I meni je bezveze fakat što te prozivaju za plaćanje na crno. Ja kad sam bio u Bosni i vodio svoju firmu (obrt), sve je bilo na bijelo, nije mi padalo na pamet da radim na crno šta god, jer je onda skuplja pita nego tepsija.HAVANA wrote:Inace vi trazite iskljucivo skupe majstore,dusa vam preplatit...Smijesni ste sa tim doskocicama...Red na crno, pa red jeftino,pa red lako je tebi,pa red crne hronike , a onda vam i nije jeftino kad mi kazemo da je jeftino.So i puter jeftiniji u lidlu
I kaladont, a zubi se sminkaju ,automobili boje,zupcasti mijenjaju...daj svega za malo para kad se dodje,uz obaveznu u nas vako,u nas nako...Cast izuzecima...De ba ne peglajte,eto vas tamo i uzivajte u novoj domovini,integrisite se...Naucite nesto,necete biti nista pametniji ako lajete na svoju zemlju.Ucinis se sebi vaznim al jok,mudo od ovce...
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- konjislav
#20151 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- 512MB
#20152 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pozabavi se ti malo gramatikom bajo moj, te škrabotine ti sigurno neću čitat.ejjus wrote:Moj utisak uvezi posljednjih nekoliko stranica na temi je, zamislite koji luzeri ovdje pisu kad idu na koncerte zbog muzike, ali u pokusaju sklapanja argumenta protiv Bosne, valjda se vrijedi i malo kompromitirati. Odjednom bitno ko svira. Allahu dragi.
I onaj sto Brechta spominje da diskredituje sarajevski ratni/postratni teatar. Pa Brecht bio aktivan u poslijeratnom Berlinu. Ko bi volio sarajevski teatar ako ne on i usput bi vam se smijao sto idete na koncerte zbog muzike.
Lik spominje Fausta, a medju prvim redovima Fausta Goethe pise kako "publici ne mozes ugoditi da si Bog", i onda izleti jedan cmoljo iz publike i kurci se na forumu na osnovu sto je isao gledati Fausta. Isto u Faustu ima scena u kojoj lik sjedi, gleda ratne brodove kako idu za Tursku i raduje se sto rat nije kod njegove kuce. I onda imas dijasporu koja sjedi tu gdje jeste itd. I Gotehe bi vam se smijao sto idete na koncert zbog muzike.
Jeb*te, isto kao da ste sa 35 godina poceli citati, a ne najkasnije sa 15-16, kad skontas da preko literature mozes guz*t pa ti Novalis postane pejgamber.
Meni nije jasno koga pokusajete tacno impresionirati. Npr. ako cemo spominjati literaturu u kontekstu ove teme. Emerson je napisao "Traveling is a fool's paradise" itd., pazite, covjek koji je imao pristup intelektualnoj eliti svake evropske drzave koju je posjetio. I onda imas ove druge, koji imaju pristup da bace selfie negdje i zbog toga mi je stvarno tesko odlucit koga shvatit ozbiljno. Npr. jos jedna Emersonova. "Kad ucen covjek hoda svijetom, dobijes knjigu Kosmos od Aleksandra von Humboldt-a." Ja cu dodat, kad Balkanac hoda svijetom dobijes pricu o sredjenim sistemima i mentalitetu.
A znam tacno i zasto je to tako. Odrasli u sirotinjskoj Bosni, zapad im nabio komplekse, pa se rjesavaju kompleksa tako sto se pokusavaju izjednaciti sa tim sredjenim sistemom. I ako mislite da nisam u pravu, svejedno mi je, jer mi je ovo samo teorija, ali pogledajte pricu. "Uklapanje u drustvo", "znaci resajkling, razdvajanje otpada" (ne rjesava ni blizu ekoloske probleme), "drugi mentalni sklop". Zasto je potreban jedan kompletan drugi rijecnik da kazes, da ides 8 sati na posao i da imas nekoliko socijalnih aktivnosti uz uzi krug ljudi.
Kad spomenu 8 sati i kad je zakacena i literatura. Zanimljivo mi je kako vjesto izbjegavate da se sjetite literature koja obradjuje temu zivota unutar tih 8 sati radnog vremena. Bas me zanima kako to izgleda. Sigurno pisu, "Hah, dobroj meni. Plata redovna. Svaki dan ustanem sa osmjehom. Sredjeno sve, ma top itd."
Za kraj jos jedna teorija. Ja mislim da vi ovdje glumite zabrinutost, jer ako ste stvarno zabrinuti, de mi objasnite zasto vam je socijalna kritika toliko losa. Ja sam ovo sto pisete sa 18 godina znao napamet, a i tad mi je bila dosadna prica, a vi izgleda spremni ovo razvlaciti do groba.
- uglavnomja
#20153 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
sto se tice skrabotine
gramatika i pravopis su prilicno ok, fali nesto zareza, jedna pravopisna, vjerovatno u brzini i jedina prava greska je rijec rijecnik umjesto rjecnik
plus malo fonetskog engleskog
plus malo fonetskog engleskog
- HAVANA
#20154 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa ispravi ga giigoo.Nakucaj zacas profesore.Da vidimo.
-
detroit-mercy
#20155 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja nista nisam rekao crno ili bijelo, boli me kurac to je tvoj problemHAVANA wrote:Inace vi trazite iskljucivo skupe majstore,dusa vam preplatit...Smijesni ste sa tim doskocicama...Red na crno, pa red jeftino,pa red lako je tebi,pa red crne hronike , a onda vam i nije jeftino kad mi kazemo da je jeftino.So i puter jeftiniji u lidlu
I kaladont, a zubi se sminkaju ,automobili boje,zupcasti mijenjaju...daj svega za malo para kad se dodje,uz obaveznu u nas vako,u nas nako...Cast izuzecima...De ba ne peglajte,eto vas tamo i uzivajte u novoj domovini,integrisite se...Naucite nesto,necete biti nista pametniji ako lajete na svoju zemlju.Ucinis se sebi vaznim al jok,mudo od ovce...
Mada, evo vec par mjeseci balis kako majstori ubise silu para
Da bi se onda popisao na svu svoju spiku sa konstatacijom da nigdje jeftinijih majstora i hrane
Pa jebem mu, mora i onaj sto ti prvrece cevape po cio dan od necega zivjeti
- HAVANA
#20156 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Razlika i jeste u tome sto si ti bio,radio i imao firmu pa znas sta znaci takva jedna glupost za razliku od njih.Cuj otvoriti firmu,raditi preko nje a placati na crno...Maestralno...konjislav wrote:I meni je bezveze fakat što te prozivaju za plaćanje na crno. Ja kad sam bio u Bosni i vodio svoju firmu (obrt), sve je bilo na bijelo, nije mi padalo na pamet da radim na crno šta god, jer je onda skuplja pita nego tepsija.HAVANA wrote:Inace vi trazite iskljucivo skupe majstore,dusa vam preplatit...Smijesni ste sa tim doskocicama...Red na crno, pa red jeftino,pa red lako je tebi,pa red crne hronike , a onda vam i nije jeftino kad mi kazemo da je jeftino.So i puter jeftiniji u lidlu
- Maraschino
#20157 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ti definitivno imas problema u komunikaciji sa anonimnim ljudima o kojima nemas blage veze.512MB wrote:Pozabavi se ti malo gramatikom bajo moj, te škrabotine ti sigurno neću čitat.ejjus wrote:Moj utisak uvezi posljednjih nekoliko stranica na temi je, zamislite koji luzeri ovdje pisu kad idu na koncerte zbog muzike, ali u pokusaju sklapanja argumenta protiv Bosne, valjda se vrijedi i malo kompromitirati. Odjednom bitno ko svira. Allahu dragi.
I onaj sto Brechta spominje da diskredituje sarajevski ratni/postratni teatar. Pa Brecht bio aktivan u poslijeratnom Berlinu. Ko bi volio sarajevski teatar ako ne on i usput bi vam se smijao sto idete na koncerte zbog muzike.
Lik spominje Fausta, a medju prvim redovima Fausta Goethe pise kako "publici ne mozes ugoditi da si Bog", i onda izleti jedan cmoljo iz publike i kurci se na forumu na osnovu sto je isao gledati Fausta. Isto u Faustu ima scena u kojoj lik sjedi, gleda ratne brodove kako idu za Tursku i raduje se sto rat nije kod njegove kuce. I onda imas dijasporu koja sjedi tu gdje jeste itd. I Gotehe bi vam se smijao sto idete na koncert zbog muzike.
Jeb*te, isto kao da ste sa 35 godina poceli citati, a ne najkasnije sa 15-16, kad skontas da preko literature mozes guz*t pa ti Novalis postane pejgamber.
Meni nije jasno koga pokusajete tacno impresionirati. Npr. ako cemo spominjati literaturu u kontekstu ove teme. Emerson je napisao "Traveling is a fool's paradise" itd., pazite, covjek koji je imao pristup intelektualnoj eliti svake evropske drzave koju je posjetio. I onda imas ove druge, koji imaju pristup da bace selfie negdje i zbog toga mi je stvarno tesko odlucit koga shvatit ozbiljno. Npr. jos jedna Emersonova. "Kad ucen covjek hoda svijetom, dobijes knjigu Kosmos od Aleksandra von Humboldt-a." Ja cu dodat, kad Balkanac hoda svijetom dobijes pricu o sredjenim sistemima i mentalitetu.
A znam tacno i zasto je to tako. Odrasli u sirotinjskoj Bosni, zapad im nabio komplekse, pa se rjesavaju kompleksa tako sto se pokusavaju izjednaciti sa tim sredjenim sistemom. I ako mislite da nisam u pravu, svejedno mi je, jer mi je ovo samo teorija, ali pogledajte pricu. "Uklapanje u drustvo", "znaci resajkling, razdvajanje otpada" (ne rjesava ni blizu ekoloske probleme), "drugi mentalni sklop". Zasto je potreban jedan kompletan drugi rijecnik da kazes, da ides 8 sati na posao i da imas nekoliko socijalnih aktivnosti uz uzi krug ljudi.
Kad spomenu 8 sati i kad je zakacena i literatura. Zanimljivo mi je kako vjesto izbjegavate da se sjetite literature koja obradjuje temu zivota unutar tih 8 sati radnog vremena. Bas me zanima kako to izgleda. Sigurno pisu, "Hah, dobroj meni. Plata redovna. Svaki dan ustanem sa osmjehom. Sredjeno sve, ma top itd."
Za kraj jos jedna teorija. Ja mislim da vi ovdje glumite zabrinutost, jer ako ste stvarno zabrinuti, de mi objasnite zasto vam je socijalna kritika toliko losa. Ja sam ovo sto pisete sa 18 godina znao napamet, a i tad mi je bila dosadna prica, a vi izgleda spremni ovo razvlaciti do groba.
Vjeruj mi da gorequotirani tekst nisam ni procitao jer je dugacak nego citam sta ko misli o istom. Ti nisi nasao za shodno da prokomentarises sustinu nego trazio gramaticke greske u tekstu koji je napisao neko, hajmo reci kome je drugi jezik laksi nego bosanski, mozda neko ko nije rodjen u BiH ili iz trecih razloga.
Sta imamo od tvoje gramatike kada sve gledas sa neke visine...i baci nam koju fotku jahte.
- HAVANA
#20158 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne da mi se stvarno objasnjavati vise.Moj majstor da ode vani samo za stan ce slijedecih 20 godina placati minimum 1000 eura rate dok ga otplati.Da ne govorim o automobilu,alatu...Ovde sve to ima.Svoje.Postoji rashod i prihod Prihod mu je manji nego vani ali rashod je 5 puta manji.Pomnozi,oduzmi ,mog dobrog majstora.Gdje da ide,ne pada mu na pamet,nasmijao bi ti se kad bi mu predlozio.Prihod je manji ovde nego vani ali rashod u mnogim djelatnostima je visestruko manji.Tu racunicu sam i ja sebi jednostavno tako slozio a poklopilo se sa zeljom da zivim u svojoj kuci,gradu,zemlji...I eto me.detroit-mercy wrote:Ja nista nisam rekao crno ili bijelo, boli me kurac to je tvoj problemHAVANA wrote:Inace vi trazite iskljucivo skupe majstore,dusa vam preplatit...Smijesni ste sa tim doskocicama...Red na crno, pa red jeftino,pa red lako je tebi,pa red crne hronike , a onda vam i nije jeftino kad mi kazemo da je jeftino.So i puter jeftiniji u lidlu
, samo sam konstatovao da je jedan odrazlog egzodusa to sto su majostori jeftini, podcijenjena radna snaga. Isto tako to su tvoje rijeci da su majstori jeftini
ti valjda znas da su jeftini, svaki dan radis sa njima.
Mada, evo vec par mjeseci balis kako majstori ubise silu parada tako ne bi zaradili nigdje u svijetu i slicno kao kod nas.
Da bi se onda popisao na svu svoju spiku sa konstatacijom da nigdje jeftinijih majstora i hrane.
Pa jebem mu, mora i onaj sto ti prvrece cevape po cio dan od necega zivjeti.
- HAVANA
#20159 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nismo mi ni puno pukli.Malkice.Divi ovih zalosna ti njemacka
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2124541
- amidzazeher
#20160 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
HAVANA wrote:Pa ispravi ga giigoo.Nakucaj zacas profesore.Da vidimo.
-
SD7
#20161 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja sam.procitao citav post i prvo sto sam pomislio, jeste: "Sto se Insomnia raspric'o"Maraschino wrote:Ti definitivno imas problema u komunikaciji sa anonimnim ljudima o kojima nemas blage veze.512MB wrote:Pozabavi se ti malo gramatikom bajo moj, te škrabotine ti sigurno neću čitat.ejjus wrote:...
Vjeruj mi da gorequotirani tekst nisam ni procitao jer je dugacak nego citam sta ko misli o istom. Ti nisi nasao za shodno da prokomentarises sustinu nego trazio gramaticke greske u tekstu koji je napisao neko, hajmo reci kome je drugi jezik laksi nego bosanski, mozda neko ko nije rodjen u BiH ili iz trecih razloga.
Sta imamo od tvoje gramatike kada sve gledas sa neke visine...i baci nam koju fotku jahte.
-
swanfilter
#20162 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mesto sam propustio? Insomnie nema? Nece biti više? Pa, dokle više ...
- ejjus
#20163 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znam da si procitao zato sto te nisam citirao.512MB wrote: Pozabavi se ti malo gramatikom bajo moj, te škrabotine ti sigurno neću čitat.
-
detroit-mercy
#20164 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Za sta ga Francuz dobi 
-
detroit-mercy
#20165 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije ti dobra racunica ali mi se ne da objasnjavati a znam majstora ovdje hejbe bozije od onih sto krovove rade do vodoinstalatera.HAVANA wrote:Ne da mi se stvarno objasnjavati vise.Moj majstor da ode vani samo za stan ce slijedecih 20 godina placati minimum 1000 eura rate dok ga otplati.Da ne govorim o automobilu,alatu...Ovde sve to ima.Svoje.Postoji rashod i prihod Prihod mu je manji nego vani ali rashod je 5 puta manji.Pomnozi,oduzmi ,mog dobrog majstora.Gdje da ide,ne pada mu na pamet,nasmijao bi ti se kad bi mu predlozio.Prihod je manji ovde nego vani ali rashod u mnogim djelatnostima je visestruko manji.Tu racunicu sam i ja sebi jednostavno tako slozio a poklopilo se sa zeljom da zivim u svojoj kuci,gradu,zemlji...I eto me.detroit-mercy wrote:Ja nista nisam rekao crno ili bijelo, boli me kurac to je tvoj problemHAVANA wrote:Inace vi trazite iskljucivo skupe majstore,dusa vam preplatit...Smijesni ste sa tim doskocicama...Red na crno, pa red jeftino,pa red lako je tebi,pa red crne hronike , a onda vam i nije jeftino kad mi kazemo da je jeftino.So i puter jeftiniji u lidlu
, samo sam konstatovao da je jedan odrazlog egzodusa to sto su majostori jeftini, podcijenjena radna snaga. Isto tako to su tvoje rijeci da su majstori jeftini
Mada, evo vec par mjeseci balis kako majstori ubise silu parada tako ne bi zaradili nigdje u svijetu i slicno kao kod nas.
Da bi se onda popisao na svu svoju spiku sa konstatacijom da nigdje jeftinijih majstora i hrane.
![]()
I sve i jedan kaze, neuporedivo.
Na kraju balade, deficit majstora kompletno opovrgava tvoju teoriju.
- 512MB
#20166 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pokušavam ti reći ako već kontaš pametovat onda se potrudi barem da slova napišeš tačno.ejjus wrote:Znam da si procitao zato sto te nisam citirao.512MB wrote: Pozabavi se ti malo gramatikom bajo moj, te škrabotine ti sigurno neću čitat.
- 512MB
#20167 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Evo nemam trenutno pametnijeg posla pa da prepravljam gramatičke fauxpas od ovog delegataHAVANA wrote:Pa ispravi ga giigoo.Nakucaj zacas profesore.Da vidimo.
- 512MB
#20168 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Osnove računovodstva prvi semestar by profesor HavanaHAVANA wrote:Ne da mi se stvarno objasnjavati vise.Moj majstor da ode vani samo za stan ce slijedecih 20 godina placati minimum 1000 eura rate dok ga otplati.Da ne govorim o automobilu,alatu...Ovde sve to ima.Svoje.Postoji rashod i prihod Prihod mu je manji nego vani ali rashod je 5 puta manji.Pomnozi,oduzmi ,mog dobrog majstora.Gdje da ide,ne pada mu na pamet,nasmijao bi ti se kad bi mu predlozio.Prihod je manji ovde nego vani ali rashod u mnogim djelatnostima je visestruko manji.Tu racunicu sam i ja sebi jednostavno tako slozio a poklopilo se sa zeljom da zivim u svojoj kuci,gradu,zemlji...I eto me.detroit-mercy wrote:Ja nista nisam rekao crno ili bijelo, boli me kurac to je tvoj problemHAVANA wrote:Inace vi trazite iskljucivo skupe majstore,dusa vam preplatit...Smijesni ste sa tim doskocicama...Red na crno, pa red jeftino,pa red lako je tebi,pa red crne hronike , a onda vam i nije jeftino kad mi kazemo da je jeftino.So i puter jeftiniji u lidlu
![]()
- ejjus
#20169 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Eto, ne moras mi odgovoriti. Oslobodjen si, iako nemas obaveze da mi odgovoris, jer te nisam direktno ni citirao. Napisao sam post kao odgovor na posljednje dvije-tri stranice. Slucajno si se nasao tu.
Zbog toga, sto sad imas vremena, imam zadatak za tebe. Cilj je rehabilitacija tvog ugleda na forumu.
Spomenuo si nekoliko imena i ako cemo se drzati nekih pravila foruma, da ne odu stvari na off-topic, i da tvoj inicijalni post ne izgleda kao hvaljenje na osnovu gledanja Hamleta uzivo, trazim od tebe da nam, koristeci djela od Brecht-a, Lessing-a, Moliare-a, Shakespeare-a, Beckett-a i Goethe-a, sastavis neki kratak tekst vezan za temu "Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?" i sve sto je sa njom povezano.
Znaci imas punu umjetnicku slobodu da nas argumentativno impresioniras i da na kraju stvari izgledaju kao da autore nisi spomenuo bezveze i da pokazes da je od pocetka postojao odredjeni tok misli.
Zbog toga, sto sad imas vremena, imam zadatak za tebe. Cilj je rehabilitacija tvog ugleda na forumu.
Spomenuo si nekoliko imena i ako cemo se drzati nekih pravila foruma, da ne odu stvari na off-topic, i da tvoj inicijalni post ne izgleda kao hvaljenje na osnovu gledanja Hamleta uzivo, trazim od tebe da nam, koristeci djela od Brecht-a, Lessing-a, Moliare-a, Shakespeare-a, Beckett-a i Goethe-a, sastavis neki kratak tekst vezan za temu "Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?" i sve sto je sa njom povezano.
Znaci imas punu umjetnicku slobodu da nas argumentativno impresioniras i da na kraju stvari izgledaju kao da autore nisi spomenuo bezveze i da pokazes da je od pocetka postojao odredjeni tok misli.
- HAVANA
- Radio Sarajevo
- Hajvan
-
Hendrix
#20173 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
E pa nisam znao da ste dva stana imali, u redu je onda, nek ste pobjegli i ostavili Tarcincima da vam brane ta dva stana. Ko ih jebe vi ste bili visoka kasta i ostali, sistem je balansiran idealno.Melbourne_Australia wrote:
Nisi ti dobar..Moj stari imao kucu u Promajni od 1984 godine..Imali dva stana prije rata u Sarajevu.Nije svako bio fukara kao ti u zivotu, kontas ?? A vidi se da nisi prno dalje od Tarcina..Samo glup covjek moze misliti da neko ko ode u Australiju ili bilo gdje vani sa 12 godina i vrati se sa 26 ili 27 je bogat..Toga vani nema niti ce ikad biti..Mozes imati auto i mozda steka malog ako si zivio ko jado i nisi putovao ...Fakat mi je zao tebe i koliko si ogranicen..
Ja majke mi i dalje kontam da se to zajebajes i trolas raju ovde, ne mogu da pojmim da je neko tako ogranicen i uvjeren u svoju superiornost u isto vrijeme. Ta dvoja dva stana i vikendica u Australiji ne znace nikome nista, i to je najveci problem...kome se kurciti tamo.
Ti ljudi koje ti nazivas fukarama su odbranili ovu zemlju i ti to ne mozes skontat jarane...kao sto ne mozes ni skontat kakav je haos ekonomski bio odma poslije rata jer si ti zivio u sredjenoj drzavi. Otkud vam australijske penzije ako si tako kratko bio? Dala drzava izbjeglicama?
Shvacas li ti da smo mi na faks isli zimi u jaknama...nema grijanja, racunar je bio pojam, posao naci nemoguce...i kako mi da se borimo na trzistu sa nekim ko laganini dolazi iz Australije. Boli tebe briga jer ti to i odgovara, zavrsio si vecernju skolu tamo i ovde dobio posao i sad supljiras. Opet smeta fukara...nikako da bude taman.
Zato suti ba i uzivaj, drzava je omogucila dezerterima da se vrate bez ikakvih posljedica i to je najveca zavala citavog rata.
- Bloo
- Globalna šefica
#20174 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zivinicemuha_sa wrote:espn wrote:Isplivala sramota građana: Iz rijeke Bosne izvučeno 300 guma
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ispliva ... /191022134
- piupiu
#20175 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Desperate times call for desperate measures!HAVANA wrote:Tebe i na sutliju odvedem,na sampite,bozu,sta hos...piupiu wrote:
Daj dim![]()
MoRe boza sa 100 grama sudžukice ukoso, dernek u Tip topu...
Nego, sad me zadevera, godinama me interesuje gdje se ima probati tartar boza, ona što baca u bandak? Pravi li to iko?