Svaka shuga zna proizvoditi pusku.
Lako je to na avion, hajde haubicu natovari.
ma znam,kolega. htio sam da iskoristim tvoj post kako bi objasnio u kakvoj se usranoj situaciji nalazi bosnjo. naravno da se ne zna tacno koliko pusaka ima u skladistima ali cinjenica da je prodato ili unisteno 300.000 -4000.000 komada sigurno nije ohrabrujuca. nije tih pusaka bilo milion komada uskladistima A BiH.archi_a wrote:Ironija, kolega. Ironija155_mm wrote:
ma jasta kolega. sto bi se neko mucio i umiru proizvodio puske kad se to moze rijesiti avionom kad zagusti i kad je najvjerovatnije vec kasno.prog321 wrote:Kakva ba puska, sta vam je ?![]()
Svaka shuga zna proizvoditi pusku.
Lako je to na avion, hajde haubicu natovari.
tacno se zna koliko pusaka ima i nije nikakva tajna. Odnosno puske su unistene ili donirane. Nisam balavac i ne pricam napamet. I sam sam sokiran i vrlo zabrinut. Ocekivao sam barem novu pusku za svakoga. Ima ovdje ljudi iz os pa bujrum neka me demantuju.155_mm wrote:[quo
ma znam,kolega. htio sam da iskoristim tvoj post kako bi objasnio u kakvoj se usranoj situaciji nalazi bosnjo. naravno da se ne zna tacno koliko pusaka ima u skladistima ali cinjenica da je prodato ili unisteno 300.000 -4000.000 komada sigurno nije ohrabrujuca. nije tih pusaka bilo milion komada uskladistima A BiH.
Kako si tek onda mislio da dodjemo do orkana ako je pametna municija tako velik problem ?155_mm wrote:licencu za proizvodnju pametne municije bosnjo nece dobiti prije 2198. godine.
kolega, licenca za tako sostificirana oruzja se ne kupuje na kilo. tu nije samo u pitanju novac.
Kako nam je dolazilo u proslom ratu, tajnim kanalima..Streptokok wrote:Kuda bi dosao taj avion ili kamion? Znas li da je arbih i na kraju rata imala deficit phesadijskog oruzja?
i da, oni ce opet imati ono sto su imali, bez vecih problema.
mirsek wrote: I dalje mislim da su puske sekundarno pitanje jer u par kamiona ili jedan avion moze stati dovoljno pusaka da se opremi par brigada.
Pi..
To je drugi par opanaka.delllboy79 wrote:mirsek wrote: I dalje mislim da su puske sekundarno pitanje jer u par kamiona ili jedan avion moze stati dovoljno pusaka da se opremi par brigada.
Pi..
Gdje je ljudstvo da se popune te brigade ?
mirsek wrote:To je drugi par opanaka.delllboy79 wrote:mirsek wrote: I dalje mislim da su puske sekundarno pitanje jer u par kamiona ili jedan avion moze stati dovoljno pusaka da se opremi par brigada.
Pi..
Gdje je ljudstvo da se popune te brigade ?
Po meni jedino optimalno sto se moze izvuci iz ovakvog uredjenja je sto veci broj obucenih oficira koji bi vodili i ubrzano obucavali civile da koriste oruzje i tako se aktivno ukljuce u oruzanu borbu.
Idealno bi bilo da se vrati obavezni vojni rok pa makar i 6 mjeseci.
U ovom trenutku pod sadasnjim okolnostima i sastavu oruzanih snaga BiH posjedovanje Orkana bi bilo vise nego kontraproduktivno za probosanske snage.mirsek wrote:A sta ces gadjati sa tim orkanom ? Nikad nece biti masovnog linijskog napada desetina tenkova sa destinama transportera i hiljadama vojnika pa da ih orkanom miniras po pravcu napada ili da ga upotrijebis sa boljim ucinkom od recimo par baterija obicnog vbr-a po neprijatelju do daljina 20 km a za haman orkanov domet od 50 km a vecu preciznost je bolja baterija samohotki ili vucenih haubica 155mm sa pametnom municijom i produzenim dometom koji lako moze prelaziti 40 km.155_mm wrote:to BNT moze da proizvede koliko god kamiona 6x6 da nabavis. to stvarno nije problem za proizvesti. 100 puta je za bosnju teze proizvesti automatsku pusku.belfy wrote:meni izgleda jako interesantno ovaj kamion sa VBR-om na trecoj slici odozdo. sta on "pljuje"? i da li i to mozemo da proizvodimo?
ali ovaj VBR ne moze donijeti bosnji kompenzaciju brojcane nadmoci potencijalnih napadaca iz okruzenja. to moze jedino neki veci kalibar kao sto je bio orkan.
Sent from my LG-H500 using Tapatalk
strategija ti je na nivou bacanja luga u oci. Dakle, unaprijed planiras da kad se zakuha da ides moliti po svijetu nebi li ti ko udijelio stogod dok za to vrijeme agresor moze pregaziti citavu drzavu. Aferim, nadmasio si i velikog vođu i njegovu strategiju zarobljavanja.mirsek wrote:Kako nam je dolazilo u proslom ratu, tajnim kanalima..Streptokok wrote:Kuda bi dosao taj avion ili kamion? Znas li da je arbih i na kraju rata imala deficit phesadijskog oruzja?
Bosnjacka strana je rat zavrsila sa oko 200 000 ljudi u policiji i vojsci..naravno da ce faliti pusaka..
To onda znaci da je vecina unistenog pjesadijskog oruzja pripadalo VRS i HVO-u jer je ABIH bila u deficitu na kraju rata a evo barata se sa 200 000-400 000 komada unistenog pjesadijskog oruzja..
Ko je onda izgubio vise oruzja ?
Ako mogu neka idu mada mislim da nije to tako ruzicasto i da nas jedva cekaju u Njemackoj kao izbjeglice a takodjer i neprjateljska strana moze ostati bez svoj stanovnistva usljed ratnih desjtava.delllboy79 wrote:
Zasto bi ti civili ratovali kad mogu otici u njemacku primati pomoc za izbjeglice a raditi na crno i posle rata ae vratiti puni para?
Ne moras ti nista moliti jer pusaka ima sasvim dovoljno da se pocetne formacije organizuju, ne znam im li neko podatke o uskladistenom pjesadijskom oruzju u OSBIH i policijskim snagama u entietima a i zakopan je solidan broj licnog naoruzanja.Streptokok wrote:strategija ti je na nivou bacanja luga u oci. Dakle, unaprijed planiras da kad se zakuha da ides moliti po svijetu nebi li ti ko udijelio stogod dok za to vrijeme agresor moze pregaziti citavu drzavu. Aferim, nadmasio si i velikog vođu i njegovu strategiju zarobljavanja.mirsek wrote:Kako nam je dolazilo u proslom ratu, tajnim kanalima..Streptokok wrote:Kuda bi dosao taj avion ili kamion? Znas li da je arbih i na kraju rata imala deficit phesadijskog oruzja?
Bosnjacka strana je rat zavrsila sa oko 200 000 ljudi u policiji i vojsci..naravno da ce faliti pusaka..
To onda znaci da je vecina unistenog pjesadijskog oruzja pripadalo VRS i HVO-u jer je ABIH bila u deficitu na kraju rata a evo barata se sa 200 000-400 000 komada unistenog pjesadijskog oruzja..
Ko je onda izgubio vise oruzja ?
A ti ne vidis problem da obicna puska moze da ti pomogne samo u nekoj seljackoj buni ili malo jacoj gradjanskoj pobuni dok u ratu punog kapaciteta vrlo lako budes pregazen kao plitak potok pucajuci ponosno iz svoje "bosanke" na neprijateljske oklopne i artiljerijske snage ili u najboljem slucaju dozivis ogromne i nepotrebne gubitke.Streptokok wrote:Asker
imam utisak da vama nije jasno da avion, sve i da nadjemo oruzje, mora preletili ili crnu goru ili srbiju ili hrvatsku. I vi ovdje ne vidite nikakav problem?
Ja imam utisak da ti mislis da ce taj avion biti BH Airlines i na sebi imati natpis "fuck serbs" velikim slovima. Sta mislis cime se pucalo 92-95, sve zarobili?Streptokok wrote:Asker
imam utisak da vama nije jasno da avion, sve i da nadjemo oruzje, mora preletili ili crnu goru ili srbiju ili hrvatsku. I vi ovdje ne vidite nikakav problem?
Jel to onaj slucaj kad su cetnici granatirali aerodrom i UN na njemu pa danski UN ispalio citav borbeni komplet iz 3-4 tenka na polozaje odakle je dosla paljba i onda se cete umirile ko bubice ?asker wrote:Ja imam utisak da ti mislis da ce taj avion biti BH Airlines i na sebi imati natpis "fuck serbs" velikim slovima. Sta mislis cime se pucalo 92-95, sve zarobili?Streptokok wrote:Asker
Jebo vas puske, lahko je za puske.
Vis je jebavao majku majkinu Kalesiji i Zivinicama godinama. Osvajao se vise puta, ginuli ljudi, cetnici ubise s Raseva. Izgledalo je kao nerjesiv problem za vijeke vijekova. Dodje par Leoparda UN-a (znaci prije NATO bombardovanja) i onako sa zemlje, tacnije sa piste Tojsici, uzore i prekopa Vis, dohaviza bagru gore. Prije toga su hiljade jurusnih puski ostajale po onoj cuki. 3-4 Leoparda zavrse posao.
Edit - prije nego kaze odkud nama Leopardi, Orkan bi ubio volju za postojanjem a kamoli da se Moskva brani po Bosanskim cukama
To je to!mirsek wrote: Jel to onaj slucaj kad su cetnici granatirali aerodrom i UN na njemu pa danski UN ispalio citav borbeni komplet iz 3-4 tenka na polozaje odakle je dosla paljba i onda se cete umirile ko bubice ?
Nažalost, pogrešno si shvatioasker wrote: Ovako sam ja shvatio pricu oko Orkana:
Pa de buraz ti, makar za onih 5 minuta guglanja.ins wrote:Nažalost, pogrešno si shvatioasker wrote: Ovako sam ja shvatio pricu oko Orkana:
U BiH se nalaze 4 lansera M-87 Orkan, pa eto, probaj ispocetka