juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Hajvan

#2026 Re: juga 1950.-1990.

Post by Hajvan »

dresdener78 wrote:Šta se tog grijanja tiče - evo jednog kratkog izvještaja da se malo nasmijemo:

Modern Tramway Magazine, 1963:

Image
KatarinaKosaca wrote:Misliš da se nasmijemo još jednom američkoj gluposti? Yugoslovenski grad :-) :-) :-) :-)

Upsss, do mene je, tek sad vidim da je datum 1963 :roll:

Čekajte, pa to je onda prije Sandža, SBIH, SDA i svega. To je , u ono , zlatno vrijeme po mnogima toliko puta prizivano
Sad sam tek zbunjena :roll: :zoka:
Sezam

#2027 Re: juga 1950.-1990.

Post by Sezam »

Vidis ti kako su inzinjeri bili skolovani u starom sistemu :D
eifel

#2028 Re: juga 1950.-1990.

Post by eifel »

Image
eifel

#2029 Re: juga 1950.-1990.

Post by eifel »

CUBA. Havana. Non Aligned Summit. 1979. At the opening session, President Josip Broz TITO (left) in conversation with Vietnamese Prime Minister PHAM VAN DONG.

Image

Slijeva na desno iza Tita su: Vidoje Žarković - Crna Gora, Budimir Lončar - Hrvatska, Josip Vrhovec - Hrvatska.
stakasa

#2030 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

Matere mi ovi nesvrstani kasnije postali ekonomski tigrovi. Vjetnam trenutno razvaljuje
Fudo387

#2031 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Sezam wrote:Vidis ti kako su inzinjeri bili skolovani u starom sistemu :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:

Kako to samo shvata rat, borbu za opstanak, drzavu...moj babo inzinjer mor'o kopat' rovove, i odmah jebo drzavu.
a ni staz mu nisu uvezali :lol:
Fudo387

#2032 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

eifel wrote:CUBA. Havana. Non Aligned Summit. 1979. At the opening session, President Josip Broz TITO (left) in conversation with Vietnamese Prime Minister PHAM VAN DONG.

Image

Slijeva na desno iza Tita su: Vidoje Žarković - Crna Gora, Budimir Lončar - Hrvatska, Josip Vrhovec - Hrvatska.
Tacno si Titi po faci vidi da misli nesta u fazonu, kakva je ovo dalabu u pm.
Ommadawn

#2033 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Fudo387 wrote:
eifel wrote:CUBA. Havana. Non Aligned Summit. 1979. At the opening session, President Josip Broz TITO (left) in conversation with Vietnamese Prime Minister PHAM VAN DONG.

Image

Ne, nego Pham Van Dong misli "E moj Tito sto ce ti ovi iza tebe jebati drzavu, samo dok krepas".
eifel

#2034 Re: juga 1950.-1990.

Post by eifel »

eifel

#2035 Re: juga 1950.-1990.

Post by eifel »

Fudo387 wrote:

Image

Situacija nije bila dobra. Vijetnam je te 1979. još vodio okršaje sa Crvenim Kmerima a desio se rat i sa NR Kinom.
Broz je ipak bio nešto u Nesvrstanim i tako da se moralo pročaskati i o tom međunarodnom ali i ideološkom problemu.
eifel

#2036 Re: juga 1950.-1990.

Post by eifel »

Image
radostan dan

#2037 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Ommadawn wrote:Je li ti radosni makar poslao avatar? Izgleda da je obeco - a slago. Da nije naso opet kakvu dobru muziku i rakiju pa ne moze doci sebi?
oj vidi ovih prozivanja...ja se odreko avatara ima mjesec dana, i sad ja kriv...

nisam skonto, mislio sam da je dovoljno da izbrišem avatar i to je to.
šta sad, treba da čeprkam po kompu da nađem sliku pa da pošaljem -pufti-, ili kako?
šta ako ne nađem? moram da kopam tu sličucu na netu?

usput, niJesam bio tu...obilazio sam sliv zapadne morave ovih dana.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2038 Re: juga 1950.-1990.

Post by _BataZiv_0809 »

radostan dan wrote:
Ommadawn wrote:Je li ti radosni makar poslao avatar? Izgleda da je obeco - a slago. Da nije naso opet kakvu dobru muziku i rakiju pa ne moze doci sebi?
oj vidi ovih prozivanja...ja se odreko avatara ima mjesec dana, i sad ja kriv...

nisam skonto, mislio sam da je dovoljno da izbrišem avatar i to je to.
šta sad, treba da čeprkam po kompu da nađem sliku pa da pošaljem -pufti-, ili kako?
šta ako ne nađem? moram da kopam tu sličucu na netu?

Ostao sam Bata Zivojinovic :oops:
Ommadawn

#2039 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

radostan dan wrote:
I sad ja zamišljam: ribarska oprema, roštilj, foto-aparat, gitara.... Al' biće da nisam u pravu
radostan dan

#2040 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

jok...išao kod familije, za praznike. ručak kod jednih, ručak kod drugih, ručak kod kumova, roštilj kod prijatelja, večera prvo ovdje -

Image

to je jedan etno restoran kod trstenika (prva petoletka i ti fazoni, vjerovatno si čuo),

a druga večera u v. banji, tu obavezno moram da pružim noge, jer uživam u usluzi i kvalitetu hrane i pića, ali najprije u - usluzi...znači, likovi nisu normalni (al to su valjda tradicija i školovanje u pitanju).

u stanju su ako treba do 7 ujutro da te služe, i to da ti nose tvoju djecu na ramenima, dok te poslužuju. moj klinjo uzeo im exponat (neki automobilčić kao vatrogasna kola, iz 1930., i trlja ga po podu, meni graške niz leđa, osoblje ne da da mu ga uzmem)... skupila se djeca (nemam pojma čija) i igraju se i zapričala tačno ispred vrata kuhinje i šanka...dolaze roditelji da ih maknu, nema smisla, jok... ne dolazi u obzir, još im iznijeli ukrasne jastučiće i prekrili pod da sjednu i da se igraju...

ja slučajno govorim ženi - ostah bez cigara, gdje sad ovakav u 3 ujutro da ih tražim, ćapiće me saobraćajna...ovaj kelner čuo dok je sređivao drugi sto, stiže na tacni 10 cigareta vinstona, uz izvinjenje - ne držimo cigarete, ali barmen puši vinston, pa ako vam odgovara...

to je ovdje -

Image

Image

što se tiče pecanja i tih zezanja, odavno se kanim da postanem ribar, ali to sigurno neće biti u srbiji...jednostavno, rijeke u bosni i srbiji su - neuporedive.
odnosno, još malo pa će biti uporedive, obzirom na brzinu uništavanja ovih ljepotica u bosni što su preostale.
srbija bar ima izgovor da su geografija i priroda same od sebe napravile savu, dunav, moravu - takvim kakvim jesu...velike, spore, mutne, muljevite.
ali eto, bar riba još uvjek se ne da porediti.. ne bih pojeo ravničarsku ribu za 100 evra.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2041 Re: juga 1950.-1990.

Post by _BataZiv_0809 »

Daj radosni tacno mi voda na usta krenula.
Ommadawn

#2042 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

O jebote!!! E to ja zovem uslugom - jedino takvu uslugu sam dozivio u Turskoj, Maroku a u pojedinim restoranima i u Bosni. Ali u Turskoj definitivno. Bogami, ako me put navede u te krajeve obavezno cu to da posjetim. Nije sad da pripadam tipovima koji vole da se izivljavaju - narucim sta mi treba i sjedim ali kad se usluga pokaze prava, nije mi zao dati dobar baksis. Uglavnom su to stara skola konobara.
radostan dan

#2043 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

_BataZiv_0809 wrote:Daj radosni tacno mi voda na usta krenula.
jbg, nema mi one slike u kompu...izbrisao. :roll:
može li ova?

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2044 Re: juga 1950.-1990.

Post by _BataZiv_0809 »

radostan dan wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Daj radosni tacno mi voda na usta krenula.
jbg, nema mi one slike u kompu...izbrisao. :roll:
može li ova?

Image
Ma zbog ove kafane mi voda na usta :)

Velika je ta slika, a svakako necu mijenjati, jer mi ne dadose da se prekrstim u Djuru Pucara :lol:
radostan dan

#2045 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Ommadawn wrote:O jebote!!! E to ja zovem uslugom - jedino takvu uslugu sam dozivio u Turskoj, Maroku a u pojedinim restoranima i u Bosni. Ali u Turskoj definitivno.
to mi isto priča kum...pošto većim dijelom radi sa crnogorcima (a i on sam je pola crnogorac), kaže - ne pada mi na pamet da ih gledam još i za g. odmor. :mrgreen:
kaže da tamo gdje ide u tursku, imao ti u džepu 50 ili 5000 evra, stiskao se ili pregonio, turci će te jednako tretirati - kao da imaš 50000.
Bogami, ako me put navede u te krajeve obavezno cu to da posjetim. Nije sad da pripadam tipovima koji vole da se izivljavaju - narucim sta mi treba i sjedim ali kad se usluga pokaze prava, nije mi zao dati dobar baksis. Uglavnom su to stara skola konobara.
isti sam ti takav...volim popiti u kafani kada je sve kako treba, a ako nije - može biti sto svadbi, novih godina i proslava, meni ne štima i neču ni jednu. elem, sebi ne dozvoljavam potpuno pijanstvo, ili da se -širim- izmišljanjem, preseravanjem, naručivanjem i sl...čak napuštam kafane ako takvo društvo vidim u njoj. ja dođem da se opustim, a treba i njih da nosim na leđima. ma nosite se u kc krasni.

volim brate kad me ispoštuju, obezbjede mi mir, ugođaj i uslugu, a ja ti vraćam to time što svi vide da uživam što sam tu, ali na način da i ja ispoštujem tebe i tvoj lokal - znači -ima pijanstva, nema dranja, nema teturanja, nema dozivanja kelnera, nema nabusitog zvanja i otimanja muzike susjednom stolu, itd.

a ovo boldirano - to je to čime su me kupili prije nekih 12-13 godina...ta stara škola kelnera. hrana i piće su im vrh. muzika takođe, uživo, bez struje, objekat dovoljno akustičan da je svi čuju a bez dranja.
stolovi tako postavljeni da ako je štimung dobar, dešava se da se potpuni stranci (društva) upoznaju i spoje stolove.

nego kelneri...lični im je poraz ako digneš ruku i tražiš ih pogledom...nedaj bože da ga zovneš. ono je tu negdje, diskretno te prati, i tačno kad ti treba ono se stvori pored, i to ne ono direktno, nego ko fol je tu u prolazu ili nešto prčka oko drugh stolova. i stvori se na pravi način, ni osiono, ni ponizno, nego tačno sa mjerom.

a ne ko ovi novokomponovani, i ovdje i tamo. nesrećno revnosni (valjda ih tako naučili)...ja jednu cigaru u pikslu, on trči da je isprazni, drugu - trči, prvi pepeo od treće -- eto ga...
daj mi espreso - donese. ja kesicu od šećera u pikslu - evo ga opet.
udalji se, i broji mi gutljaje...ja završim - jel bila dobra?
ma daj pusti me u pičku materinu, ja pobjego od svijeta, ti skakućeš oko mene, nit mi daješ mira, plus mi je neprijatno, jer si sav ponizan, pa mi glupo, nisam ja došao da seirim i da se iživljavam nad nekim...došao sam da se opustim, opusti se i ti, koji ti je kc.

i ima ona druga vrsta, pa da završim, druga vrsta onih što misle da tako treba...oni znaju za greške ovih prvih, pa zato ne dolaze često...
ali brate, stanu u ćošak iii samo te prate ko šicer u salaš u malom ritu.
žvaćem, tačno osjetim - i on žvaće. ispijam, i on guta. ne daj bože da ga pogledaš, eto ga, startuje ko husein bolt, trči - izvolte, nešto treba, jel sve u redu. i tako 30 puta za noć.
ma idi i ti u p. materinu, umorih se i ja gledajući te takvog pod naponom.

izvini, malo duži post, volim tu priču, pa se zanesoh... :)

napomena -
sve što sam napisao, odnosi se na konkretan restoran, ne pada mi na pamet da garantujem za druge, niti sam plaćen da ih reklamiram. ovo je moj lični doživljaj i impresija.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2046 Re: juga 1950.-1990.

Post by _BataZiv_0809 »

radostan dan wrote:
Ommadawn wrote:O jebote!!! E to ja zovem uslugom - jedino takvu uslugu sam dozivio u Turskoj, Maroku a u pojedinim restoranima i u Bosni. Ali u Turskoj definitivno.
to mi isto priča kum...pošto većim dijelom radi sa crnogorcima (a i on sam je pola crnogorac), kaže - ne pada mi na pamet da ih gledam još i za g. odmor. :mrgreen:
kaže da tamo gdje ide u tursku, imao ti u džepu 50 ili 5000 evra, stiskao se ili pregonio, turci će te jednako tretirati - kao da imaš 50000.
Bogami, ako me put navede u te krajeve obavezno cu to da posjetim. Nije sad da pripadam tipovima koji vole da se izivljavaju - narucim sta mi treba i sjedim ali kad se usluga pokaze prava, nije mi zao dati dobar baksis. Uglavnom su to stara skola konobara.
isti sam ti takav...volim popiti u kafani kada je sve kako treba, a ako nije - može biti sto svadbi, novih godina i proslava, meni ne štima i neču ni jednu. elem, sebi ne dozvoljavam potpuno pijanstvo, ili da se -širim- izmišljanjem, preseravanjem, naručivanjem i sl...čak napuštam kafane ako takvo društvo vidim u njoj. ja dođem da se opustim, a treba i njih da nosim na leđima. ma nosite se u kc krasni.

volim brate kad me ispoštuju, obezbjede mi mir, ugođaj i uslugu, a ja ti vraćam to time što svi vide da uživam što sam tu, ali na način da i ja ispoštujem tebe i tvoj lokal - znači -ima pijanstva, nema dranja, nema teturanja, nema dozivanja kelnera, nema nabusitog zvanja i otimanja muzike susjednom stolu, itd.

a ovo boldirano - to je to čime su me kupili prije nekih 12-13 godina...ta stara škola kelnera. hrana i piće su im vrh. muzika takođe, uživo, bez struje, objekat dovoljno akustičan da je svi čuju a bez dranja.
stolovi tako postavljeni da ako je štimung dobar, dešava se da se potpuni stranci (društva) upoznaju i spoje stolove.

nego kelneri...lični im je poraz ako digneš ruku i tražiš ih pogledom...nedaj bože da ga zovneš. ono je tu negdje, diskretno te prati, i tačno kad ti treba ono se stvori pored, i to ne ono direktno, nego ko fol je tu u prolazu ili nešto prčka oko drugh stolova. i stvori se na pravi način, ni osiono, ni ponizno, nego tačno sa mjerom.

a ne ko ovi novokomponovani, i ovdje i tamo. nesrećno revnosni (valjda ih tako naučili)...ja jednu cigaru u pikslu, on trči da je isprazni, drugu - trči, prvi pepeo od treće -- eto ga...
daj mi espreso - donese. ja kesicu od šećera u pikslu - evo ga opet.
udalji se, i broji mi gutljaje...ja završim - jel bila dobra?
ma daj pusti me u pičku materinu, ja pobjego od svijeta, ti skakućeš oko mene, nit mi daješ mira, plus mi je neprijatno, jer si sav ponizan, pa mi glupo, nisam ja došao da seirim i da se iživljavam nad nekim...došao sam da se opustim, opusti se i ti, koji ti je kc.

i ima ona druga vrsta, pa da završim, druga vrsta onih što misle da tako treba...oni znaju za greške ovih prvih, pa zato ne dolaze često...
ali brate, stanu u ćošak iii samo te prate ko šicer u salaš u malom ritu.
žvaćem, tačno osjetim - i on žvaće. ispijam, i on guta. ne daj bože da ga pogledaš, eto ga, startuje ko husein bolt, trči - izvolte, nešto treba, jel sve u redu. i tako 30 puta za noć.
ma idi i ti u p. materinu, umorih se i ja gledajući te takvog pod naponom.

izvini, malo duži post, volim tu priču, pa se zanesoh... :)

napomena -
sve što sam napisao, odnosi se na konkretan restoran, ne pada mi na pamet da garantujem za druge, niti sam plaćen da ih reklamiram. ovo je moj lični doživljaj i impresija.
Joj radosni, radosni.... Znas znanje :sax:
Ommadawn

#2047 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

S ovakvima ko radosni ti se plaho merak napiti.

Priča mi stari, prije rata u BL je bio neki konobar Savo. Taj što je znao popiti a da se ne napije je jedna priča, ali što je znao zaraditi... Samo jer je znao ljudima ugođaj napraviti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2048 Re: juga 1950.-1990.

Post by _BataZiv_0809 »

Radosni trazi karirane stoljnjake i metalne piksle. Drustvo koje zna da popije a da se ne napije. Duse siroke i duboke, nacitane, a neohole. One sto su u ofsajdu sa modernim trendovima. Ukratko svira k----. Muzicar je.

Ovaj sam mu post naucio napamet :D (skoro :lol: )

Merak cugat sa takvima :thumbup:
radostan dan

#2049 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

_BataZiv_0809 wrote:Radosni trazi karirane stoljnjake i metalne piksle. Drustvo koje zna da popije a da se ne napije. Duse siroke i duboke, nacitane, a neohole. One sto su u ofsajdu sa modernim trendovima. Ukratko svira k----. Muzicar je.
:
:mrgreen: e i ti svašta pamtiš...to sam bješe nekom forumašu ili forumašici rekao, nakon što je izjavio/la da ima srednju muzičku ili završenu akademiju?
ooo, rekoh, znači kolege?
izgleda. šta ti sviraš, upita...
najčešće kurcu... :mrgreen: (a ništa nisam slagao).

Ommadawn » 20/04/2015 04:34

Priča mi stari, prije rata u BL je bio neki konobar Savo. Taj što je znao popiti a da se ne napije je jedna priča, ali što je znao zaraditi... Samo jer je znao ljudima ugođaj napraviti.
boga ti, pitaj starog - da nije krupan, prosijed, sa brkovima? glavni barmen u hotelu bosna, dvijehiljadite, možda i prije rata, a možda je tek nakon rata došao u bosnu?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2050 Re: juga 1950.-1990.

Post by _BataZiv_0809 »

radostan dan wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Radosni trazi karirane stoljnjake i metalne piksle. Drustvo koje zna da popije a da se ne napije. Duse siroke i duboke, nacitane, a neohole. One sto su u ofsajdu sa modernim trendovima. Ukratko svira k----. Muzicar je.
:
:mrgreen: e i ti svašta pamtiš...to sam bješe nekom forumašu ili forumašici rekao, nakon što je izjavio/la da ima srednju muzičku ili završenu akademiju?
ooo, rekoh, znači kolege?
izgleda. šta ti sviraš, upita...
najčešće kurcu... :mrgreen: (a ništa nisam slagao).
Prepisao sam taj post u svoje citabe :thumbup: Ti si ba radosni kralj moj :thumbup: Htio sam to staviti kao svoj opis na instagram profilu, ali je predugacko :run:
Locked