Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
laik1981

#20126 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by laik1981 »

Ma mijenjao srednji lonac prije mjesec dana, sve pregledao jer sam trazio tu drugu sondu. Nema nista. Jedino ako ju je nekad neko otfikario :D
preludezalude

#20127 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

laik1981 wrote:Ma mijenjao srednji lonac prije mjesec dana, sve pregledao jer sam trazio tu drugu sondu. Nema nista. Jedino ako ju je nekad neko otfikario :D
Prijavljivao bi gresku da je otfikarena.
preludezalude

#20128 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Samo ti to vozi dobrom dijagnosticaru da pregleda rad sonde u realnom vremenu. Jako stetno za motor je siromasna smjesa.
laik1981

#20129 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by laik1981 »

Idem u ponedjeljak pa ako rijesi rijesi. Ako ne rijesi trljati je na plin dok ima zivota u njoj a onda u staro gvozdje..
shandrprcSA

#20130 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by shandrprcSA »

laik1981 wrote:Idem u ponedjeljak pa ako rijesi rijesi. Ako ne rijesi trljati je na plin dok ima zivota u njoj a onda u staro gvozdje..
nemoj :D samo 10pf/kg daju :D
laik1981

#20131 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by laik1981 »

shandrprcSA wrote:
laik1981 wrote:Idem u ponedjeljak pa ako rijesi rijesi. Ako ne rijesi trljati je na plin dok ima zivota u njoj a onda u staro gvozdje..
nemoj :D samo 10pf/kg daju :D
Ih kad je raskupusam ima da zaradim na njoj vise nego sto sam je platio :D
safke

#20132 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by safke »

na autu su promjenjene opruge, sve 4. Prije toga su i amortizeri prommjenjeni ima nekih godinu dana. Medjutim, auto je sada nazad visi za citava 3 do 3.5 cm u odnosu na naprijed, izmjerio na ravnom. Mozda ne zvuci puno ali stvarno izgleda i primjeti se odmah razlika, i bas mi smeta. Dijelovi su svi novi, nisu svi istog proizvodaca, ne znam tacno sta je sta uglavnom je rijec o trw i kayaba, nije smece i nije najjeftinije.
Majstor je rekao da sacekam nekih mjesec da se to malo slegne pa cemo vidjeti, ali evo prode i sve je isto ostalo. Sta se moze uciniti
Throttle

#20133 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Ubaci dvije vrece cementa u gepek i to ce se poravnat :mrgreen:
hladan.preminger

#20134 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hladan.preminger »

hladan.preminger wrote:Za ulje Fuchs Titan ATF 4134 sam u jednoj radnji dobio cijenu 18KM a u drugoj 9KM, ne kontam.
Jel moguće da je ovo jeftinije fake ulje, ili ovi drugi kupaju?
Kupljeno i zamijenjeno ulje po toj cijeni, plus filter i dihtung kartera. Sve uredu, direktni uvoznik.
Maraschino

#20135 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Maraschino »

hladan.preminger wrote:
hladan.preminger wrote:Za ulje Fuchs Titan ATF 4134 sam u jednoj radnji dobio cijenu 18KM a u drugoj 9KM, ne kontam.
Kupljeno i zamijenjeno ulje po toj cijeni, plus filter i dihtung kartera. Sve uredu, direktni uvoznik.
Ono bjese MB automatik?
Koliko te sve izaslo?
hladan.preminger

#20136 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hladan.preminger »

Maraschino wrote:
Ono bjese MB automatik?
Koliko te sve izaslo?
Jest, 722.6 pet brzina. Ukupno materijal i ruke 200KM.
preludezalude

#20137 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

safke wrote:na autu su promjenjene opruge, sve 4. Prije toga su i amortizeri prommjenjeni ima nekih godinu dana. Medjutim, auto je sada nazad visi za citava 3 do 3.5 cm u odnosu na naprijed, izmjerio na ravnom. Mozda ne zvuci puno ali stvarno izgleda i primjeti se odmah razlika, i bas mi smeta. Dijelovi su svi novi, nisu svi istog proizvodaca, ne znam tacno sta je sta uglavnom je rijec o trw i kayaba, nije smece i nije najjeftinije.
Majstor je rekao da sacekam nekih mjesec da se to malo slegne pa cemo vidjeti, ali evo prode i sve je isto ostalo. Sta se moze uciniti
Sta ce se slegnuti??? Mijenjaj majstora... i opruge.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#20138 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

preludezalude wrote: Sta ce se slegnuti??? Mijenjaj majstora... i opruge.
samo da ti kazem na 3 auta na kojim sam mijenjao opruge slegle su za za 1-2 cm nakon mjesec ,cudno,ali tako je...
kabal1337

#20139 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

Pa imas razlicite opruge po tvrdocama i visini.
inace oprugama treba neko vrijeme da se slegnu. U svakom slucaju potrebno je kupiti odgovarajuce opruge na samom pocetku
skafiskafsnjak

#20140 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

bitanga_sa_otesa wrote:
samo da ti kazem na 3 auta na kojim sam mijenjao opruge slegle su za za 1-2 cm nakon mjesec ,cudno,ali tako je...
ja bih volio da se ne slegnu . Onda imam allroad auto :D :D :D
preludezalude

#20141 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

bitanga_sa_otesa wrote:
Bas cudno. Jbg onda ispade da kad zamjenim opruge opet nemam pojma na cemu sam.
bitanga_sa_otesa

#20142 Re: Pitamo Mehanicare ?

preludezalude wrote: Bas cudno. Jbg onda ispade da kad zamjenim opruge opet nemam pojma na cemu sam.
jos kupljene iz ćemerike....kineske garant :run:
amar1994

#20143 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

hladan.preminger wrote:
Kirschprom Tuzla ? :)
laik1981

#20144 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by laik1981 »

preludezalude wrote:
laik1981 wrote:
NediM17 wrote:Ako imas bluetooth OBD baci samo oko na LTFT pa napisi vrijednost.

Imas li P0171 ili P0172?

Pod uslovom da nemas neku od ovih, vrlo vjerovatna opcija je da su se benzinske dizne postopale i da ce ultrazvucno ciscenje istih rijesiti problem.
Ne izbacuje nikakvu gresku osim povremeno P0500. LTFT je 25% dok STFT varira od 3% pa do 38%..

Vjerotno cu lupiti glupost ali je li moguce da mi svjecice prave problem posto su neke dvokrake ngk koje su, navodno, namijenjene za plin a znam da su orginalne drugacije sa jednim krakom?
Nije ti do svjecica jer da je do njih nebi mogao voziti ni na plin. Najmanja nepravilnost se odmah osjeti na plinu dok za benzin treba malo veca nepravilnost. Tebi je vjerovatno lambda sonda riknula i ocitava pogresne vrijednosti i onda imas siromasnu smjesu na benzinu. A plinska mapa je vjerovatno ustimana i zakljucana bez auto korekcije. Ja da sam na tvom mjestu nasao bih majstora koji ima dijagnostiku kojom moze ocitati vrijednosti lambde u realnom vremenu.
Evo jedan kratki update. Juce sam skinuo egr i ocistio ga koliko sam mogao uz pomoc nekog kontakt spreja i cetkice za zube. Uspio sam ga ocistiti po vidljivim dijelovima ali unutasnjost sam samo mogao malo ispirati. Egr je bio nenormalno zacadjen. Kada sam ga vratio auto se preporodilo u odnosu na ono kakav je bio. Vise nema onih detonacija a i ocitanja onog short fuel trim-a vise ne zakucavaju i krecu se od -1 do 10 koliko sam mogao upratiti. Kako rekoh motor radi dosta mirnije i prima gas ali i dalje nema dovoljno snage na nizim obrtajima koliko ima kada vozim na plin. E sad, vidjeh da je taj egr moguce skroz zablokirati. Probao bih i to da vidim hoce li se sta desiti. Interesuje me steti li to motoru kako na krace tako i na duze staze? Vidim po netu da su neki tu blokadu pravili od lima obicne limenke po modelu metalnog dihtunga od egr-a, s tim da su busili onu okruglu rupu a onu drugu blokirali. Moze li se na taj nacin blokirati egr? Ako bi bilo neke fajde narucio bih onda sa ebaya onaj "blokator" od debljeg metala.

Imaju nekas dva modela.
Image
Je li svejedno koji stavim?
Dihtung i egr izgleda ovako
Image
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#20145 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bordo gandalf »

Image
bitanga_sa_otesa

#20146 Re: Pitamo Mehanicare ?

Image
bordo gandalf

#20147 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bordo gandalf »

bitanga_sa_otesa wrote:Image
Imam ja neke kanaFe pa da ponesem za velikog servisa :lol:
safke

#20148 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by safke »

preludezalude wrote:
safke wrote:na autu su promjenjene opruge, sve 4. Prije toga su i amortizeri prommjenjeni ima nekih godinu dana. Medjutim, auto je sada nazad visi za citava 3 do 3.5 cm u odnosu na naprijed, izmjerio na ravnom. Mozda ne zvuci puno ali stvarno izgleda i primjeti se odmah razlika, i bas mi smeta. Dijelovi su svi novi, nisu svi istog proizvodaca, ne znam tacno sta je sta uglavnom je rijec o trw i kayaba, nije smece i nije najjeftinije.
Sta ce se slegnuti??? Mijenjaj majstora... i opruge.
pa druze nemam sada bas para na bacanje da mijenjam opruge tek tako, znaci trebao bi ove baciti koje su stare 1 mjesec i kupovati po dvije opruge dok ne ubodem neke koje su dobre visine, a jedna je bila oko 70 KM.
@ kabal- opruge su kupljene odgovarajuce, prema vozilu, motoru, tipu karoserije sve kako treba

a sta mislite mogu li se zadnje opruge malo srezati, znam da zvuci glupo i nije ovo nikakvo "tuniranje", naravno samo ako se to moze uraditi kako treba bez da se ugrozi sigurnost
bitanga_sa_otesa

#20149 Re: Pitamo Mehanicare ?

bordo gandalf wrote: Imam ja neke kanaFe pa da ponesem za velikog servisa :lol:
Image
bordo gandalf

#20150 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bordo gandalf »