Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Banksy

#2026 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Banksy »

Izgleda da će nestašica potrajati... Ima li gdje peleta u Sarajevu?
sabanss

#2027 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Salu na stranu, ko kupuje pelet u Januaru? Imam ja jedno 450 kg rogatickog, star dvije godine, cijena: dao bih za 250 KM :D
Armin2013

#2028 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

Hemel wrote:Je li iko vagao vrece od peleta? Uporedjivao njihovu zapreminu?

Osnovna gustina predstavlja odnos suve mase i zapremine punog svežeg drveta.

Osnovna gustina odabranih vrsta drveta –drvo sušeno u peci

Smrča 430 kg/m3
Jela 410
Beli bor 490
Ariš 550
Bukva 680
Hrast 650
Breza 610
Topola 410
Bagrem 730

Iz ovoga se vidi da nam za 1t peleta treba 1,47 m3 bukve a 2,44m3 jele.
Ako to sve trebamo sabiti u 66,66 vreca po 15 kg, zapremina ne bi trebala biti ista. U ova dva drasticna primjera i razlika u zapremini bi trebala biti ocita.
Zaboravio si efekat kompresije drveta.

Ako hoćeš da dokažeš da te neko vara pa to je bar lahko uzmeš vreću peleta i izvagaš.
struja1968

#2029 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by struja1968 »

Magarece_godine wrote:
Banksy wrote:Taj iz Ilijaša, je li ga ko probao ove godine, kakav je kvalitet?
Koristim.ja tri sezone...nikakvih problema...pec cistim jednom sedmicno...probao sam neki iz hadzica i onaj sa hifine pumpe i u poredjenju sa ovim iz ilijasa su katastrofa...
Ja sam 12.8.2016. naručio pelet u Ilijašu, firma Bieonergy, i još me nisu zvali da ga isporuče. Radili su za Italiju pa ih bilo baš briga za domaće tržište. Koristio sam ga dvije godine i bio je solidan. Trenutno koristim MI-BONES i zadovoljan sam.
Last edited by struja1968 on 16/01/2017 20:21, edited 1 time in total.
armin_jocker

#2030 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by armin_jocker »

merjem-2006 wrote:Peleta ima u Ilijašu (firma Bioenergy, u krugu nekadašnje željezare) cijena vreće 15 kg 4,5 KM. Uzeo 4 vreće da probam. Tona 300 KM i na dostavu se čeka 7 dana. Vidjećemo kakav je...

Poslano sa mog F5 koristeći Tapatalk
Jesi li probao pelet, kakav je?? Meni trebao dovuci u subotu i izradio me.
merjem-2006

#2031 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by merjem-2006 »

armin_jocker wrote:
merjem-2006 wrote:Peleta ima u Ilijašu (firma Bioenergy, u krugu nekadašnje željezare) cijena vreće 15 kg 4,5 KM. Uzeo 4 vreće da probam. Tona 300 KM i na dostavu se čeka 7 dana. Vidjećemo kakav je...

Probao sam i nisam zadovoljan. Brzo napuni posudu za sagorjevanje i crni. Po meni i za moju peć (Thermoflux Interio 14 KW) je bolji ovaj koji sam kupio u Kemopromu.

golfiista

#2032 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Treba kupiti pec od 100 kW, ta ne bi trebala imati problem sa bilo kojim peletom :mrgreen:
Kataklinger

#2033 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kataklinger »

Kakvu trulju pojedini prodaju, ne bi ni nuklearni reaktor svario...
isx

#2034 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Ovi iz Novog grada iskoristili situaciju i zveknuli cijenu 350KM. I opet ga se čeka 15 dana.

Ima li gdje drugdje?
eduscho

#2035 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by eduscho »

Kolike su dimenzije kombinovanog kotla pelet-drvo, mislim na peć za grijanje kuće ne stana, mozda bi bilo pametno to kupiti u ovoj situaciji. Znam da je skuplja i dimenzijama veća ali ne znam tačno kolko? Mislim da su Centrometalove ko trokrilni ormar
isx

#2036 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Kupi ili kotao na drvo ili kotao na pelet. Kombinovani je ni tamo ni vamo.
armin_jocker

#2037 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by armin_jocker »

merjem-2006 wrote:
armin_jocker wrote:

Probao sam i nisam zadovoljan. Brzo napuni posudu za sagorjevanje i crni. Po meni i za moju peć (Thermoflux Interio 14 KW) je bolji ovaj koji sam kupio u Kemopromu.

E sad mi je drago sto mi nije dostavio :D. Koji si kupio u Kemopromu, ako je Zarson, on je meni odlican, ali nema ga ni u Kemopromu a ni nigdje drugo.
merjem-2006

#2038 Re: RE: Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by merjem-2006 »

armin_jocker wrote:
merjem-2006 wrote:
armin_jocker wrote: Jesi li probao pelet, kakav je?? Meni trebao dovuci u subotu i izradio me.

E sad mi je drago sto mi nije dostavio :D. Koji si kupio u Kemopromu, ako je Zarson, on je meni odlican, ali nema ga ni u Kemopromu a ni nigdje drugo.
Jeste taj je. Zadovoljan sam, imam još oko 750 kg. Nadam se da će ga uskoro biti na tržištu, moja preporuka za njega.

ElRe

#2039 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by ElRe »

adoadop wrote:Ovo uopste nije tačno, peleta se moze naći. A ako misle da će na ovaj način profitirati , prevarili su se.
Samo će napraviti da se ljudi teze odlučuju preci na pelet u budućnosti.
Realna cijena ljeti je oko 200 KM, a zimi oko 250 KMs tim da kvalitet mora biti konstantan.
Ako nema kvaliteta , neću ga dzaba, radije se vratiti na drva ili toplotne pumpe.
Pelet u BiH je ubjedljivo najjeftiniji u regionu. U HR tona peleta je oko 220e, u SRB je oko 180e, CG je 200e. Kod nas se moze i zimi naci za 130e (Miprogradnja Ilijas), a ljeti i u proljece i za 100e. Na ovaj nacin, vjerovatno im je cilj da podignu donju granicu, ispod koje kasnije nece ici.
golfiista

#2040 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

ElRe wrote:
adoadop wrote:Ovo uopste nije tačno, peleta se moze naći. A ako misle da će na ovaj način profitirati , prevarili su se.
Realna cijena ljeti je oko 200 KM, a zimi oko 250 KMs tim da kvalitet mora biti konstantan.
Ako nema kvaliteta , neću ga dzaba, radije se vratiti na drva ili toplotne pumpe.
Pelet u BiH je ubjedljivo najjeftiniji u regionu. U HR tona peleta je oko 220e, u SRB je oko 180e, CG je 200e. Kod nas se moze i zimi naci za 130e (Miprogradnja Ilijas), a ljeti i u proljece i za 100e. Na ovaj nacin, vjerovatno im je cilj da podignu donju granicu, ispod koje kasnije nece ici.
Treba se baciti na proizvodnju peleta :D

Cijena peleta u BiH nikada neće dostići cijene u susjednim zemljama. Proces proizvodnje je uslovno jednostavan, sirovine ima i više nego dovoljno, izvori su obnovljivi , a tržište realtivno malo.
Armin2013

#2041 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

golfiista wrote:
ElRe wrote:
Treba se baciti na proizvodnju peleta :D

Cijena peleta u BiH nikada neće dostići cijene u susjednim zemljama. Proces proizvodnje je uslovno jednostavan, sirovine ima i više nego dovoljno, izvori su obnovljivi , a tržište realtivno malo.
Samo da ispravim navode,
I - proces proizvodnje nije tako jednostavan kao što se misli (ako se baviš ozbiljnom proizvodnjom peleta a ne one mašinice po netu pa čovjek sjedi kraj nje i fanglom ubacuje piljevinu u mašinu), a investicija je prilično visoka.
II - sirovine nema, kvalitetne sirovine nema ima hamelja, da bi napravio 1t peleta cijena sirovine je oko 200 KM.
III - koliko je tržište zavisi od jačine zime, prošle godine u ovo doba je bilo peleta nije niko htjeo kupit po 240 KM/t a vidi sad.
sabanss

#2042 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

+ pretpostavljam da bi proizvodjaci rado izvozili vani po tim cijenama ali ne mogu.

Kvaka je vjerovatno u kontrolama kvalitete koja postoji u ozbiljnim drzavama kod ozbiljnih kupaca te se ne bojim za domace trziste. Jedino sto cemo imati teme poput ove gdje cemo raspredati o kvalitetu...
golfiista

#2043 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Kako bolan nema sirovine, pa to je isto kao da u Kuvajtu kažu nema nafte, a onda neko kaže, ma ima ali je treba izvaditi iz zemlje...čuj u BOsni nema sirovine za pelet...e jbg
armin_jocker

#2044 Re: RE: Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by armin_jocker »

Poslano sa mog F5 koristeći Tapatalk[/quote]

E sad mi je drago sto mi nije dostavio :D. Koji si kupio u Kemopromu, ako je Zarson, on je meni odlican, ali nema ga ni u Kemopromu a ni nigdje drugo.[/quote]
Jeste taj je. Zadovoljan sam, imam još oko 750 kg. Nadam se da će ga uskoro biti na tržištu, moja preporuka za njega.

Poslano sa mog F5 koristeći Tapatalk[/quote]

Ja sam zvao direktno firmu Zarson i oni mi kazu da proizvodnja u fabrici pocinje tek u februaru, tako da njegovih novih kolicina nema trenutno na trzistu, nazalost.
isx

#2045 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Dajte mi preporucite kakav dobar pelet, da ga ima idmah na stanju.
Kataklinger

#2046 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kataklinger »

Ekoline Kovan pelet. Trebalo bi valjda da ima ovog na stanju?
rolenc

#2047 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rolenc »

Evo jedan interesantan link sa proizvođačima peleta iz svih država koji imaju ENplus trademark među kojima su i naši.
http://www.enplus-pellets.eu/production ... -producers
shilje

#2048 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shilje »

Ove zime presao sam na pelet pec lafat kalesija 25 kw kuca 160 m2 10-ka stiropor prozori pvc su dobri stari 3-4 god. grijem oko 145 m2.Temperatura od 22,2 do 23,4.Radijatori plocasti obicni kao i ventili. Do 16 decembra prosle godine sam potrosio 1 t peleta te od 16-og pa do 21 januara cu potrositi sljedecu tonu(fali 5 vreca do tone)naravno jasno mi je da se potrosnja povecala s obzirom na temperature.Jednostavnom racunicom sam dosao do moje dnevne odnosno potrosnje po satu koja iznosi dnevna=28,57kg ili po satu=1,2 kg.Ne pisem ovaj post radi zabrinutosti vec da podijelim iskustva sa drugima
tako da vjerujem ima ljudi koje trose i manje isto tako i vise pa ako vam nije mrsko podijelite svoje iskustvo
vezano za potrosnju.
ps:znam da ima postova gdje su se vec navodile potrosnje ali zelim da podstaknem ljude da sto vise pisu o tome tako da oni koji trose prekomjerno mogu blagovremeno reagovati(sta god to znacilo:))
Last edited by shilje on 18/01/2017 19:54, edited 1 time in total.
Filter

#2049 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

rolenc wrote:Evo jedan interesantan link sa proizvođačima peleta iz svih država koji imaju ENplus trademark među kojima su i naši.
http://www.enplus-pellets.eu/production ... -producers
:thumbup:
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#2050 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

Upravo čitam kako cijene po toni peleta idu do 600 KM, predlažem da svi oni koji imaju imena proizvođača koji su drastično podigli cijenu peleta da ih na ovom forumu evidentiramo te da ih ubuduće bojkotujemo pa nek pelet prodaju nekom drugom. Nismo svi u stanju da kupimo pelet odjednom za cijelu sezonu, neki od nas su primorani da kupuju tonu po tonu zbog prostora a neki i zbog finansiskog momenta jer nam je mnogima teško u jednom trenutku izdvojiti novce za pelet za sezonu. :izet:
Post Reply