Hajd' probaj čak i sa ovom razlikom pristupa informacijama danas i prije 1400 godina i uzmi si 25 godina da tu ideju realizuješ. Čisto onako zbog testa. Ili ne moraš ni to....preobrati nas bar 5 ovdje koji se deklarišemo muslimanima u ateiste. Uvjeren si u svoje 'argumente', imaš znanje, kompjuter, Google i kreni.Dozer wrote:
Zamisli situaciju - bilo ko sad moze uzeti sve postojece vjerske knjige, iz njih izvuci sta pozeli, i onda od toga sastaviti neku glanc novu svetu knjigu, a onda s njom krenuti u stvaranje nove religije. Sebe ce predstavljati kao novog poslanika, naravno, a svoju knjigu i religiju koju propagira kao "reviziju" i "update" dosadasnjih religija. Naravno, kao i sve prethodne, sad ce ova biti "najispravnija", "najistinitija" i "najbolja", bas onako kako su se i sve prethodne nametale jedna drugoj.
Zašto je potrebna religija?
- vatrogasac
#2026 Re: Zašto je potrebna religija?
-
sizifinho
#2027 Re: Zašto je potrebna religija?
ma očit primjer da je tebi bitno da nešto napišeš, to što nisi pročitao o čemu se tamo pričalo- to je manje bitno ahhaDozer wrote:Al ste se raspisali...a ja nemam zivaca sve redom citati..
Dakle, na moju "izjavu" da sam ja bog, kao i na moja "uputstva", odgovor je bio da je to najveci grijeh po islamu, ali i da to "ne ide tako" jer se religija stvarala vijekovima.
Ok. Koliko vijekova je trajalo stvaranje Kur'ana, odnosno islamske religije? Precizan odgovor bi bio cool, uz bar neke dokaze toga, naravno.
A, ipak, niko mi nije dao odgovor - na koji nacin cete dokazati da moja izjava da sam bog nije istinita?
Druga stvar...neko spomenu kerove, instinkte, inteligenciju...
Ja ne znam da li ste vi imali priliku vidjeti nase DODZ-eve (DODZ = Domaca Obicna Dzukela), tj. avlijanere, tj. ove nase ulicne pse na prometnim ulicama, recimo u Titovoj kod BBI-ja, ili kod Narodnog pozorista, itd.
Ja ih vidjam vrlo cesto na ovim mjestima, i uvijek im se divim. Ali zaista. A zasto im se divim - jer uredno stanu/sjednu na semafor i cekaju zeleno. Nisam jednom vidio samog psa kako stoji, nezainteresovano gleda oko sebe, a kad se upali zeleno on krene preko ulice, i to PO PJESACKOM PRELAZU.
Ovo, ipak, nije nikakav instinkt, nego se moze svrstati samo i jedino u inteligenciju.
Za razliku od mase ljudi koji se provlace izmedju vozila u pokretu... i koji, ocito, nemaju ni inteligencije, ni instinkta...
Niko nije rekao da su životinje neinteligentna bića, već da nemaju svjestan razum. I to je izvučeno iz konteksta, mislilo se da nemaju razum u poređenju s ljudima. Čovjek ne treba na sebe gledati kao na životinju, jer iako smo iz te porodice, naše ponašanje ne smije biti. Onda kad čovjek krene životinjskim stopama, društvo degradira. Priča je više bila filozofske naravi, ali onda su došli ovi genijalci, miinistri obrazovanja i doktori nauka da dokazuju da su ljudi i životinje tu negdje
- Dozer
#2028 Re: Zašto je potrebna religija?
Mislio sam da ovdje diskutujemo, a ne preobracamo jedni druge...
@Ljubicice
Koliko je meni poznato, i knjige prije Kur'ana su imale cijelu masu spominjanja identicnih fenomena...
Mnogi ljudi mimo islama su takodjer pricali o istima i prije pojave Kur'ana...
I zaista ne vidim po cemu je to onda Kur'an toliko poseban u odnosu na ostale vjerske knjige...
@Ljubicice
Koliko je meni poznato, i knjige prije Kur'ana su imale cijelu masu spominjanja identicnih fenomena...
I zaista ne vidim po cemu je to onda Kur'an toliko poseban u odnosu na ostale vjerske knjige...
- vatrogasac
#2029 Re: Zašto je potrebna religija?
Pa da vidiš kakav je to posao jer kažeš da je to boza.Dozer wrote:Mislio sam da ovdje diskutujemo, a ne preobracamo jedni druge...
- irac300
#2030 Re: Zašto je potrebna religija?
Što se ova ljubičica pošteno nalupa.
Kad smo kod ''nesudaranja'' nebeskih tijela, jesi čula o teoriji nastanka Mjeseca? Jesi čula o crnim rupama koje gutaju čitave zvijezde? Jesi čula o sudarima dvije galaksije? Haj' malko protabiri o tome, pa onda se vrni da nam pišeš o savršeno uređenom Svemiru.
P.S.
Mislim da bi ti dinosauri jako zamjerili takve nebuloze.
P.S.
- šatirana_ljubičica
#2031 Re: Zašto je potrebna religija?
Po tome što je ostao nepromijenjen.Dozer wrote:Mislio sam da ovdje diskutujemo, a ne preobracamo jedni druge...
@Ljubicice
- šatirana_ljubičica
#2032 Re: Zašto je potrebna religija?
Ja sam svjesna toga, ali sve dok si na suhom, dok nisi spržen do kosti, ili dok nisi okovan ledom, Svemir savršeno funkcioniše.irac300 wrote:Što se ova ljubičica pošteno nalupa.Kad smo kod ''nesudaranja'' nebeskih tijela, jesi čula o teoriji nastanka Mjeseca? Jesi čula o crnim rupama koje gutaju čitave zvijezde? Jesi čula o sudarima dvije galaksije? Haj' malko protabiri o tome, pa onda se vrni da nam pišeš o savršeno uređenom Svemiru.
P.S.
- Dozer
#2033 Re: Zašto je potrebna religija?
Ni priblizno tacno po pitanju mene.sizifinho wrote: ma očit primjer da je tebi bitno da nešto napišeš, to što nisi pročitao o čemu se tamo pričalo- to je manje bitno ahha
Niko nije rekao da su životinje neinteligentna bića, već da nemaju svjestan razum. I to je izvučeno iz konteksta, mislilo se da nemaju razum u poređenju s ljudima. Čovjek ne treba na sebe gledati kao na životinju, jer iako smo iz te porodice, naše ponašanje ne smije biti. Onda kad čovjek krene životinjskim stopama, društvo degradira. Priča je više bila filozofske naravi, ali onda su došli ovi genijalci, miinistri obrazovanja i doktori nauka da dokazuju da su ljudi i životinje tu negdje
Po pitanju zivotinja - nije li sve ovo samo nase, ljudsko vidjenje i shvatanje svega toga?
Da li mi zaista znamo da zivotinje nemaju razum na nacin kako to definisemo mi, ljudi? Ne znamo, naravno. Samo nagadjamo.
A gledajuci zivotinje, ja sam prilicno siguran da mi, ljudi, tu debelo grijesimo i da je sva ta bajka oko "razuma" opet nasa, ljudska izmisljotina kako bi se mi izgidli iz ostatka zivotinjskog svijeta na planeti.
A ako samo malo bolje pogledamo taj zivotinjski svijet, pogotovo neke vrste poput mrava, mislim da nije nimalo tesko shvatiti da smo mi cak ispod njih u mnogim detaljima.
A sto se tice nas i naseg "kretanja", meni se cini da mi nikad nismo ni sisli sa "zivotinjskh stopa", samo smo se nafurali da jesmo, a pri tome su nam veoma "pomogle" religije.
Last edited by Dozer on 08/09/2014 11:33, edited 1 time in total.
- šatirana_ljubičica
#2034 Re: Zašto je potrebna religija?
I da, čekamo Dozerovu svetu knjigu 
- Dozer
#2035 Re: Zašto je potrebna religija?
Nacekacete se na tu novu svetu knjigu. Tacnije, nikad se vise ni jedna nece pojaviti. Razlog - nivo svijesti i znanja danasnjeg covjeka je nauporedivo visi nego prije 1500 - 5000 godina.
Pravih vjernika je sve manje i manje, a pod "pravim" se misli na one koji zaista slijede religijska ucenja i zive po tim pravilima. Broj onih "na baterije" se povecava upravo na racun pravih, ali ne na nacin da pravi to prestaju biti, nego jednostavno izumiru, a njihovi nasljednici sve su vise "vjernici" po porodicnoj/tradicionalnoj inerciji, dok u realnosti uopste ne zive u skladu sa svetim knjigama i religijskim pravilima.
Najcesce su vjernici od Bajrama do Bajrama ili BOzica, ili Uskrsa/Vaskrsa i kojekakvih slava. Izmedju toga - nista. Nema molitve, dzamije, crkve, mise..., a vecina samo gleda gdje i kako na brzinu maznuti kakvu lovu, po mogucnosti da se nista ne radi, a da cifra bude masna.
Zasto je to tako?
Pravih vjernika je sve manje i manje, a pod "pravim" se misli na one koji zaista slijede religijska ucenja i zive po tim pravilima. Broj onih "na baterije" se povecava upravo na racun pravih, ali ne na nacin da pravi to prestaju biti, nego jednostavno izumiru, a njihovi nasljednici sve su vise "vjernici" po porodicnoj/tradicionalnoj inerciji, dok u realnosti uopste ne zive u skladu sa svetim knjigama i religijskim pravilima.
Najcesce su vjernici od Bajrama do Bajrama ili BOzica, ili Uskrsa/Vaskrsa i kojekakvih slava. Izmedju toga - nista. Nema molitve, dzamije, crkve, mise..., a vecina samo gleda gdje i kako na brzinu maznuti kakvu lovu, po mogucnosti da se nista ne radi, a da cifra bude masna.
Zasto je to tako?
Last edited by Dozer on 08/09/2014 11:42, edited 1 time in total.
-
nemezis
#2036 Re: Zašto je potrebna religija?
Ko i gdje?šatirana_ljubičica wrote:nemezis wrote:Kad vjernici počnu o slučajnosti i vjerovatnoći.
Vi ste prvi počeli sa ''Slučajno''
- šatirana_ljubičica
#2037 Re: Zašto je potrebna religija?
De ne okreći temu 
Zašto ne prihvatiš izazov i ne napišeš svetu knjigu kad je to tako lako, a pogotovo sad kad imaš sve dostupno...
I ne postavljaj pitanje dok ne odgovoriš na moje, nećemo tako Dozeru
Zašto ne prihvatiš izazov i ne napišeš svetu knjigu kad je to tako lako, a pogotovo sad kad imaš sve dostupno...
I ne postavljaj pitanje dok ne odgovoriš na moje, nećemo tako Dozeru
- Dozer
#2038 Re: Zašto je potrebna religija?
Ja, koliko vidim, nisam ni rekao da cu je napisati, nego sam postavio hipoteticko pitanje - "sta ako?". 
A ne vidim da si ti meni ista odgovorila na moja pitanja... Mislim, odgovor "jer nije promijenjen" zaista ne smatram odgovorom na postavljeno pitanje... Kako znas da nije promijenjen? Kako znas da se u XY prevoda stosta nije izgubilo? Da znacenja nisu prevedena kako treba? Mislim...ober strucnjaci imaju i danas problem da do u detalj desfruju vrlo slikoviti Arapski jezik, ali, eto, ti tvrdis da u rukama imas izvornu verziju, i to na nasem jeziku...
Koliko neozbiljno ovo moze biti...?
A ne vidim da si ti meni ista odgovorila na moja pitanja... Mislim, odgovor "jer nije promijenjen" zaista ne smatram odgovorom na postavljeno pitanje... Kako znas da nije promijenjen? Kako znas da se u XY prevoda stosta nije izgubilo? Da znacenja nisu prevedena kako treba? Mislim...ober strucnjaci imaju i danas problem da do u detalj desfruju vrlo slikoviti Arapski jezik, ali, eto, ti tvrdis da u rukama imas izvornu verziju, i to na nasem jeziku...
Koliko neozbiljno ovo moze biti...?
Last edited by Dozer on 08/09/2014 12:28, edited 2 times in total.
-
nemezis
#2039 Re: Zašto je potrebna religija?
Cekaj malo, pitaš zašto se tijela ne sudaraju, kada ti neko kaze da se sudaraju i da će se i Zemlja sudariti nekada kažeš da je to sudnji dan. Pa je li prihvataš da se sudaraju ili ne?šatirana_ljubičica wrote:Ne, nego primiče se Sudnji dan.
- šatirana_ljubičica
#2040 Re: Zašto je potrebna religija?
Dozer wrote:Ja, koliko vidim, nisam ni rekao da cu je napisati, nego sam postavio hipoteticko pitanje - "sta ako?".
Nisi, ali si to stavio u kontekst kao da je to lako.Pa hajde, neka neko napiše, da vidimo ''šta ako''.
odgovori mi na pitanje kako je Poslanik a.s. znao da se širi Kosmos a tek nedavno su utvrdili da se širi?
- vatrogasac
#2041 Re: Zašto je potrebna religija?
Pa i prije 1400 godina u Kur'anu je rečeno da neće više biti ni Poslanika ni Knjiga.Dozer wrote:Nacekacete se na tu novu svetu knjigu. Tacnije, nikad se vise ni jedna nece pojaviti. Razlog - nivo svijesti i znanja danasnjeg covjeka je nauporedivo visi nego prije 1500 - 5000 godina.
- šatirana_ljubičica
#2042 Re: Zašto je potrebna religija?
nemezis wrote:Cekaj malo, pitaš zašto se tijela ne sudaraju, kada ti neko kaze da se sudaraju i da će se i Zemlja sudariti nekada kažeš da je to sudnji dan. Pa je li prihvataš da se sudaraju ili ne?šatirana_ljubičica wrote:Ne, nego primiče se Sudnji dan.
Nisam spomenula Sudnji dan zbog sudaranja tijela nego zbog udaljavanja Mjeseca od Zemlje.
-
nemezis
#2043 Re: Zašto je potrebna religija?
Znaci, Zemlja nije spržena i to je dokaz postojanja boga, nebitno sta se dešava sa drugim tijelima u svemiru, a kada bude spržena to će biti sudnji dan?šatirana_ljubičica wrote:Ja sam svjesna toga, ali sve dok si na suhom, dok nisi spržen do kosti, ili dok nisi okovan ledom, Svemir savršeno funkcioniše.irac300 wrote:Što se ova ljubičica pošteno nalupa.Kad smo kod ''nesudaranja'' nebeskih tijela, jesi čula o teoriji nastanka Mjeseca? Jesi čula o crnim rupama koje gutaju čitave zvijezde? Jesi čula o sudarima dvije galaksije? Haj' malko protabiri o tome, pa onda se vrni da nam pišeš o savršeno uređenom Svemiru.
P.S.
-
bierkof
#2044 Re: Zašto je potrebna religija?
Tebi svemir savrseno funkcionise jer nemas pojma o njemu, i sve sto si naucila je od zakira naika i haruna jahješatirana_ljubičica wrote:Ja sam svjesna toga, ali sve dok si na suhom, dok nisi spržen do kosti, ili dok nisi okovan ledom, Svemir savršeno funkcioniše.
-
nemezis
#2045 Re: Zašto je potrebna religija?
Svejedno, tvrdiš da je uskladjenost dokaz postojanja boga a za odmicanje mjeseca koje pokazuje da nema usklađenosti tvrdiš da je primicanje sudnjeg dana. Ne vidiš kontradiktornost tu?šatirana_ljubičica wrote:nemezis wrote:Cekaj malo, pitaš zašto se tijela ne sudaraju, kada ti neko kaze da se sudaraju i da će se i Zemlja sudariti nekada kažeš da je to sudnji dan. Pa je li prihvataš da se sudaraju ili ne?šatirana_ljubičica wrote:Ne, nego primiče se Sudnji dan.
Nisam spomenula Sudnji dan zbog sudaranja tijela nego zbog udaljavanja Mjeseca od Zemlje.
- šatirana_ljubičica
#2046 Re: Zašto je potrebna religija?
Da, nemam pojma o njemu, ali sam prodrla u suštinu za razliku od vas naučnika koji imate pojma o svemubierkof wrote:Tebi svemir savrseno funkcionise jer nemas pojma o njemu, i sve sto si naucila je od zakira naika i haruna jahješatirana_ljubičica wrote:Ja sam svjesna toga, ali sve dok si na suhom, dok nisi spržen do kosti, ili dok nisi okovan ledom, Svemir savršeno funkcioniše.
- šatirana_ljubičica
#2047 Re: Zašto je potrebna religija?
@nemezis,
Ne vidim jer to nije kontradiktorno.Upoznaj se sa Sudnjim danom, pa ćeš vidjeti.
A zar nije usklađenost jedan od dokaza postojanja Boga?
Kad je pomračenje Sunca, kako to da Mjesec ne prekrije potpuno Sunce, tj. da mu kružnica nije ni manja ni veća od Sunca?Otkud tako precizna udaljenost objekata?
Ne vidim jer to nije kontradiktorno.Upoznaj se sa Sudnjim danom, pa ćeš vidjeti.
Kad je pomračenje Sunca, kako to da Mjesec ne prekrije potpuno Sunce, tj. da mu kružnica nije ni manja ni veća od Sunca?Otkud tako precizna udaljenost objekata?
- petunija
-
Cerebrum
#2049 Re: Zašto je potrebna religija?
Znam, znam.. cekaj da nije superman u to upetljan ?šatirana_ljubičica wrote:@nemezis,
- šatirana_ljubičica
#2050 Re: Zašto je potrebna religija?
Ismijavaš ovo?Pa daj mi argument kako je to moguće?Ček, ček...znam koji je argument: SLUČAJNO! Aha, ok.Cerebrum wrote:Znam, znam.. cekaj da nije superman u to upetljan ?šatirana_ljubičica wrote:@nemezis,