...malo sam razmišljao o vama preko 'bare' i pokušao doći do odgovora zašto ste u ogromnoj većini na istoj liniji?...odnosno što je to što vas motivira da se tako strasno i nagonski zalažete za 'svoju Ameriku' i njene interese?...i dođoh do odgovora, koji mi kaže, da je vas životni stav vrlo logičan...u kojem grmu leži zec?...'zec' leži u socijalnoj psihologiji, a koja istražuje psihičke osobine koje su zajedničke članovima neke grupe i koja nastoji objasniti te zajedničke psihičke osobine pomoću zajedničkih životnih iskustava...dakle sve ovisi od toga kako i gdje procesuiramo informacije i kako ih unutar nas svrstavamo po kategorijama koje odogovaraju našoj percepciji života...e sada ima li to veze sa istinom...može da ima, ali i ne mora.... prema tome, pametnom čovjeku se uvijek postavlja pitanje, da li je naše poimanje svijeta realno istinito ili je to samo lažna slika koju nam implementiraju u naše glave, pa to prihvacamo kao realno...jefferson wrote:@Kaligula:
Pored toga sto Amerika ima svojih mana, ne treba zaboraviti neke osnovne cinjenice:
1. Ovo je imigrantsko drustvo: Npr. danas vise stranih studenata pohadja skole za inzinjera (razlika je oko 100 studenata, ali dovoljno govori o tome). Oko 50% svih stranih studenata u svijetu (onih koji studiraju izvan maticne zemlje) studiraju upravo u SAD. Zbog tolerantnsti prema imigrantima i nekih osnovnih ljudskih prava koja se nikad ne diraju niti se smiju dirati (npr. kada je Snowden otkrio tajne, Greenwald i The Guardian su trazili od NYT da pohrani dokumente jer su smatrali da bez obzira sto su to tajne SAD, da su sigurnije od policije nego u Velikoj Britaniji. To se na kraju pokazalo tacnim), SAD su jos uvijek najprivlacnija zemlja za razne narode koji traze srecu izvan svoje zemlje. Upravo zato sto ogromna velicina tih imigranata trazi priliku a ne socijalu, to cini SAD vrlo dinamicnom i daleko fleksibilnijom nego EU ili Japan.
2. Tip O'Neal je 80-tih rekao da je sva politika lokalna. Znaci da ako neki americki kobgresmen hoce da ostane gdje jeste, tj. zadrzi fotelju, on prvenstveno MORA da zadovolji svoje glasacko tijelo u svom distriktu pa tek onda Wal-Mart itd. U praksi to funkcionise vise nego uspjesno, iako se da raspravljati o tome koliko je to prakticno i dobro za zemlju. Npr. mnogi kongresmeni traze da se rezu nepotrebni programi za vojsku. Medjutim, kada dodje do prijedloga da se reze neki program koji obezbjedjuje radna mjesta u njihovom disktriktu, tada nema teorije. Tako danas SAD imaju 3 puta vise C17 aviona nego sto je potrebno i slicno. Medjutim, to isto znaci da su ti distrikti i njihovi interesi vrlo dobro zastupljeni u Washingtonu. Npr. institucija za koju ja radim (javna) ima redovni mjesecni sastanak sa nasim kongresmenom, i vjeruj mi, iako je tip kreten na TV, u stvarnosti, kada su u pitanju vrlo liberalni projekti za nasu zajednicu, on nikada ne postavlja ideolosko pitanje, nego vrlo prakticna pitanja, a jos nije rekao NE ili nemoze.
Takodje, kongresmeni koji hoce da zadrze fotelju, obicno provode u svom distriktu bar vikende ili dva puta mjesecno ako dolaze sa zapada (kongresmen mora sam platiti troskove putovanja u svoj distrikt), obilazeci restorane, drzeci panele itd, itd. U slucaju da to ne rade, vjeruj mi nece ni ostati dugo u Washingtonu. Ta prica kako korporacije upravljaju politikom je tacna, ali ne bas tako jednostavna. Razlog je sto se za lobiranje korporacija uvijek placa u protuusluzi za distrikt ili drzavu. Nekoliko kongresmena u zadnjih par godina je pokusalo da im korporacije plate putovanja i sl, i vise nisu u kongresu, a boga mi nekoliko njih ce izgleda iza resetaka.
3. Zbog toga sto mediji u SAD mogu da pricaju sta hoce, i zasticeni su kao medvjedi, ti ili bilo ko drugi u svijetu zna tacno sta se desava u SAD jer najjaci mediji u svijetu i poticu iz SAD. Medjutim, nisi ti ciljani kupac tih medija nego prosjecni Amerikanac, koji ima malo drugaciju predstavu sta se desava u SAD. U sustini, tebi je ni u dzep ni iz dzepa, za prosjecnog Amerikanca to nije tako. Mediji su zbog proliferacije WEB 2.0 aplikacija postali daleko agresivniji i senzacionalisticki. Proslo je vrijeme kada su ljudi dobijali pred kucna vrata ili kupovali na kiosku novine gdje bi procitali vrlo dobro napisan kao i vrlo obrazovan clanak. Danas je provjera informacija i kredibilitet tih infomacija u velikoj vecini slucajeva presla sa uredjivackih odbora na citaoca. Do citaoca je da sagleda jel ta informacija samo bombastican pokusaj da se poboljsa posjecenost web stranice ili je istinita informacija.
4. Iako je LM potrosio 327 milijardi dolara, ne treba zaboraviti da je to americka kompanija koja opet zaposljava preko 100,000 ljudi direktno i bog zna koliko indirektno. Kao i svaka drzava, i SAD ima svoje projekte koji nekada nemaju smisla (a mozda i imaju, bili zivi pa vidjeli) ali se u svrhu potrosnje guraju. Nasa drzava je imala x takvih projekata i ljudi koji su dobivali platu nisu se bas zalili na te stvari (npr. J-22 Orao, Novi Avion i slicno).
5. Da li je Amerika u padu? Ja mislim da nije. Ja licno mislim da ovo sto se desava je dobro jer stvari ce se morati mjenjati. Drustvo nije staticna pojava (kao sto po mom misljenju Rusija pokusava da bude, tj. da odredjena elita drzi drustvenu dinamiku konstantnom radi svojih interesa, prvenstveno sigurnosni aparatus). Ako pogledas Americku istoriju, ona je puna ovakvih desavanja, od svog zacetka do danas. Fazon je sto danas svako ima iPhone, Galaxy S3 i sta ja znam sa kamerom, pa se sve to zabiljezi. Neko bi pomislio svijet se rusi, a u sustini, samo smo blize desavanjima. Takodje, vladine institucije (policija i slicno) nisu se bas najbolje snasli kada su socijalni mediji u pitanju, pa otud i netrpeljivosti. Ali to je istorijski tako sa birokratijom.
6. Zemlji koja ima zvanicno od ove godine 91.000 raznih vlada (federalna, drzavne, okruzi, skolski distrikti itd) i u kojoj imas takvu stabilnost sistema, ipak treba dati, sto bi rekli amerikanci, benefit of doubt.
...i dalje mislim da si jedan od objektivnijih sugovornika...tvoje navijanje razumijem ali ne prihvatam...nije Amerika zemlja u kojoj bih poželio živjeti...da jeste vjerovatno bih je se domogao kao i ti...meni ne treba više od Evrope, a i BiH je dio nje...jedne prilike sam ti rekao da vi imate punije novčanike, ali zato mi imamo punije duše...meni je bogatstvo ovo drugo...tebi ono prvo...šta da radimo, svakakvog cvijeća u božijoj bašti...