GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vješalica

#20101 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

BHF_Manijak wrote:Kako su u komercijali rijesili problem, pa je nepomislivo da udjes i vozis se bez karte. Jos ni revizora ni nicega... :zzzz:
lijepo
postoji spoznaja da samo na jednoj liniji u citavom kantonu vrijedi samo taj princip
a spoznaja na svemu ostalom je da moze i dzabe jer dovoljno je bilo uspostaviti socijalne tarife i slab sist kontrole
a u komercijali ljudi stoje u koloni dok ne udju i dok svi kartu ne plate i vozilo stoji na stanici
to je nemoguce uraditi na drugim linijama
a pokusaji se svode na odvaljivanje vrata i bogaranje od strane olosi koja kartu nema,od agresivnih i neuroznih zenturaca i bezorbaznih penzionera,i razularenih derista i maloljetnih prestupnika
takve slucajeve sam vidjela u trolejbusu na potezu od trga austrije do ohr-a
evo neki dan ista scena na drveniji,ona skola sto ima,tone razmazene zapustene djece,poceli lupati po vratima,udarati i cupati
i da mu deriste namlatis,matera bi mu izasla kao udarna vijest u provincijalnskom glasilu Avaz : 'vozac i revizor mi dijete nabubali na pravdi boga'
zipoo

#20102 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zipoo »

Ovo razbijanje stakla mi vise baca na isfrustriranu djecu koja ne zna sta ce od sebe nego na neku osvetu prema grasu
Logovan

#20103 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

zipoo wrote:Ovo razbijanje stakla mi vise baca na isfrustriranu djecu koja ne zna sta ce od sebe nego na neku osvetu prema grasu
Sve bi ja njih poslao da rade nešto bila djeca ili ne. Čišćenje ulica, stanica, travnatih površina, itd. Sa jedne strane dobiješ npr. srednjoškolce koji rade nešto pametno, a sa druge strane dobiješ čistiji grad.
megaman4

#20104 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by megaman4 »

Logovan wrote:
zipoo wrote:Ovo razbijanje stakla mi vise baca na isfrustriranu djecu koja ne zna sta ce od sebe nego na neku osvetu prema grasu
Sve bi ja njih poslao da rade nešto bila djeca ili ne. Čišćenje ulica, stanica, travnatih površina, itd. Sa jedne strane zaposliš ih da ne gube vrijeme sa svojim debilizmima, a sa druge strane dobiješ čistiji grad.
Koga ces zaposliti kada sve ode?

Neopravdavam ovaj vandalizam ali je situacija sve gora i gora i polako ulazimo u anarhiju, sto Ciro rece i za bh. fudbal i repku.

Odraz stanja u Grasu je slika i prilika drzave koja puca po savovima. Ne trebaju drugi primjeri, samo uzeti javni prevoz i sve je jasno.
trambusek88

#20105 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Da mi je znati čime se Senaid Memić drogira.

Kaže izgradiče tramvajsku prugu Ilidža Hrasnica do jeseni makar kozom orali, ako treba i radnim akcijama.

Ali pazi sad, još nisu odlučili hoće li pruga ići zelenim pojasom ili desnom stranom ceste. Dan te j*** kakve budale vladaju ovom zemljom, kad pomislim da smo dotakli dno ispadne da ima još.
Valjda Memić misli da je zeleni pojas projektovan za njegov kancerogeni voćnjak a ne za tramvajsku prugu.

http://d*po.ba/clanak/170605/do-jeseni-cemo-je-zavrsiti-pa-kad-bi-je-s-kozom-orali-memic-obecao-tramvajsku-prugu-od-ilidze-do-hrasnice
megaman4

#20106 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by megaman4 »

trambusek88 wrote:Da mi je znati čime se Senaid Memić drogira.

Kaže izgradiče tramvajsku prugu Ilidža Hrasnica do jeseni makar kozom orali, ako treba i radnim akcijama.

Ali pazi sad, još nisu odlučili hoće li pruga ići zelenim pojasom ili desnom stranom ceste. Dan te j*** kakve budale vladaju ovom zemljom, kad pomislim da smo dotakli dno ispadne da ima još.
Valjda Memić misli da je zeleni pojas projektovan za njegov kancerogeni voćnjak a ne za tramvajsku prugu.

http://d*po.ba/clanak/170605/do-jeseni-cemo-je-zavrsiti-pa-kad-bi-je-s-kozom-orali-memic-obecao-tramvajsku-prugu-od-ilidze-do-hrasnice
Memic trabunja kao po obicaju. Pruga je planirana davne 1969 godine i kada je ona drzava nije izgradila, kada je bilo para i investicija, ova je pogotvo nece napraviti, iz razloga sto nije rentabilna jer nema vise ni Famosa niti njegovih radnika koji bi istu koristili.

Malo raje zna da je pruga Ilidza - Famos bila planirana zbog samog Famosa i njegovih radnika, kako bi se izbjegla guzva na terminalu i kako bi imali direkt liniju za fabriku.

Kada kanton i gras nisu u stanju da ovu sadasnju prugu odrzavaju, kako bi tu novu prugu odrzavali? U pitanju je predizborni supljak Ilidzanske SDA koja ne zna gdje udara, jer idu izbori 2018 a oni jadni misle da se radi o opstinskim a ne o opstim izborima na nivou BiH. :roll:

Stvarno je dosta ubleha koje izlaze iz Butmirske 12, od strane Memica i njegovih saradnika koji nisu u stanju Centar Ilidze dovesti u red, kojeg su pretvorili u koridu ala Cevljanovici.

Samo vidi kruzni tog kod Sare koji je teska fula i sve ce ti biti jasno. Plus imas 13 vijecnika iz SDA u skupstini opstine Ilidza koji su iz Hrasnice a Hrasnica nikada gore nije izgledala. Plato ispred doma izgleda kao da je jos rat. O centru naselja gdje je skola da i ne govirim.

A taj isti nacelnik je iz Hrasnice a nikada se ne usudi da dodje medju narod, jedino kad su stranacki skupovi. Jedno je sigurno, Memic je zamrzio mnogim ljudima tu SDA na Ilidzi, i ako budu uskoro potonuli, neka se njemu slobodnon zahvale.
Last edited by megaman4 on 28/12/2017 00:35, edited 4 times in total.
thekupus

#20107 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by thekupus »

megaman4 wrote: Samo vidi kruzni tog kod Sare koji je teska fula i sve ce ti biti jasno. Kada je nacelnik osoba koja samo vidi novac i sebe, od takvih treba bjezati.
slazem se sve, ali samo da kazem da su rijesili problem guzvi u kruznom onim senzorima
megaman4

#20108 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by megaman4 »

thekupus wrote:
megaman4 wrote: Samo vidi kruzni tog kod Sare koji je teska fula i sve ce ti biti jasno. Kada je nacelnik osoba koja samo vidi novac i sebe, od takvih treba bjezati.
slazem se sve, ali samo da kazem da su rijesili problem guzvi u kruznom onim senzorima
Nedavno sam nacuo da postoji mogucnost da se pravi velika raskrsnica jer je kruzni tok tek neznatno ubrzao saobracaj. Ali se postavlja pitanje kako rijesiti prugu i njenu signalizaciju?

Kada sve sagledas, opet je mnogo je brzi saobracaj starom cestom k'a Hrasnici koja ide kraj onih hotela i dalje prema Koloniji, nego ovom novom saobracajnicom.
teatrale36

#20109 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by teatrale36 »

BHF_Manijak wrote:
Edin H. wrote:Ma samo nula tolerancija prema putnicima bez karte.

Evo nekakav frajer se prosvercao na avion, avion koji je letio vec 4.5 sata se vratio na odrediste, da ga izbace napolje.

http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-42492467

Mogu vala i tramvaji u rikverc.
A nulta tolerancija prema preskakanju i ukidanju linija?! Sta s tim? Uzmu ljudi mjesecnu i onda hladno nema te linije i pojeo vuk magarca. Mozes sa Bosnjakom kako hoces, jer je idiot genetski. Ili kad nema tramvaja po 15-20 minuta, pa ono hladno zakasnis na pos'o, a imas mjesecnu. :oops:

Ima mogucnosti da hoce, nego i njima odgovara ovakva situacija. Kako su u komercijali rijesili problem, pa je nepomislivo da udjes i vozis se bez karte. Jos ni revizora ni nicega... :zzzz:
Jos kad zatvore stanice pa ti plati kartu a tramvaja nema po 20 min pa niti izaci na taksi ili komercijalu?! Prvoo oni moraju uspostaviti normalne linije da idu redovno pa nek zatvaraju stanice i pametuju.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20110 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

možda memić od svojih para bude pravio tračnice do hrasnice :D
BadBoy

#20111 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BadBoy »

teatrale36 wrote:
Jos kad zatvore stanice pa ti plati kartu a tramvaja nema po 20 min pa niti izaci na taksi ili komercijalu?! Prvoo oni moraju uspostaviti normalne linije da idu redovno pa nek zatvaraju stanice i pametuju.
Neka postavljaju displeje sa vremenom dolaska sljedećeg tramvaja da znam da li da mu se nadam ili ne i riješit će pola muke građanima. Gore mi je kad ga čekam pa onda izgubim vrijeme sve se nadajući sad će doći i onda kasnim sve i da koristim drugo prevozno sredstvo.
Last edited by BadBoy on 28/12/2017 13:12, edited 1 time in total.
man_464

#20112 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Ima aktuelna alternativa.
Svaka stanica ima code... Ukucas i izbaci ti koliko je stanica udaljen tramvaj. Nije baš precizno kao vrijeme ali služi svrsi.
Haris.ba

#20113 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Haris.ba »

man_464 wrote:Ima aktuelna alternativa.
Svaka stanica ima code... Ukucas i izbaci ti koliko je stanica udaljen tramvaj. Nije baš precizno kao vrijeme ali služi svrsi.
Pisali smo o tome.

Izbaci ti kod za koji moraš upisati matematiku da ga izračunaš. :D

Elem, to ti je ona Grasova pamet. Hoćeš da znaš kad će tramvaj? Plati. Smiješno.

Nadam se da će uz ove najavljena sređivanja stanica iste srediti po propisima kako je u svijetu, a ne kako je najjeftinije.
I barem uraditi instalacije za displej da ne moraju kopati nakandno. Ali, naravano da neće.
BadBoy

#20114 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BadBoy »

Haris.ba wrote:
Pisali smo o tome.

Elem, to ti je ona Grasova pamet. Hoćeš da znaš kad će tramvaj? Plati. Smiješno.

Nadam se da će uz ove najavljena sređivanja stanica iste srediti po propisima kako je u svijetu, a ne kako je najjeftinije.
I barem uraditi instalacije za displej da ne moraju kopati nakandno. Ali, naravano da neće.
Aktuelna alternativa:

Dođem na stanicu. Moram skontati koji je jebeni code stanice (gdje piše code stanice, nisam ih viđao?). Moram izvaditi mobitel, ako imam rukavice ili držim nešto u rukama dodatni belaj. moram poslati poruku (na koji broj, nije nigdje istaknuto?). Dobijem onu formulu sa četiri nepoznate koju ni Von Neumann ne može riješiti odmah. I opet je samo aproksimacija jer ti kaže koliko stanica je udaljen tramvaj ali ne i za koliko će doći. Šta ja znam hoće li zapeti negdje između dvije stanice.

Alternativa sa displejima:
Položaj vozila se mjeri u stvanrom vremenu. Putnik dođe na stanicu, baci pogled na tablu na kojoj piše "Tramvaj broj 3. stiže za: 12 min". Ovo vrijeme se ažurira real time što znači da mogu vidjeti da li je negdje nešto zapelo ili ne. Mogu sračunati koliko mi treba da odredišta i da li mi se isplati čekati.
Truba

#20115 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

zadnji dan pred godišnji utorak
zaštopa tramavj na čvili
ja slušalice čitam neš
vidim komešanje
vadim slušalice
kaže fali mi komad šine :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ja izađem jer sam bio naprijed skroz kad fali nekih 45 cm šine ili manje
a prije njega prošao na minut onaj veliki žuti u koji nisam ušao jer nisam mogao sjesti :lol:
gledam ljude kukaju

pa braćo tifusari za mnom pretrčaćemo raskrsnicu eno prazne dvojke samo što nije krenula

kad za mnom masa ljudi :lol: :lol: :lol: :lol: stampedo
Sodom1

#20116 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sodom1 »

Milina te je citati :thumbup:
Truba

#20117 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

Image

al fakat ne kontam ljude sjede u tramvaju za koji se ne zna kaće krenuti... a nije krenuo još dugo
a tamo dvojka prazna stoji pali pilu da kreće
mislim ono...malo akcije prodrmajte se
shvaćam da đaci žele zakasniti kad imaju opravdanje
penzićima je svejedno
ali ima još paćenika s prevozom kojima je svaka minuta bitna
trambusek88

#20118 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Haris.ba wrote:
Pisali smo o tome.

BH telecom naplaćuje. GRAS nema ništa od toga.

Na tramvajima 1 stanica =max 2 minuta.
Kad se urade nova stajališta uradiće se i najava tramvaja.
Kad se budu radila stajališta, biće i najava tramvaja, vidjećemo kako će to biti urađeno.
Maharadza

#20119 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Maharadza »

Ne znam kolika naivčina moraš biti pa stvarno povjerovati u još jednu šuplju predizbornu da će 'zatvoriti' stanice (i tako pomoći) preduzeću koje duguje STOTINE MILIONA KM i koje im je usput konkurencija sopstvenom sda prevozniku - Centri. :-)
dresdener78

#20120 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

BadBoy wrote:
Aktuelna alternativa:

Dođem na stanicu. Moram skontati koji je jebeni code stanice (gdje piše code stanice, nisam ih viđao?). Moram izvaditi mobitel, ako imam rukavice ili držim nešto u rukama dodatni belaj. moram poslati poruku (na koji broj, nije nigdje istaknuto?). Dobijem onu formulu sa četiri nepoznate koju ni Von Neumann ne može riješiti odmah. I opet je samo aproksimacija jer ti kaže koliko stanica je udaljen tramvaj ali ne i za koliko će doći. Šta ja znam hoće li zapeti negdje između dvije stanice.

Alternativa sa displejima:
Položaj vozila se mjeri u stvanrom vremenu. Putnik dođe na stanicu, baci pogled na tablu na kojoj piše "Tramvaj broj 3. stiže za: 12 min". Ovo vrijeme se ažurira real time što znači da mogu vidjeti da li je negdje nešto zapelo ili ne. Mogu sračunati koliko mi treba da odredišta i da li mi se isplati čekati.
STO POSTO jesam za displeje.

U Pragu:
Vidi se broj linije, pravac vožnje, broj minuta do sljedećeg polaska.
Image
Dispečerski centar prati sva vozila preko GPS, i automatski se ažuriraju podaci na stajalištima ovisno o aktuelnom položaju vozila na linijama.

U ukrajinskom gradu Lviv (austro-ugarski Lemberg) imaju također nešto kao code za mobitel, samo se mora ukucati na određenoj webstranici i čovjek dobije ovakvu informaciju (napravio ja screenshot). Samo mali problem da čovjek MORA imati smartphone i jeftinu tarifu za data, ja sa sim karticom iz EU na Ukrajini bi plaćao oko 20 KM po megabajtu... imao sam neku pretplaćenu količinu data preko roaminga ali opet jako skupu i malo megabajta, pa sam uvijek samo brzo uključio prenos data pogledao i isključio. I za osobe koje ne govore lokalni jezik ili ga barem ne razume (u ovom slučaju ukrajinski) opet težak problem, moj američki travel buddy bi bio totalno izgubljen.

Vidi se naziv stajališta (Ulica Šota Rustaveli), code stajališta 22, linija trolejbusa 25 (invalidska kolica znače da će biti vozilo niskospodno), pravac Autobuska stanica, za koliko minuta (chv). Ali opet za potpunog stranca koji ne razumije NIŠTA nebi bilo nikako dostupno.
Image
BadBoy

#20121 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BadBoy »

Sve si objasnio :thumbup:

Plus, kladim se da je postavljanje displeja u konačnici i jeftinije od uspostavljanja komplikovanog SMS sistema. O tome da je strancima snalaženje 15x jednostavnije neću ni trošiti riječi
vješalica

#20122 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

joj sto ne mogu modeliranja
prvo nikakav se SMS ne salje nego se ukuca kod isto kao kad provjeravas stanje kredita npr *100# i pritisnes poziv
kakav sms kakvi brojevi kakve notorne izmisljotine
i treba tako samo da taj kod naljepnice bude veci i uocljiviji i po mogicnosti negdje na tablu na kojoj pise naziv stanice jer prosjecni doseljenik u kanton sarajevo bi unistio ove displeje kao sto jenunistio one nazive staajlista u kratkom roku
vješalica

#20123 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

][quote="BadBoy]. Moram izvaditi mobitel, ako imam rukavice ili držim nešto u rukama dodatni belaj. moram poslati poruku (na koji broj, nije nigdje istaknuto?).][/quote]

gras je kriv sto moraa izvaditi mobitel
i gras je kriv sto imaa rukavice
i gras je kriv ako imas nesto dodatno u rukama
i graa je kriv sto izmisljas oko koda i slanja na 'neki' broj jer sve pise na onoj naljepnici ali neces da citas jer je opet gras,logicno kriv za to
P308

#20124 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by P308 »

Staviti ih negdje malo visocije i ne bi trebalo biti problema. Nadam se da ce postaviti i kamere, ako se bude radilo.
Ovo u Pragu mi se cini lijepim rjesenjem. Jednostavno, pregledno a ne cini se ni pretjerano skupo, ako se ne varam?
man_464

#20125 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Ne vidim problematiku kodova trenutnih.
Fino piše

Staneš na socijalnom na stanici tj. nadstrešnici piše kod svakoj, ako nisu ugledni građani skinuli...

*133*963# poziv...

2-2,2+1
3-1,3
4-7

Dvojka za 2 stanice, a iduća dolaze na okretnicu Čengić vila pa piše 2+1 (dvije stanice od okretišta i još jedna jer još nije stigao na čvilu...)
3 za jednu i za tri stanice...
4 za 7 stanica- (To ti je oko 15 minuta)

Ali ljudi dođu na stanicu i niko ne bi ukucao nego se išćuđavaju što nema. Nema jer je
a) udes
b) kvar

Ako tramvaja nema duže od 10 minuta opcije a i b su izgledne.... Sve do 10 minuta čekanja moguće je i kad ide sve regularno jer dovoljno je da jedan tramvaj se zadrži više na par stanica krene se prekrcavat i zadržavati sve duže i duže i onda idu 3-4 komada jedan za drugim. KLASIKA.
Post Reply