Voditeljka jeste triggered guska, nema sta. Dobra stvar je sto je on argumentima pobrisao pod sa njom.annoy wrote:Koliko strpljenja taj covjek imakralj
Danasnji "feminizam"
- Towelie
#2026 Re: Danasnji "feminizam"
- Bloo
- Globalna šefica
#2027 Re: Danasnji "feminizam"
Mogli su naci nekoj inteligentnijeg da ga intervjuise što jest jest.Towelie wrote:D O M I N A C I J A
Iako se ne slazem sa nekim njegovim izjavama (po drugim temama), veoma ga je ugodno citati.
- vješalica
- Bloo
- Globalna šefica
#2029 Re: Danasnji "feminizam"
ona je stjuardesa, zar ne?
Ili sam ja pobrkala
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2030 Re: Danasnji "feminizam"
ona je smor, za ostalo ne znam 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2031 Re: Danasnji "feminizam"
"so you're saying that"Towelie wrote:D O M I N A C I J A
[youtube]http://.youtube.com/watch?v=aMcjxSThD54[/youtube]
- ultima_palabra
#2032 Re: Danasnji "feminizam"
Hvala puno, i tebi sve najbolje... ma sve su to slatke brigeTito_i_Partija wrote:Oooo cestitam kolega, i zelim ti sve najbolje.ultima_palabra wrote:Hvala punoZasad jeste sve to, hvala Bogu... a i maca je ostala s nama
![]()
I ja sam skoro dobio prinovu, tako da u potpunosti razumijem sve stvari kroz koje trenutno prolazis.
- Towelie
#2033 Re: Danasnji "feminizam"
NOVelkoski wrote:"so you're saying that"Towelie wrote:D O M I N A C I J A
[youtube]http://.youtube.com/watch?v=aMcjxSThD54[/youtube]![]()
![]()
Vec je i meme napravljen sa ovim template-om.
- wewa
#2034 Re: Danasnji "feminizam"
https://www.klix.ba/lifestyle/bebe/prem ... /180201053
ovo je primjer feminizma - zena, ako hoce i u stanju je, moze normalno zivjeti dok je trudna, pa i ako je premijerka
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... child.html
ovo je drastican slucaj, pak - zena koja svojim primjerom porucuje da moze sve kao i bilo koji muskarac, ali na ustrb tek rodjene bebe
http://www.6yka.com/novost/120447/poruk ... ijele-rode
a ovo je u nasem dijelu svijeta...
ovo je primjer feminizma - zena, ako hoce i u stanju je, moze normalno zivjeti dok je trudna, pa i ako je premijerka
ovo je drastican slucaj, pak - zena koja svojim primjerom porucuje da moze sve kao i bilo koji muskarac, ali na ustrb tek rodjene bebe
http://www.6yka.com/novost/120447/poruk ... ijele-rode
a ovo je u nasem dijelu svijeta...
- Bloo
- Globalna šefica
#2035 Re: Danasnji "feminizam"
Što na uštrb bebe?wewa wrote:
h.
Vjerujem da, uzevši u obzir gdje radi, ima jaslice i može dojiti bebu i provesti vrijeme sa njom.
Možda je žena tako navikla, da bude stalno u pokretu.
Možda joj ne odgovara da bude u kući sa bebom, apsolutno fokusirana na dijete kao neke što znam. 24/7 u kući godinu dana i pilje u bebu.
- wewa
#2036 Re: Danasnji "feminizam"
ma i na ustrb sebeBloo wrote:Što na uštrb bebe?wewa wrote:
h.
Vjerujem da, uzevši u obzir gdje radi, ima jaslice i može dojiti bebu i provesti vrijeme sa njom.
Možda je žena tako navikla, da bude stalno u pokretu.
Možda joj ne odgovara da bude u kući sa bebom, apsolutno fokusirana na dijete kao neke što znam. 24/7 u kući godinu dana i pilje u bebu.
postoji razlog sto se tokom post-partalnog perioda treba pripaziti, organi se vracaju na svoje mjesto.
a za uspostavu dojenja je neophodno da mama i beba budu neprestano u kontaktu, ne moze se to na pauzi.
meni je ovdje, ustvari, najveci problem poruka koja se odasilje - da porod ne zahtijeva promjenu ritma. da zene mogu da zanemare cinjenicu da su prosle fizicki najzahtjevniji proces i da se 'ladno vrate na posao.
svaka zena koja obnasa nekakvu javnu funkciju mora imati na umu da se njen glas 'pika' vise nego hiljade drugih.
- Bloo
- Globalna šefica
#2037 Re: Danasnji "feminizam"
Koliko dugo?wewa wrote:
a za uspostavu dojenja je neophodno da mama i beba budu neprestano u kontaktu, ne moze se to na pauzi.
meni je ovdje, ustvari, najveci problem poruka koja se odasilje - da porod ne zahtijeva promjenu ritma. da zene mogu da zanemare cinjenicu da su prosle fizicki najzahtjevniji proces i da se 'ladno vrate na posao.
svaka zena koja obnasa nekakvu javnu funkciju mora imati na umu da se njen glas 'pika' vise nego hiljade drugih.
Ne brinem se da će ovo zaživjeti kod nas kao novi vid tlačenja (svejedno je porodiljno 6 mjeseci), mi smo u crnoj rupi
- wewa
#2038 Re: Danasnji "feminizam"
nema pravila koliko dugo, ali studije kazu do 3 mjeseca...Bloo wrote:Koliko dugo?wewa wrote:
Ne brinem se da će ovo zaživjeti kod nas kao novi vid tlačenja (svejedno je porodiljno 6 mjeseci), mi smo u crnoj rupi
no majka ne mora dojiti, nije joj to zakonska obaveza. ima i drugih, podjednako bitnih nacina da se poveze s bebom, to je ono sto je neophodno za djetetov dalji rast i razvoj.
kod nas je tlacenje preventivno - zene se rjedje i teze zaposljavaju, cesce po ugovoru na odredjeno vrijeme, te ih se vrlo cesto otpusta nakon sto zatrudne.
- Bloo
- Globalna šefica
#2039 Re: Danasnji "feminizam"
Nemam djece, pa mogu samo da spekulisem i radim hipoteze.wewa wrote:nema pravila koliko dugo, ali studije kazu do 3 mjeseca...Bloo wrote:Koliko dugo?wewa wrote:
no majka ne mora dojiti, nije joj to zakonska obaveza. ima i drugih, podjednako bitnih nacina da se poveze s bebom, to je ono sto je neophodno za djetetov dalji rast i razvoj.
kod nas je tlacenje preventivno - zene se rjedje i teze zaposljavaju, cesce po ugovoru na odredjeno vrijeme, te ih se vrlo cesto otpusta nakon sto zatrudne.
Zar to nije do jedne granice pomalo nezdravo za samu majku, totalni zaokret, na nacin da je sada zatvorena izmedu 4 zida fokusirana samo na bebu? Kao funkcionalne odrasle osobe koja je imala pored trudnoce i ostale funkcije u svom zivotu koje su je ispunjavale, a sada je de facto svedena na to da 24/7 daje ljubav bbebi i mlijeko?
Nisam pretjerano fino i suptilno upakovala, ali vjerujem da me kontas sta sam htjela reci. Vise me interesuje psiholoski aspekt toga.
- male_okice
#2040 Re: Danasnji "feminizam"
bloo kao relativno nova mama mogu ti reci sledece: nisi ti fokusiran 24/7 samo na bebu. imas ti u svakom slucaju i drugih obaveza, pored dojenja i presvlacenja djeteta...pocevsi i o brizi o sebi i svom tijelu, rani koja je mozda sivana pa treba ti odmor i ona treba zarasti, a opet dobar dio kucnih poslova ti ne gine. kad se malo tjelesno oporavis i ustelis oko novog ritma (ne) spavanja onda mozes lagano bebu u kolica i idete malo i u setnju, kupovinu poneko druzenje...mislim cinjenica jeste da ti se zivot nakon djeteta promijeni 300% kao i pogled na isti, ne mozes nastaviti bas tamo gdje si stala prije nego sto si zatrudnila, jednostavno ne ide jer imas jedno malo zive bice koje ovisi uglavnom o tebi, a tu i tvoji hormoni koji poprilicno divljaju i zbog kojih nisi bas sva svoja.
ne vjerujem da se iko zatvori 24/7 ali neki period osame i odmora od posla, drugih ljudi oko tebe koji imaju milion ideja i prijedloga kako bi i sta sad trebala raditi, nekad i jako godi....
ne vjerujem da se iko zatvori 24/7 ali neki period osame i odmora od posla, drugih ljudi oko tebe koji imaju milion ideja i prijedloga kako bi i sta sad trebala raditi, nekad i jako godi....
- wewa
#2041 Re: Danasnji "feminizam"
pa nije to bas sad zaokret preko noci, obicno imas 9 mjeseci za prilagodbu i iscekivanje. to za pocetak.Bloo wrote: Nemam djece, pa mogu samo da spekulisem i radim hipoteze.
Zar to nije do jedne granice pomalo nezdravo za samu majku, totalni zaokret, na nacin da je sada zatvorena izmedu 4 zida fokusirana samo na bebu? Kao funkcionalne odrasle osobe koja je imala pored trudnoce i ostale funkcije u svom zivotu koje su je ispunjavale, a sada je de facto svedena na to da 24/7 daje ljubav bbebi i mlijeko?
Nisam pretjerano fino i suptilno upakovala, ali vjerujem da me kontas sta sam htjela reci. Vise me interesuje psiholoski aspekt toga.
drugo, obicno se trudnoca zeli, dijete se zeli, pa si manje-vise spreman da ti zivot vise nikad nece biti isti.
onda u tim prvim danima i sedmicama je toliko 'posla', toliko novosti da dan proleti. ja se, konkretno, prva 3-4 mjeseca ni ne sjecam (prica je doduse specificna, imala sam nedonosce i sve sto ide uz to).
s druge strane, nije majka sama, ima priliku za predah - beba odspava, pa je to prilika za majku da popije kafu recimo. bebu neko moze i pricuvati nakratko (dok ima izdojenog mlijeka/flasica, ako je beba prihvaca tojest), pa moze prosetati ako zeli. nije to bas tesko ropstvo.
ali vratiti se na posao, a bebu podojiti 1-2 puta u toku radnog vremena, tih prvih sedmica... to je nehumano i prema majci i prema djetetu. unaprijed mi je zao svake koja je na to prisiljena.
- Bloo
- Globalna šefica
#2042 Re: Danasnji "feminizam"
Gdje su tu sve muževimale_okice wrote:bloo kao relativno nova mama mogu ti reci sledece: nisi ti fokusiran 24/7 samo na bebu. imas ti u svakom slucaju i drugih obaveza, pored dojenja i presvlacenja djeteta...pocevsi i o brizi o sebi i svom tijelu, rani koja je mozda sivana pa treba ti odmor i ona treba zarasti, a opet dobar dio kucnih poslova ti ne gine. kad se malo tjelesno oporavis i ustelis oko novog ritma (ne) spavanja onda mozes lagano bebu u kolica i idete malo i u setnju, kupovinu poneko druzenje...mislim cinjenica jeste da ti se zivot nakon djeteta promijeni 300% kao i pogled na isti, ne mozes nastaviti bas tamo gdje si stala prije nego sto si zatrudnila, jednostavno ne ide jer imas jedno malo zive bice koje ovisi uglavnom o tebi, a tu i tvoji hormoni koji poprilicno divljaju i zbog kojih nisi bas sva svoja.
- male_okice
#2043 Re: Danasnji "feminizam"
uglavnom na poslu. realno gledano ovako evo iz mog primjera: iako se stvarno trudio da mi pomogne, znaci ustajao dodavao dijete nocu, nosao, presvlacio kupao, sterao ves cistio kucu, ipak tokom dana je bio na poslu i to svaki dan 10h, i opet nisam mogla cekati svih 11mjeseci kolika sam bila na porodiljskom da on valjda dodje s posla i sve to obavi a ja lezim?!Bloo wrote:Gdje su tu sve muževimale_okice wrote:bloo kao relativno nova mama mogu ti reci sledece: nisi ti fokusiran 24/7 samo na bebu. imas ti u svakom slucaju i drugih obaveza, pored dojenja i presvlacenja djeteta...pocevsi i o brizi o sebi i svom tijelu, rani koja je mozda sivana pa treba ti odmor i ona treba zarasti, a opet dobar dio kucnih poslova ti ne gine. kad se malo tjelesno oporavis i ustelis oko novog ritma (ne) spavanja onda mozes lagano bebu u kolica i idete malo i u setnju, kupovinu poneko druzenje...mislim cinjenica jeste da ti se zivot nakon djeteta promijeni 300% kao i pogled na isti, ne mozes nastaviti bas tamo gdje si stala prije nego sto si zatrudnila, jednostavno ne ide jer imas jedno malo zive bice koje ovisi uglavnom o tebi, a tu i tvoji hormoni koji poprilicno divljaju i zbog kojih nisi bas sva svoja.
ne vjerujem da se iko zatvori 24/7 ali neki period osame i odmora od posla, drugih ljudi oko tebe koji imaju milion ideja i prijedloga kako bi i sta sad trebala raditi, nekad i jako godi....![]()
![]()
Ja sam dosla u nedjelju iz bolnice on se u pon morao vratiti na posao, shodno tome dok je on 10h na poslu ja i beba smo same, a moram i ja jesti znaci ustani napravi sebi sta god...znao je on i donijeti veceru kuci ali postoji samo odredjen broj dana koliko mozes jesti fast food bez da ti se hemoroidi ne upale koje si dobila kao rezultat poroda onda ipak moras skuhati i malo supe. prvih par mjeseci sa prvim djetetom je jako tezak i komplikovan. niti ti niti on znate sta tacno radite...a ne znam ja sam imala dana gdje sam se osjecala puna energije i bila super happy a imala sam dana gdje sam satima sjedila gledala u dijete i plakala...(hormoni)...mislim da bi mi eventualno sa drugim djetetom bilo lakse jer imam neku ideju kako sta i sta me ceka...ali prva beba je poprilican izazov, pa i za brak koji je dotad bio stvarno odlican.
joj kad ovo procitam to je poprilicno depresivno i odlicna reklama za kontracepciju...ali eto mozda je nekome sav ovaj prvi period bio odlican, meni je bilo grozno, tek nekako nakon prvih 8-9 mjeseca mi je bilo i lijepo biti mama, sve dotad sam imala razno razne misli po glavi u smislu jesam li ja uopste dorasla svemu tome,radim li ja ista tu sto valja itd...
- wewa
#2044 Re: Danasnji "feminizam"
male_okice, ja ni danas nisam nacisto, a najstarija je 2. srednje 
- male_okice
#2045 Re: Danasnji "feminizam"
wewa wrote:male_okice, ja ni danas nisam nacisto, a najstarija je 2. srednje
o joj te skolske epizode tek me cekaju...sad nam je uspjeh sto se uspjela 2x pokakiti u tutu
- Bloo
- Globalna šefica
#2046 Re: Danasnji "feminizam"
Ček jarane koje si ti godistewewa wrote:male_okice, ja ni danas nisam nacisto, a najstarija je 2. srednje
- wewa
#2047 Re: Danasnji "feminizam"
daleovoBloo wrote:Ček jarane koje si ti godistewewa wrote:male_okice, ja ni danas nisam nacisto, a najstarija je 2. srednje![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#2048 Re: Danasnji "feminizam"
Old people...I see old people everywherewewa wrote:daleovoBloo wrote:Ček jarane koje si ti godistewewa wrote:male_okice, ja ni danas nisam nacisto, a najstarija je 2. srednje![]()
- wewa
- Bloo
- Globalna šefica
#2050 Re: Danasnji "feminizam"
Mene je strah imati djecu, tako da čekam da mi neko pokloni dijete od 15 godina