Zivot u Austriji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
anodi

#2026 Re: Zivot u Austriji

Post by anodi »

Stari, pitam da mi neko kaze iz iskustva jer ne znam.
Budi normalan.
animals

#2027 Re: Zivot u Austriji

Post by animals »

anodi wrote:Stari, pitam da mi neko kaze iz iskustva jer ne znam.
Budi normalan.
Vjerovatno je mislio 1000 eura po osobi, tako da ima pravo..
a sa 2700 za cetiri osobe se moze zivjeti, ali nije bas nesto..
na granici siromastva..
pirmin

#2028 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

Najcesce postavljano pitanje ove teme na koje nema fiksnog odgovora. Sljedecu stranicu ce ga opet neko postaviti.
Nekome je 10k malo i kuka na sav glas.
Neko ima 500 mjesecno i zna da ih rasporedi da zivi pristojno. Cak i uziva ako je zdrav i okruzen pravom rajom.

Vecini prosjecnih Jugovica je svaka suma mala jer prorade kompleksi kad cuje da neko ima 100 vise na raspolaganju. Tako je bilo 70tih, tako je i danas.
animals

#2029 Re: Zivot u Austriji

Post by animals »

Sve je pitanje prohtjeva..
zavisi, kako zivis..nema pravila..
netko sa tom sumom moze ustediti, neko ne moze prezivjeti 10 dana..
tako da covjek ispravno kaze..nema odgovora..
svemirska_vjeverica

#2030 Re: Zivot u Austriji

Post by svemirska_vjeverica »

anodi wrote:Pozdrav. Ovo je bilo moje pitanje. Hvala svima na odgovorima.

anodi wrote:2200 E neto plata za porodicu ..gradic u tirolu..jel dovoljno
U medjuvremnu smo malo pregovarali i odsli do 2700E..jel to dovoljno za "normalan" zivot..
Kralju, evo ovdje ti je lijepo definisano, nemoj nikoga slusati ovdje i nasjedati na price:
http://www.armutskonferenz.at/armut-in- ... ahlen.html

racunaj 2600 min za 4 clana porodice. To su ti troskovi za osnovni zivot. Je li dovoljno? Pa zavisi odakle dolazis i kako si zivio u Bosni. Gledaj da imas ako nista minimalno isti zivotni standard koji si imao u Bosni... jer tada ce se isplatiti, jer djeca ti imaju bolje sanse da ovdje naprave nesto od svoga zivota. Ali ako ces ovdje raditi dva posla, nikad vremena za porodicu i sl., ne isplati se stari.
Imaj na umu da u sustini imas 13 i 14 platu, plus dobivat ce po djeci 170 eura Kinderbeihilfe , mozes se i prijaviti za familien bonus plus, sto znaci za n a kraju mjesec mozes dobivati za 2 djece 500 eura otprilike,
Sretno.
anodi

#2031 Re: Zivot u Austriji

Post by anodi »

Da ne quotam pojedinacno..hvala svima na odgovorima..narucito vjeverici...realan osvrt nema sta...
U biti, nije u BiH meni lose...plivam iznad ove potrosacke korpe.. https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of ... erage_wage

Zagrizo sam samo jer je ponudjena pozicija dobra kao i kompanija.

Jos jedno pitanje..jesu li porezi isti za sve ili ovisi od toga jesi li ozenjen ili ne, djeca i slicno..
casanova123

#2032 Re: Zivot u Austriji

Post by casanova123 »

Porez je isti za sve. Nije kao u njemackoj da ide po bracnom statusu i tako to.
Ovdje u AT sve ide po tome kolika ti je plata.. Ukucaj na google brutto netto rechner i ukucaj sebi tu kolika ti je "potencijalna" plata ili koliko ti zapravo zelis(u bruttu) i onda ti izbaci koliko je to netto i koliko ode na porez i osiguranje
anodi

#2033 Re: Zivot u Austriji

Post by anodi »

casanova123 wrote:Porez je isti za sve. Nije kao u njemackoj da ide po bracnom statusu i tako to.
Ovdje u AT sve ide po tome kolika ti je plata.. Ukucaj na google brutto netto rechner i ukucaj sebi tu kolika ti je "potencijalna" plata ili koliko ti zapravo zelis(u bruttu) i onda ti izbaci koliko je to netto i koliko ode na porez i osiguranje
Aha. Da. Tako sam i mislio.
Da..tako sam i uradio i dosao to te cifre.
Bananco501

#2034 Re: Zivot u Austriji

Post by Bananco501 »

Je li ko slao biciklo autobusom iz BiH za AT nekim prevoznikom, je li to izvodljivo?
svemirska_vjeverica

#2035 Re: Zivot u Austriji

Post by svemirska_vjeverica »

Bananco501 wrote:Je li ko slao biciklo autobusom iz BiH za AT nekim prevoznikom, je li to izvodljivo?
Jesu ovi momci iz Austrije za Bosnu

https://www.google.com/url?sa=i&source= ... 5286397611

Prije je moglo preko centre ... vozacu koju banku
andromeda101

#2036 Re: Zivot u Austriji

Post by andromeda101 »

.
Bananco501

#2037 Re: Zivot u Austriji

Post by Bananco501 »

svemirska_vjeverica wrote:
Bananco501 wrote:Je li ko slao biciklo autobusom iz BiH za AT nekim prevoznikom, je li to izvodljivo?
Jesu ovi momci iz Austrije za Bosnu

https://www.google.com/url?sa=i&source= ... 5286397611

Prije je moglo preko centre ... vozacu koju banku
Hvala na info, znas li rade li momci iz Bosne u Austriju? :mrgreen:
AbU_JamaL_MovE

#2038 Re: Zivot u Austriji

Post by AbU_JamaL_MovE »

Pozdrav svima,

nadam se da ce mi neko moci dati informaciju pogotovo ako neko zivi u Salzburgu ili neko ko je u skorije vrijeme odselio u Austriju. Naime, dobio sam posao u Salzburgu i sad sam u fazi prikupljanja dokumentacije za RWR kartu pa me zanima kako i na koji nacin mogu prijaviti boravak jer mi za RWR kartu traze da imam neku adresu boravka? Da li postoji neki nacin da se prijavi adresa online ili na neki drugi nacin da ne idem maksuz iz Sarajeva u Salzburg zbog toga?

Hvala
Pozdrav
JanuaryJones

#2039 Re: Zivot u Austriji

Post by JanuaryJones »

AbU_JamaL_MovE wrote:Pozdrav svima,

nadam se da ce mi neko moci dati informaciju pogotovo ako neko zivi u Salzburgu ili neko ko je u skorije vrijeme odselio u Austriju. Naime, dobio sam posao u Salzburgu i sad sam u fazi prikupljanja dokumentacije za RWR kartu pa me zanima kako i na koji nacin mogu prijaviti boravak jer mi za RWR kartu traze da imam neku adresu boravka? Da li postoji neki nacin da se prijavi adresa online ili na neki drugi nacin da ne idem maksuz iz Sarajeva u Salzburg zbog toga?

Hvala
Pozdrav
Čestitke :thumbup:
Koja branša?
AbU_JamaL_MovE

#2040 Re: Zivot u Austriji

Post by AbU_JamaL_MovE »

JanuaryJones wrote:

Hvala
Pozdrav
Čestitke :thumbup:
Koja branša?
Hvala hvala :D

Bransa je IT odnosno Software Inzinjer
Facasplaca

#2041 Re: Zivot u Austriji

Post by Facasplaca »

u processu mozes prijaviti neku adressu poznanika, ili hotela nekog kod kojeg ces biti kad dodjes u Salzburg. To ne provjeravaju, to su samo slova na papiru.

kod preuzimanja karte je drugacije. moras gore otici i stan izmajmiti ili prijavu dobiti od nekoga. bez meldezetela nedaju RWR kartu. To je prvo sto ti traze kad ides na preuzimanje.
BlackRiver

#2042 Re: Zivot u Austriji

Post by BlackRiver »

Hvala
Pozdrav
Cestitike. Jos jedan nas u gradu na Salzachu :)

Koliko se ja sjecam, kad odes gore mozes prijaviti Nebenwohnsitz dok cekas kartu. Takva je barem situacija bila kod mene. Bio sam u stanu od firme dok sam cekao RWR. Kada sam dobio RWR i kad sam nasao svoj stan prijavio sam Hauptwohnsitz i to je to.

Btw. pripremi se za slikanje pluca kada odes podici RWR :D
casanova123

#2043 Re: Zivot u Austriji

Post by casanova123 »

To slikanje pluca samo jednom odradite, i slijedeci put kad vam budi slali poziv ignorisite.. Tako sam ja snimao 3 godine zaredom i slusam svu svoju raju da su ih prestali peglati sa tim snimanjem nakon sto su izignorisali par pisama, a ja konj svake godine nanovo pluca i kompletno tijelo na radijaciju..
Znaci samo na ignore staviti i to je to..
BlackRiver

#2044 Re: Zivot u Austriji

Post by BlackRiver »

Ignorisao bih i ja, ali kad posalju pismo pa fino navedu kaznu za neodlazak na to slikanje...Jbga :)
Facasplaca

#2045 Re: Zivot u Austriji

Post by Facasplaca »

1500 Eura kazna za nesnimanje... zasto bi neko ignorisao kad ionako zavrsis za 3 minute gore na spratu magistrata. Termin imas nema cekanja svakako.
mufa1

#2046 Re: Zivot u Austriji

Post by mufa1 »

11 godina u Austriji, nikad nikakav poziv nisam dobio, ni za kontrole, ni za snimanja. A neki dobijali po dva godišnje... Bas čudno.
animals

#2047 Re: Zivot u Austriji

Post by animals »

mufa1 wrote:11 godina u Austriji, nikad nikakav poziv nisam dobio, ni za kontrole, ni za snimanja. A neki dobijali po dva godišnje... Bas čudno.
Kakav poziv..
ne kontam..
Facasplaca

#2048 Re: Zivot u Austriji

Post by Facasplaca »

ti su pozivi za RWR Karte vezani mislim.
AbU_JamaL_MovE

#2049 Re: Zivot u Austriji

Post by AbU_JamaL_MovE »

BlackRiver wrote:

Hvala
Pozdrav
Cestitike. Jos jedan nas u gradu na Salzachu :)

Koliko se ja sjecam, kad odes gore mozes prijaviti Nebenwohnsitz dok cekas kartu. Takva je barem situacija bila kod mene. Bio sam u stanu od firme dok sam cekao RWR. Kada sam dobio RWR i kad sam nasao svoj stan prijavio sam Hauptwohnsitz i to je to.

Btw. pripremi se za slikanje pluca kada odes podici RWR :D
Haj i slikanje pluca sve dok nije kolonoskopija :D

Hvala na odgovoru. Bitno mi je da se negdje prijavim da pokrenem proceduru za RWR a svakako cu ja prije pocetka radnog odnosa otici i traziti sebi stan.
bunardzija

#2050 Re: Zivot u Austriji

Post by bunardzija »

Cini mi se da je vecina raje sa foruma maksimalno 15-20 godina u Austriji. Izvinjavam se na nepovezanom postu :D
Post Reply