Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
laik1981
#20126 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma mijenjao srednji lonac prije mjesec dana, sve pregledao jer sam trazio tu drugu sondu. Nema nista. Jedino ako ju je nekad neko otfikario 
-
preludezalude
#20127 Re: Pitamo Mehanicare ?
Prijavljivao bi gresku da je otfikarena.laik1981 wrote:Ma mijenjao srednji lonac prije mjesec dana, sve pregledao jer sam trazio tu drugu sondu. Nema nista. Jedino ako ju je nekad neko otfikario
-
preludezalude
#20128 Re: Pitamo Mehanicare ?
Samo ti to vozi dobrom dijagnosticaru da pregleda rad sonde u realnom vremenu. Jako stetno za motor je siromasna smjesa.
-
laik1981
#20129 Re: Pitamo Mehanicare ?
Idem u ponedjeljak pa ako rijesi rijesi. Ako ne rijesi trljati je na plin dok ima zivota u njoj a onda u staro gvozdje..
-
shandrprcSA
#20130 Re: Pitamo Mehanicare ?
nemojlaik1981 wrote:Idem u ponedjeljak pa ako rijesi rijesi. Ako ne rijesi trljati je na plin dok ima zivota u njoj a onda u staro gvozdje..
-
laik1981
#20131 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ih kad je raskupusam ima da zaradim na njoj vise nego sto sam je platioshandrprcSA wrote:nemojlaik1981 wrote:Idem u ponedjeljak pa ako rijesi rijesi. Ako ne rijesi trljati je na plin dok ima zivota u njoj a onda u staro gvozdje..samo 10pf/kg daju
-
safke
#20132 Re: Pitamo Mehanicare ?
na autu su promjenjene opruge, sve 4. Prije toga su i amortizeri prommjenjeni ima nekih godinu dana. Medjutim, auto je sada nazad visi za citava 3 do 3.5 cm u odnosu na naprijed, izmjerio na ravnom. Mozda ne zvuci puno ali stvarno izgleda i primjeti se odmah razlika, i bas mi smeta. Dijelovi su svi novi, nisu svi istog proizvodaca, ne znam tacno sta je sta uglavnom je rijec o trw i kayaba, nije smece i nije najjeftinije.
Majstor je rekao da sacekam nekih mjesec da se to malo slegne pa cemo vidjeti, ali evo prode i sve je isto ostalo. Sta se moze uciniti
Majstor je rekao da sacekam nekih mjesec da se to malo slegne pa cemo vidjeti, ali evo prode i sve je isto ostalo. Sta se moze uciniti
-
Throttle
#20133 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ubaci dvije vrece cementa u gepek i to ce se poravnat 
-
hladan.preminger
#20134 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kupljeno i zamijenjeno ulje po toj cijeni, plus filter i dihtung kartera. Sve uredu, direktni uvoznik.hladan.preminger wrote:Za ulje Fuchs Titan ATF 4134 sam u jednoj radnji dobio cijenu 18KM a u drugoj 9KM, ne kontam.
Jel moguće da je ovo jeftinije fake ulje, ili ovi drugi kupaju?
- Maraschino
#20135 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ono bjese MB automatik?hladan.preminger wrote:Kupljeno i zamijenjeno ulje po toj cijeni, plus filter i dihtung kartera. Sve uredu, direktni uvoznik.hladan.preminger wrote:Za ulje Fuchs Titan ATF 4134 sam u jednoj radnji dobio cijenu 18KM a u drugoj 9KM, ne kontam.
Koliko te sve izaslo?
-
hladan.preminger
#20136 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jest, 722.6 pet brzina. Ukupno materijal i ruke 200KM.Maraschino wrote:
Ono bjese MB automatik?
Koliko te sve izaslo?
-
preludezalude
#20137 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sta ce se slegnuti??? Mijenjaj majstora... i opruge.safke wrote:na autu su promjenjene opruge, sve 4. Prije toga su i amortizeri prommjenjeni ima nekih godinu dana. Medjutim, auto je sada nazad visi za citava 3 do 3.5 cm u odnosu na naprijed, izmjerio na ravnom. Mozda ne zvuci puno ali stvarno izgleda i primjeti se odmah razlika, i bas mi smeta. Dijelovi su svi novi, nisu svi istog proizvodaca, ne znam tacno sta je sta uglavnom je rijec o trw i kayaba, nije smece i nije najjeftinije.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#20138 Re: Pitamo Mehanicare ?
samo da ti kazem na 3 auta na kojim sam mijenjao opruge slegle su za za 1-2 cm nakon mjesec ,cudno,ali tako je...preludezalude wrote: Sta ce se slegnuti??? Mijenjaj majstora... i opruge.
- kabal1337
#20139 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa imas razlicite opruge po tvrdocama i visini.
inace oprugama treba neko vrijeme da se slegnu. U svakom slucaju potrebno je kupiti odgovarajuce opruge na samom pocetku
inace oprugama treba neko vrijeme da se slegnu. U svakom slucaju potrebno je kupiti odgovarajuce opruge na samom pocetku
- skafiskafsnjak
#20140 Re: Pitamo Mehanicare ?
ja bih volio da se ne slegnu . Onda imam allroad autobitanga_sa_otesa wrote:samo da ti kazem na 3 auta na kojim sam mijenjao opruge slegle su za za 1-2 cm nakon mjesec ,cudno,ali tako je...preludezalude wrote: Sta ce se slegnuti??? Mijenjaj majstora... i opruge.
-
preludezalude
#20141 Re: Pitamo Mehanicare ?
Bas cudno. Jbg onda ispade da kad zamjenim opruge opet nemam pojma na cemu sam.bitanga_sa_otesa wrote:samo da ti kazem na 3 auta na kojim sam mijenjao opruge slegle su za za 1-2 cm nakon mjesec ,cudno,ali tako je...preludezalude wrote: Sta ce se slegnuti??? Mijenjaj majstora... i opruge.
- bitanga_sa_otesa
#20142 Re: Pitamo Mehanicare ?
jos kupljene iz ćemerike....kineske garantpreludezalude wrote: Bas cudno. Jbg onda ispade da kad zamjenim opruge opet nemam pojma na cemu sam.
- amar1994
#20143 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kirschprom Tuzla ?hladan.preminger wrote:Kupljeno i zamijenjeno ulje po toj cijeni, plus filter i dihtung kartera. Sve uredu, direktni uvoznik.hladan.preminger wrote:Za ulje Fuchs Titan ATF 4134 sam u jednoj radnji dobio cijenu 18KM a u drugoj 9KM, ne kontam.
-
laik1981
#20144 Re: Pitamo Mehanicare ?
Evo jedan kratki update. Juce sam skinuo egr i ocistio ga koliko sam mogao uz pomoc nekog kontakt spreja i cetkice za zube. Uspio sam ga ocistiti po vidljivim dijelovima ali unutasnjost sam samo mogao malo ispirati. Egr je bio nenormalno zacadjen. Kada sam ga vratio auto se preporodilo u odnosu na ono kakav je bio. Vise nema onih detonacija a i ocitanja onog short fuel trim-a vise ne zakucavaju i krecu se od -1 do 10 koliko sam mogao upratiti. Kako rekoh motor radi dosta mirnije i prima gas ali i dalje nema dovoljno snage na nizim obrtajima koliko ima kada vozim na plin. E sad, vidjeh da je taj egr moguce skroz zablokirati. Probao bih i to da vidim hoce li se sta desiti. Interesuje me steti li to motoru kako na krace tako i na duze staze? Vidim po netu da su neki tu blokadu pravili od lima obicne limenke po modelu metalnog dihtunga od egr-a, s tim da su busili onu okruglu rupu a onu drugu blokirali. Moze li se na taj nacin blokirati egr? Ako bi bilo neke fajde narucio bih onda sa ebaya onaj "blokator" od debljeg metala.preludezalude wrote:Nije ti do svjecica jer da je do njih nebi mogao voziti ni na plin. Najmanja nepravilnost se odmah osjeti na plinu dok za benzin treba malo veca nepravilnost. Tebi je vjerovatno lambda sonda riknula i ocitava pogresne vrijednosti i onda imas siromasnu smjesu na benzinu. A plinska mapa je vjerovatno ustimana i zakljucana bez auto korekcije. Ja da sam na tvom mjestu nasao bih majstora koji ima dijagnostiku kojom moze ocitati vrijednosti lambde u realnom vremenu.laik1981 wrote:Ne izbacuje nikakvu gresku osim povremeno P0500. LTFT je 25% dok STFT varira od 3% pa do 38%..NediM17 wrote:Ako imas bluetooth OBD baci samo oko na LTFT pa napisi vrijednost.
Imas li P0171 ili P0172?
Pod uslovom da nemas neku od ovih, vrlo vjerovatna opcija je da su se benzinske dizne postopale i da ce ultrazvucno ciscenje istih rijesiti problem.
Vjerotno cu lupiti glupost ali je li moguce da mi svjecice prave problem posto su neke dvokrake ngk koje su, navodno, namijenjene za plin a znam da su orginalne drugacije sa jednim krakom?
Imaju nekas dva modela.

Je li svejedno koji stavim?
Dihtung i egr izgleda ovako

- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
- bitanga_sa_otesa
- bordo gandalf
#20147 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imam ja neke kanaFe pa da ponesem za velikog servisabitanga_sa_otesa wrote:
-
safke
#20148 Re: Pitamo Mehanicare ?
pa druze nemam sada bas para na bacanje da mijenjam opruge tek tako, znaci trebao bi ove baciti koje su stare 1 mjesec i kupovati po dvije opruge dok ne ubodem neke koje su dobre visine, a jedna je bila oko 70 KM.preludezalude wrote:Sta ce se slegnuti??? Mijenjaj majstora... i opruge.safke wrote:na autu su promjenjene opruge, sve 4. Prije toga su i amortizeri prommjenjeni ima nekih godinu dana. Medjutim, auto je sada nazad visi za citava 3 do 3.5 cm u odnosu na naprijed, izmjerio na ravnom. Mozda ne zvuci puno ali stvarno izgleda i primjeti se odmah razlika, i bas mi smeta. Dijelovi su svi novi, nisu svi istog proizvodaca, ne znam tacno sta je sta uglavnom je rijec o trw i kayaba, nije smece i nije najjeftinije.
@ kabal- opruge su kupljene odgovarajuce, prema vozilu, motoru, tipu karoserije sve kako treba
a sta mislite mogu li se zadnje opruge malo srezati, znam da zvuci glupo i nije ovo nikakvo "tuniranje", naravno samo ako se to moze uraditi kako treba bez da se ugrozi sigurnost
- bitanga_sa_otesa
#20149 Re: Pitamo Mehanicare ?
bordo gandalf wrote: Imam ja neke kanaFe pa da ponesem za velikog servisa

- bordo gandalf
#20150 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vazda bilo ali ovaj gore MacGyver sa kanaFom ne misli takobitanga_sa_otesa wrote:bordo gandalf wrote: Imam ja neke kanaFe pa da ponesem za velikog servisa