem SAA?
Drvosjeca iz Dejcica

#2031 Re: Sirija vol. 2

Kaligula I wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kaže vako...
Obama: Turska ima pravo da brani svoj zračni prostor
Rusofili na haparatima.
...jos jednom dokazana hipokrizija morala americkih predsjednika...to kaze @obama dok njegovi avioni paraju nebo i narusavaju suverenitet sirijske drzave...e nek ti je Obama otkrio svijet...blago tebi...
Meni je drago da je Putin kosmopolita i da se zalaže za međunaradno pravo koje tako zdušno i bezpogovonro poštuje. Tu priči ne bi prodao ni djeci u vrtiću. Jadni su tvoji pogledi i shvatanja kada ti je Putin uzor slobode.
Kikibombona

#2032 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

joe_black wrote:Mislim da ce jedini rezultat ovoga biti: Adiooo umjerena opozicijo...
Turci su ucinili medvjedju uslugu pobunjenicima i posebno Turkmenima. Al haj ti to ovim islamistima na forumu objasni, oni drkaju radi oborenog jednog aviona... a to sto ce ovi najmanje duplo zesce rokati i razoriti turkmenska sela, to nema veze.
malimrav1978

#2033 Re: Sirija vol. 2

Post by malimrav1978 »

Još gora stvar za Rusofile je to što su mislii da će NATO Tursku pustiti niz vodu, međutim ubrzo je uslijedio 'ladan tuš nakon izjava Obame i seketara NATO Pakta. Da si upratio moje pisanje vidio bih da nisam ni NATO-fil nit' Rusofil, ali drago mi je da je neko pokazao gdje je mjesto Rusiji. Kao šlag na tortu je da je to upravo bila Turska prema kojoj ne krijem simpatije ali opet ne lijepim slike i političke pamflete kao neki na ovom forumu 24/7. :kakoste:
Pa nisam ni mislio da si ti NATOfil, samo sam napisao da obažavaoci NATO saveza uživaju, ipak postigli su ogroman vojni uspjeh, oborili su ruski avion. Turska je jasno pokaza šta je i s kim je. Samo mi žao Bošnjaka, što smatraju Erdogana, nekim zaštitnikom Islama. A evo malo pjesme da se digne moral.

General War

#2034 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

Maystor wrote:
Ergo..
Većina analiza danas isključuje mogućnost vojnog odgovora Rusije i predviđa druge mjere odmazde. Ja ne bih isključio ni ovu prvu mogućnost.
Prije sat vremena je objavljeno da je raketna krstarica Moskva (inače moj omiljeni ratni brod) operativna kraj obale Latakije i da je izdato naređenje da uništi svaku potencijalnu prijetnju. Takođe je saopšteno da će ubuduće lovci pratiti ground attack avione na svojim misijama.
Ne bih se iznenadio da S300 sa Moskve u narednik danima upiše prvu ratnu upotrebu.
:lol: sta ce to gadjat sa s 300...kakvu prijetnju?
Koliko to raspolozivih lovaca imaju rusi operativnih u siriji?
Kaligula I

#2035 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

Ma čuj, šta veliš. A dok se sanjari o pravoslavnoj braći i hrane se iluzije o dobijanju nezavisnosti i povratku na neka izgubljena područija pritom relativizirajući genoci i zločin onda je to u skladu sa svim normama. Ma more idi znaš gdje. :oops: Tačno se vidi frustracija rusofilskog kadra istureno odjeljenje Čajniče.
...hajde budi, makar, toliko uljudan da navedes post kojim mozes potvrdit svoju nebulozu o mom prizivanju nekakve 'pravoslavne braće, dobijanju nezavisnosti i povratku na izgubljena podrucja'...ja sam ti zakleti serkularista...mene religije ne zaniamju...zbog toga i jesam na strani Assada, jer je, ako nista drugo, manje zlo te cjelokupne sirisjo- bliskoistocne price...i ne kaaki dok voz stoji...
Challenger__

#2036 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

MMM1977 wrote:Sorry, ali ti čitaš samo ono što ti odgovara. Dakle, ponavljam, podvlačim, kako god hoćeš, da u slučaju globalnog sukoba koji nam kuca na vrata, BiH mora biti na strani Natoa (članice Turska i vrlo važno Hrvatska). I sam znaš da bi ovdje zapucalo u roku sedmice.
Hrvatska po nalogu EU i NATO nadzire ekstremiste u BiH jer EU i NATO nemaju trunku povjerenja u naše službe, odnosno ne vjeruju tebi i meni a ti buncaš o nekoj blokovskoj pripadnosti. Bez uvrede, nemaš ti pojma šta se dešava oko nas.
Co0l

#2037 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
Kikibombona wrote:Ozbiljno ponizenje za Rusiju. Veoma agresivan nastup Turske.
Vrlo glup potez wanna-be imperije koja godišnje 2.500 puta neovlašteno pređe grčki vazdušni prostor. Vrlo glup i nepromišljen potez.
De nek neko ovim ignorantima konacno objasni da su Turska i Grcka clanice istog vojnog saveza,mozda su cak i culi za njega,NATO ga zovu,i da nije isto kad jedna drugoj krse vazdusni prostor i kad to ucini neidentifikovana letjelica iz pravca zemlje koja im je u bliskoj proslosti oborila avion i nakon jasnog upozorenja da vise nece trpiti krsenja vazdusnog prostora s te strane.
Ratoborna Gljiva

#2038 Re: Sirija vol. 2

Post by Ratoborna Gljiva »

Challenger__ wrote:
Hrvatska po nalogu EU i NATO nadzire ekstremiste u BiH jer EU i NATO nemaju trunku povjerenja u naše službe, odnosno ne vjeruju tebi i meni a ti buncaš o nekoj blokovskoj pripadnosti. Bez uvrede, nemaš ti pojma šta se dešava oko nas.
Kako će imat kada svaki kriminalac ima značku OSE a pritom to je i privatna bakirova tajna služba.
Kaligula I

#2039 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

Meni je drago da je Putin kosmopolita i da se zalaže za međunaradno pravo koje tako zdušno i bezpogovonro poštuje. Tu priči ne bi prodao ni djeci u vrtiću. Jadni su tvoji pogledi i shvatanja kada ti je Putin uzor slobode.

...pa ti se pozivas na licemjera, a ne ja...zasto mjenjas temu?...jadan ti i tvoji uzori...
jefferson

#2040 Re: Sirija vol. 2

Post by jefferson »

General War wrote:
jefferson wrote:Jedu govna i Erdogan i Putin.
S jedne strane Putin okusava da pokaze Rusiju kao zemlju naspram SAD, a imaju ekonomiju koja ce jos malo biti manja od Italijanske. O profesionalnosti Rusa je uopste suvisno pricati, ovo je bilo pitanje dana kada ce neko oboriti njihov avion.
Medjutim, ovdje su Turci fakat pretjerali. I pored toga sto Rusi nemaju apsolutno nikakve profesionalnosti, sto su povrjedili Turski prostor x puta, ovo je cisto pokazivanje misica Erdogana za domacu publiku i vjerovatno pokusaj da se dodatno destabilizira region iz njima znanih razloga. Jesul to Turci ocekivali da ce Rusi bombardovati Tursku? Turci vrlo dobro znaju koji je parametar djelovanja ovih aviona, nekad avion nema druge opcije nego da povrjedi zracni prostor usljed odredjenih manevara. Clanica NATO-a: onda cemo uzeti u obzir da je upozorenje dato na engleskom, ali na kojoj frekvenciji?
Ima ovdje materijala da se okrive obe strane, ali Turci fakat pretjeruju sa svojim pokazivanjem misica zarad domace popularnosti onog kretena. Fakat bi volio da ih Putin malo spusti na zemlju. Jbt, ISIS prodaje naftu, ulaze strani borci, sve preko Turske, a oni obarju avione.
Jeff, zna se SOP...niti avioni lete bez dozvole...a posebno vojni, snimci moraju postojati ako je PVO i VOIN trazili od rusa da napuste teritoriju turske to su morali i uraditi odmah...inace slijede posljedice...Kako moze putin srat, kad su se javno hvalili kako radarski ozracuju turske avione, nema mjesec dana kako su im oborili BL iznad turske teritorije, i to nije bilo dovoljno rusima da se okane corava posla.
Kao sto sam vec rekao, bili je pitanje dana kada ce neko oboriti njihove avione. Rusi igraju na kartu: ma nece ba nama niko nista, nesmiju.
S druge strane, Turci imaju SOP, ali to ti je kao akda sam ja kupio kucu i pitao graditelja kako u veseraju, koji je na spratu, nema odvod u slucaju da masina procuri. kaze on: po kodu ove opstine, to nemora biti. A reko sta je sa zdravim razumom i logikom?
Znaci SOP je jedno, zdrav razum i uzdrzavanje od vodjenja politike po principu ko je veci baja je nesto drugo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2041 Re: Sirija vol. 2

Post by Truba »

Kaligula I wrote:

...pa ti se pozivas na licemjera, a ne ja...zasto mjenjas temu?...jadan ti i tvoji uzori...
zar si se tek susreo s drvosjecom :mrgreen:
uopce ne shvatam sto zeli postici u komuniciranju :mrgreen: redovito odustajem u natezanjima s njim i njemu slicnim nije los lik ali eto
naporan malo kao kiki :mrgreen:
sjedi 1

#2042 Re: Sirija vol. 2

Post by sjedi 1 »

Challenger__ wrote:
MMM1977 wrote:Sorry, ali ti čitaš samo ono što ti odgovara. Dakle, ponavljam, podvlačim, kako god hoćeš, da u slučaju globalnog sukoba koji nam kuca na vrata, BiH mora biti na strani Natoa (članice Turska i vrlo važno Hrvatska). I sam znaš da bi ovdje zapucalo u roku sedmice.
Izvor ?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2043 Re: Sirija vol. 2

Post by Truba »

nadam se da ce uskoro biti osmanlijama sjedi jedan :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#2044 Re: Sirija vol. 2

Black swan wrote:
Kaligula I wrote:

zar si se tek susreo s drvosjecom :mrgreen:
uopce ne shvatam sto zeli postici u komuniciranju :mrgreen: redovito odustajem u natezanjima s njim i njemu slicnim nije los lik ali eto
naporan malo kao kiki :mrgreen:
:mrgreen: Takve naJvolim koji usljed nedostatka argumenta gube tlo pod nogama pa kreću sa onom Hamo vidi mu glave. :mrgreen:
MMM1977

#2045 Re: Sirija vol. 2

Post by MMM1977 »

Challenger__ wrote:
Ti si malkice prolupao.

Našim službama ne vjeruje niko. Ni ja im ne vjerujem.
sjedi 1

#2046 Re: Sirija vol. 2

Post by sjedi 1 »

Black swan wrote:nadam se da ce uskoro biti osmanlijama sjedi jedan :mrgreen:
:D
NATO će ostati netaknut a Tursku će ovo obaranje aviona koštati milijardama
Vuk sit a i ovce na broju
Last edited by sjedi 1 on 24/11/2015 21:17, edited 1 time in total.
sarajevoxxxx

#2047 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
joe_black wrote:Mislim da ce jedini rezultat ovoga biti: Adiooo umjerena opozicijo...
Turci su ucinili medvjedju uslugu pobunjenicima i posebno Turkmenima. Al haj ti to ovim islamistima na forumu objasni, oni drkaju radi oborenog jednog aviona... a to sto ce ovi najmanje duplo zesce rokati i razoriti turkmenska sela, to nema veze.
U osnovi ne postoji mlako i žestoko rokanje. Ne možeš biti malo trudan.Rusi su stali na stranu masovnog ubice, koji je roko i mlako i žestoko. Rat je a u ratu svi ginu. Sasvim druga stvar što su se Rusi uživili u ulogu supersile, i mislili ne smije nama niko ništa. Ko se maća hvata od mača i strada.
Drvosjeca iz Dejcica

#2048 Re: Sirija vol. 2

MMM1977 wrote:
Challenger__ wrote:
Ti si malkice prolupao.

Našim službama ne vjeruje niko. Ni ja im ne vjerujem.
Pa ko bi im vjerovao kada se direktori tih agencija zapošljavaju po stranačkoj i vjerskoj liniji. Eto najbolji prijer je Zubac koji je u SIPI zastupao interese prvo svoje stranke i šefa pa entiteta iz kojeg dolazi, naroda, pa tek onda možda i države ali samo ako je to opet u interesu ovog prvog. OSA isto tako. :oops:
Kikibombona

#2049 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote: U osnovi ne postoji mlako i žestoko rokanje. Ne možeš biti malo trudan.Rusi su stali na stranu masovnog ubice, koji je roko i mlako i žestoko. Rat je a u ratu svi ginu. Sasvim druga stvar što su se Rusi uživili u ulogu supersile, i mislili ne smije nama niko ništa. Ko se maća hvata od mača i strada.
Eno ga sad... :D

Pa ti si milion puta plakao kako Asad zestoko roka. :lol:
Em2r

#2050 Re: Sirija vol. 2

Post by Em2r »

Image
Poceli su odmrzavat i prdogane
Locked