Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
prog321

#2026 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Kakva ba puska, sta vam je ? :-)
Svaka shuga zna proizvoditi pusku.
Lako je to na avion, hajde haubicu natovari.
155_mm

#2027 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by 155_mm »

archi_a wrote:
155_mm wrote:
Ironija, kolega. Ironija :thumbup:
ma znam,kolega. htio sam da iskoristim tvoj post kako bi objasnio u kakvoj se usranoj situaciji nalazi bosnjo. naravno da se ne zna tacno koliko pusaka ima u skladistima ali cinjenica da je prodato ili unisteno 300.000 -4000.000 komada sigurno nije ohrabrujuca. nije tih pusaka bilo milion komada uskladistima A BiH.
archi_a

#2028 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Logičan zaključak sa tvoje strane, slažem se.
Ali, tvdnje pojedinaca nigdje veze.
155_mm

#2029 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by 155_mm »

prog321 wrote:Kakva ba puska, sta vam je ? :-)
Svaka shuga zna proizvoditi pusku.
Lako je to na avion, hajde haubicu natovari.
ma jasta kolega. sto bi se neko mucio i umiru proizvodio puske kad se to moze rijesiti avionom kad zagusti i kad je najvjerovatnije vec kasno.
:lol:
zaboravio si reci sa cijim avionom i cije su puske.

ljudi nisu ni svjesni razlike, doci do puske devedesetih kad je zbog raspada varsavsog pakta bilo na milione pusaka po skoro necuvanim skladistima i danas kad se ratuje na sve strane. pa eno irak i kurdi kupuju puske po cijelom svijetu ne pitaju ni za cijenu ni za model. pa ne mogu da namire potrebno.
:-)
Streptokok

#2030 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Streptokok »

155_mm wrote:[quo

ma znam,kolega. htio sam da iskoristim tvoj post kako bi objasnio u kakvoj se usranoj situaciji nalazi bosnjo. naravno da se ne zna tacno koliko pusaka ima u skladistima ali cinjenica da je prodato ili unisteno 300.000 -4000.000 komada sigurno nije ohrabrujuca. nije tih pusaka bilo milion komada uskladistima A BiH.
tacno se zna koliko pusaka ima i nije nikakva tajna. Odnosno puske su unistene ili donirane. Nisam balavac i ne pricam napamet. I sam sam sokiran i vrlo zabrinut. Ocekivao sam barem novu pusku za svakoga. Ima ovdje ljudi iz os pa bujrum neka me demantuju.
mirsek

#2031 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by mirsek »

155_mm wrote:licencu za proizvodnju pametne municije bosnjo nece dobiti prije 2198. godine.

kolega, licenca za tako sostificirana oruzja se ne kupuje na kilo. tu nije samo u pitanju novac.
Kako si tek onda mislio da dodjemo do orkana ako je pametna municija tako velik problem ?
Nama su Ameri razjebali mogucnost da mozemo proizvoditi orkane kad smo mozda i mogli a sto vrijeme odmice sanse su sve manje da cemo ako nam nekad i dozvole to moci uraditi.
mirsek

#2032 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by mirsek »

Streptokok wrote:Kuda bi dosao taj avion ili kamion? Znas li da je arbih i na kraju rata imala deficit phesadijskog oruzja?

i da, oni ce opet imati ono sto su imali, bez vecih problema.
Kako nam je dolazilo u proslom ratu, tajnim kanalima..
Bosnjacka strana je rat zavrsila sa oko 200 000 ljudi u policiji i vojsci..naravno da ce faliti pusaka..
To onda znaci da je vecina unistenog pjesadijskog oruzja pripadalo VRS i HVO-u jer je ABIH bila u deficitu na kraju rata a evo barata se sa 200 000-400 000 komada unistenog pjesadijskog oruzja..
Ko je onda izgubio vise oruzja ?
delllboy79

#2033 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by delllboy79 »

mirsek wrote: I dalje mislim da su puske sekundarno pitanje jer u par kamiona ili jedan avion moze stati dovoljno pusaka da se opremi par brigada.
Pi..

Gdje je ljudstvo da se popune te brigade ?
mirsek

#2034 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by mirsek »

delllboy79 wrote:
mirsek wrote: I dalje mislim da su puske sekundarno pitanje jer u par kamiona ili jedan avion moze stati dovoljno pusaka da se opremi par brigada.
Pi..

To je drugi par opanaka.
Po meni jedino optimalno sto se moze izvuci iz ovakvog uredjenja je sto veci broj obucenih oficira koji bi vodili i ubrzano obucavali civile da koriste oruzje i tako se aktivno ukljuce u oruzanu borbu.
Idealno bi bilo da se vrati obavezni vojni rok pa makar i 6 mjeseci.
delllboy79

#2035 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by delllboy79 »

mirsek wrote:
delllboy79 wrote:
Pi..

To je drugi par opanaka.
Po meni jedino optimalno sto se moze izvuci iz ovakvog uredjenja je sto veci broj obucenih oficira koji bi vodili i ubrzano obucavali civile da koriste oruzje i tako se aktivno ukljuce u oruzanu borbu.
Idealno bi bilo da se vrati obavezni vojni rok pa makar i 6 mjeseci.

Zasto bi ti civili ratovali kad mogu otici u njemacku primati pomoc za izbjeglice a raditi na crno i posle rata ae vratiti puni para?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2036 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Truba »

opet bi vi da civili ratuju a vojnici primaju plate
asker

#2037 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by asker »

mirsek wrote:
155_mm wrote:
belfy wrote:meni izgleda jako interesantno ovaj kamion sa VBR-om na trecoj slici odozdo. sta on "pljuje"? i da li i to mozemo da proizvodimo?
to BNT moze da proizvede koliko god kamiona 6x6 da nabavis. to stvarno nije problem za proizvesti. 100 puta je za bosnju teze proizvesti automatsku pusku.

ali ovaj VBR ne moze donijeti bosnji kompenzaciju brojcane nadmoci potencijalnih napadaca iz okruzenja. to moze jedino neki veci kalibar kao sto je bio orkan.
A sta ces gadjati sa tim orkanom ? Nikad nece biti masovnog linijskog napada desetina tenkova sa destinama transportera i hiljadama vojnika pa da ih orkanom miniras po pravcu napada ili da ga upotrijebis sa boljim ucinkom od recimo par baterija obicnog vbr-a po neprijatelju do daljina 20 km a za haman orkanov domet od 50 km a vecu preciznost je bolja baterija samohotki ili vucenih haubica 155mm sa pametnom municijom i produzenim dometom koji lako moze prelaziti 40 km.

Sent from my LG-H500 using Tapatalk
U ovom trenutku pod sadasnjim okolnostima i sastavu oruzanih snaga BiH posjedovanje Orkana bi bilo vise nego kontraproduktivno za probosanske snage.
Medjutim, u nekom eventualnom ratu, 10-ak Orkana u rukama probosanskih snaga bi djelovalo kao lijek za smirenje teskih dusevnih bolesnika potencijalnom neprijatelju drzave. Nije ni Praga, PAM ili PAT dizajnirano oruzje da puca u zivo meso, pa opet kad zaoru na liniji fronta gubi se volja za otporom i automatski svom predsjedniku ili komandiru se sjetis kompletne zenske familije.

Meni je zao sto se o Orkanu malo govori. Cak i na ovoj temi i samom forumu. Izgleda da niko nema dovoljno informacija pa se samo naprdjuje u prazno. A bilo bi lijepo da neko sa znanjem objasni tu kompletnu pricu.

Ovako sam ja shvatio pricu oko Orkana:
- Kompletan sistem i rakete Bosna i Hercegovina moze proizvesti, posjeduje znanje, ljude i sredstva da to proizvede
- Na pocetku rata su postojala 4 Orkana na tlu BiH, 2 otisla za Ukrajinu (neznam zasto) a 2 JNA pokupila i dala Marticu u Krajinu, ovaj s njima roko Zagreb iz Knina, po rijecima onog generala, Hrvata, zaboravio sam ime, probosanski orjentisan, branio Posavinu, cijela Hrvatska bila na koljenima, spremni za bilo kakve sporazume itd. Strasno oruzje. Ne izmisljam, ima video snimak cini mi se emisija Latinica gdje ovaj HVO general prica o tome
- Tad kad sam ovo citao prije 10-ak godina, pricalo se kako samo 5 zemalja na planeti posjeduje ovakvo oruzje (MLRS, SMERCH i ekipa), u smislu da ga moze sama i proizvesti, te da je medjunarodna zajednica bila zabrinuta da jedna mala i nestabilna zemlja posjeduje takve kapacitete
- Nekakav Orkan je odmah poslije rata bio i u Travniku, uletio SFOR i pokupio ga, kao i svu projektnu dokumentaciju (ili kako se vec to zove). O ovome je govorio jedan nas lik, cini mi se onaj predsjednik sindikata FBiH, u emisiji Duske Jurisic, i bas u tom trenutku ga je Duska prekinula i okrenula na temu neceg potpuno nebitnog. Covjek je taman poceo pricat kako se desila ta SFOR akcija i da smo mi kao uspjeli spasit tu dokumentaciju
- Pisalo se ovdje na forumu da mi mozemo samo proizvest kasetnu municiju za Orkan, i kako je ista zabranjena po NATO standardima itd

To je to, vrlo oskudne informacije. Ako neko ima vise informacija neka podijeli sa svima nama. U svakom slucaju, potpuno se slazem da nekoliko aviona na Dubravama moze obezbjediti dovoljan broj jurisnih pusaka za svakog ko moze hodat po ovoj zemlji Bosanskoj.
Orkan, ili ta samohodna haubica u najavi, regularne haubice, minobacaci, granate/rakete za iste, su ono sto bi cinilo prevagu. Nikako jurisne puske.
Streptokok

#2038 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Streptokok »

mirsek wrote:
Streptokok wrote:Kuda bi dosao taj avion ili kamion? Znas li da je arbih i na kraju rata imala deficit phesadijskog oruzja?

Bosnjacka strana je rat zavrsila sa oko 200 000 ljudi u policiji i vojsci..naravno da ce faliti pusaka..
To onda znaci da je vecina unistenog pjesadijskog oruzja pripadalo VRS i HVO-u jer je ABIH bila u deficitu na kraju rata a evo barata se sa 200 000-400 000 komada unistenog pjesadijskog oruzja..
strategija ti je na nivou bacanja luga u oci. Dakle, unaprijed planiras da kad se zakuha da ides moliti po svijetu nebi li ti ko udijelio stogod dok za to vrijeme agresor moze pregaziti citavu drzavu. Aferim, nadmasio si i velikog vođu i njegovu strategiju zarobljavanja.
Streptokok

#2039 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Streptokok »

Asker

imam utisak da vama nije jasno da avion, sve i da nadjemo oruzje, mora preletili ili crnu goru ili srbiju ili hrvatsku. I vi ovdje ne vidite nikakav problem?
mirsek

#2040 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by mirsek »

delllboy79 wrote:

Zasto bi ti civili ratovali kad mogu otici u njemacku primati pomoc za izbjeglice a raditi na crno i posle rata ae vratiti puni para?
Ako mogu neka idu mada mislim da nije to tako ruzicasto i da nas jedva cekaju u Njemackoj kao izbjeglice a takodjer i neprjateljska strana moze ostati bez svoj stanovnistva usljed ratnih desjtava.
Ovdje se vise raspravlja o tehnickim mogucnostima i vojnom potencijalu za odbranu nego o volji buducih vojnik zaracenih strana da se bore ako vec mogu da pobjegnu vani..
mirsek

#2041 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by mirsek »

Streptokok wrote:
mirsek wrote:

strategija ti je na nivou bacanja luga u oci. Dakle, unaprijed planiras da kad se zakuha da ides moliti po svijetu nebi li ti ko udijelio stogod dok za to vrijeme agresor moze pregaziti citavu drzavu. Aferim, nadmasio si i velikog vođu i njegovu strategiju zarobljavanja.
Ne moras ti nista moliti jer pusaka ima sasvim dovoljno da se pocetne formacije organizuju, ne znam im li neko podatke o uskladistenom pjesadijskom oruzju u OSBIH i policijskim snagama u entietima a i zakopan je solidan broj licnog naoruzanja.
Ne znam, meni je nekako mnogo bolje da kad neprijatelj krene sa tenkovima i oklopnim vozilima i artiljerijom da ga docekam sa 120, 122 i 155mm projektilom ili navodecom raketom nego sa super duper ultra mocnom domackom puskom 7.62mm koja mu eventualno moze zguliti boju sa tenka ako ga stigne pogoditi prije nego ga taj isti tenk pretvori u fasirano meso..
Last edited by mirsek on 01/12/2016 21:58, edited 1 time in total.
mirsek

#2042 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by mirsek »

Streptokok wrote:Asker

imam utisak da vama nije jasno da avion, sve i da nadjemo oruzje, mora preletili ili crnu goru ili srbiju ili hrvatsku. I vi ovdje ne vidite nikakav problem?
A ti ne vidis problem da obicna puska moze da ti pomogne samo u nekoj seljackoj buni ili malo jacoj gradjanskoj pobuni dok u ratu punog kapaciteta vrlo lako budes pregazen kao plitak potok pucajuci ponosno iz svoje "bosanke" na neprijateljske oklopne i artiljerijske snage ili u najboljem slucaju dozivis ogromne i nepotrebne gubitke.
Last edited by mirsek on 01/12/2016 22:01, edited 1 time in total.
asker

#2043 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by asker »

Ja imam utisak da ti mislis da ce taj avion biti BH Airlines i na sebi imati natpis "fuck serbs" velikim slovima. Sta mislis cime se pucalo 92-95, sve zarobili?

Jebo vas puske, lahko je za puske.

Vis je jebavao majku majkinu Kalesiji i Zivinicama godinama. Osvajao se vise puta, ginuli ljudi, cetnici ubise s Raseva. Izgledalo je kao nerjesiv problem za vijeke vijekova. Dodje par Leoparda UN-a (znaci prije NATO bombardovanja) i onako sa zemlje, tacnije sa piste Tojsici, uzore i prekopa Vis, dohaviza bagru gore. Prije toga su hiljade jurusnih puski ostajale po onoj cuki. 3-4 Leoparda zavrse posao.

Edit - prije nego kaze odkud nama Leopardi, Orkan bi ubio volju za postojanjem a kamoli da se Moskva brani po Bosanskim cukama
mirsek

#2044 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by mirsek »

asker wrote:

Ja imam utisak da ti mislis da ce taj avion biti BH Airlines i na sebi imati natpis "fuck serbs" velikim slovima. Sta mislis cime se pucalo 92-95, sve zarobili?

Jebo vas puske, lahko je za puske.

Vis je jebavao majku majkinu Kalesiji i Zivinicama godinama. Osvajao se vise puta, ginuli ljudi, cetnici ubise s Raseva. Izgledalo je kao nerjesiv problem za vijeke vijekova. Dodje par Leoparda UN-a (znaci prije NATO bombardovanja) i onako sa zemlje, tacnije sa piste Tojsici, uzore i prekopa Vis, dohaviza bagru gore. Prije toga su hiljade jurusnih puski ostajale po onoj cuki. 3-4 Leoparda zavrse posao.

Edit - prije nego kaze odkud nama Leopardi, Orkan bi ubio volju za postojanjem a kamoli da se Moskva brani po Bosanskim cukama
Jel to onaj slucaj kad su cetnici granatirali aerodrom i UN na njemu pa danski UN ispalio citav borbeni komplet iz 3-4 tenka na polozaje odakle je dosla paljba i onda se cete umirile ko bubice ?
asker

#2045 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by asker »

mirsek wrote: Jel to onaj slucaj kad su cetnici granatirali aerodrom i UN na njemu pa danski UN ispalio citav borbeni komplet iz 3-4 tenka na polozaje odakle je dosla paljba i onda se cete umirile ko bubice ?
To je to!

Poenta je da orudje dobija ratove. U slucaju super sila zracna nadmoc, krstarece rakete, navodeci projektili su prevaga. Ne misli ni amer ili rus da je njegov vojnik precizniji (hint - jebo pusku), hrabriji od Iracana ili Sirijca. Nikad nece doci do toga. Rat se svodi, pogotovo odbranbeni, da sravnis kompletnu liniju fronta sa zemljom. Detonacijama i samim eksplozijama, ako ne direktnim gelerima, izbacujes ljude iz rovova, sijeces bukve oko njih, konstantnim barazom artiljerije urusis moral, razvalis infrastrukturu, unistis artiljerijske baterije, ubijes volju za otporom.

Onda se pjesadija proseta osvojenim terenom.

Mi to naravno nikad nismo imali, nismo bili u mogucnosti. Da veceras pocne neki rat nemamo ni sad. Ali ohrabruje proizvodnja minobacaca, haubica, pa i ta najavljena samohodna haubica. Ponavljam, ne tvrdim ali iz tada dostupnih informacija Orkan mozemo sami proizvesti u potpunosti.
ins

#2046 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

Ja na ovoj temi vidim samo da ljudi vec mjesecima ponavljaju istu priču, jedan tupi o domaćoj puski, drugi tupi o unistenom oružju, treći tupi kako nam treba avijacija, po mogućnosti strateška da djeluje sa ruba svemira, četvrti opet svoje a realno niti jedan jedini nema pojma kakvo je stvarno stanje, i to ne samo insiderske informacije već ne znaju ni one koje se za 5 minuta guglanja saznaju...
ins

#2047 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

asker wrote: Ovako sam ja shvatio pricu oko Orkana:
Nažalost, pogrešno si shvatio

U BiH se nalaze 4 lansera M-87 Orkan, pa eto, probaj ispocetka
archi_a

#2048 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Priča oko orkana je završena za sva vremena. Nema od proizvodnje ništa. Ni tada nije bio isplativ, kada su ga Iračani gurali, a pogotovo ne sad. Kasetne municije više ne smije biti, trebala bi se konstruisati drugačija raketa. Priboj je proizvodio kamion za orkan. Itd. Itd.
Da se završi priča. Orkana više neće biti.
dobojlija81

#2049 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by dobojlija81 »

ma nemam pojma
samo znam da sam od VBR i kasetnih pišo u gaće :)
asker

#2050 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by asker »

ins wrote:
asker wrote: Ovako sam ja shvatio pricu oko Orkana:
Nažalost, pogrešno si shvatio

U BiH se nalaze 4 lansera M-87 Orkan, pa eto, probaj ispocetka
Pa de buraz ti, makar za onih 5 minuta guglanja.
4 Orkana o kojima ja pricam su bili pred nas rat, upotrebljivi, na FAP-ovima, 2 raketirali Zagreb.Tad su kruzili snimci o druga 2 u Ukrajini, nevezano za njihov rat, vec pocetkom 90-ih.

Znaci i dalje suplja prica gdje niko nista nezna, ok slazem se, pojma nemamo.

Evo @archi koji je najaktivniji na temi (svaka cast za to) kaze da od toga nema nista. Nedostatak sasija, kamion. Onda i kasetna municija (to sam i ja rekao). Samo kontam, u ratu, koga boli kardan jel kasetna ili nije. LUNE su padale po nasim gradovima, niko nikog nije pitao.
Post Reply