Suti kad sam bio u osnovnoj komsija igrao sah samnom.I sad tabla ispred mene i ja mu govorim svoje poteze a on meni svoje (samo sto on kosi travu) - nekada ja na foru mu pomaknem figuru neku... on posle spomene taj sa e7 na e5 naprimjer... ja kazem pa nije tu... on jest jest nemoj da ga mices tamoBlack swan wrote:zato sam i prestao igrati šahKikibombona wrote:Ako volis sah, dobro ti je poznato kakav je osjecaj kada se namjeris na puno jaceg igraca od sebe. Svaki potez koji povuces je besmislen i ne daje nikakve rezultate. Ne mozes napasti - ne mozes se braniti. Sta god uradis snosis posljedice. Taj osjecaj bespomocnosti je tesko opisati. Imao bih vece sanse nauditi Tajsonu nego vrhunskom sahisti.Challenger_ wrote:Tačno, ali u cijeloj priči fali opis mogućih turskih odgovora. Nije ovo partija šaha gdje sa druge strane nema protivnika te jedan povlači i crne i bijele figure.![]()
Sah sam naucio igrati prije nego pricati. Sah je zaninljiva igra kada su rivali podjednaki. Kada je neko puno jaci, nema nikakve drazi.
Sa Amerikom jedino Kina moze igrati koliko-toliko ravnopravnu partiju.
s ljudima 1900+ bodova ne možeš igrati![]()
Republika Turska
- славянин
#20226 Re: Republika Turska
-
Bodkin
#20227 Re: Republika Turska
Skrsio je rublju nedavno. Kineski gdp ce imati najmanjibrast u zadnjij deceniji iduce godine ako nastavi ovako. Americki je zato u 2018 najveci od 2005 itdChallenger_ wrote:Što ga ne tvitne tako Rusima i Kinezima kad je tako "moćan".Fudo387 wrote:Ne postoji nikakav obracun, ne postoje nikakve sankcije, dva jebena tweeta upozorenja i haos u drzavi.
![]()
Da mu se smije milijarda i po' ljudi.
Perika, gigant.
Ama, ekonomski problemi Turske su znatno stariji od Trumpovog mandata, pusti priču. Uostalom, o tome se pisalo na temi, davno, davno. I skoro, Vivaldi.
- Sanjarko
#20228 Re: Republika Turska
Ima s cim Turska da odgovori. Ljudi vi zaboravljate da ovako ratovi izbijaju.
- славянин
#20229 Re: Republika Turska
Jos da se izjavi kako ce napasti Turska Ameriku pa into da vidimo na forumuVizionar 1985 wrote:Ima s cim Turska da odgovori. Ljudi vi zaboravljate da ovako ratovi izbijaju.
- Sanjarko
#20230 Re: Republika Turska
Pa napadnu Americke baze u Turskoj i oko nje. Pridruzi im se Iran itd., u tome i eto sranja. Vi zaboravljate da ratovi lako znaju planuti.славянин wrote:Jos da se izjavi kako ce napasti Turska Ameriku pa into da vidimo na forumuVizionar 1985 wrote:Ima s cim Turska da odgovori. Ljudi vi zaboravljate da ovako ratovi izbijaju.
- Sanjarko
#20231 Re: Republika Turska
Sranje samo tako izbit moze lako. Izbijala su i prije.
- Sanjarko
#20232 Re: Republika Turska
Evo citam maloprije protesti kod one baze u Turskoj. Krene narod na nju, ovi iz baze zapucaju na narod i eto sranja.
-
Hafis
#20233 Re: Republika Turska
A narod se pretpostavljam spontano okupio.
- славянин
#20234 Re: Republika Turska
Prvo nece Ameri zapucati nego Turci koji su oko baze jel , drugo i da zapucaju ameri sta onda ?? Mislis turska vojska ce napasti bazu ?? I incirlik koliko god bio vazan krucijalan nije - kipar ima vojnih aerodroma i instalacija da primi 3 incirlika.Vizionar 1985 wrote:Evo citam maloprije protesti kod one baze u Turskoj. Krene narod na nju, ovi iz baze zapucaju na narod i eto sranja.
- ovo_malo_duse
#20235 Re: Republika Turska
Ima hargijas. Da nije bitan davno bi ga iselili.славянин wrote:Prvo nece Ameri zapucati nego Turci koji su oko baze jel , drugo i da zapucaju ameri sta onda ?? Mislis turska vojska ce napasti bazu ?? I incirlik koliko god bio vazan krucijalan nije - kipar ima vojnih aerodroma i instalacija da primi 3 incirlika.Vizionar 1985 wrote:Evo citam maloprije protesti kod one baze u Turskoj. Krene narod na nju, ovi iz baze zapucaju na narod i eto sranja.
- Sanjarko
#20236 Re: Republika Turska
Nisi shvatio. Narod navali na bazu. Ameri zapucaju po narodu i eto sranja.славянин wrote:Prvo nece Ameri zapucati nego Turci koji su oko baze jel , drugo i da zapucaju ameri sta onda ?? Mislis turska vojska ce napasti bazu ?? I incirlik koliko god bio vazan krucijalan nije - kipar ima vojnih aerodroma i instalacija da primi 3 incirlika.Vizionar 1985 wrote:Evo citam maloprije protesti kod one baze u Turskoj. Krene narod na nju, ovi iz baze zapucaju na narod i eto sranja.
- Sanjarko
#20237 Re: Republika Turska
Pa jest i nije. Okupio se da protestuje a medzu njima ima vjerovatno provokatora ili profesionalaca ili insajdera kako god hoces.Hafis wrote:A narod se pretpostavljam spontano okupio.
- Sanjarko
#20238 Re: Republika Turska
Dobra se igranka moze desiti. Turci vs Ameri + ko jos i proksi rat Kine i Rusije sa Amerikom preko Turske pa i Kurda. Kazem sranje lako moze izbit.
- madner
#20239 Re: Republika Turska
Turci nisu Balkanci, oni se kurce samo dok ne vide da je druga strana ozbiljna. 
- славянин
#20240 Re: Republika Turska
Prsten oko baze cuva Turska vojska.... shvatas ?Vizionar 1985 wrote:Nisi shvatio. Narod navali na bazu. Ameri zapucaju po narodu i eto sranja.славянин wrote:Prvo nece Ameri zapucati nego Turci koji su oko baze jel , drugo i da zapucaju ameri sta onda ?? Mislis turska vojska ce napasti bazu ?? I incirlik koliko god bio vazan krucijalan nije - kipar ima vojnih aerodroma i instalacija da primi 3 incirlika.Vizionar 1985 wrote:Evo citam maloprije protesti kod one baze u Turskoj. Krene narod na nju, ovi iz baze zapucaju na narod i eto sranja.
- Sanjarko
#20241 Re: Republika Turska
Znam i. Mislis da ce Turska vojska pucati na svoj narod kad navali. Kazem ja ovo lako moze eskalirat u zesce sranje.славянин wrote: Prsten oko baze cuva Turska vojska.... shvatas ?
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#20242 Re: Republika Turska
neće pucati ali će da udara kundacima
- vivaldi
#20243 Re: Republika Turska
ma nije to nikakav univerzalan ni dozivotni lijek za ekonomske probleme niti takvo sto postoji. to je princip akcija-reakcija, samo sto u ovom slucaju rusija nije u mogucnosti da uradi adekvatnu/reciprocitetnu reakciju vec bi ona bila samo jedna mjera za ublazavanje stete. dolar je oduvijek bio americko oruzje, samo sto ga u zadnje vrijeme sve cesce koriste. sasvim je logicno da reakcija podrazumijeva neki odgovor koji bi smanjio stete od weponizacije dolara. iako to pokusavaju mnogi odavno - od gadafijevog zlatnog dinara, preko rusije i kine, jos uvijek ocigledno nisu u mogucnosti da smisle neku relativno kvalitetnu alternativu. zbog najave novih sankcija danas su ruski zvanicni priznali da opet ocekuju pad rublje ove godine naspram dolara i usporavanje rasta.Fudo387 wrote: Haj recimo da su u mogucnosti da odjebu dolar,
Sta onda?
- vivaldi
#20244 Re: Republika Turska
ma to ni u ludilu ne bi smjelo imati smisla jer ne mozes se ti igrati sa sudbinom 80 miliona ljudi zbog nekih licnih aferima i povrijedjene sujete, a erdogan upravo to radi. ekonomska kriza ne pogadja njegov frizider i novcanik vec obican narod.daddy-kool wrote:Meni jedino ima smisla da se Erdogan osjetio direktno ugroženim hipotetskim regime change-om kojim trenutno upravlja Amerika, te reaguje ovako da sačuva sebe po cijenu usporenog razvoja države.vivaldi wrote:
nije uopse bitno ko je u pravu, ali sukob sa zapadom za veliku zemlju u razvoju je samoubistvo osim ako bas nisi bio na to primoran i nisi imao izbora, a u slucaju turske ne vidim ama bas nikakav razlog da je to toga moralo doci
ali je vrlo moguce da si u pravu jer osim sto on vec odavno u svojim nastupima poistovjecuje sebe sa drzavom, on je u proteklih par godina imao toliko suludih izjava da nema nikakve sumnje da je turska kao drzava vec dosta dugo na staklenim nogama. on i sad prkosi svim ekonomistima koji ga bukvalno mole da poveca kamatne stope jer je to jedino rjesenje za stabilizaciju lire i obuzdavanje inflacije koja jede profit svim firmama, ali on tjera inat. nece pa nece. ide kontra svake logike, a katastrofalne rezultate svog inata pravda teorijama zavjere. cijeli svijet ga je godinama molio (i njega i argentinu) da ne posudjuje toliko dolara, ali on nije jebo zivo silu vec tjero po svom, i evo gdje ga je to dovelo.
vjerujem da se svi sjecaju i njegove izjave od prije godinu-dvije kad je rekao kako u turskoj ima milion firmi, a ako svaka zaposli samo 1 osobu, to je milion novih radnih mjesta. ja se stvarno ne sjecam da sam glupost tog kalibra ikada procitao cak i na ovom forumu na kojem je uvijek bilo svakakvih bisera. kada takve idotizme izvaljuje covjek koji ima apsolutnu moc u jednoj zemlji, onda je strah potpuno opravdan jer nije pitanje da li ce doci do brodoloma vec kada.
btw danas u gardianu clanak koji bez previse ekonomske teorije i strucnih termina vec jednostavnim jezikom ilustruje sve ono sto sam pisao na ovoj temi otkako je otvorena, pa do danas. primjerima je opisano i ono sto sam sinoc pisao da je totalno stala investicijska aktivnost
https://www.theguardian.com/cities/2018 ... ls-skyline
jedino sto su mogli dodati su dvije recenice zasto gradjevina? zato sto je turska prije par godina imala godisnji prirast stanovnistva od cak milion ljudi godisnje. samim tim postojale su ogormne potrebe za stambenim prostorom, a samim tim za pratecm infrasturkturom
-
handžar88
#20245 Re: Republika Turska
Kad neki nebitan lik na mrtvom forumu pocne omalovazavat predsjednika jedne svjetske sile koji je okruzen sa stotinama eksperata za svaku oblast, jos uz to nastupa samouvjereno i kao da mu je sve poznato, iako mu je izvor informacija internet i tv.. znas da taj nema pojma o cemu prica.. ali bukvalno nema veze nikakve. Hiljade faktora nama nepoznatih u igri a on donosi zakljucke samouvjereno ko da je on osmislio ovu globalnu igricu.
- vivaldi
#20246 Re: Republika Turska
jel govoris o meni ili o "predsjedniku svjetske sile" koji je prije 2 godine preko vibera iz nekog podruma molio goloruki narod da ga spasi od vlastite vojske koja mu je avionima i helikopterima razarala istanbul i ankaru?handžar88 wrote:Kad neki nebitan lik na mrtvom forumu pocne omalovazavat predsjednika jedne svjetske sile koji je okruzen sa stotinama eksperata za svaku oblast, jos uz to nastupa samouvjereno i kao da mu je sve poznato, iako mu je izvor informacija internet i tv.. znas da taj nema pojma o cemu prica.. ali bukvalno nema veze nikakve. Hiljade faktora nama nepoznatih u igri a on donosi zakljucke samouvjereno ko da je on osmislio ovu globalnu igricu.

-
handžar88
#20247 Re: Republika Turska
I milioni ljudi ga poslusaju i spase mu guzicu.. a ti iz podruma baljezgas na klix forumu, cita te par ljudi.. i das sebi za pravo da pljujes po covjeku koji je jedan od najbitnijih kotacica u globalnoj politici trenutno. Pa ko je tu budala.
I to sto se javio na viber u takvom trenutku je maestralan potez i odraz vremena u kojem zivimo, u buducnosti ce biti izucavan uticaj interneta u kreiranju globalne politicke sudbine.. od Obamine yotube kampanje, Erdoganovog viber poziva, Trumpovog twitter naloga i mnoge druge stvari.. to nije uopste za podsmijeh.
Poznat sindrom kod naseg naroda. 'Ta ce Dzeko ja mu kroz noge probacivo
I to sto se javio na viber u takvom trenutku je maestralan potez i odraz vremena u kojem zivimo, u buducnosti ce biti izucavan uticaj interneta u kreiranju globalne politicke sudbine.. od Obamine yotube kampanje, Erdoganovog viber poziva, Trumpovog twitter naloga i mnoge druge stvari.. to nije uopste za podsmijeh.
Poznat sindrom kod naseg naroda. 'Ta ce Dzeko ja mu kroz noge probacivo
Last edited by handžar88 on 23/08/2018 23:32, edited 2 times in total.
- vivaldi
#20248 Re: Republika Turska
tako je. danas svi oni bleje u kursnu listu i pitaju se sta ce biti sutra.handžar88 wrote:I milioni ljudi ga poslusaju i spase mu guzicu..
- Sanjarko
#20249 Re: Republika Turska
Smislio sam ja.vivaldi wrote:jos uvijek ocigledno nisu u mogucnosti da smisle neku relativno kvalitetnu alternativu.
- Fudo Bosna
#20250 Re: Republika Turska
handžar88 wrote:Kad neki nebitan lik na mrtvom forumu pocne omalovazavat predsjednika jedne svjetske sile koji je okruzen sa stotinama eksperata za svaku oblast, jos uz to nastupa samouvjereno i kao da mu je sve poznato, iako mu je izvor informacija internet i tv.. znas da taj nema pojma o cemu prica.. ali bukvalno nema veze nikakve. Hiljade faktora nama nepoznatih u igri a on donosi zakljucke samouvjereno ko da je on osmislio ovu globalnu igricu.
Niko ne kaze da je Turska sila No 1, niko ne kaze da se u slucaju ekonomskog sukoba sa USA nece izvuci deblji kraj, ali svi ovi silni "samozvani experti" ili su toliko zlonamjerni ili nisu svjesni bitnosti Turske kao regionalne sile, i na kraju, nije se u konfliktu samo sa Turskom, a i da jeste to moze izazvati i ekonomski i nazalost , svaki drugi/politicki haos, od koga ni Balkan ni BIH , nazalost nece biti imuni...
Komentari "strucnjaka" su u smislu, kao da se radi o konfliktu, Francuske i Gvineje Bisao, pa eto, to im "cejf" i u tome jadnici "likuju"...
Radi se o konfliktu USA, supersile i Turske najvece regionalne sile u ovom dijelu svijeta,(mocnije od svih balkanskih zemalja skupa) i druge NATO sile, i to je ono sto, berem mi koji zivimo u ovim vazalskim minidrzavicama na Balkanu, nastalim raspadom ex Yu , ne bismo smjeli nikako " likovati" , jer se itekako moze odraziti na nase bijedne "ekonomije" i naravno na nasu bezbjednost, jer su i Turska i USA bitni za ove drzave, na politicku stabilnost, a za BIH, pogotovu...