Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#20126 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Vizionar 1985 wrote:Vodoinstalateri danas često idu u paru "Tomo".

Jb-m ti ovakvu državu. Nema ništa od onih mojih prava. Kaže psihijatrica da bi morao ići ponovo u bolnicu na PK da ležim i da oni iz bolnice to sve pokrenu a i opet da je to sve upitno.

Gdje su još ostali problemi. Pritisli sa svih strana.
Ovaj nije išao, al im valjda taj dan bilo usput, pa da uzmu levata duplo.

Ti imaš prave probleme. Ovo sve ostalo je smiješno u odnosu na to.
Hajvan

#20127 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hajvan »

512MB wrote: Diploma je naravno dokaz obrazovanosti. Ove je očigledno sramota što joj je ćaća stolar il bravar kako reče, inače ne bi to ovako potencirala. Taj zanat je tolko važan da ga za 20 godina neće ni biti, jer će namještaj ispadati iz 3D printera...

a takvi ko ti su tolko prepametni, da ce sami sebe isprogramirati out of business. :mrgreen:
MarlboroGold

#20128 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

Tomahawk11 wrote:
Vizionar 1985 wrote:Vodoinstalateri danas često idu u paru "Tomo".

Jb-m ti ovakvu državu. Nema ništa od onih mojih prava. Kaže psihijatrica da bi morao ići ponovo u bolnicu na PK da ležim i da oni iz bolnice to sve pokrenu a i opet da je to sve upitno.

Gdje su još ostali problemi. Pritisli sa svih strana.

Zato samo po preporuci drugih... imao sam slične situacije. Zovneš nekog u porodici ako zna nekog dobrog, ako se paze ovo ono još bolje i tad ćeš manje imati takvih scena. U suprotnom u većini situacija će gledati da te obrlate.
Melbourne_Australia

#20130 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Melbourne_Australia »

Hendrix wrote:
Melbourne_Australia wrote:512 je tipicni nas dijasporac.Da nije rata bilo, ves masina bi mu vrhunac bila.Sejo Kalac u autu svirao kao i sto mu i sad svira.A izlet sa porodicom u Cevljanovicima bio. Ali eto nekome rat a nekome brat.I tako on dodje do Austrije i isplovise svi kompleksi..On ismijava varioce ...Sta sve i koga sve, ovaj forum mora da trpi jbt.
A tebi kao rat nije valjao jel? Slucajno se nasao u Australiji? Kupovao nekretnine dok smo mi ovde pokusavali na nulu doci 10 godina jer mi je stari proveo 4 godine na prvoj liniji braneci drzavu da se supci imaju gdje vratiti i kurcit. Pa onda lagano sa australskom penziju u Bosnu kod fukara da se zivi...pa spomenik Radovanu trebate podici ba. Hvala Radovane sto si nam omogucio da budemo gazde u zemlji fukara. E tako kazi fino.

Fina gradska raja koja je zdusila na drugi kraj planete i sa strepnjom cekala zavrsetak rata...mogu zamisliti kako vam je tesko bilo. Valjalo je engleski ucit i primat socijalu, jebeno.

Od svih ljudi ti da kazes nekom da je rat valjo...pa fakat. Sad sam sve vidio definitivno.
Nisi ti dobar..Moj stari imao kucu u Promajni od 1984 godine..Imali dva stana prije rata u Sarajevu.Nije svako bio fukara kao ti u zivotu, kontas ?? A vidi se da nisi prno dalje od Tarcina..Samo glup covjek moze misliti da neko ko ode u Australiju ili bilo gdje vani sa 12 godina i vrati se sa 26 ili 27 je bogat..Toga vani nema niti ce ikad biti..Mozes imati auto i mozda steka malog ako si zivio ko jado i nisi putovao ...Fakat mi je zao tebe i koliko si ogranicen..
Last edited by Melbourne_Australia on 22/10/2019 18:12, edited 2 times in total.
HAVANA

#20131 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

512MB wrote:Pa kažem ja odavno šta je pravi razlog Havaninog povratka u BiH, Belgija skupa za biZmisa al zato u Rajvosa uživancoja, zovneš vamo majstora na crno platiš, svi sretni :mrgreen:
Ja 10 puta kazem a oni jednako isto :lol: Kako bolan crno,sto ce mi crno kad mi je sve kroz papire.Meni treba bijelo radi ulaznog pdv-a.Sve manje ovih sto na crno rade mogu raditi.Mozda sicu neku,bilo koji ozbiljniji posao ne moze na crno.Sad sam struju platio 5000 km,mogao sam za 2500 uraditi.I sta onda,kakvo je,kvalitet,atesta more,odakle mi pare na crno kad je kod mene sve na bijelo u firmi? Nisam poludio da kes dajem. :-) Al vama ocito godi ta prica pa nastavite stalno isto u krug...
HAVANA

#20132 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

piupiu wrote:
HAVANA wrote:
piupiu wrote:Ja svadljivog naroda :cry:
:lol: :gunjastajl: :jbt:
Daj dim :oops: :lol:
Tebe i na sutliju odvedem,na sampite,bozu,sta hos... :D
HAVANA

#20133 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

I sta smo skontali,ko ide,ko se vraca? :D
HAVANA

#20134 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Haj mir mir krompir svi :gunjastajl:

Sanjarko

#20135 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sanjarko »

Tomahawk11 wrote:

Ima i toga kod majstora, ali većinom nisam imao loša iskustva s njima, možda zato što nisu imali koga da uzmu.

A valjda i ja riješim koliko toliko ove svoje probleme. Napisao ono u vezi mene radi sistema ovog koji je loš što je i narod neki dan na televiziji konstantovao sav a i sikira me jer nemogu dobiti ni potvrdu za rad.

U vezi stolara "Pola Gige" možda nije upravu. Trebati če kao radnici na 3D printerima a i kao tapetari za presvake namještaja. Ali manje će možda biti potrebni.

Moguće da je i upravu što se tiče da se stidi oca ta cura. Takvo podnevlje je ne samo što se tiče toga.

Ima i suprotnih primjera, dolazaka mnogih. Neki dan sam gledao i slušao par njih na televiziji. Iz Ukrajine, Rusije i Palestine došli ovamo da žive. Poudalo se ovdje, rade, ovaj iz Palestine studira. Svi hoće da ostanu i ostali su ovdje.

Nije toliko ni loše ovdje kako ima mjesta gdje je i gore. Samo da se pokrenu reforme i sistem ovaj loš da se sredi, odmah bi nam svanulo naspram kako je sad.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20136 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

Havana pravdas se ljudima koji bi u Bosni crkli od gladi da im neko ID broj zakaci iznad glave.
muha_sa

#20137 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

Tomahawk11 wrote:I šta sad, varioc je neka sramota, šta li :?
Nema gorih ljudi od kompleksaša.
Može živjeti na palači u Londonu, al kompleksa se neće riješiti.
Balkanski primitivac a još i kompleksaš :-)

U našoj raji se to vako govorilo :D majmuna u svilu i kadifu obuci on ostaje majmun :D
espn

#20138 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Isplivala sramota građana: Iz rijeke Bosne izvučeno 300 guma

Image

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ispliva ... /191022134
muha_sa

#20139 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

espn wrote:Isplivala sramota građana: Iz rijeke Bosne izvučeno 300 guma

Image

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ispliva ... /191022134
Image
ejjus

#20140 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by ejjus »

Moj utisak uvezi posljednjih nekoliko stranica na temi je, zamislite koji luzeri ovdje pisu kad idu na koncerte zbog muzike, ali u pokusaju sklapanja argumenta protiv Bosne, valjda se vrijedi i malo kompromitirati. Odjednom bitno ko svira. Allahu dragi.

I onaj sto Brechta spominje da diskredituje sarajevski ratni/postratni teatar. Pa Brecht bio aktivan u poslijeratnom Berlinu. Ko bi volio sarajevski teatar ako ne on i usput bi vam se smijao sto idete na koncerte zbog muzike.

Lik spominje Fausta, a medju prvim redovima Fausta Goethe pise kako "publici ne mozes ugoditi da si Bog", i onda izleti jedan cmoljo iz publike i kurci se na forumu na osnovu sto je isao gledati Fausta. Isto u Faustu ima scena u kojoj lik sjedi, gleda ratne brodove kako idu za Tursku i raduje se sto rat nije kod njegove kuce. I onda imas dijasporu koja sjedi tu gdje jeste itd. I Gotehe bi vam se smijao sto idete na koncert zbog muzike.

Jeb*te, isto kao da ste sa 35 godina poceli citati, a ne najkasnije sa 15-16, kad skontas da preko literature mozes guz*t pa ti Novalis postane pejgamber.

Meni nije jasno koga pokusajete tacno impresionirati. Npr. ako cemo spominjati literaturu u kontekstu ove teme. Emerson je napisao "Traveling is a fool's paradise" itd., pazite, covjek koji je imao pristup intelektualnoj eliti svake evropske drzave koju je posjetio. I onda imas ove druge, koji imaju pristup da bace selfie negdje i zbog toga mi je stvarno tesko odlucit koga shvatit ozbiljno. Npr. jos jedna Emersonova. "Kad ucen covjek hoda svijetom, dobijes knjigu Kosmos od Aleksandra von Humboldt-a." Ja cu dodat, kad Balkanac hoda svijetom dobijes pricu o sredjenim sistemima i mentalitetu.

A znam tacno i zasto je to tako. Odrasli u sirotinjskoj Bosni, zapad im nabio komplekse, pa se rjesavaju kompleksa tako sto se pokusavaju izjednaciti sa tim sredjenim sistemom. I ako mislite da nisam u pravu, svejedno mi je, jer mi je ovo samo teorija, ali pogledajte pricu. "Uklapanje u drustvo", "znaci resajkling, razdvajanje otpada" (ne rjesava ni blizu ekoloske probleme), "drugi mentalni sklop". Zasto je potreban jedan kompletan drugi rijecnik da kazes, da ides 8 sati na posao i da imas nekoliko socijalnih aktivnosti uz uzi krug ljudi.

Kad spomenu 8 sati i kad je zakacena i literatura. Zanimljivo mi je kako vjesto izbjegavate da se sjetite literature koja obradjuje temu zivota unutar tih 8 sati radnog vremena. Bas me zanima kako to izgleda. Sigurno pisu, "Hah, dobroj meni. Plata redovna. Svaki dan ustanem sa osmjehom. Sredjeno sve, ma top itd."

Za kraj jos jedna teorija. Ja mislim da vi ovdje glumite zabrinutost, jer ako ste stvarno zabrinuti, de mi objasnite zasto vam je socijalna kritika toliko losa. Ja sam ovo sto pisete sa 18 godina znao napamet, a i tad mi je bila dosadna prica, a vi izgleda spremni ovo razvlaciti do groba.
Hajvan

#20141 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hajvan »

:thumbup:

ko hoce s ovima da se raspravlja, tesko ce na zelenu granu….

tesko je pobiti njihove bapske price (logical fallacies)
HAVANA

#20142 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

_BataZiv_0809 wrote:Havana pravdas se ljudima koji bi u Bosni crkli od gladi da im neko ID broj zakaci iznad glave.
Ma jebo to... https://youtu.be/lfzCkG9cFog
Bullet Tooth Tony

#20143 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bullet Tooth Tony »

ejjus wrote:...
:thumbup:
uglavnomja

#20144 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

usred bijela dana, blizu centra
saobracajna nesreca, dvoje unutra u prevrnutom autu
dosla hitna
majmuni oteli hitnu i poceli da bjeze nedje, sve po plocniku pogazili ljude, cak i dvoje djece u kolicima, zaganjala ih policija, pucali jedni na druge ...

lik dobro poznat policiji, gudra, nasilje, oruzje i tako to ...

a nije u sarajevu, ni u regionu :-)
nego tamo dje pare rastu na grani i svi se vole i caruje ljubav, red, rad, pravda ...

kako su ga naglavacke izvukli kroz prozor hitne :D
u sarajevu bi odmah svi otkaze dobili
detroit-mercy

#20145 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

uglavnomja wrote:usred bijela dana, blizu centra
dosla hitna
majmuni oteli hitnu i poceli da bjeze nedje, sve po plocniku pogazili ljude, cak i dvoje djece u kolicima, zaganjala ih policija, pucali jedni na druge ...

nego tamo dje pare rastu na grani i svi se vole i caruje ljubav, red, rad, pravda ...

Meanwhile u Sarajevu, na pjesackom zgazis neduzne pjesake i od suda dobijes smijesne ili nikakve kazne. Jel ti babo cevapdzija pa navise, racunaj da tvorza neces ni vidjeti :mrgreen:. O premlacivanjima, silovanjima i sl. da ne govorimo.
Nije problem u budalama, budala imas svugdje, problem je kako se drustvo/system hvata u kostac sa svim tim devijacijam.
Hajvan

#20146 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hajvan »

detroit-mercy wrote:
dosla hitna

Meanwhile u Sarajevu, na pjesackom zgazis neduzne pjesake i od suda dobijes smijesne ili nikakve kazne. Jel ti babo cevapdzija pa navise, racunaj da tvorza neces ni vidjeti :mrgreen:. O premlacivanjima, silovanjima i sl. da ne govorimo.
Nije problem u budalama, budala imas svugdje, problem je kako se drustvo/system hvata u kostac sa svim tim devijacijam.

daj podatke, statisktike

pusti se suplje iz daljine.
Melbourne_Australia

#20147 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Melbourne_Australia »

detroit-mercy wrote:
dosla hitna

Ti pricas o drustvu :lol: :lol: Zivis u zemlji gdje crnac jede sladoled u svom stanu i policajka udje i pogrijesi fol stan i izroka ga...I ona dobije 10 godina.Jadnica bila je umorna i previse je radila :lol: :lol: To joj je bila odbrana :lol: ..I tako iz dana u dan...Hajde ne seri sviju ti....Amerika je najvece govno od drzave kad je u pitanju bezbjednost..
konjislav

#20148 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

detroit-mercy wrote:
HAVANA wrote:Vani je to puno bolje sa tim manjim poslovima.Zamijeni ti gumu na ves masini kosta toliko da ovde mozes novu onu telefunkenovu u bingu kupiti. :lol: Zupcasti remen na audiju 1.6 tdi. 870 eura . Rigips 42 eura po m2 u minhenu...Sve sa smjeskom.Hrane i majstorluka kao kod nas, za manje para nema nigdje.
I onda se ibretis od kuda ovoliki egzodus :mrgreen:.
Nek je teb jeftinih majstora :mrgreen: .
Svako se češe gdje ga svrbi. :mrgreen:
HAVANA

#20149 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Inace vi trazite iskljucivo skupe majstore,dusa vam preplatit... :lol: Smijesni ste sa tim doskocicama...Red na crno, pa red jeftino,pa red lako je tebi,pa red crne hronike , a onda vam i nije jeftino kad mi kazemo da je jeftino.So i puter jeftiniji u lidlu :twisted: I kaladont, a zubi se sminkaju ,automobili boje,zupcasti mijenjaju...daj svega za malo para kad se dodje,uz obaveznu u nas vako,u nas nako...Cast izuzecima...De ba ne peglajte,eto vas tamo i uzivajte u novoj domovini,integrisite se...Naucite nesto,necete biti nista pametniji ako lajete na svoju zemlju.Ucinis se sebi vaznim al jok,mudo od ovce...
uglavnomja

#20150 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

detroit-mercy wrote:
dosla hitna

ako si promasio dio u kojem pise: dobro poznat policiji - da ponovim

a na slobodi :zzzz:

pricamo o zemlji u kojoj je breivik dobio 21 godinu zatvora jer je to najvisa moguca kazna koja se moze izreci

mrsko mi sad traziti, bas sinoc na tv prilog o maloljetnickim bandama koje terorisu neke kvartove u oslu, ima i video kako sutaju nekoga na zemlji
a maloljetnik zastiicen kao izumrla vrsta
gdje mentalno bolesna cura od 15 godina zakolje njegovteljicu, gdje isto tako curica izbode nozem u soping centru koga stigne
tuce svaki dan
policijske patrole sa psima po odredjenim kvartovima
na glavnoj stanici :-) nema dana bez belaja

neko nekog ubio - nista novo, uglavnom neki on ubije neku nju ili obracun sumnjivih tipova

ali to ne pise u prospektima koji skupljaju klikove, pise stopa nezaposlenisti 1% :D fali ovog onog ... a na 1 oglas se prijavi nekoliko stotina ljudi prirodne ljepote, a nidje lopate na slici

itd

pisao je francuz ppuno o tome sta se desava tamo, isto je svugdje, i berlin i minhen i stokholm ... svudje dje ljudi zive
Post Reply