ja nisam tvrdio da je cestica nastala sama od sebe (mada mogu to tvrditi ako zelim). ja sam rekao da je oduvijek tu bila... to je eto onako teorija samo za vas... da ne ulazim u string theory, multiverse itd. jer tu bi se jos vise izgubili.RNG_25 wrote:Nešto ne može nastati samo od sebe, tj. nešto ne može nastati iz odsustva bilo koje egzistencije. Ovo je prosta logika, koju ili razumiješ ili ne, a ako ne razumiješ - onda se bolje kloniti ovako glupih izjava i priče o onome o čemu očito ništa ne znaš.MyTao wrote:Ponovo, to sto neko ne zeli da prihvati da je nesto moglo nastati samo od sebe, ili da je oduvijek tu bilo, ili sta vec, NIJE argument. To mi je ravno onom, ako nema boga koja je svrha zivota... kao da svrha mora postojati
Prema tome, ta stvar za koju ti kažeš da "nije argument" zapravo JESTE argument, i to ni manje ni više nego ispravan i tačan, bez imalo sumnje.
Zadnja tvrdnja je logička greška lažne analogije. Ne to nije "ravno onom" što ti kažeš.
///
Usput, nastranu da li postoji entitet tipa Boga u smislu Islama/Kršćanstva/Judaizma/i td. (tj. svjesni entitet sa svojom voljom), ali neki entitet koji je oduvijek i zauvijek (tj. vječan) i koji jeste nepromjenljiv MORA postojati i POSTOJI upravo iz razloga što sveukupna egzistencija (tj. samo postojanje) nije moglo samo od sebe nastati, ali mi se neda ovdje to razglabati, pogotovo ne nekome ko tvrdi kako "metafizika nema mjesta u modernom svjetu" (rofl!) i ko očito ne shvata bazične logičke postavke.
A drugo, to sto si ti ogranicen svojom "logikom" je tvoj problem... Vjerovatno je neko tako kao ti Eintainu rekao da brzina ne moze biti konstantna jer se krsi sa logikom koju on ili ima ili nema... i onda stavio i smajli da ispadne pametan.
Bog ili sta god, ne mora postojati, ko je rekao da je samo nastalo, mozda je uvijek tu bilo, mozda je bog sve poceo i onda umro, pa ga sada nema... mogu ovako do sutra. Ali sto kad si ogranicen i sve sto mozes smisliti je, "imas kopijuter, morao ga je neko napraviti... bla bla bla"