ajde, nisam tolki cigan, da ne kaem rom pa da spuscam 2%
Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
RtrnOfSalisbury
-
zurik
#20227 Re: Cijene stanova All about
Pozdrav raja,
trenutno pregovaram oko nekog stana koji se prodaje na OLX-u preko agencije.
Dvije stvari koje su mi nesigurne:
- agent spominje davanje kapare (u iznosu nekoliko hiljada), nisam siguran zasto ce kapara s obzirom da kupujem gotovim novcem (nije kredit)
- prodavci (trenutni stanari) navodno mogu iz stana izaci tek nekad u martu, novcem koji dobiju od prodaje bi isplatili neki drugi stan koji su vec avansirali
S obzirom da prvi put kupujem stan, da li je ova kapara normalno procedura jer sam vec ranije pregovarao oko drugog stana sa drugom agencijom, i nisu nista spominjali kaparu? Zasto uopste kapara (u iznosu u hiljadama maraka)?
Kako biste se postavili u situaciji da trenutni stanari ne mogu odmah izaci iz stana? Da li se rok izlaska definise kroz ugovor?
- agent spominje davanje kapare (u iznosu nekoliko hiljada), nisam siguran zasto ce kapara s obzirom da kupujem gotovim novcem (nije kredit)
- prodavci (trenutni stanari) navodno mogu iz stana izaci tek nekad u martu, novcem koji dobiju od prodaje bi isplatili neki drugi stan koji su vec avansirali
S obzirom da prvi put kupujem stan, da li je ova kapara normalno procedura jer sam vec ranije pregovarao oko drugog stana sa drugom agencijom, i nisu nista spominjali kaparu? Zasto uopste kapara (u iznosu u hiljadama maraka)?
Kako biste se postavili u situaciji da trenutni stanari ne mogu odmah izaci iz stana? Da li se rok izlaska definise kroz ugovor?
-
moee
#20228 Re: Cijene stanova All about
Kapara nije rijetka pojava i obično se vrti 3-5% cijene stana. Ako se daje, trebalo bi potpisati i ovjeriti Ugovor o kapari. U tom Ugovoru navesti i krajnji rok za obavljanje kupoprodaje. Što se tiče iseljenja trenutnih stanara, ja ne bih plaćao ostatak dok se oni ne isele.
Ima na temi pravnika koji će ti dati još bolje savjete...osim toga, kupuješ stan za keš, ne žali par stoja da platiš advokata da te savjetuje ili odradi cijeli proces
Ima na temi pravnika koji će ti dati još bolje savjete...osim toga, kupuješ stan za keš, ne žali par stoja da platiš advokata da te savjetuje ili odradi cijeli proces
- nivla
#20229 Re: Cijene stanova All about
sve se moze dogovoriti, kapara je nepotrebna ako se odmah kupuje tj ima se lova na racunu za uplatuzurik wrote: ↑22/01/2025 23:48 Pozdrav raja,
moze se napisati predugovor pa cekati da isele u dogovoreno vrijeme, ukoliko to ne bude realizovano oni su tebi duzni vratiti tvoju kaparu i jos toliki iznos kao odstetu tj oni su tebi ako ne dodje so realizacije ugovora duzni uplatiti 2 kapare
ukoliko ti odustanes ostajes bez kapare
- drndalo
#20230 Re: Cijene stanova All about
Naravno da moze, smijes se cjenkati kao na autopijaci ako znas i hoces. Posebno ako od tebe traze ekskluzivnost.RtrnOfSalisbury wrote: ↑22/01/2025 18:12fala, ima smisla iako vec od 200 tisuca 5% postaje teret pa kontam mozel se izvrsit pritisak na agenciju da to malo korigujenivla wrote: ↑22/01/2025 17:593-5% prodajne cijeneRtrnOfSalisbury wrote: ↑22/01/2025 16:12 ima li neko podatak koliko provizije uzimaju nase bajne agencije i moze li se to 'korigovati' u pregovorima? neki tvrde i preko 10% sto je malo vise prekovise da ne kaem sta drugo![]()
![]()
-
izbjeglica_iz_besmisla
#20231 Re: Cijene stanova All about
Ovdje je caka sto tim ljudima vjerovatno trebaju pare od starog stana da bi kupili novi, pa onda i nesto vremena da bi njega renovirali/opremili i uselili se.
Ja sam lani bio bas u toj situaciji, i dogovorili smo s kupcem da ostanemo koji mjesec jos u stanu - uz odgovarajucu kiriju. Sve smo pokrili ovjerenim izjavama u opcini.
Nismo kupca znali otprije, nije sad da je postojalo neko povjerenje, al je OK taj proces prosao jer smo i mi imali strpljenja da se zavrsi predugi proces za njihov kredit, trajalo preko 2 mjeseca.
Ja sam lani bio bas u toj situaciji, i dogovorili smo s kupcem da ostanemo koji mjesec jos u stanu - uz odgovarajucu kiriju. Sve smo pokrili ovjerenim izjavama u opcini.
Nismo kupca znali otprije, nije sad da je postojalo neko povjerenje, al je OK taj proces prosao jer smo i mi imali strpljenja da se zavrsi predugi proces za njihov kredit, trajalo preko 2 mjeseca.
-
Dr Arsla
#20232 Re: Cijene stanova All about
Dati tolike pare u kešu i ne moći ući u svoj stan najmanje 2 mjeseca a možda i duže nije baš pametno po meni al svako svoje znazurik wrote: ↑22/01/2025 23:48 Pozdrav raja,
-
Malisa11
#20233 Re: Cijene stanova All about
Kapara je sasvim ok.
Ova druga stvar je problem, jer se moze desiti da ne zele da izadju i onda ih ne mozes istjerati, recimo s policijom. Moras pokrenuti postupak, sada kakav i koji detalji, provjeri sa ADVOKATOM.
Vecina ce ti reci promijeni bravu, posalji siledzije i slicno, no to je samo krsenje zakona od strane tebe.
Kako god, jako delikatno, ne znam sta da ti kazem. Moj je savjet da ti njima kazes neka oni kompletiraju kupoprodaju kada im ti platis, odnosno peuzmes kljuceve.
Raznih primjera ima, evo jednog iz HR
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... i-15390360
- Svaguša je nakon prodaje od mene zatražio ključ stana pod izlikom da iz njega mora pokupiti svoje stvari i namještaj. U dobroj vjeri dala sam mu ključ, no umjesto da mi ga vrati, on je promijenio brave i ostao živjeti u stanu.
dodala da je nakon bespravnog useljenja pozvala policiju, koja se ogradila od slučaja i uputila je na sud.
Naravno da je moguce da sve prodje ok, no cisto da imas na umu potencijalne probleme.
-
Sid the sloth
#20234 Re: Cijene stanova All about
Stavi se u notarski ugovor datum do kada moraju izaci iz stana. Eh sad, pretpostavljam da taj notarski ugovor ima neku tezinu inace ga niko ne bi ni potpisivao?Malisa11 wrote: ↑23/01/2025 13:31Kapara je sasvim ok.
Ova druga stvar je problem, jer se moze desiti da ne zele da izadju i onda ih ne mozes istjerati, recimo s policijom. Moras pokrenuti postupak, sada kakav i koji detalji, provjeri sa ADVOKATOM.
Vecina ce ti reci promijeni bravu, posalji siledzije i slicno, no to je samo krsenje zakona od strane tebe.
Kako god, jako delikatno, ne znam sta da ti kazem. Moj je savjet da ti njima kazes neka oni kompletiraju kupoprodaju kada im ti platis, odnosno peuzmes kljuceve.
Raznih primjera ima, evo jednog iz HR
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... i-15390360
- Svaguša je nakon prodaje od mene zatražio ključ stana pod izlikom da iz njega mora pokupiti svoje stvari i namještaj. U dobroj vjeri dala sam mu ključ, no umjesto da mi ga vrati, on je promijenio brave i ostao živjeti u stanu.dodala da je nakon bespravnog useljenja pozvala policiju, koja se ogradila od slučaja i uputila je na sud.
Naravno da je moguce da sve prodje ok, no cisto da imas na umu potencijalne probleme.
-
Malisa11
#20235 Re: Cijene stanova All about
Pa ima tezinu, ali ko ce ga provesti?
Isplatis novac kupcu, on ostaje u stanu, notarski ti si svoj dio uradio, on nije. Ko dalje rjesava i utvrdjuje? Policija ne sigurno.
Isplatis novac kupcu, on ostaje u stanu, notarski ti si svoj dio uradio, on nije. Ko dalje rjesava i utvrdjuje? Policija ne sigurno.
- plucna mahramica
#20236 Re: Cijene stanova All about
Puno paranoisete, koji je garant da dok ti potpisujes kod notara da je uplaceno i da si usao u posjed - neki rod od prodavca ceka kod stana da promijeni brave, nidje veze...
Ako ce te neko zajebat, zajebat ce eto upravo kao taj primjer iz hr, eto da ja uzmem neke stvari ili nesto. Inace cim udjes u posjed stana, morao bi na licu mjesta mijenjati bravu. A kako ce ti on dozvoliti da promijenis bravu dok nisi uplatio, a cim uplatis moze te zajebavat.
Ako hoces da se bas osiguras, trazis da bude kod istog notara gdje oni kupuju taj stan i stave pod novi stan teret koji se skida urednom primopredajom nakon tih par mjeseci. Ali opet, to je zacarani krug, koji je njemu garant da ga ti nakon toga neces zajbavati sa teretom?
Ponavljam, ako ce te neko varati i zajbevati, malo ti tu sta mozes. U svakom slucaju ces imati crno na bijelo da je tvoje, moci ces sudski dobiti pristup.
To sto neko misli da je usao u posjed odmah jer je dobio kljuc je bas naivno. Moze i obiti vrata neko dok ti potpisujes kod notara i promijeniti brave pa 'opet' useliti.
Ako ce te neko zajebat, zajebat ce eto upravo kao taj primjer iz hr, eto da ja uzmem neke stvari ili nesto. Inace cim udjes u posjed stana, morao bi na licu mjesta mijenjati bravu. A kako ce ti on dozvoliti da promijenis bravu dok nisi uplatio, a cim uplatis moze te zajebavat.
Ako hoces da se bas osiguras, trazis da bude kod istog notara gdje oni kupuju taj stan i stave pod novi stan teret koji se skida urednom primopredajom nakon tih par mjeseci. Ali opet, to je zacarani krug, koji je njemu garant da ga ti nakon toga neces zajbavati sa teretom?
Ponavljam, ako ce te neko varati i zajbevati, malo ti tu sta mozes. U svakom slucaju ces imati crno na bijelo da je tvoje, moci ces sudski dobiti pristup.
To sto neko misli da je usao u posjed odmah jer je dobio kljuc je bas naivno. Moze i obiti vrata neko dok ti potpisujes kod notara i promijeniti brave pa 'opet' useliti.
-
Sid the sloth
#20237 Re: Cijene stanova All about
Pa zasto se onda potpisuje ako ne vrijedi? Poenta je ako dodje do problema da se ide po onome sto je u ugovoru valjda?
-
Malisa11
#20238 Re: Cijene stanova All about
Tako je, kada sud presudi. Nece doci policija i citati notarski ugovor i reci "Eh eh eh evo ovdje pise, haj ti napolje".Sid the sloth wrote: ↑23/01/2025 14:06 oenta je ako dodje do problema da se ide po onome sto je u ugovoru valjda?
Doci ce, reci obrati se sudu, kada budes imao sudsku presudu po njoj cemo presuditi.
- kadinica
#20239 Re: Cijene stanova All about
Mi smo ostali u stanu 2 mjeseca nakon prodaje, radi renoviranja svog stana.
Tako je ugovorom precizirano, za svaki dan kašnjenja propisani su penali od 100 KM.
Naravno da je i nama cilj da što prije iselimo i njima da usele.
Tako je i bilo, kad su normalni ljudi.
Ako će neko varati, ima milion načina da te sredi.
Tako je ugovorom precizirano, za svaki dan kašnjenja propisani su penali od 100 KM.
Naravno da je i nama cilj da što prije iselimo i njima da usele.
Tako je i bilo, kad su normalni ljudi.
Ako će neko varati, ima milion načina da te sredi.
- Haris.ba
#20240 Re: Cijene stanova All about
Notarski ugovor odmah saljes na izvrsenje.Sid the sloth wrote: ↑23/01/2025 14:06Pa zasto se onda potpisuje ako ne vrijedi? Poenta je ako dodje do problema da se ide po onome sto je u ugovoru valjda?
-
RtrnOfSalisbury
#20241 Re: Cijene stanova All about
... naravno da hocu ali da li znam pitanje jedrndalo wrote: ↑23/01/2025 13:23Naravno da moze, smijes se cjenkati kao na autopijaci ako znas i hoces. Posebno ako od tebe traze ekskluzivnost.RtrnOfSalisbury wrote: ↑22/01/2025 18:12fala, ima smisla iako vec od 200 tisuca 5% postaje teret pa kontam mozel se izvrsit pritisak na agenciju da to malo koriguje![]()
glede isplate stana i cekanja da vlasnici nekad izadju mi nije bas zanimljivo, treba stavit sve u ugovoe ali u mom selu mi obicno kaemo: cim ti izajdes i ispraznis, platicu
-
Dr Arsla
#20242 Re: Cijene stanova All about
Isto kao da kupuješ auto i prodavac kaže daj mi pare odmah a ja ću auto vozati još dva mjeseca dok ne kupim sebi drugoRtrnOfSalisbury wrote: ↑23/01/2025 14:56... naravno da hocu ali da li znam pitanje jedrndalo wrote: ↑23/01/2025 13:23Naravno da moze, smijes se cjenkati kao na autopijaci ako znas i hoces. Posebno ako od tebe traze ekskluzivnost.RtrnOfSalisbury wrote: ↑22/01/2025 18:12
fala, ima smisla iako vec od 200 tisuca 5% postaje teret pa kontam mozel se izvrsit pritisak na agenciju da to malo koriguje![]()
inace probo sam analizirat brojeve nebi li doso do provizije i prostora za spuscanje ali ako provizija nije veca od 5% onda i nema nekog prostora tu. ce vidimo za koji dan, inace dzasvi mi se onaj marina kompleks u neumu i ostalo je jos nesto stanova na akciji
pa bi to malo prigledo
poslo sam upit za jednu 'stanbenu jedinicu' ali ne odgovaraju, kanda su na godisnjem.
glede isplate stana i cekanja da vlasnici nekad izadju mi nije bas zanimljivo, treba stavit sve u ugovoe ali u mom selu mi obicno kaemo: cim ti izajdes i ispraznis, platicu![]()
- Haris.ba
-
Peryton_
#20244 Re: Cijene stanova All about
Ja kupovao dva stana, doduse prije nekad, ljudi iselili par dana prije kompletiranja kupovine kod notara. Taj dan izvađen svjež ZK izvadak, isplaćen novac, rukovali se i svako sebi.
Ovo ostajanje prethodnih vlasnika u stanu koji je vec isplaćen uz izgovor da cekaju da kompletiraju kupovinu drugog ne pije vode. Ali to sam opet ja, staromodan i previse oprezan kad je rijec o stotinama hiljada maraka.
Ovo ostajanje prethodnih vlasnika u stanu koji je vec isplaćen uz izgovor da cekaju da kompletiraju kupovinu drugog ne pije vode. Ali to sam opet ja, staromodan i previse oprezan kad je rijec o stotinama hiljada maraka.
- Haris.ba
#20245 Re: Cijene stanova All about
Puna podrska. Ali, imaju ljudi koji nisu i placaju 100% iznos uz cekanje na izlazak. Kad ti tako pobjegnu dva tri stana, onda i ti krenes u rizik.
-
Peryton_
#20246 Re: Cijene stanova All about
Potpuno si upravu, pogotovo ako ti treba stan, a trziste je takvo da ces se nacekati druge prilike. Da sam u situaciji takvoj, dobro bih se raspitao i kod advokata i notara kako to ide i koje su mi mogucnosti pravne zastite.
Mene zeza onaj bosanski mentalitet, jednostavno nemam povjerenje u ljude,pogotovo kad je rijec o parama.
Mene zeza onaj bosanski mentalitet, jednostavno nemam povjerenje u ljude,pogotovo kad je rijec o parama.
-
zurik
#20247 Re: Cijene stanova All about
Slazem se. Vjerovatno ni ja ne bih razmisljao o ovoj opciji da vec nisam propustio par odgovarajucih stanova radi raznoraznih sitnica i natezanja, pa postajem malo "fleksibilniji" sto se tice uslova.
Uglavnom, posavjetovat cu se sa strukom.
Uglavnom, posavjetovat cu se sa strukom.
-
RtrnOfSalisbury
#20248 Re: Cijene stanova All about
jebiga, postoji neki mali procenat gdje stvari ne idu kako treba a ovo je super potencijalna mogucnost. kreditiranje nekoga kosta ako nista drugo ... pravi se lanac gdje jedna kajla utice na drugu ... jebote jos uvijek mi se po glooovi mota ona slika mihrije pelak ... nocna mora
-
narcisaa
#20249 Re: Cijene stanova All about
Da li se radi o istoj agencijizurik wrote: ↑22/01/2025 23:48 Pozdrav raja,
Kolega sa posla isto kupuje stan (kredit odobren ali ne svidja im se nista sta pogledaju), pred Novu Godinu pogledali stan i javili da ga zele kupiti, izadje im agent sa kaparom iako nema potrebe i da vlasnici ostanu u stanu jos 1 sedmicu jer im on trazi drugi stan koji ima u vidu za njih, oni pristanu na to, na kaparu uz uslov da dobiju potvrdu da su dali kaparu, potvrdu dobili bez pecata agencije, samo potpis.
Sat vremena kasnije javi im se agent sa molbom da li mogu sacekati 2 sedmice da vlasnik iseli a da u medjuvremenu uplate u roku 24h kompletan iznos za stan.
Oni zatraze da se prvo posavjetuju sa svojim notarom, agent pocne hvaliti svog notara, da idu kod njega, taj notar kojeg oni imaju je nepoznat, nepouzdan.
Kolega i supruga mu odustanu od kupovine, nazovu agenta i on im pocne prijetiti, nece im vratiti kiriju, unijece ih na svoju crnu listu, znaju li oni ko je njegov otac u Sarajevu bio.
Tek kada su ovi izjavili da ce pozvati policiju i vec ih dobili on im obeca da ce, sljedeci dan, dobiti novac.
Sljedeci dan ih nazove vlasnik stana pokusavajuci da ih odgovori da ne odustanu od kupovine jer eto on je kapario stan, kod ovog agenta, koji ce platiti tim parama i od njega su samo trazili da u stanu ostanu 1-2 mjeseca dok taj stan oni sebi ne renoviraju.
Kada nam je ovo ispricao, nismo mogli da vjerujemo da su i vlasnici stana kojeg prodaju i taj agent sve drugo nego iskreni i posteni.
Sada su istraumatiziani, ne vjeruju nikome vise.
- Kona__
#20250 Re: Cijene stanova All about
Koja je agencija i ime agenta da svi zaobilazimonarcisaa wrote: ↑23/01/2025 16:08Da li se radi o istoj agencijizurik wrote: ↑22/01/2025 23:48 Pozdrav raja,
Kako biste se postavili u situaciji da trenutni stanari ne mogu odmah izaci iz stana? Da li se rok izlaska definise kroz ugovor?![]()
?
Kolega sa posla isto kupuje stan (kredit odobren ali ne svidja im se nista sta pogledaju), pred Novu Godinu pogledali stan i javili da ga zele kupiti, izadje im agent sa kaparom iako nema potrebe i da vlasnici ostanu u stanu jos 1 sedmicu jer im on trazi drugi stan koji ima u vidu za njih, oni pristanu na to, na kaparu uz uslov da dobiju potvrdu da su dali kaparu, potvrdu dobili bez pecata agencije, samo potpis.
Sat vremena kasnije javi im se agent sa molbom da li mogu sacekati 2 sedmice da vlasnik iseli a da u medjuvremenu uplate u roku 24h kompletan iznos za stan.
Oni zatraze da se prvo posavjetuju sa svojim notarom, agent pocne hvaliti svog notara, da idu kod njega, taj notar kojeg oni imaju je nepoznat, nepouzdan.
Kolega i supruga mu odustanu od kupovine, nazovu agenta i on im pocne prijetiti, nece im vratiti kiriju, unijece ih na svoju crnu listu, znaju li oni ko je njegov otac u Sarajevu bio.
Tek kada su ovi izjavili da ce pozvati policiju i vec ih dobili on im obeca da ce, sljedeci dan, dobiti novac.
Sljedeci dan ih nazove vlasnik stana pokusavajuci da ih odgovori da ne odustanu od kupovine jer eto on je kapario stan, kod ovog agenta, koji ce platiti tim parama i od njega su samo trazili da u stanu ostanu 1-2 mjeseca dok taj stan oni sebi ne renoviraju.
Kada nam je ovo ispricao, nismo mogli da vjerujemo da su i vlasnici stana kojeg prodaju i taj agent sve drugo nego iskreni i posteni.
Sada su istraumatiziani, ne vjeruju nikome vise.