SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#20151 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

JThomas wrote:vjerovatno neki psihopat. nema oportune motivacije za takav čin...

dobio odbijenicu :oops:
zateznistub

#20152 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

_BataZiv_0809 wrote:
holowey wrote:raskrsnica ispred o.s. kovacici (30m u svakom pravcu), bez obzira da li se kreces kao pjesak ili kao vozac, je poput minskog polja... a ludnica posebno nastaje u periodu kada roditelji dovoze male direktore i direktorice na nastavu
Ispred svake skole naprave krkljanac.
Image

I po gasu
O'zone
Globalni moderator

#20153 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

Jašta po gasu..... a svi djecu dovoze u autima.

Što se tiče prijavljivanja bombi ja bi se mogao kladiti da ima neki " i dare you" quest pa se djeca igraju :mrgreen:
Zejnep

#20154 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Zejnep »

O'zone wrote:Jašta po gasu..... a svi djecu dovoze u autima.

Što se tiče prijavljivanja bombi ja bi se mogao kladiti da ima neki " i dare you" quest pa se djeca igraju :mrgreen:

Ima. A ima i momak kojem plate. Cener po pozivu :-)
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#20155 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liaar »

Zna li neko zašto je zatvoren most prema kružnom toku Stup, iz pravca Briješća ?
O'zone
Globalni moderator

#20156 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

Zejnep wrote:

Ima. A ima i momak kojem plate. Cener po pozivu :-)
Boga mi je više od cenera....evo ovaj hajrovo stoji

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/cr ... ama/294555
zateznistub

#20157 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

e jesi sitnicav, naravno da se podrazumijeva da ih treba pomesti kad napuste auta. Djeca nisu kriva već mame i tate...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#20158 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

liaar wrote:Zna li neko zašto je zatvoren most prema kružnom toku Stup, iz pravca Briješća ?
zbog nekih radova ,juce rekli na radiju...ne znam sta vise rade,zar ga nisu sredili?
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#20159 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liaar »

bitanga_sa_otesa wrote:
liaar wrote:Zna li neko zašto je zatvoren most prema kružnom toku Stup, iz pravca Briješća ?
zbog nekih radova ,juce rekli na radiju...ne znam sta vise rade,zar ga nisu sredili?
E jebli mater svoju, pa imaju oglasnici pored radija, nismo u 80'im pa da se samo preko radija takve informacije prenose
Bloo
Globalna šefica

#20161 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

splinter wrote:https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /180322023

A nema ni pola 10 još
Gerila!
insaneinthebrain

#20162 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

samo dojavljuj :zzzz:
Thorgerson

#20163 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

_BataZiv_0809 wrote:
holowey wrote:raskrsnica ispred o.s. kovacici (30m u svakom pravcu), bez obzira da li se kreces kao pjesak ili kao vozac, je poput minskog polja... a ludnica posebno nastaje u periodu kada roditelji dovoze male direktore i direktorice na nastavu
Pa je li imate vi djecu? Kako vasa djeca idu u skolu? Ono dijete od 6 godina ces pustit samo jel?

Mislim ja imam dijete, ne ide jos u skolu, ali nema sanse da cu ga samog pustiti da ide tih prvih nekoliko razreda. I naravno da roditelji dovoze djecu, to je sasvim normalno.

Ono sto nije normalno sto nijedna jebena skola ne vodi o tome racuna, pa ne napravi neki prilaz i sve bi bilo rijeseno. Dodjes, izbacis dijete i nastavis. A ovako ljudi moraju ostavljati auta po trotoaru, pa onda i oni moraju izaci sa djetetom otpratit ga, jer je tesko stati bas ispred skole i zato nastaje krljanac.

Gdje se moze tu su trebali napraviti prilaze, udjes u prostor skole izbacis dijete i nastavis svojim putem.
Tomahawk11
Globalni moderator

#20164 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

Kod nas ništa nije riješeno. Zgrada bez parkinga, škola bez prilaza, zgrada na putu... ovo što Thorgerson kaže, treba malo kredita i roditeljima, nije realno da se mala djeca sama šalju u školu.
Samo, ne znam koliko je to u moći škole, trebalo je ranije misliti, postoji nešto što se zove planiranje, ali to je kod nas često misaona imenica, pa se pomirimo da živimo u urbanom haosu.
O'zone
Globalni moderator

#20165 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

Većina škola su napravljene davno. Tad skoro niko nije dovozio dijete u školu. Nije bilo potrebe za planiranjem prilaza. Sad je drugi vakat al je kasno
holowey

#20166 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by holowey »

Thorgerson wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Pa je li imate vi djecu? Kako vasa djeca idu u skolu? Ono dijete od 6 godina ces pustit samo jel?

Mislim ja imam dijete, ne ide jos u skolu, ali nema sanse da cu ga samog pustiti da ide tih prvih nekoliko razreda. I naravno da roditelji dovoze djecu, to je sasvim normalno.

Ono sto nije normalno sto nijedna jebena skola ne vodi o tome racuna, pa ne napravi neki prilaz i sve bi bilo rijeseno. Dodjes, izbacis dijete i nastavis. A ovako ljudi moraju ostavljati auta po trotoaru, pa onda i oni moraju izaci sa djetetom otpratit ga, jer je tesko stati bas ispred skole i zato nastaje krljanac.

Gdje se moze tu su trebali napraviti prilaze, udjes u prostor skole izbacis dijete i nastavis svojim putem.
igrom slucaja moj hairlija ide bas u os kovacici... prvi razred... za ruku i pjeske do skole, cuj autom, zdrav prav i da ide autom... iz naselja komsije svoju djecu autom i nas dvojicu gledaju kao da smo budale sto pjesice idemo...

jesu li nas roditelji autima razvozili po skolama? sta radimo od nase djece, cemu ih ucimo, na sta navikavamo?
zateznistub

#20167 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

Tomahawk11 wrote:Kod nas ništa nije riješeno. Zgrada bez parkinga, škola bez prilaza, zgrada na putu... ovo što Thorgerson kaže, treba malo kredita i roditeljima, nije realno da se mala djeca sama šalju u školu.
Samo, ne znam koliko je to u moći škole, trebalo je ranije misliti, postoji nešto što se zove planiranje, ali to je kod nas često misaona imenica, pa se pomirimo da živimo u urbanom haosu.
To jednostavno ne stoji!
Skender Kulenović u koju moja djeca idu nema parking ali ima merkator i ima ogroman parking nekih stotinjak metara dalje od škole... Ali ne, svi se nabiju na onaj mali dio oko ulaza u merkator i ti ne možeš ko insan normalno proći.
Da ne spominjem sviranje kad počne jer svi sve zagrade a po marfijevom zakonu onaj koji je najviše zagradio posljednji stize
drug_profi

#20168 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Kakvo ba planiranje? Kad su se planirale škole djeca su sama išla u školu pješke. kad je počela ova sumanuta gradnja gdje se god stigne, škole niko i nije pravio pa nije imao šta ni da planira. Sad iz tih naselja roditelji djecu dovoze autima u stare škole, uglavnom u blizini bake i dede ili radnog mjesta roditelja. E sad će valjda i to da ograniče na adresu stanovanja, pa nećeš moći gdje hoćeš nego gdje gravitiraš.
To dovođenje djece u školu autima je unazad 5-10 godina. Toliko dugo ja ujutro ne mogu izaći iz ulice od roditelja koji misle da je cesta njihova, i toliko dugo ja kad dodjem s posla moram sjediti 10-15 minuta u autu dok se ne oslobodi parking, tj. dok s ene oslobodi ulica da uopste mogu prici parkingu.
Iz tog razloga sve češće se komšije parkiraju na sred ceste i blokiraju saobračaj i tim roditeljima.
dobar osjecaj

#20169 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dobar osjecaj »

Drugo vrijeme i u svemu drugi običaji. Kad sam ja krenula u osnovnu školu, iz mog naselja i iz nekoliko susjednih naselja bilo je mnogo djece koja su pohađala istu školu. Nismo se svi družili ni bili bliski ali se sjećam da nas je iz moje ulice uvijek bilo desetak što smo čekali jedni druge i tako u grupi bismo pješačili do škole. Upisali su me u školu kojoj sam administrativno po adresi stanovanja pripadala i ta škola je bila udaljena dobrih 20 minuta pješačenja. Neko od roditelja je išao sa mnom samo na ono predškolsko testiranje kod pedagoga, pokazali su mi gdje je škola i na nastavu sam krenula s ostalim vršnjacima bez ikakve roditeljske pratnje.
Razumijem da je potpuno drugo vrijeme, drugi kontekst, manje sigurnosti ali i stilovi života. Djeca se više i ne druže i ne okupljaju tako spontano nego imaju diktirane izolovane rasporede i visoku zaštitu. Mada opet ne kontam zašto je toliko komplikovano objasniti djetetu od šest godina kako da izađe samo iz auta, eventualno pređe cestu i samo uđe u dvorište škole. Zašto je nužno da roditelji svaki dan parkiraju vozila, izlaze iz vozila i lično odvode djecu do škole?
holowey

#20170 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by holowey »

Tomahawk11 wrote:Kod nas ništa nije riješeno. Zgrada bez parkinga, škola bez prilaza, zgrada na putu... ovo što Thorgerson kaže, treba malo kredita i roditeljima, nije realno da se mala djeca sama šalju u školu.
ne salju se djeca sama u skolu... na prvom roditeljskom uciteljica kaze sve dok su kod mene ocekujem da ih roditelji dovode i cekaju ispred skole nakon nastave... ako ce ih neko drugi (tetka, brat, deda, itd) sacekati, molim vas da mi najavite to... respekt, pazis na moje dijete... ali da li to znaci da moraju autom ici u skolu? wtf?
mozda to ima veze s tim da se djeca upisuju u skole ne prema mjestu stanovanja nego po roditeljskom ceifu pa se mora autom...haj' ga znaj...
Tomahawk11
Globalni moderator

#20171 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

zateznistub wrote:
To jednostavno ne stoji!
Skender Kulenović u koju moja djeca idu nema parking ali ima merkator i ima ogroman parking nekih stotinjak metara dalje od škole... Ali ne, svi se nabiju na onaj mali dio oko ulaza u merkator i ti ne možeš ko insan normalno proći.
Da ne spominjem sviranje kad počne jer svi sve zagrade a po marfijevom zakonu onaj koji je najviše zagradio posljednji stize
Bolan, gdje je to normalno? Ima Merkator, škola ne mora imati?!
Mislim, ok, može se koristiti, ali evo vidi ovu situaciju, na Otoci su se svi trpali na parking od Binga i Konzuma, pa su i jedni i drugi postavili rampu. Sve je više vozila u tom dijelu, jer je sve više stambenih jedinica, a sve to ne prati broj parking mjesta.
Ne sporim ja da ima papanluka, ali nisam ništa pogriješio da smo u totalnom haosu i neplanskom sistemu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#20172 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

holowey wrote:
ne salju se djeca sama u skolu... na prvom roditeljskom uciteljica kaze sve dok su kod mene ocekujem da ih roditelji dovode i cekaju ispred skole nakon nastave... ako ce ih neko drugi (tetka, brat, deda, itd) sacekati, molim vas da mi najavite to... respekt, pazis na moje dijete... ali da li to znaci da moraju autom ici u skolu? wtf?
mozda to ima veze s tim da se djeca upisuju u skole ne prema mjestu stanovanja nego po roditeljskom ceifu pa se mora autom...haj' ga znaj...
Ima sigurno i onih koji mogu bez auta, ali ovo zadnje što si naveo, gleda se gdje se radi, pa onda kako odgovara da dijete ide u neku školu i tako ga i poveze autom.
Ne amnestiram papanluk, sigurno ga ima, ne podržavam blokiranje ulica, ali samo kažem da je često neriješeno pitanje i onda imamo šta imamo.
drug_profi

#20173 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Školski busevi su najbolje rješenje.
zateznistub

#20174 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

Tomahawk11 wrote: Bolan, gdje je to normalno? Ima Merkator, škola ne mora imati?!
Mislim, ok, može se koristiti, ali evo vidi ovu situaciju, na Otoci su se svi trpali na parking od Binga i Konzuma, pa su i jedni i drugi postavili rampu. Sve je više vozila u tom dijelu, jer je sve više stambenih jedinica, a sve to ne prati broj parking mjesta.
Ne sporim ja da ima papanluka, ali nisam ništa pogriješio da smo u totalnom haosu i neplanskom sistemu.
Pa ako već ladem ne može pješke...
Pisem upravo o papa luka jer dovođenje djece autom i jeste Seljakluk i papanluk.
I ni jedna škola nema parking i smatram da i ne treba imati.
Tomahawk11
Globalni moderator

#20175 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

zateznistub wrote:
Tomahawk11 wrote: Bolan, gdje je to normalno? Ima Merkator, škola ne mora imati?!
Pa ako već ladem ne može pješke...
Pisem upravo o papa luka jer dovođenje djece autom i jeste Seljakluk i papanluk.
I ni jedna škola nema parking i smatram da i ne treba imati.
Ne nužno parking, recimo, zaustavna mjesta gdje će roditelj ostaviti dijete i vozi dalje. Šta ima parkirati?
Ako je namjenski doveo dijete, onda jeste.
Ali, ako je to usputna radnja na putu prema poslu, onda baš i nije.
Post Reply