USA fan page

Post Reply
Kaligula I

#2026 Re: USA fan page

Post by Kaligula I »

jefferson wrote:@Kaligula:
Pored toga sto Amerika ima svojih mana, ne treba zaboraviti neke osnovne cinjenice:
1. Ovo je imigrantsko drustvo: Npr. danas vise stranih studenata pohadja skole za inzinjera (razlika je oko 100 studenata, ali dovoljno govori o tome). Oko 50% svih stranih studenata u svijetu (onih koji studiraju izvan maticne zemlje) studiraju upravo u SAD. Zbog tolerantnsti prema imigrantima i nekih osnovnih ljudskih prava koja se nikad ne diraju niti se smiju dirati (npr. kada je Snowden otkrio tajne, Greenwald i The Guardian su trazili od NYT da pohrani dokumente jer su smatrali da bez obzira sto su to tajne SAD, da su sigurnije od policije nego u Velikoj Britaniji. To se na kraju pokazalo tacnim), SAD su jos uvijek najprivlacnija zemlja za razne narode koji traze srecu izvan svoje zemlje. Upravo zato sto ogromna velicina tih imigranata trazi priliku a ne socijalu, to cini SAD vrlo dinamicnom i daleko fleksibilnijom nego EU ili Japan.
2. Tip O'Neal je 80-tih rekao da je sva politika lokalna. Znaci da ako neki americki kobgresmen hoce da ostane gdje jeste, tj. zadrzi fotelju, on prvenstveno MORA da zadovolji svoje glasacko tijelo u svom distriktu pa tek onda Wal-Mart itd. U praksi to funkcionise vise nego uspjesno, iako se da raspravljati o tome koliko je to prakticno i dobro za zemlju. Npr. mnogi kongresmeni traze da se rezu nepotrebni programi za vojsku. Medjutim, kada dodje do prijedloga da se reze neki program koji obezbjedjuje radna mjesta u njihovom disktriktu, tada nema teorije. Tako danas SAD imaju 3 puta vise C17 aviona nego sto je potrebno i slicno. Medjutim, to isto znaci da su ti distrikti i njihovi interesi vrlo dobro zastupljeni u Washingtonu. Npr. institucija za koju ja radim (javna) ima redovni mjesecni sastanak sa nasim kongresmenom, i vjeruj mi, iako je tip kreten na TV, u stvarnosti, kada su u pitanju vrlo liberalni projekti za nasu zajednicu, on nikada ne postavlja ideolosko pitanje, nego vrlo prakticna pitanja, a jos nije rekao NE ili nemoze.
Takodje, kongresmeni koji hoce da zadrze fotelju, obicno provode u svom distriktu bar vikende ili dva puta mjesecno ako dolaze sa zapada (kongresmen mora sam platiti troskove putovanja u svoj distrikt), obilazeci restorane, drzeci panele itd, itd. U slucaju da to ne rade, vjeruj mi nece ni ostati dugo u Washingtonu. Ta prica kako korporacije upravljaju politikom je tacna, ali ne bas tako jednostavna. Razlog je sto se za lobiranje korporacija uvijek placa u protuusluzi za distrikt ili drzavu. Nekoliko kongresmena u zadnjih par godina je pokusalo da im korporacije plate putovanja i sl, i vise nisu u kongresu, a boga mi nekoliko njih ce izgleda iza resetaka.
3. Zbog toga sto mediji u SAD mogu da pricaju sta hoce, i zasticeni su kao medvjedi, ti ili bilo ko drugi u svijetu zna tacno sta se desava u SAD jer najjaci mediji u svijetu i poticu iz SAD. Medjutim, nisi ti ciljani kupac tih medija nego prosjecni Amerikanac, koji ima malo drugaciju predstavu sta se desava u SAD. U sustini, tebi je ni u dzep ni iz dzepa, za prosjecnog Amerikanca to nije tako. Mediji su zbog proliferacije WEB 2.0 aplikacija postali daleko agresivniji i senzacionalisticki. Proslo je vrijeme kada su ljudi dobijali pred kucna vrata ili kupovali na kiosku novine gdje bi procitali vrlo dobro napisan kao i vrlo obrazovan clanak. Danas je provjera informacija i kredibilitet tih infomacija u velikoj vecini slucajeva presla sa uredjivackih odbora na citaoca. Do citaoca je da sagleda jel ta informacija samo bombastican pokusaj da se poboljsa posjecenost web stranice ili je istinita informacija.
4. Iako je LM potrosio 327 milijardi dolara, ne treba zaboraviti da je to americka kompanija koja opet zaposljava preko 100,000 ljudi direktno i bog zna koliko indirektno. Kao i svaka drzava, i SAD ima svoje projekte koji nekada nemaju smisla (a mozda i imaju, bili zivi pa vidjeli) ali se u svrhu potrosnje guraju. Nasa drzava je imala x takvih projekata i ljudi koji su dobivali platu nisu se bas zalili na te stvari (npr. J-22 Orao, Novi Avion i slicno).
5. Da li je Amerika u padu? Ja mislim da nije. Ja licno mislim da ovo sto se desava je dobro jer stvari ce se morati mjenjati. Drustvo nije staticna pojava (kao sto po mom misljenju Rusija pokusava da bude, tj. da odredjena elita drzi drustvenu dinamiku konstantnom radi svojih interesa, prvenstveno sigurnosni aparatus). Ako pogledas Americku istoriju, ona je puna ovakvih desavanja, od svog zacetka do danas. Fazon je sto danas svako ima iPhone, Galaxy S3 i sta ja znam sa kamerom, pa se sve to zabiljezi. Neko bi pomislio svijet se rusi, a u sustini, samo smo blize desavanjima. Takodje, vladine institucije (policija i slicno) nisu se bas najbolje snasli kada su socijalni mediji u pitanju, pa otud i netrpeljivosti. Ali to je istorijski tako sa birokratijom.
6. Zemlji koja ima zvanicno od ove godine 91.000 raznih vlada (federalna, drzavne, okruzi, skolski distrikti itd) i u kojoj imas takvu stabilnost sistema, ipak treba dati, sto bi rekli amerikanci, benefit of doubt.
...malo sam razmišljao o vama preko 'bare' i pokušao doći do odgovora zašto ste u ogromnoj većini na istoj liniji?...odnosno što je to što vas motivira da se tako strasno i nagonski zalažete za 'svoju Ameriku' i njene interese?...i dođoh do odgovora, koji mi kaže, da je vas životni stav vrlo logičan...u kojem grmu leži zec?...'zec' leži u socijalnoj psihologiji, a koja istražuje psihičke osobine koje su zajedničke članovima neke grupe i koja nastoji objasniti te zajedničke psihičke osobine pomoću zajedničkih životnih iskustava...dakle sve ovisi od toga kako i gdje procesuiramo informacije i kako ih unutar nas svrstavamo po kategorijama koje odogovaraju našoj percepciji života...e sada ima li to veze sa istinom...može da ima, ali i ne mora.... prema tome, pametnom čovjeku se uvijek postavlja pitanje, da li je naše poimanje svijeta realno istinito ili je to samo lažna slika koju nam implementiraju u naše glave, pa to prihvacamo kao realno...

...i dalje mislim da si jedan od objektivnijih sugovornika...tvoje navijanje razumijem ali ne prihvatam...nije Amerika zemlja u kojoj bih poželio živjeti...da jeste vjerovatno bih je se domogao kao i ti...meni ne treba više od Evrope, a i BiH je dio nje...jedne prilike sam ti rekao da vi imate punije novčanike, ali zato mi imamo punije duše...meni je bogatstvo ovo drugo...tebi ono prvo...šta da radimo, svakakvog cvijeća u božijoj bašti...
Kaligula I

#2027 Re: USA fan page

Post by Kaligula I »

kosava wrote:

Ko su ti indijanci? Ima onih iz Indije ali oni su indijici ili mislis na native Amerianci ili prve Amerikance?
...mislim na one koje su Ameri istrijebili genocidom...zato i kažem da ne bih volio da crnci dožive njihovu sudbinu...
Kaligula I

#2028 Re: USA fan page

Post by Kaligula I »

DoZeN wrote:Ameriku brane oni koji zive bolje ovde nego u BIH,Nepalu,Mexico,Gvatemala,Somalija itd,oni koji su bili postanari u svojim zemljama,ili nisu nikada vozili automobile, oni koji ne znaju za bolje,oni ovde rade overtime :D

Postujem to,ali neka to javno kazu,ima nas ovde koji smo vidjeli USA uzduz i popreko,ne mozete nama pricati.
Najveci rasisti zive ovde,najveci nacionalisti,prikriveni fasizam i rasizam na djjelu,onoliko koliko mrze Emira Suljagica u RS,toliko americki fasisti ne vole Al Sharpona ili Jesse Jackson-a, crnce ubijajaju kao pse i homlese od Seattle,preko Fergusona,LA,Chicaga do sada Baltimora,ko ih ubija? Policija koju u 70% cine osobe koje su neostvarene,kompleksasi,osobe koje zavrse misiju u USA vojsci pa se razduze u vojsci pa se zaduze u policiji,a biti vojnik u Iraku,Avganistanu i policajac na ulicama USA gradova nije isto.
Najveci fasizam,nacionalizam je umotan u slobodu govora preko medija, policiju brani FOX News koji je najgledaniji tv kanal u USA.
Ko radi u policiji? ko je kod nas radio u policiji ? :-D Kako smo mi u Sarajevu zvali ljude koji su u policiji? u policiju moze svako jel tako?
Ali znas sta je ovde poenta sto Jefferson ili njegov drug iz Rain City-a Jack Be Nimble ne mogu da podrze proteste protiv policijske brutalnosti jer ne mogu da izostanu sa posla,jer im nece kapitalista dozvoliti to :wink:
Jer kada ovii mladi ljudi koji protestuju blokiraju neki highway,onda se mediji pobune jer ne mogu oni koji samo gledaju svoju guzu,oni koji kupuju kuce gdje nema crnaca, da idu na posao.
Kada sam dosao u USA i htjeo kupiti kucu,znas sta su mi predlozili:Idi tamo gdje nema mnogo crnaca, :-D
Jesi vidio kako je u USA dobro i obecana zemlja?
Sta ce sada reci branioci USA? Ako ti se ne svidja vrati se? :) a ja kazem:Sloboda govora, sta je onaj koji je napadao policiju u Egiptu kada je rusio Mubaraka,ili onaj u Libiji? Borac za slobodu? Aha,a onaj u Fergusonu,Baltimoru Thug? kriminalac?
Really? Mubarak izveo vojsku,Gaddafi izveo vojsku,guverneri u dvije americke drzave pozvali Nacionalnu gardu jer ih gradjani lupaju gradove,pa lupa onaj u Egiptu ili Libiiji pa ga USA podrzava..
Svako Brdo ima svoje strmo,ne zaboravite branioci Amerike i Kapitalizma
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Kaligula I

#2029 Re: USA fan page

Post by Kaligula I »

kosava wrote:
Kaligula I wrote:
Zato sto Jefferson kao ni ja nije niti ce biti na socijali tako da ga to ne brine, u drugu ruku u Americi svako ko ima kapaciteta i usmjeri se u iskoristavanje svojih kapaciteta moze ostvariti vise nego u Bosni ili ex-Jugoslaviji pa cak i u Zapadnoj Evropi, samo pogledaj nasu dijasporu u Americi koja je relativno mlada i nasu dijasporu u Svicarskoj, Njemackoj, Danskoj itd. pa uporedi broj dijece i odraslih koji su visoko obrazovani i zaposleni u uglednim firmam i drzavnoj sluzbi, procentualno a i brojcano dijasporci u Americi ce nadmasiti dijasporce u drugim zemljama.
...čime tu tvrdnju možeš dokazat?...
agnostic_front

#2030 Re: USA fan page

Post by agnostic_front »

Kaligula I wrote:jedne prilike sam ti rekao da vi imate punije novčanike, ali zato mi imamo punije duše...

Jesi li do ovoga došao dubokom kontemplacijom i analizom socijalne psihologije shvatio da je ovo jedina moguća istina (činjenica), ili je i ovo samo tvoje mišljenje?
jefferson

#2031 Re: USA fan page

Post by jefferson »

Kaligula I wrote:
kosava wrote:
Kaligula I wrote:
Zato sto Jefferson kao ni ja nije niti ce biti na socijali tako da ga to ne brine, u drugu ruku u Americi svako ko ima kapaciteta i usmjeri se u iskoristavanje svojih kapaciteta moze ostvariti vise nego u Bosni ili ex-Jugoslaviji pa cak i u Zapadnoj Evropi, samo pogledaj nasu dijasporu u Americi koja je relativno mlada i nasu dijasporu u Svicarskoj, Njemackoj, Danskoj itd. pa uporedi broj dijece i odraslih koji su visoko obrazovani i zaposleni u uglednim firmam i drzavnoj sluzbi, procentualno a i brojcano dijasporci u Americi ce nadmasiti dijasporce u drugim zemljama.
...čime tu tvrdnju možeš dokazat?...
Imas Google, ne bi se varao da ima hiljade strucnih radova na ovu temu. Promasiti ne mozes.
Kaligula I

#2032 Re: USA fan page

Post by Kaligula I »

DoZeN wrote:
nosara wrote:
Pa to on smatra za dobro... Kad mu stave sedlo koje nosi cijeli dan, on sebe ubjedjuje kako je to zivot, americki san, uspjeh... Lutka nasa... :kiss:
Ja samo kazem da ne pricaju istinu,cak i oni koji imaju i preko 100 000 godisnje ne hvale mnogo ovde zivot,jer oni ovde zive iz pragmaticnih razloga,zivot u USA je u mnogome tezi nego u BIH,samo sto ovde ima vise posla nego u BIH,ovde nemoj jednom platiti stan ili kucu ili auto,dodju lole i zaplene,nema emocija ni 2%,dok osobe u Podrinju,Semberiji ili oko Sarajeva mogu da zive od baste,ili da makar ne placaju stan ili kucu na kredit.Ovde ima vise posla to je tacno,i ovde mozes biti bogat ako MNOGO RADIS,ali svi su nasi ljudi u kreditima,kaze kupio kucu> :lol: Nije kupio nego je potpisao.Potpisao na 30 godina ;-)
...slažem se, ali nažalost i ovdje dolazi vrijeme slične amerikanizacije...mjerama stednje oguliše ljudima uši...sve je više i sve je češće nehumanih deložacija, kopanja po kontejnerima, hranjenja na narodnim kuhinjama itd itd...ali što se tiče 'meraka u večeri rane' još se drzimo...iako narod tesko zivi i jedva sastaje kraj sa krajem za toga se ima i 'vremena' i mogućnosti...rekoh već, nekom je više do punog novčanika, a drugom do pune duše...
agnostic_front

#2033 Re: USA fan page

Post by agnostic_front »

Inače su kuće besplatne, samo amerikanizacija uništi i to osnovno ljudsko pravo.
Kaligula I

#2034 Re: USA fan page

Post by Kaligula I »

agnostic_front wrote:
Kaligula I wrote:jedne prilike sam ti rekao da vi imate punije novčanike, ali zato mi imamo punije duše...

Jesi li do ovoga došao dubokom kontemplacijom i analizom socijalne psihologije shvatio da je ovo jedina moguća istina (činjenica), ili je i ovo samo tvoje mišljenje?
...nije to samo moje mišljenje...to je mišljenje mnogih mojih prijatelja, komšija, poznanika, pa čak i rođaka koji su završili u SAD, Kanadi i Australiji...imam priliku da ih često srećem i svi do zadnjeg bi mjenjali sadašnji za živote iz prošlih vremena...ako misliš da provociram griješiš...ovaj zaključak sam donijeo na osnovi mišljenja živih ljudi...ako su oni lagali mene i ja lažem tebe...jedino čime su zadovoljni jeste materijalni status...sve ostalo je jad i tuga...ja ih doživljavam kao voćke bez soka...nema u njima životne slasti i radosti...o tome je riječ...
Kaligula I

#2035 Re: USA fan page

Post by Kaligula I »

agnostic_front wrote:Inače su kuće besplatne, samo amerikanizacija uništi i to osnovno ljudsko pravo.
...upravo amerikanizacija uništava humanost na ovom planetu...Evropa je nekad bila pojam humanog života...toga više nema...u socijalnim drzavama nema deložacija...Ameri su nmetnuli svoju zivotnu filozofiju cijelom svijetu i zato je svijet tu gdje jeste...kad kažem Amerika onda mislim na nositelje ideje neliberalnog kapitalizma kojega, inače, zanima samo profit...za ljude i njihove patnje oni ne mare...
agnostic_front

#2036 Re: USA fan page

Post by agnostic_front »

Kaligula I wrote:
agnostic_front wrote:

...nije to samo moje mišljenje...to je mišljenje mnogih mojih prijatelja, komšija, poznanika, pa čak i rođaka koji su završili u SAD, Kanadi i Australiji...imam priliku da ih često srećem i svi do zadnjeg bi mjenjali sadašnji za živote iz prošlih vremena...ako misliš da provociram griješiš...ovaj zaključak sam donijeo na osnovi mišljenja živih ljudi...ako su oni lagali mene i ja lažem tebe...jedino čime su zadovoljni jeste materijalni status...sve ostalo je jad i tuga...ja ih doživljavam kao voćke bez soka...nema u njima životne slasti i radosti...o tome je riječ...
Koji životi iz prošlih vremena?
agnostic_front

#2037 Re: USA fan page

Post by agnostic_front »

Kaligula I wrote:
agnostic_front wrote:Inače su kuće besplatne, samo amerikanizacija uništi i to osnovno ljudsko pravo.
...upravo amerikanizacija uništava humanost na ovom planetu...Evropa je nekad bila pojam humanog života...toga više nema...u socijalnim drzavama nema deložacija...Ameri su nmetnuli svoju zivotnu filozofiju cijelom svijetu i zato je svijet tu gdje jeste...kad kažem Amerika onda mislim na nositelje ideje neliberalnog kapitalizma kojega, inače, zanima samo profit...za ljude i njihove patnje oni ne mare...
Nažalost, nisu još uvijek, inače bi svijet bio još bolje mjesto :thumbup:
Kaligula I

#2038 Re: USA fan page

Post by Kaligula I »

jefferson wrote:
Imas Google, ne bi se varao da ima hiljade strucnih radova na ovu temu. Promasiti ne mozes.
...ne treba meni google...mani se demagogije...sve je na svijetu relativno pa i uspjeh...uspjeh prije svega zavisi od date individue, pa tek onda od ambijenta...a individua koja posjeduje dovoljne kapacitete nema razloga da ne uspije i u svojoj sredini...zasto onda ici?...mislim da je ogoroman broj ljudi otisao u Ameriku da bi uspio, ali ih se ogoroman broj i razočarao, jer nije nasao ono sto je trazio...
Kaligula I

#2039 Re: USA fan page

Post by Kaligula I »

agnostic_front wrote:
Kaligula I wrote:
Nažalost, nisu još uvijek, inače bi svijet bio još bolje mjesto :thumbup:
...hjade kad prvo srede u svojoj 'avliji' onda ćemo razgovarat o tuđoj... :D
Fudo387

#2040 Re: USA fan page

Post by Fudo387 »

Kaligula I wrote:
jefferson wrote:
...ne treba meni google...mani se demagogije...sve je na svijetu relativno pa i uspjeh...uspjeh prije svega zavisi od date individue, pa tek onda od ambijenta...a individua koja posjeduje dovoljne kapacitete nema razloga da ne uspije i u svojoj sredini...zasto onda ici?...mislim da je ogoroman broj ljudi otisao u Ameriku da bi uspio, ali ih se ogoroman broj i razočarao, jer nije nasao ono sto je trazio...
Pa ako nije nasao ono po sta je dosao, nikakav problem sjesti na avion i nazad kuci. Ha ja...samo niko se ne vraca, i oni sto to urade za pola godine eto ga nazad. :mrgreen:
Kaligula I

#2041 Re: USA fan page

Post by Kaligula I »

http://www.altermainstreaminfo.com.hr/v ... moreu--376

...tako to biva kad se previše sniva...
Kaligula I

#2042 Re: USA fan page

Post by Kaligula I »

Fudo387 wrote:
Kaligula I wrote:
jefferson wrote:
Pa ako nije nasao ono po sta je dosao, nikakav problem sjesti na avion i nazad kuci. Ha ja...samo niko se ne vraca, i oni sto to urade za pola godine eto ga nazad. :mrgreen:
...nažalost u BiH se možda i ne vraćaju, ali u razvijenije i sređenije zemlje se itekako vraćaju...ali bez obzira na sve oni nisu sretni...evo jednog banalnog primjera...došao mi prijatelj iz Amerike na godisnji odmor...sjedimo na ljetnjem jutarnjem suncu za vanjskim stolom pod trešnjom, doručkujemo i pijuckamo domaću rakiju...ovim riječima mi čovjek kaže: "Ovo u Americi samo možeš sanjat."...
Fudo387

#2043 Re: USA fan page

Post by Fudo387 »

Sta mozes samo sanjati?
Da sjednes vani za sto ispod nekog drveta i doruckujes?
Reci da se salis. :lol:
belfy

#2044 Re: USA fan page

Post by belfy »

nije problem sto je taj njemu to rekao. problem je sto mu ovaj drugi vjeruje...
Kaligula I

#2045 Re: USA fan page

Post by Kaligula I »

Fudo387 wrote:Sta mozes samo sanjati?
Da sjednes vani za sto ispod nekog drveta i doruckujes?
Reci da se salis. :lol:
...čovjek kojem se život odvija između pidžame i radnog kombinezona ima prirodnu potrebu za ovakvim snovima...on i žena se viđaju samo u prolazu kada dolaze ili odlaze sa posla...kontaš sad genijalac :? ...ili ćemo da crtamo...on sanja ovakve trenutke, jer je čovjek, nije životinja...drugim riječima čovjek živi nehuman život...bože me sačuvaj američkog sna...neka meni bosanskog, pa kakav je takav je...
Grover

#2046 Re: USA fan page

Post by Grover »

Obamin komentar na tvrdnje da će uskoro izbiti WWIII i komunistička revolucija u USA i da su ti dani blizu:

Image
jefferson

#2047 Re: USA fan page

Post by jefferson »

Kaligula I wrote:
jefferson wrote:
Ja sam te upucivao na naucne radove, Imas Google scholar. To su naucni radovi a ne demagogija, medjutim nauka u BiH je slabo akda bila cijenjena.
Ta prica oko toga kako na zapadu radis a u Bih ima duse je nesto od cega cir na zelucu hocu da dobije. kakva dusa? Jel to onaj argument: nema boljih ljudi, vole sjest i popit, a cim zakuha odmah skoce nozem na onog sto sjedi s njima? Pusti se te price, ja sam se toga anslusao u zivotu o toj dusi milion puta, obicno od ljudi koji su otisli do Makarske maksimalno.
Druga stvar, mnogi ljudi koji su otisli vani su otisli jer se htjeli nesto drugo probat. Bosanci nisu bas poznati kao pokretni ljudi, davno je Mesa o tome pricao, pa dobrovoljnu migraciju uvijek smatraju znakom slabosti (dok daleko razvijenija drustva to smatraju znakom dinamicnosti drustva), a ne fali ni onoga da se takvim "argumentima" onis ami bolje osjecaju u svojoj kozi.
Trece, ti pricas ako su uspjeli u SAD uspjet ce i u svojo sredini. Sta je to uspjeh? Jel to novcani uspjeh ili nesto drugo? Za mne je uspjeh daleko vise od toga koliko cu para imati na racunu. Tu pricu kako u SAD izadjes iz pidjame u radno odjelo pa anzad u pidjamu mozes macku o rep okaciti. naravno, to rade ljudi koji nikad nisu ni pomislili da moze drugacije, ali u SAD imas hiljade bosanaca koji rade od kuce, koji rade manje od 40 sati a itekako su dobro placeni itd. Tvoja teza (nije demagogija, nego obicni supljak) kako ako eto ako je neko uspio u SAD uspjet ce i kod kuce potice od dvije moguce stvari: obicnog supljuranja ili neznanja. Po tebi i Tesla je isto mogao postici u Kraljevini Jugoslaviji (a u stvarnosti bi cuvao krave), kao i Sergy Brin koji je podigao Google itd, itd, itd.
Cetvrto, ti mejsas demagogiju i supljiranje.
jefferson

#2048 Re: USA fan page

Post by jefferson »

...nažalost u BiH se možda i ne vraćaju, ali u razvijenije i sređenije zemlje se itekako vraćaju...ali bez obzira na sve oni nisu sretni...evo jednog banalnog primjera...došao mi prijatelj iz Amerike na godisnji odmor...sjedimo na ljetnjem jutarnjem suncu za vanjskim stolom pod trešnjom, doručkujemo i pijuckamo domaću rakiju...ovim riječima mi čovjek kaže: "Ovo u Americi samo možeš sanjat."...
Nek dodje kod mene, ja to otprilike svaki drugi dan tako. Koga jebe kad ne zna sam sebi napraviti cejf, posadit tresnju, a pica kakvog hoces. Domaca rakija je extra, ja imam sigurno 7-8 litara, ali brate, i dobrih viskija, piva i sl.
Mozes ti covjeka psolati gdje god hoces, ako on sam en zna organizovati svoj zivot po svom cejfu, dzaba ti i pare i lokacija. Taj isti kada bi se vratio u BiH bi sjedio pod tresnjom samo s tobom, a nikad je on sam ne bi zasadio.
Challenger__

#2049 Re: USA fan page

Post by Challenger__ »

jefferson wrote:Pa naravno da je apsurd. To je politika. Apsurd je kada Bakir kaze da stiti Muslimane od Dodika, a jedan bez drugog ne bi mogli zivjeti. Tako je i ovo. Na TV se konstantno govori o krutom kapitalizmu, a sve te korporacije ustvari koriste poreske obveznike da oni ne bi morali da nose teret. U SAD si prije 40 godina mogao da prehranis 3 djece sa minimalnom satnicom, danas ne mozes sam sebe, upravo zbog tog tkz. neoliberalnog kapitalizma, dok vamo ustvari koriste vladu kao kravu muzaru. Pri tome svi hoce da placaju manje poreza, i onda imas deficit.
Takodje ne treba zaboraviti ni pravu komunisticku ustanovu u SAD, americku vojsku, koja uziva sve beneficije kao da su drzavljani Norveske i Svedske, ali pri tome su najveci protivnici da i ostali ljudi koji zive u ovoj drzavi imaju iste beneficije ili bar slicne.
Najbolji primjer ti je Lockheed-Martin. SAD trebaju novi borbeni avion, LM izlobira da se ne ide u natjecaj, nego direktno dobije posao razvoja novog borbenog aviona pod izgovorom da ce to smanjiti troskove. Poslije 327 milijardi dolara koje je LM izmuzao od poreskih obveznika, avion ne moze da stoji na jakom suncu, okrece se gore od MGI-21 u zraku, motori se pale itd. Mornarica vec ima Plan B, narucuje usavrsene F-18 kao ia vijacija koja vec naslucuje debakl iako su oni najveci zagovornici F-35, pa caskaju o F-15S. Naravno, Boeing je namirisao krv, pa je sve to jedna hajka preko poreskih obveznika.
U sustini, kao i svugdje u svijetu, politicari bjeze od pravih problema, obrazovanja, neimastine, lose infrastrukture i mlate gloginje tudjim qrtzem.
Naravno, ne treba smetnuti sa uma, da u SAD je vjerovatno laske uspjeti u zivotu nego bilo gdje drugo, jer je dosta otvorenija zemlja nego nmnoge druge, najveca je ekonomija itd. Takodje stoji da mnogi jednostavno nece da rade i statistika, iako je kao bikini, pokazuje puno ali krije najvaznije djelove, govori kako azijati u SAD imaju nezaposlenost od 2.6% a crnci oko 16%. Stoga mnogo se moze pripisati crncima, ali govoriti kako eto to se desava samo zato sto oni nece da rade i hoce da zive od socijale je ignorantnost, neobrazovanje itd.
:skoljka:

Šta je ovo sunce ti jebem?? Da nije Occupy hakirao Jeffov account??
Challenger__

#2050 Re: USA fan page

Post by Challenger__ »

Da Kaligula nije ovo kvotao, ne bih ni vidio ovaj upis. Nigdje one demagogije, nadmenosti. Occupy, je si li to ti?

:roll:
Post Reply