GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vješalica

#20151 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

pranje para
isto kao i staklo na stajalistima koje je vazda polupano i uvijek prijeti da nekoga povrijedi
ali skontali iz SDA kuhinje da im trebaju one papanske reklame po stajalistima
nakrivljena nadstresnica i sl je lafo bezopasna
megaman4

#20152 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by megaman4 »

bit101 wrote:Gradski prevoz se neće popraviti sve dok:

1. Tramvajska pruga ne rekonstruise, ogradi, zakopa pod zemlju ili nešto slično. Do tada će svaki sudar koji završi na prugama prekidati kompletan red vožnje. Nekakva metro linija koja bi se mogla napraviti odmah ispod postojeće tramvajske pruge bi dobro ubrzala saobraćaj, jer izmedju ostalog ne bi bilo stajanja na raskrsnicama.

2. Ne izgradi i uredi cestovna infrastruktura, posebno mislim na južnu longitudinalu i cestu prema vogosci

3. Ne kupe nova tramvajska, trolejbuska i Autobuska vozila

4. Ne bude sve ovo fino održavalo i čistilo

Onda bi imalo smisla pričati o zatvaranju stajališta i stavljanju info ekrana i slično. Sve što se sad priča o tome je šuplja. Ne pravi se kuća od krova nego od temelja.

A za ovaj USSD kod, slažem se da je prekomplikovan, ispočetka sam ga nekoliko puta koristio, i tada se uvjerio da cesto fula. Pa dok ti izvadis mobitel, nadjes kod na stanici, ukucas, sacekas dok izvrti, dešifrujes značenje, prodje dosta vremena. I svaki put kad hoćeš da vidiš dokle je, ponavljas isto. Bio sam i Zagrebu i tamo imaju info ekrane, i razlika izmedju ta dva sistema je nebo i zemlja. Niko me ne može ubijedio da ovaj Ussd sistem kod nas nije bilo nečije pranje para.
Znaci nikad.
bit101

#20153 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bit101 »

Za pocetak bi bar trebalo da se uradi dobra rekonstrukcija čitave pruge, tako da nema lupanja kad se vozis tramvajem, i da u budućnosti mogu da voze i niskopodni tramvaji. Usporedo sa tim postaviti i bankine čitavom dužinom, čime se može smanjiti broj izlijetanja auta na prugu, a i pretrcavanja pješaka. Onda može da se radi zatvaranje stanica, jer će inače biti još više pretrcavanja sa ceste na stanicu.
I tramvaji i busevi da se dobro dobro čiste svaki dan. U kombinaciji sa zatvaranjem stanica, vjerujem da će se smanjiti i vandalizam u istima.
Kad čujem onog memica kako priča o nekakvom tramvaju do Hrasnice, a ovamo u gradu se sve raspada, odmah me neka mucnina uhvati.
trambusek88

#20154 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Prije par godina isto bila priča o ovome, Memić reko da nije zainteresovan za GRAS nego da će naka Mađarska firma sa 4 tramvaja voziti na relaciji Ilidža-Hrasnica.

Ova priča se spominjala 2014 i 2016 s tim da ove godine izostaje priča o izmješanju autobuskog terminala u Hrasnicu

Ilidžanski terminal je na idealnoj lokaciji, šta treba da autobus za Rakovicu i Tarčin ide iz Hrasnice? Ali problem što vlastodršci u Ilidžanskom terminalu vide idealnu lokaciju za kakav hotel, tržni centar ili možda parking koji bi Fikro naplaćivao.
Pa jbt školu je htio da ruši da gradi tržni centar.
bumerangss

#20155 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

trambusek88 wrote:Kombi za Sokolje vrlo lako može skroz prestati raditi ako se ne rješi pitanje nabavke minibusa.
29.12 nije radio! Na Stupu na dispecerskoj kucici piše "kombi za Soklje u kvaru" i naravno sjedi na bus za Vogoscu i uz Sokolje pjehoke :roll:
bumerangss

#20156 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

man_464 wrote:Notorna laz je da se autobus za Rajlovac ceka 2 sata.
Ja se vozim svakog dana i voze 3 busa svakih 25 do 30 minuta A ujutro budu 4 autobusa na 20 minuta. Ne pamtim da sam u zadnjih 3 4 mjeseca čekao duze od pola sata i to kad preskoci vožnju.

Zna se ono nekad zalomit pa ispadne 45 50 minuta nema ni jednog ako se pokvari ili ako je ogromna guzva u saobraćaju.

Stup-Vogošća radi svakih 35 minuta sa 2 autobusa i rijetkost je da radi 1. Kad je 1 onda je na 70 minuta ali to se desava baš baš rijetko.

Eh sto se tice Buca potoka tu nerijetko bude samo 1 autobus pa ga nema po sat. Mada velikom vecinom rade na pola sata 2 busa a nekad se omakne pa budu i 3 busa....

Radnim danom zadnja voznja i jeste u 23 sa stanice a u 23:25 iz Rajlovca... Subotom u 22:30 sati a nedjeljom u 22:15 sati sa zeljeznicke. Vozac koji subotom radi ima polaske u 18 19 20 21 22 sata... Radnim danom mu je red drugaciji pa ide 18i30 pa 19i40 21 22 23 sata.
Slažem se za rajlovacki da ide prilicno redovno jer ima skoro dva mjeseca kako radim privremeno dole i ujutru u Boljakovom naidje oko 6:35 a vracam se sa busom koji naidje oko 14:15 kod skretanja za Sokolje (ne znam kako se zove ta stanica :D ) i to mi sasvim odgovara a kada sam druga smjena mi nikako ne odgovara što nema Rajlovackog u 12:20 (man to si mi ti rekao na ovoj temi :) ) jer ja bih krenuo sa 23c u 12:15 ali oko 12:10 prodje rajlovacki pored škole tako da ga ne mogu uhvatiti:roll: i ja zato krenem u 11:35 sa 23c i oko 11:40 naidje za Rajlovac i ja ko budala dodjem na posao oko 12 sat ranije pa mi se kolege smiju ili ako mi taj proleti kod škole onda cekam naredni onaj oko 12:10 (opet ko budala cekam 35 40 min kod skole u Boljakovom) pa opet dodjem na posao pola sata ranije! :oops:

Da ima u 12:20 sa Željeznicke onda bih sa 23c u 12:15 i docekao bih rajlovacki kod skole oko 12:35 12:40 i dosao bih na posao taman oko 12:55 13:00 tj na vrijeme.

A to što kažeš da bućanski ide vecinom jedan a nekad dva a nekad se zna desiti da idu tri a nekad nema nijednog... pa nije mi ni cudo sto su ga kamoenovali jer je raji gore tako kad ide kako se kojem vozacu k digne nego da ga nema nikako!

Ljudi se pouzdaju da ce biti jer su ga dan ranije vidjeli u odredjeno daoba a njega nema pa je logicno da ce onom narednom koji naidje putnici jbt sve po spisku promzli i "zakašnjeli" na posao, školu, fakultet :lol:
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#20157 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by liaar »

bumerangss wrote:
trambusek88 wrote:Kombi za Sokolje vrlo lako može skroz prestati raditi ako se ne rješi pitanje nabavke minibusa.
29.12 nije radio! Na Stupu na dispecerskoj kucici piše "kombi za Soklje u kvaru" i naravno sjedi na bus za Vogoscu i uz Sokolje pjehoke :roll:
Kombi za Sokolje nikad nije ovisio od tendera za nabavku, uvijek su se vozali najstariji kombiji u garaži Grasa.
Zadnje 2-3 godine, haman od kako se napravila nova Stupska stanica, češće ga nema nego ima. Vozi 4 ture cijeli dan, na kućici vazda piše da je u kvaru. Jedan vozač Vogošćanskog mi nekad reče da nije u kvaru nego da kao nema vozača koji su željni da voze tu liniju, jer je par puta napadnut revizor i vozač kad nakon 20 dana proradi, i onda traže kartu od naroda koji je 20 dana morao da se pješke penje uz Sokolje. :-)
man_464

#20158 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Ko hoće kombijem nek pokaze kartu ili kupi.
Ko neće bujrum pješke.
Sodom1

#20159 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sodom1 »

man_464 wrote:Ko hoće kombijem nek pokaze kartu ili kupi.
Ko neće bujrum pješke.
I ja da se s tobom jednom slozim :D
supercali

#20160 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by supercali »

TESLA_EDISON wrote:Narod je GLUP KO GOVEDO! To je problem.
Čitam gore jedan piše i nekakvom SMS. Niti se SMS šalje, niti ima bilo šta takvo. Sve se zasniva na USSD kodovima.
Stojim na stanici i gledam niko ne ukucava. Nemaju ljudi pojma. Glupani pravi, goveda, papci. Naravno, kad treba šta razvaliti i uništiti tu su prvi.
Nebitno je li SMS ussd code ili neato trece oni brojevi meni nista ne znace posebno ako sam stranac
Sta 2-2,2+1
Nisam poslao code da mi izlista matematiku nego da kaze next tram number 3 2 minutes
Number 4 12 minutes I sl
man_464

#20161 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Pa to kukajte telekomu i MSKS.

Nit je gras programirao niti mu se uplaćuje koristenje usluge.
BadBoy

#20162 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BadBoy »

man_464 wrote:Pa to kukajte telekomu i MSKS.

Nit je gras programirao niti mu se uplaćuje koristenje usluge.
Pa kukamo što GRAS uopšte nema nikakav sistem praćenja i najave vozila.

Ovaj Telecomov je smiješan i neupotrebljiv.
triconja

#20163 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by triconja »

Sodom1 wrote:
Ko neće bujrum pješke.
To samo u Sarajevu ima i eventualno mozda u sjevernoj koreji da se vozi bez karte i da se namlati vozaca i revizora kad išću karte :lol: :lol: :lol: .

To sve treba u radne kampove na rehabilitaciju
trambusek88

#20164 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

triconja wrote:
Sodom1 wrote:
Ko neće bujrum pješke.
To samo u Sarajevu ima i eventualno mozda u sjevernoj koreji da se vozi bez karte i da se namlati vozaca i revizora kad išću karte :lol: :lol: :lol: .

U Sjevernoj Koreji tako nešto nema sigurno 100%
To je jedna uredna zemlja u kojoj je sve pod konac i gdje se i najmanji prekršaj skupo plaća jer postoji sistem!

Image
Image
Image
Image
Kad je ogromna gužva ljudi se ne guraju ko stoka već postoji red.
Image
liaar

#20165 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by liaar »

Ko neće bujrum pješke.
Ja je prvi nisam plaćao u tim situacijama koje sam naveo post ranije. Kupim mjesečnu, odbijem samohranom roditelju troje djece 16 KM svaki mjesec, i onda se moram vozati kombijima za 1 KM, jer GRAS nije u stanju držati liniju, poslati zamjenski autobus i slično, Dođem na Stup, trebam kombijem kući, kurko, njega nema. Pa ga nema sutra, pa ni prekosutra, i tako čitav mjesec, lafo mu guma pukla. Kome nije mrsko nek prorovi ka portalu, bilo je par vijesti oko nabavke jedne puknute gume za kombi za Sokolje, 2 mjeseca se čekalo čini mi se, kombija naravno nije bilo 2 mjeseca.
I onda očekuješ da ti neko ko nema kupon, kupi kartu ? I kad sam je imao, nisam htio pokazati nakon tog sa kombijem, a svaki mjesec sam dobijao pare od mame i kupovao kartu.
vješalica

#20166 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Sokolje je procvjetalo kao naselje mahom iz 1995. godine jer su ga naselili ljudi koji do jucer nisu ni znali za njega,tako je isto sa Zabrđem,Smiljevićima,Rajlovac,Reljevo itd itd niti legalnnih stambenih objekata,glasacka masinerija SDA stranke,nigdje vodovoda kako treba,ljeti vode nemaju,dovozi im cisterna,a uz duzno postovanje,kako svi nisu isti,i izuzetaka uvijek ima,na terminalu Stup se moze vidjeti kakav kalibar ' sorojlija' zivi u tom dijelu opcine novi grad,ukljucjuci ahatovice,dobrosevice,bojnik i slicno
Tesla Edison

#20167 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Tesla Edison »

vješalica wrote:Sokolje je procvjetalo kao naselje mahom iz 1995. godine jer su ga naselili ljudi koji do jucer nisu ni znali za njega,tako je isto sa Zabrđem,Smiljevićima,Rajlovac,Reljevo itd itd niti legalnnih stambenih objekata,glasacka masinerija SDA stranke,nigdje vodovoda kako treba,ljeti vode nemaju,dovozi im cisterna,a uz duzno postovanje,kako svi nisu isti,i izuzetaka uvijek ima,na terminalu Stup se moze vidjeti kakav kalibar ' sorojlija' zivi u tom dijelu opcine novi grad,ukljucjuci ahatovice,dobrosevice,bojnik i slicno
Tu je sve prije rata bila šuma. Ni N od naselja. Za Sokolje kao nazi sam čuo tek poslije rata. Nisam ni znao da postoji niti gdje se nalazi.
triconja

#20168 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by triconja »

trambusek88 wrote:
triconja wrote: To samo u Sarajevu ima i eventualno mozda u sjevernoj koreji da se vozi bez karte i da se namlati vozaca i revizora kad išću karte :lol: :lol: :lol: .

To je jedna uredna zemlja u kojoj je sve pod konac i gdje se i najmanji prekršaj skupo plaća jer postoji sistem!

Image
Image
Image
Image
Image
Bolji im trajvani veg u naske. A i autobusi su dobri :D
vješalica

#20169 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

trambusek88 wrote:

]
ameriKi ne treba nuklearna invazija na koreju
samo nek posalje par stotina bosnjana
sjebace svaki sistem bez po muke
Domy31

#20170 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Domy31 »

vješalica wrote:Sokolje je procvjetalo kao naselje mahom iz 1995. godine jer su ga naselili ljudi koji do jucer nisu ni znali za njega,tako je isto sa Zabrđem,Smiljevićima,Rajlovac,Reljevo itd itd niti legalnnih stambenih objekata,glasacka masinerija SDA stranke,nigdje vodovoda kako treba,ljeti vode nemaju,dovozi im cisterna,a uz duzno postovanje,kako svi nisu isti,i izuzetaka uvijek ima,na terminalu Stup se moze vidjeti kakav kalibar ' sorojlija' zivi u tom dijelu opcine novi grad,ukljucjuci ahatovice,dobrosevice,bojnik i slicno
Valjaš gluposti kao i uvijek
Sodom1

#20171 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sodom1 »

vješalica wrote:
trambusek88 wrote:

]
ameriKi ne treba nuklearna invazija na koreju
samo nek posalje par stotina bosnjana
sjebace svaki sistem bez po muke
Tebe treba poslati da ih poducis kulturi izrazavanja :lol: :lol:
trambusek88

#20172 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

triconja wrote:
trambusek88 wrote:
triconja wrote: To samo u Sarajevu ima i eventualno mozda u sjevernoj koreji da se vozi bez karte i da se namlati vozaca i revizora kad išću karte :lol: :lol: :lol: .

Image
Image
Image
Image
Image
Bolji im trajvani veg u naske. A i autobusi su dobri :D
Onaj što je stigao prije rata, nekad 300 odnedavno 531, urađen u istoj seriji kao ovi za Pyongyang 1990.
Nakon testiranja naručeno od ČKD-a 10 takvih ali se zaratilo i posao propao.
vješalica

#20173 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Domy31 wrote:
Valjaš gluposti kao i uvijek
Zna se kako je krenula ekspanzija gore pobrojanih naselja.Znam da je tabu o tome govoriti i tesko,ali sta je tu je.
liaar

#20174 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by liaar »

vješalica wrote: Zna se kako je krenula ekspanzija gore pobrojanih naselja.Znam da je tabu o tome govoriti i tesko,ali sta je tu je.
Mi smo kuću u Rajlovcu kupili nakon što je Općina Centar naredila deložaciju svih stanara zgrade u kojoj smo živjeli na Višnjiku.
Kupimo kuću od starog čovjeka, Srbin, živio u Rajlovcu od 1970-tih.
Sokolje jeste poslijeratno naselje, u Rajlovcu je bilo kuća i prije rata.
vješalica

#20175 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Ne moras detaljisati koji dio Rajlovca ali i laiku je jasno uocljivo u naseljima koja su pobrojana,a moze se i preko fgu vidjeti da se radi o stambenim jedinicama koje su nikle iza rata na ovamo.Donacije za rodno mjesto,a kuce se napravile u SA.Izuzetaka ima,a Rajlovac,Reljevo,Rjičica su prije rata bila 95% naseljena srpskim stanovnistvom,pa se to kasnije prodavalo i dr.isto kao i na Elidzi.Ali to je sada potpuno nevazno i glupo mi je o tome pricati da se ne bi neko nasao da okrene na nacionalno pretakanje.Poenta je bila u tome da navedena naselja prije rata nisu bila razvijena kao danas.
Post Reply