Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Melbourne_Australia

#20201 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Melbourne_Australia »

Radio Sarajevo wrote:
espn wrote:
Melbourne_Australia wrote:Ono kad ti je zivot u kurcu i kad ti je problem sto su djeca sa 12 godina izasli a starci ostali u ratu :lol: :lol: Bosnjo kad je kokuz i kad nazalost nije uspio u zivotu, onda su mu svi krivi..Ali nikako da skonta da je mozda do njega..Da je glup, da je smotan, da nije kapacitet osim mozda za plaze od 700 kermi itd...Pa ja znam bruku ljudi koji su bili u ratu i izasli iz rata goli kao i svi koji su bili, a danas imaju ama bas sve...A niko od njih nije u politici bio , nego su se uhvatili skola i posla , ko nije htio skolu da ganja uhvatio se privatluka..Kako vi ne kontate, da nije svakome sudjeno da ima repa i da dobro zivi, nafaka je cudo i naravno volja i zelja za odricanjem svega i svacega.. Hajde furaj te sa tom papanskom pricom.. Cuj dezerter sa 12 ili 13 godina :lol: :lol:
Pričaš gluposti. Bolje ti je pogledaj sebe. Možeš plesati na prstima, ali BiH je jedna propala država koja nema budućnosti, kao ni ostale zemlje regiona.
BiH, ako propadne, propašće isključivo zahvaljujući vama negativcima.

Mi ostali ćemo vazda imati svoj balon i smijaćemo vam se. Ko vas jebe kad vam je draže čitati crnu hroniku nego istrčati maraton i pohvaliti se na Fejsbuku.

Ali ono što je dobro, sve vas je manje, i zbog toga se radujem.
Vala ja i ne poznajem takve i ako ih ima , dobro si rekao, sve ih je manje....To su ti oni likovi, koji nemaju za kafe, i svi su mu krivi za njegovo zivotno stanje...Ubi ga depresiva i konta, ako ja tonem , bolje je da i drugem pokusam povuci da tonemo u dvoje :lol: Manje boli...
Melbourne_Australia

#20202 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Melbourne_Australia »

Hendrix wrote:
Melbourne_Australia wrote:Ono kad ti je zivot u kurcu i kad ti je problem sto su djeca sa 12 godina izasli a starci ostali u ratu :lol: :lol: Bosnjo kad je kokuz i kad nazalost nije uspio u zivotu, onda su mu svi krivi..Ali nikako da skonta da je mozda do njega..Da je glup, da je smotan, da nije kapacitet osim mozda za plaze od 700 kermi itd...Pa ja znam bruku ljudi koji su bili u ratu i izasli iz rata goli kao i svi koji su bili, a danas imaju ama bas sve...A niko od njih nije u politici bio , nego su se uhvatili skola i posla , ko nije htio skolu da ganja uhvatio se privatluka..Kako vi ne kontate, da nije svakome sudjeno da ima repa i da dobro zivi, nafaka je cudo i naravno volja i zelja za odricanjem svega i svacega.. Hajde furaj te sa tom papanskom pricom.. Cuj dezerter sa 12 ili 13 godina :lol: :lol:
Tvoja prica nikako nema smisla...starci bili u ratu...dosli sa australskom penzijom nazad...pa ko to za 10 god vani dobije penziju ba? Svejedno, ako ti je stari bio na liniji 4 godine ko i ostali...imas izvinjenje od mene. Nisam rekao da si ti dezerter. Ali da si paksu...to jesi jbg. I ne kontas neke stvari jer ne zelis...okruzen si "uspjesnim" ljudima i zivis u balonu.

Pricas kao pripadnik treceg rajha o jevrejima jebote...nije sudjeno para da se ima, mi glupi ovo ono...citav svoj zivot iznosis ovde (a mozda i lazes) non stop dokazujes neki nivo i klinac. Za nekog ko je navodno proputovao svijet ti si nevjerovatno ogranicena osoba.
Moji starci su dosli 1996 godine u Australiju i vratili se 2002 godine..Jeli ti sad jasnije ??
zubi

#20203 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zubi »

Radio Sarajevo wrote: Dakle, ljudi koji su otišli iz onog ludila su za tebe dezerteri, a budale koje su se borile za SDA državu i dinastiju Izetbegovića su patriote?

Mi smo svi bili u Sarajevu cijeli rat, neki od moje porodice i glavom platili, i da se ja sada sa svojih 36 godina zadesim u sličnoj situaciji, NIKAD ne bih ostao, nego bih "dezertirao" jer je to najpatriotskiji čin koji možeš uraditi. Neka se njegova Jasmina bori, nema te države za koju bih ginuo, a takav način patriotizma je obična ubleha.

Najveća zavala čitavog rata je ta što te SDA prevarila 400 puta i što te i dalje vara, i sve što ne valja možeš zahvaliti njima, a sve što poslije rata valja, upravo možeš zahvaliti ljudima koji su se vratili i opet donijeli koliko - toliko normalno razmišljanje.
Očaj... :run:
mirsek

#20204 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

chengaba wrote:
Nazif_Gljiva wrote:
swanfilter wrote:Mesto sam propustio? Insomnie nema? Nece biti više? Pa, dokle više ...
Zbog čega je Clémont napustio forum?
Jer je forum za kurac, ko što je i većina normalne raje otišla. Sad ostalo samo hrpa dijasporaca ili ovih što su se vratili iz dijaspore, pa šatro na klix forumu se raspravljaju jer nemaju raju da njih smaraju.
Jes, Miteran je bio luconosa konstruktivne i informativne diskusije na forumu. Sve mi suze niz ledja teku za njim.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#20205 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Radio Sarajevo wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:Dijaspora je u prvom tromjesečju ove godine poslala skoro 619 miliona KM ili za 5% više u odnosu na isto razdoblje lani, i to samo preko novčanih doznaka.
Da nema dijaspore, ovi likovi poput espn bi crkli od gladi, ne bi ni za interneta imali.

Bilo bi ustvari bolje da se ne šalje ništa, možda bi onda zasukali rukave, kao što zasuču čim dođu u Švabiju prati tuđe guzice.
za isti period UIO je dobila milijardu poreza samo u FBiH, plus RS sa 450 miliona, što znači da u ukupnom prometu te doznake čine manje od 10% prometa, tako da, odvatite malo ;-)
512MB

#20206 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Image
espn

#20207 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Bolesni i brat i sestra: Pomozimo Imranu i Iman da odu na dijagnostiku u Tursku

Image

https://www.klix.ba/vijesti/humanitarne ... /191023090

U ovoj nadasve visokoprosperitetnoj zemlji se opet skuplja djeci za liječenje.
piupiu

#20208 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by piupiu »

mousstapha wrote:Ovdje se samo otrov sipa.
Fakat.
Tomahawk11
Globalni moderator

#20209 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

espn wrote:
I to se samo u BiH skuplja?

Ne može se desiti u high-standrard Njemačkoj, Norveškoj, Danskoj da je nekom djetetu potrebna operacija koju treba platiti više stotina hiljada eura?

I nema ovakvih akcija?

De nam reci kako to tamo riješe?!
espn

#20210 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Tomahawk11 wrote:
espn wrote:
I to se samo u BiH skuplja?

Ne može se desiti u high-standrard Njemačkoj, Norveškoj, Danskoj da je nekom djetetu potrebna operacija koju treba platiti više stotina hiljada eura?

I nema ovakvih akcija?

De nam reci kako to tamo riješe?!
Skuplja se za 8 hiljada eura.
Tomahawk11
Globalni moderator

#20211 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Šta 8 hiljada eura?
sinuhe

#20212 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sinuhe »

Valjda je jasno da u sjevernozapadnoj Evropi ne sakupljaju novac humanitarnim akcijama za lijecenje djece a ni odraslih.
uglavnomja

#20213 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

sinuhe wrote:Valjda je jasno da u sjevernozapadnoj Evropi ne sakupljaju novac humanitarnim akcijama za lijecenje djece.
skupljaju u norveskoj djetetu rodjenom bez usiju da ide u ameriku na operaciju

https://www.spleis.no/project/78896
sinuhe

#20214 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sinuhe »

uglavnomja wrote:
sinuhe wrote:Valjda je jasno da u sjevernozapadnoj Evropi ne sakupljaju novac humanitarnim akcijama za lijecenje djece.

Vjerovatno po norveskom zdravstenom fondu ne spada pod lijecenje.
amidzazeher

#20215 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by amidzazeher »

Skupljaju 850k kruna! Koliko je to €?
Ovo gore je 8k € sto je otprilike 2 plate jednog politicara!
sinuhe

#20216 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sinuhe »

83000 euro. Ali to je druga stvar. Placaju javni zdravstveni fondovi i vise novca za npr. jednu injekciju ako je rijetka bolest.
uglavnomja

#20217 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

sinuhe wrote:
uglavnomja wrote:

Vjerovatno po norveskom zdravstenom fondu ne spada pod lijecenje.

Vjerovatno po bosanskom zdravstenom fondu nema para da se roditeljima ispunjavaju zelje gdje ce im se djeca lijeciti

ni manje ni vise nego u hebenoj turskoj :-)

nevezano za ovu djecu - prvo i osnovno je da svaka prica ima dvije strane, i dok se ne oglasi druga strana - prva strana nije vjerodostojna.

znaci kad izadje doktor i kaze mi ne znamo, mi ne mozemo i mi nemamo para, ali mi predlazemo kliniku tu i tu - to je situacija u kojoj se mora pomoci

a citav tekst nema osnovno: gdje i kada su se djeca lijecila, koji doktori, koje bolnice ...
doktori u bh :roll:

a evo i jedan kometar ispod teksta

"Ovo izgleda kao prevara. Za ove je bilo prikupljanje u Maju na Oslobođenju, kada je kao 5.000 Eura trebalo; A u Julu je Otvorena Mreža skupila novac i poslala ih u Tursku na dijagnozu, imaju čak i slike sa aerodroma."
sinuhe

#20218 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sinuhe »

U Bosni je drustveno prihvatljivo da se lijecenje djece finansira humanitarnim doprinosima. Nisam nikad cuo za inicijative da se s time prestane i vrsi pritisak tamo gdje treba.
Radio Sarajevo

#20219 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

mk ultra wrote:
Radio Sarajevo wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:Dijaspora je u prvom tromjesečju ove godine poslala skoro 619 miliona KM ili za 5% više u odnosu na isto razdoblje lani, i to samo preko novčanih doznaka.
Da nema dijaspore, ovi likovi poput espn bi crkli od gladi, ne bi ni za interneta imali.

Bilo bi ustvari bolje da se ne šalje ništa, možda bi onda zasukali rukave, kao što zasuču čim dođu u Švabiju prati tuđe guzice.
za isti period UIO je dobila milijardu poreza samo u FBiH, plus RS sa 450 miliona, što znači da u ukupnom prometu te doznake čine manje od 10% prometa, tako da, odvatite malo ;-)
Daj me prosvijetli, kako je 619 miliona 10% od jedne milijarde?
Radio Sarajevo

#20220 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Thorgerson wrote: Ovo je totalno pogrešan pristup i ovakvo ponašanje svih nas ne vodi nigdje.

Mi smo svi jedan narod, koji voli ovu državu.

Vi iz dijaspore biste trebali da budete "bolji" od nas. Vi biste trebali da budete naša pokretačka snaga. Jebo ba pare koje šaljete. Vi pošaljete pare, ovi ih potroše u havu.

To nije rješenje.

Rješenje je da se iskoristi sva vaša pamet, know how i da vas privučemo nazad u ovu državu. I da uz vašu pomoć je zajedno gradimo i pravimo da nam svima bude bolje. A ne ono odeš i onda soliš pamet, bez konkretne akcije.

Ali to nećemo moći uz takve stavove. A naročito ne uz likove koji su otišli i kojima je glavni domet dovući ovamo novog BMW-a, napravit kuću na 4 sprata, te obilaziti restorane, prežderavati se, popravljati zube i sl. Ili likove domaće koji sve to sa prezirom gledaju, jer oni to isto ne mogu. Pa im je glavni cilj u zivotu pobjedi odavdje i nekim shortcutom doci do ovoga iz ove prve recenice.

Ali šta je loše u popravljanju zuba, obilasku restorana i sl.? Pa sav taj novac onda ostaje u BiH, a evo recimo ja idem kod istog zubara cijeli život, i ne želim mijenjati. Osiguranje mi sve pokriva i da odem u Holandiji, ali ne želim, želim kod njega jer sam tamo navikao i njemu vjerujem.

Ja sam kupio dva stana u Sarajevu, platio PDV na jedan, a obični porez na drugi, svake godine potrošim hiljade maraka u BiH, i opet me neko gleda preko oka. Iskreno me boli kurac za te likove koji me gledaju preko oka, a moraš znati da svi ljudi na svijetu odluku o preseljenju donose isključivo iz ličnih pobuda.

Neće se niko vratiti iz patriotskih razloga, a ljudi imaju stotine razloga zašto su negdje, ništa od toga nije crno-bijelo.

Mene često ljudi pitaju "što se ne vratim kad je tako divno", a razloga ima milion za ostati, otići, vratiti se, i ljudi to ne žele dijeliti s forumom.

Pričam naravno o realnim i dobronamjernim ljudima, a ne o kompleksašima koji se kurče Brechtom, a ponižavaju ¸Kamerni teatar...
mk ultra

#20221 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Radio Sarajevo wrote:
mk ultra wrote:
Radio Sarajevo wrote:

Daj me prosvijetli, kako je 619 miliona 10% od jedne milijarde?
Ako imas prometa 619miliona, od toga drzava uzima 17% ne 100%, sto iznosi 105miliona, a posto imas dijaspore i u PC, manje je od 10%

http://www.new.uino.gov.ba/bs/clanci/no ... miliona-KM

1.823 milijarde od poreza
0.105 milijarde poreza od dijaspore
5.75%
Last edited by mk ultra on 23/10/2019 18:04, edited 1 time in total.
512MB

#20222 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Radio Sarajevo wrote:
Thorgerson wrote: Ovo je totalno pogrešan pristup i ovakvo ponašanje svih nas ne vodi nigdje.

Mi smo svi jedan narod, koji voli ovu državu.

Vi iz dijaspore biste trebali da budete "bolji" od nas. Vi biste trebali da budete naša pokretačka snaga. Jebo ba pare koje šaljete. Vi pošaljete pare, ovi ih potroše u havu.

To nije rješenje.

Rješenje je da se iskoristi sva vaša pamet, know how i da vas privučemo nazad u ovu državu. I da uz vašu pomoć je zajedno gradimo i pravimo da nam svima bude bolje. A ne ono odeš i onda soliš pamet, bez konkretne akcije.

Ali to nećemo moći uz takve stavove. A naročito ne uz likove koji su otišli i kojima je glavni domet dovući ovamo novog BMW-a, napravit kuću na 4 sprata, te obilaziti restorane, prežderavati se, popravljati zube i sl. Ili likove domaće koji sve to sa prezirom gledaju, jer oni to isto ne mogu. Pa im je glavni cilj u zivotu pobjedi odavdje i nekim shortcutom doci do ovoga iz ove prve recenice.

Ali šta je loše u popravljanju zuba, obilasku restorana i sl.? Pa sav taj novac onda ostaje u BiH, a evo recimo ja idem kod istog zubara cijeli život, i ne želim mijenjati. Osiguranje mi sve pokriva i da odem u Holandiji, ali ne želim, želim kod njega jer sam tamo navikao i njemu vjerujem.

Ja sam kupio dva stana u Sarajevu, platio PDV na jedan, a obični porez na drugi, svake godine potrošim hiljade maraka u BiH, i opet me neko gleda preko oka. Iskreno me boli kurac za te likove koji me gledaju preko oka, a moraš znati da svi ljudi na svijetu odluku o preseljenju donose isključivo iz ličnih pobuda.

Neće se niko vratiti iz patriotskih razloga, a ljudi imaju stotine razloga zašto su negdje, ništa od toga nije crno-bijelo.

Mene često ljudi pitaju "što se ne vratim kad je tako divno", a razloga ima milion za ostati, otići, vratiti se, i ljudi to ne žele dijeliti s forumom.

Pričam naravno o realnim i dobronamjernim ljudima, a ne o kompleksašima koji se kurče Brechtom, a ponižavaju ¸Kamerni teatar...
TamaM sam ti htjeo staviti lajk kad zabrlja sve za zadnjim pasusom :mrgreen:
Radio Sarajevo

#20223 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

mk ultra wrote: Ako imas prometa 619miliona, od toga drzava uzima 17% ne 100%, sto iznosi 105miliona, a posto imas dijaspore i u PC, manje je od 10%

5.75%
Buraz, nema poreza na doznake iz inostranstva, a pogotovo nema pdv-a.

Dalje neću, ovo je dosta :)
mk ultra

#20224 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Radio Sarajevo wrote:
mk ultra wrote: Ako imas prometa 619miliona, od toga drzava uzima 17% ne 100%, sto iznosi 105miliona, a posto imas dijaspore i u PC, manje je od 10%

5.75%
Buraz, nema poreza na doznake iz inostranstva, a pogotovo nema pdv-a.

Dalje neću, ovo je dosta :)
Govorimo o prometu, ne o porezu na doznake. Ako ljudi potrose te pare, od toga ide 17% drzavi. Racunica je prosta, pusteno u promet 619miliona, drzava ukupno uzela 1.8 milijardi
Radio Sarajevo

#20225 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Hajmo opet
Dakle, poslala... :)

Dakle, tromjesečje.
Post Reply