GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sodom1

#20126 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sodom1 »

Meni je ovo komplikovano , racunaj vamo racunaj tamo.
Ako vec to treba cudo najjednostavniji je displej.
Na njemu stane vise linija plus kaze za koliko vremena dolazi , boli me patka je li sto stanica udaljen ili manje od toga , bitne su minute koje se stalno refresuju
dresdener78

#20127 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Em
Mislim da zaboravljamo neke bitne stvari

U civiliziranim zemaljama je DUŽNOST PREVOZNIKA da objavi na stajalištima red vožnje, ili u papirnoj formi naljepljen na ploči prišvršćenoj na stubu sa linijskim oznakama, ovako:
Image

Ili da postavi displej sa automatski ažuriranim informacijama tako da putnik vidi pet metara od stajališta koja linija će sad doć.
Displej može i u slučaju prekida saobraćaja prenijeti informaciju putnicima, npr. tekst PREKID SAOBRAĆAJA ZBOG UDESA AUTOMOBILA NA ŠINAMA NA DOLAC MALTI, TRAMVAJ BI TREBAO PRORADITI ZA 20-25 MINUTA, IZVINJAVAMO SE PUTNICIMA.

Neko vađenje mobitela, ukucavanje kodova itd. NIJE ZA PROSJEČNOG PUTNIKA KOMFORTNO.
*133*963# poziv...

2-2,2+1
3-1,3
4-7
Ona famozna grupacija brojeva meni ništa ne govori, totalno nepregledno. Očigledno neko pokušava izumiti toplu vodu uz najmanje troškove. MINIMUM bi bila poruka u alfanumeričkom formatu recimo linija_2_za_3_min.

Već vidim ljude u generaciji mojih roditelja preko 60 kako kao turisti odgonetavaju ove codove i brojke.

Ono što se generaciji 20+ čini normalnim (i još kako kome) sa time može imati već generacija 40+ problem.

Ja sa time problem nemam, znam ja i zidati ili napraviti drvenu konstrukciju ali naprimjer ne znam položiti keramične ploćice bez greške ili beton u savršenu ravnicu pa moram svaki put plaćati majstora. Dakle šta želim reci: svako ima svoje snažne i slabe tačke. I moraš uzeti obzir na druge ljude.

I još jedno iznenađenje, sa mojim telefonskim brojem (+420 ...) ova usluga NE RADI.
Upravo pokušao ukucati *133*963# poziv...
Rezultat: "GREŠKA TOKOM PROCESIRANJA. NEPOZNATA GREŠKA."

Isto mi se desilo već više puta u drugim zemaljama kad sam pokušavao koristiti ovakve usluge: Ovo funkcioniše samo sa SIM karticama dotične države. Kod nas su u nekim gradovima lokalni kreteni izmislili "SMS kartu", šalješ code na telefonski broj i dobiješ SMS poruku sa podacima putničke karte koja važi 20-30-60 minuta ovisno o vrsti. Cijena karte se pojavi kao poseban red na mjesečnom računu ili se odmah skine sa kredita. PROBLEM: Famozne SMS karte rade SAMO preko čeških SIM kartica, dakle strani turista može da stoji na glavi, ali sa svojim stranačkim telefonskim brojem neće moći ništa da kupi.

S obzirom na male razmjere BiH je pogrešno postaviti ovakvu uslugu i osloniti se samo na nju, jer nisam ja ćafir zapadnjački važan tu nego u kategoriji "stranci" jesu i ljudi iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije... još ne tako davno sugrađani. Naravno i oni će biti isključeni iz ove usluge pošto njima telefonski broj ne počinje +387 ....
man_464

#20128 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Naravno da bi displayi bili bolji.
Tu nema spora.
Za pocetak makar na okretnicama.
Potom na ostalim stanicama...

Samo je pitanje koliko bi isti potrajali...

Redovi voznje nedavno na svakoj tram. Stanici bili postavljeni. U roku od 2 dana skoro nema ni jedan. Pocijepani....
Thorgerson

#20129 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Thorgerson »

man_464 wrote:Ne vidim problematiku kodova trenutnih.
Fino piše

Staneš na socijalnom na stanici tj. nadstrešnici piše kod svakoj, ako nisu ugledni građani skinuli...

*133*963# poziv...

2-2,2+1
3-1,3
4-7

Dvojka za 2 stanice, a iduća dolaze na okretnicu Čengić vila pa piše 2+1 (dvije stanice od okretišta i još jedna jer još nije stigao na čvilu...)
3 za jednu i za tri stanice...
4 za 7 stanica- (To ti je oko 15 minuta)

Ali ljudi dođu na stanicu i niko ne bi ukucao nego se išćuđavaju što nema. Nema jer je
a) udes
b) kvar

Ako tramvaja nema duže od 10 minuta opcije a i b su izgledne.... Sve do 10 minuta čekanja moguće je i kad ide sve regularno jer dovoljno je da jedan tramvaj se zadrži više na par stanica krene se prekrcavat i zadržavati sve duže i duže i onda idu 3-4 komada jedan za drugim. KLASIKA.
Izvini, ali ovo je prekomplikovano.

U Sarajevo dolazi sve veci i veci broj turista, pa zamisli bolan da svako sada mora ovo kucati, racunati...sta turista zna koliko je 7 stanica?!

Ja mislim da instaliranje ovih displeja i citavog tog sistema uopste nije skupo. Samo eto nasi otezu s tim, pa kad to se postavi bice ono boom, konakovic, presjecanje vrpci, prvi u regionu i ostale gluposti.
trambusek88

#20130 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

dresdener78 wrote:Em
Mislim da zaboravljamo neke bitne stvari

U civiliziranim zemaljama je DUŽNOST PREVOZNIKA da objavi na stajalištima red vožnje, ili u papirnoj formi naljepljen na ploči prišvršćenoj na stubu sa linijskim oznakama, ovako:
Image

Ili da postavi displej sa automatski ažuriranim informacijama tako da putnik vidi pet metara od stajališta koja linija će sad doć.
Displej može i u slučaju prekida saobraćaja prenijeti informaciju putnicima, npr. tekst PREKID SAOBRAĆAJA ZBOG UDESA AUTOMOBILA NA ŠINAMA NA DOLAC MALTI, TRAMVAJ BI TREBAO PRORADITI ZA 20-25 MINUTA, IZVINJAVAMO SE PUTNICIMA.

Neko vađenje mobitela, ukucavanje kodova itd. NIJE ZA PROSJEČNOG PUTNIKA KOMFORTNO.
*133*963# poziv...

2-2,2+1
3-1,3
4-7
Ona famozna grupacija brojeva meni ništa ne govori, totalno nepregledno. Očigledno neko pokušava izumiti toplu vodu uz najmanje troškove. MINIMUM bi bila poruka u alfanumeričkom formatu recimo linija_2_za_3_min.

Već vidim ljude u generaciji mojih roditelja preko 60 kako kao turisti odgonetavaju ove codove i brojke.

Ono što se generaciji 20+ čini normalnim (i još kako kome) sa time može imati već generacija 40+ problem.

Ja sa time problem nemam, znam ja i zidati ili napraviti drvenu konstrukciju ali naprimjer ne znam položiti keramične ploćice bez greške ili beton u savršenu ravnicu pa moram svaki put plaćati majstora. Dakle šta želim reci: svako ima svoje snažne i slabe tačke. I moraš uzeti obzir na druge ljude.

I još jedno iznenađenje, sa mojim telefonskim brojem (+420 ...) ova usluga NE RADI.
Upravo pokušao ukucati *133*963# poziv...
Rezultat: "GREŠKA TOKOM PROCESIRANJA. NEPOZNATA GREŠKA."

Isto mi se desilo već više puta u drugim zemaljama kad sam pokušavao koristiti ovakve usluge: Ovo funkcioniše samo sa SIM karticama dotične države. Kod nas su u nekim gradovima lokalni kreteni izmislili "SMS kartu", šalješ code na telefonski broj i dobiješ SMS poruku sa podacima putničke karte koja važi 20-30-60 minuta ovisno o vrsti. Cijena karte se pojavi kao poseban red na mjesečnom računu ili se odmah skine sa kredita. PROBLEM: Famozne SMS karte rade SAMO preko čeških SIM kartica, dakle strani turista može da stoji na glavi, ali sa svojim stranačkim telefonskim brojem neće moći ništa da kupi.

S obzirom na male razmjere BiH je pogrešno postaviti ovakvu uslugu i osloniti se samo na nju, jer nisam ja ćafir zapadnjački važan tu nego u kategoriji "stranci" jesu i ljudi iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije... još ne tako davno sugrađani. Naravno i oni će biti isključeni iz ove usluge pošto njima telefonski broj ne počinje +387 ....
Redovi vožnje su bili nedavno okačeni na većinu stajališta, i svi su nestali.

Što se tiče koda, dresdener ne samo da tebi ne radi, i drugim turistima, nego ne radi korisnicima drugih mreža u BiH osim BH telecom.
Iako većina korisnika u Sarajevu ima BH Telecom, ima ih dosta na mrežama M:tel, Haloo, Eronet....
Trebala je biti i aplikacija, ali izgleda da je Telecom blokira.

Opet imamo i drugog prevoznika koji je napravio aplikaciju isključivo za komercijalnu liniju, iako imaju 20-tak linija u Kantonu Sarajevo. Ni oni nemaju nigdje okačen red vožnje.
BadBoy

#20131 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BadBoy »

https://en.wikipedia.org/wiki/Broken_windows_theory

"The theory states that maintaining and monitoring urban environments to prevent small crimes such as vandalism, public drinking, and turnstile-jumping helps to create an atmosphere of order and lawfulness, thereby preventing more serious crimes from happening."

Kome nije mrsko, neka pročita. Vandalizam i razvaljivanje nisu svojstveni samo BiH i našem društvu, ono je prisutno svugdje. Razlika je u odgovoru nadležnih.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20132 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

Maharadza wrote:Ne znam kolika naivčina moraš biti pa stvarno povjerovati u još jednu šuplju predizbornu da će 'zatvoriti' stanice (i tako pomoći) preduzeću koje duguje STOTINE MILIONA KM i koje im je usput konkurencija sopstvenom sda prevozniku - Centri. :-)
dvije tri godine slušamo o zatvraranju stanica
Truba

#20133 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

BadBoy wrote:Sve si objasnio :thumbup:

Plus, kladim se da je postavljanje displeja u konačnici i jeftinije od uspostavljanja komplikovanog SMS sistema. O tome da je strancima snalaženje 15x jednostavnije neću ni trošiti riječi
kakav ba displej pa to će razvaliti odmah :D
Tesla Edison

#20134 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Tesla Edison »

Narod je GLUP KO GOVEDO! To je problem.
Čitam gore jedan piše i nekakvom SMS. Niti se SMS šalje, niti ima bilo šta takvo. Sve se zasniva na USSD kodovima.
Stojim na stanici i gledam niko ne ukucava. Nemaju ljudi pojma. Glupani pravi, goveda, papci. Naravno, kad treba šta razvaliti i uništiti tu su prvi.
Logovan

#20135 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

TESLA_EDISON wrote:Narod je GLUP KO GOVEDO! To je problem.
Čitam gore jedan piše i nekakvom SMS. Niti se SMS šalje, niti ima bilo šta takvo. Sve se zasniva na USSD kodovima.
Stojim na stanici i gledam niko ne ukucava. Nemaju ljudi pojma. Glupani pravi, goveda, papci. Naravno, kad treba šta razvaliti i uništiti tu su prvi.
Zašto trpaš sve u isti koš?
BadBoy

#20136 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BadBoy »

Evo ja sam govedo koje je fulilo pa umjesto USSD koda rekao da se šalje SMS. Hajde ti presvijetli mi objasni kakva je funkcionalna razlika u tome da li pošaljem SMS ili ukucam USSD kod?

Nikakva. Svi isti problemi koji su navedeni u postovima ostaju!
drug_profi

#20137 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Ne znam sto bi uopste bilo potrebno toliko podataka onome ko ceka tramvaj. Dovoljno je da ima jedan podatak - koliko minuta do sljedeceg vozila.
na displeju, aplikaciji, USSD kodu, nebitno
BadBoy

#20138 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BadBoy »

drugi profil wrote:Ne znam sto bi uopste bilo potrebno toliko podataka onome ko ceka tramvaj. Dovoljno je da ima jedan podatak - koliko minuta do sljedeceg vozila.
na displeju, aplikaciji, USSD kodu, nebitno
Apsolutno se slažem. Čak nema potrebe ni za kakvim dodatnim aplikacijama ili USSD kodovima jer Google Maps odnedavno ima i sve rasporede vožnji i korisniku govori u koliko kreće koji bus/tramvaj/trolejbus! Ali to sve pada u vodu zbog nepredviđenih situacija koje se svakodnevno dešavaju u Sarajevu i zato je jedan informativni displej sa stvarnim vremenom dolaska sljedećeg tramvaja najelegantnije rješenje.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#20139 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by un1ted »

Informaticki sam pismen, struka mi je vezana za tehnologije, ali mi ne pada na pamet da vadim telefon i kucam kodove da bih provjerio dokle je prevoz. Hajde da je aplikacije, opet bi nekako izvadio telefon u onoj guzvi i gledao dokle je.

Dok sav normalan svijet ide naprije, koristi pametne metode, pracenje lokacije, mi i dalje koristimo neki USSD kod koji ne pamtim kada sam otkucao.
trambusek88

#20140 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Black swan wrote:
Maharadza wrote:Ne znam kolika naivčina moraš biti pa stvarno povjerovati u još jednu šuplju predizbornu da će 'zatvoriti' stanice (i tako pomoći) preduzeću koje duguje STOTINE MILIONA KM i koje im je usput konkurencija sopstvenom sda prevozniku - Centri. :-)
dvije tri godine slušamo o zatvraranju stanica
Ovaj put je odobren veliki budžet za investicije, što prije nije bio slučaj, samo je pitanje koliko će tendera pasti dok se ne odabere ponuđač.
Za elektronsku naplatu isto konačno odobrena sredstva.

SDA se raspada, i mislim da im je vrlo bitno da riješe problem vodosnabdjevanja i javnog gradskog prevoza ako misle zadržati vlast u Kantonu Sarajevo. Mada vrlo moguće da krajem godine, tamo u tehničkom mandatu zakatanče GRAS.
Last edited by trambusek88 on 29/12/2017 10:54, edited 1 time in total.
Truba

#20141 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

narod je baš čudan... nisam ni ja neki genijalac ali studiranje metodologije na FPNu kod lavića mi je donijelo neke benificije u životu

dezinformacije i poluistine nas razaraju...to se najviše vidi na primjeru prevoza kad se više razliitih jedinki nađe na istom mjestu... samo slušam i promatram
je i be je glavna riječ pokradoše nas... propadamo...dabogra propo gras... :D

narod je podvodljiv... dugo se čeka na stanici naiđe neko kaže nema tramvaja... svi se pokreću ko muha bez glave :D niko ni da klix otvori
a da ne govorimo o temi ovoj gdje obično se upiše i prije portala da je nešto zapelo
narod je i nervozan... pa misli da je čekanje tramvaja od 10 minuta pola sata :D

dok je šestica radila niko ba da krene od predsjedništva ka šestici kad nema trojke...

dobro si nas opisao eto ni ja ne znam ukucati to :D
Truba

#20142 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

trambusek88 wrote: SDA se raspada
ovo slušam od 1998. i pod pojmom sda obuhvaćam i hdz i srpske stranke na vlasti :D
isto kao prodaja telekoma smanjenje plaća budžetlijama i prolaz košarkaša u drugi krug na europskom takmičenju :mrgreen:
nikad dočekati
trambusek88

#20143 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

1 stanica = do 2 minute.

Tramvaj 3 - 2, 4, znači da tramvaj možete očekivati za 3-4 minute, naredni za 7-8

Ako se ne pojavi u tom roku zanči da je došlo do zastoja ili da tramvaj ne radi.

Ako se pojavi situacija

1 - 3, 5
2 - 3, 6
3 - 3, 3
5 - 3, 4
Očigledno da je 3 stanice dalje došlo do zastoja.

Na trolejbusima su pobrkali A i B stanice, to još nije ispravljeno. Čekaš trolu sa Dobrinje prema gradu, ukucavaš kod koji piše še na stanici, dobiješ podatke za stanicu preko puta za trolejbuse koji dolaze iz grada.
dresdener78

#20144 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

trambusek88 wrote: Što se tiče koda, dresdener ne samo da tebi ne radi, i drugim turistima, nego ne radi korisnicima drugih mreža u BiH osim BH telecom.
Iako većina korisnika u Sarajevu ima BH Telecom, ima ih dosta na mrežama M:tel, Haloo, Eronet....
Trebala je biti i aplikacija, ali izgleda da je Telecom blokira.

Opet imamo i drugog prevoznika koji je napravio aplikaciju isključivo za komercijalnu liniju, iako imaju 20-tak linija u Kantonu Sarajevo. Ni oni nemaju nigdje okačen red vožnje.

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA :skoljka: :fazlija:

Mislim da ću početi sa skupljanjem materijala za neku apsurdnu tragikomediju koja će napraviti bogataša od mene.

"Mobilne aplikacije" koje rade samo za jednu određenu grupu lokalne raje.

Najave o "zatvaranju stanica" mada je potrebna njihova novogradnja, viši peroni itd. i to ZAJEDNO sa rekonstrukcijom tramvajske pruge.
Ili prvo naprave stanice, pa će početi remont pruge, naravno peroni će biti deformisani zbog bagera u neposrednoj blizini te narušavanja podložnih slojeva, pa nakon remonta OPET izgradnja novih stajališta...

Najeve gospode sa Ilidže o tramvaju za Hrasnicu, sudeći po popratnim informacijama radiće se o tramvaju konjskom dakle težak retro 1885. godina BUJRUUUM. Samo da taj Memić ne zaboravi papuče pred vagonom kao što se to desilo prije tih 133 godina.

Blesave izjave tipa upitnost jednokratnih karata jer ih plaćaju neki turisti.

Stalno blentanje o nekoj PROFITABILNOSTI JAVNOG PREVOZA koju očigledno mnogi teoretičari balkanske ekonomije sanjaju u vlažnim snovima.

itd. itd. itd.....
vješalica

#20145 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

BadBoy wrote:https://en.wikipedia.org/wiki/Broken_windows_theory

"The theory states that maintaining and monitoring urban environments to prevent small crimes such as vandalism, public drinking, and turnstile-jumping helps to create an atmosphere of order and lawfulness, thereby preventing more serious crimes from happening."

Kome nije mrsko, neka pročita. Vandalizam i razvaljivanje nisu svojstveni samo BiH i našem društvu, ono je prisutno svugdje. Razlika je u odgovoru nadležnih.
ovo je siroka tema,
odgovor nadleznih bi bio u principu kaznjavanje i visemilionsko pokrivanje stete nastale djelovanjem seljackoglavih idiota
kod nas nije ni jedno ni drugo
ali pojedinci zele da to pod svaku cijenu gras rijesi i uvijek ga stavljaju u prvi plan kad je to u pitanju
a oni koji stetu cine njima se tolerise sve
zamisli recimo da 50 ljudi ceka tramvaj i dodje gelipter da razbija stajaliste i tih 50 ljudi nasuta kretena posteno da se usere i upisa
kazna bi doista bila adekvatna i primjerena ucinjenom bezobrazluku
kod nas se to nece desiti
hvala lijepa
trambusek88

#20146 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Neće niko razbiti staklo pred 50 ljudi, osim ako dođe do žestoke svađe pa nekom pukne film pa sve polupa.

To rade većinom "noćne ptice" koje lutaju pjane i nadrogirane u sitne sate kad nema nikog na ulicama.
jasmind

#20147 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by jasmind »

Samo da naglasim, da ovaj sistem radi samo na Bhtelecom. Na mtel ne radi sigurno.
vješalica

#20148 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

tako je rode,eo ti primjera malogađanske bolesne seljačke glave koja uspostavlja nered u grad

Image
bit101

#20149 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bit101 »

Gradski prevoz se neće popraviti sve dok:

1. Tramvajska pruga ne rekonstruise, ogradi, zakopa pod zemlju ili nešto slično. Do tada će svaki sudar koji završi na prugama prekidati kompletan red vožnje. Nekakva metro linija koja bi se mogla napraviti odmah ispod postojeće tramvajske pruge bi dobro ubrzala saobraćaj, jer izmedju ostalog ne bi bilo stajanja na raskrsnicama.

2. Ne izgradi i uredi cestovna infrastruktura, posebno mislim na južnu longitudinalu i cestu prema vogosci

3. Ne kupe nova tramvajska, trolejbuska i Autobuska vozila

4. Ne bude sve ovo fino održavalo i čistilo

Onda bi imalo smisla pričati o zatvaranju stajališta i stavljanju info ekrana i slično. Sve što se sad priča o tome je šuplja. Ne pravi se kuća od krova nego od temelja.

A za ovaj USSD kod, slažem se da je prekomplikovan, ispočetka sam ga nekoliko puta koristio, i tada se uvjerio da cesto fula. Pa dok ti izvadis mobitel, nadjes kod na stanici, ukucas, sacekas dok izvrti, dešifrujes značenje, prodje dosta vremena. I svaki put kad hoćeš da vidiš dokle je, ponavljas isto. Bio sam i Zagrebu i tamo imaju info ekrane, i razlika izmedju ta dva sistema je nebo i zemlja. Niko me ne može ubijedio da ovaj Ussd sistem kod nas nije bilo nečije pranje para.
Haris.ba

#20150 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Haris.ba »

Ima li kamera oko te katedrale? Sutra mogu razbiti pola prozora na katedrali, kako bi ih našli? :D I ko što bi našli brzo onoga ko baci kamen na katedralu, tako neće naći onoga ko izvali naziv stajališta. Jednostavno policiju ne zanima.

Elem, ko se sjeća prijeratnih naziva stajališta, zna da im ništa nije falilo. Nisi ih mogao sa fapom slomiti. Koliko se sjećam 0,3 mm čelična cijev.

A ograde oko stajališta su postavljena sa namjerom da se uzimaju pare na njihovom lomljenju. Isti fazon ko sa natpisima.

Sjećam se šuplje kako čelična ograda nije po standardima jer u slučaju udara vozila može povrijediti vozača. :D
I onda naprave betonske ograde na nekim stajalištima. MI smo zemlja čuda.
Post Reply