Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- rovac13
#20101 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Jel bilo razlike u vanjskoj temperaturi danas u odnosu na prije ?
- Haris033
#20102 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Mjerilo su mi sati od 00 do 12. Bilo je i do -6 jutros, a prosle sedmice na istoj temp. skoro dupla potrošnja na Fan1 i 2. 
-
romim
#20103 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
@Haris033
Uzmes dobar termometar ili bolje vise termometara i postavis po stanu i mjeris.
To, ce ti biti realan podatak koliko klima trosi na autofan a koliko na prvoj i drugoj brzini.
To sto ti na autofan grijes samo prostor oko klime a ostatak stana se polako hladi, nije mjerilo stvarne potrosnje.
Takodje, zadata temperatura na klimi nije mjerilo stvarne temperature u stanu.
Mjerilo je samo mjerenje temperature pomocu posebnog termometra.
Uzmes dobar termometar ili bolje vise termometara i postavis po stanu i mjeris.
To, ce ti biti realan podatak koliko klima trosi na autofan a koliko na prvoj i drugoj brzini.
To sto ti na autofan grijes samo prostor oko klime a ostatak stana se polako hladi, nije mjerilo stvarne potrosnje.
Takodje, zadata temperatura na klimi nije mjerilo stvarne temperature u stanu.
Mjerilo je samo mjerenje temperature pomocu posebnog termometra.
- rovac13
-
romim
#20105 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Kako ce imati taj podatak.
Sigurno nije dezurao pored nje od 00 do 12, a i da jeste brzine se mijenjaju i nije stalna.
Ono sto ja znam je da klima nastoji da uvijek odrzava minimalnu brzinu i to se vrti između Silent i Low ( tzv. prva brzina).
Da bi klima promjenila brzinu treba prilicno vremena da hladan vazduh prevlada onaj topli iz klime i da klima doda gas i poveca brzinu.
Koliko mi se cini njegova klima ima protok vazduha na
Silent 258 m3/h
Low 342 m3/h prva brzina
Medium 426 m3/h druga brzina
High 510 m3/h
Super High 822 m3/h
Na drugoj brzini skoro duplo vise.
Sad vidim da su brzine priblizne kao kod mene osim ove najjace koja je bas previsoka za razliku kod mene 660 m3/h.
I onda se recimo javi onaj sa Sensirom 60-kom i kaze kod mene autofan odlicno radi, a kod njega protok vazduha na Silent 678 m3/h
Oba griju vecu povrsinu
Kod ovog protok 258 m3/h
Kod ovog drugog 678 m3/h
Ne moze se to tako pisati ofrlje, dobro, nije dobro, ili trosi, ne trosi.
Sigurno nije dezurao pored nje od 00 do 12, a i da jeste brzine se mijenjaju i nije stalna.
Ono sto ja znam je da klima nastoji da uvijek odrzava minimalnu brzinu i to se vrti između Silent i Low ( tzv. prva brzina).
Da bi klima promjenila brzinu treba prilicno vremena da hladan vazduh prevlada onaj topli iz klime i da klima doda gas i poveca brzinu.
Koliko mi se cini njegova klima ima protok vazduha na
Silent 258 m3/h
Low 342 m3/h prva brzina
Medium 426 m3/h druga brzina
High 510 m3/h
Super High 822 m3/h
Na drugoj brzini skoro duplo vise.
Sad vidim da su brzine priblizne kao kod mene osim ove najjace koja je bas previsoka za razliku kod mene 660 m3/h.
I onda se recimo javi onaj sa Sensirom 60-kom i kaze kod mene autofan odlicno radi, a kod njega protok vazduha na Silent 678 m3/h
Oba griju vecu povrsinu
Kod ovog protok 258 m3/h
Kod ovog drugog 678 m3/h
Ne moze se to tako pisati ofrlje, dobro, nije dobro, ili trosi, ne trosi.
- rovac13
#20106 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ne znam zasto ljudi tako olako donose zakljucke.
Na potrosnju uticu razne stvari
-vanjska temp
-vlaga vani
-defrosti donose vecu potrosnju
-koliko prostora imas otvoreno
-koliko cesto otvaras vrata prozore
-na koju temp grijes unutra
-izmedju svega i koliko jako puse unutarnja i vanjska......itd itd.....
Od svih tih uticaja,cini mi se da fan brzina utice najmanje na cop.
I ljudi opet zakljuce da upola manje trosi u autofan......a mozda je i u auto fan puhala brzina 1 ili 2
Na potrosnju uticu razne stvari
-vanjska temp
-vlaga vani
-defrosti donose vecu potrosnju
-koliko prostora imas otvoreno
-koliko cesto otvaras vrata prozore
-na koju temp grijes unutra
-izmedju svega i koliko jako puse unutarnja i vanjska......itd itd.....
Od svih tih uticaja,cini mi se da fan brzina utice najmanje na cop.
I ljudi opet zakljuce da upola manje trosi u autofan......a mozda je i u auto fan puhala brzina 1 ili 2
- rovac13
#20107 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Puhanjem na najjace dobices najbolji cop,ali to nije puno,to su detalji.Zato pokvaris ugodjaj,pa je pitanje isplati li se uopce.
A nikako ne mozes postavkom puhanja prepolovit potrosnju.
Ako stavis puhanje u minimalno.......i potrosio si upola manje.......a ugrijao prostora samo cetvrtinu onda ispade da si potrosio vise
A nikako ne mozes postavkom puhanja prepolovit potrosnju.
Ako stavis puhanje u minimalno.......i potrosio si upola manje.......a ugrijao prostora samo cetvrtinu onda ispade da si potrosio vise
-
romim
#20108 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pa stvar je u tome sto ljudi ne uzimaju u obzir sve cinjenice nego na osnovu jedne donose zakljucak.
Ako sa ventilatorom na drugoj brzini potrosis 13kw i imas u prostoru temperaturu 23c
Sa autofan potrosis 10kw i imas temperaturu 22.3c
Da li to znaci da na autofan manje trosi
Nije mu sigurno isla u drugu brzinu.
Pokusavao sam grijati na autofan, ono nek se sama regulise koliko treba.
Medjutim kad je vani vise hladno pocne se prostor postepeno hladiti a klima radi na istoj snazi i ista brzina ventilatora.
Pustao sam je tako satima da radi ono da sama pojaca brzinu ali slabo, i ako nekad malo pojaca to je do brzine jedan kratko vrijeme i opet vrati na najnize.
Na kraju sam morao prebaciti na fiksnu brzinu dva da moze stizati da nadoknadi toplotne gubitke.
Kad je vani toplije razlika se ne osjeti, sto se tice unutrasnje temperature.
Ako sa ventilatorom na drugoj brzini potrosis 13kw i imas u prostoru temperaturu 23c
Sa autofan potrosis 10kw i imas temperaturu 22.3c
Da li to znaci da na autofan manje trosi
Nije mu sigurno isla u drugu brzinu.
Pokusavao sam grijati na autofan, ono nek se sama regulise koliko treba.
Medjutim kad je vani vise hladno pocne se prostor postepeno hladiti a klima radi na istoj snazi i ista brzina ventilatora.
Pustao sam je tako satima da radi ono da sama pojaca brzinu ali slabo, i ako nekad malo pojaca to je do brzine jedan kratko vrijeme i opet vrati na najnize.
Na kraju sam morao prebaciti na fiksnu brzinu dva da moze stizati da nadoknadi toplotne gubitke.
Kad je vani toplije razlika se ne osjeti, sto se tice unutrasnje temperature.
- Haris033
#20109 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ne znam šta će se dalje dešavati ali sve sam više siguran da inverter bolje radi na Auto Fan
Danas Auto Fan (temp. preko noći podešena na 22)

7 dana ranije, Fan 2 (temp. preko noći podešena na 22)

Mada, možda je i do vremenskih uslova.. Ko će ga znati..
Bitno je da je toplo u stanu
Danas Auto Fan (temp. preko noći podešena na 22)

7 dana ranije, Fan 2 (temp. preko noći podešena na 22)

Mada, možda je i do vremenskih uslova.. Ko će ga znati..
Bitno je da je toplo u stanu
-
player_
#20110 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pa toplije je ovih par dana preko dana i meni je dnevna potrosnja 8-11kw od 9 ujutro do navece oko 11...
Kad su bili oni minusi i vlaga isla je potrosnja dnevna i do 16-17kw...
Kad su bili oni minusi i vlaga isla je potrosnja dnevna i do 16-17kw...
- rovac13
#20111 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ako mits uvijek stoji u min fan ako si zadao auto onda stvarno ima problem kako je programiran.Odavno sam citao to,ali ne vjerujes u sve sto procitas.Hoce ljudi da pisu i sto nije istina iz nekih svojih razloga.
Auto fan bi trebao raditi kao npr
-zadao 22 u hladnoj sobi
-puse max jako grije sobu brzo
-temo se blizi zadatoj npr 20
- on malo smanji fan
-temp sobe 21
-on smanji jos fan
-temp sobe 22
-on smanji fan u minimum
-otvoris prozor
-pocne puhat jako
Ako puse uvijek oko minimuma onda nesto ne stima
-zadao 22 u hladnoj sobi
- on malo smanji fan
-temp sobe 21
-on smanji jos fan
-temp sobe 22
-on smanji fan u minimum
-otvoris prozor
-pocne puhat jako
- nagibSA
#20112 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Je l' ima neko iskustva sa ovim, kontam staviti na klimu posto nemam mjerac potrosnje? Po specifikaciji moze da trpi struju i najvise me taj spoj brine. Necu koristiti opciju on/off, bitno samo da mjeri kWh. Odgovara i velicina moze stati u razvodnu kutiju gdje su mi nastavljene (uvrtanjem) nula i faza.

-
romim
#20113 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ne citas dobro.rovac13 wrote: ↑30/01/2024 17:59 Ako mits uvijek stoji u min fan ako si zadao auto onda stvarno ima problem kako je programiran.Odavno sam citao to,ali ne vjerujes u sve sto procitas.Hoce ljudi da pisu i sto nije istina iz nekih svojih razloga.
-zadao 22 u hladnoj sobi
- on malo smanji fan
-temp sobe 21
-on smanji jos fan
-temp sobe 22
-on smanji fan u minimum
-otvoris prozor
-pocne puhat jako
Sve radi tako kako si ti opisao.
Tako je, kad otvoris prozor i naglo dodje do promjene temperature vazduha u prostoru, klima ce registrovati tu promjenu i povecati brzinu, ali kako da registruje promjenu i poveca brzinu kad nema otvorenog prozora i toliko hladnog vazduha?
Kad je prostor zagrijan i klimu postavis na autofan kod klime se odrzava 23c ali se na krajevima prostorije temperatura postepeno spusta i zidovi hlade sa 23c na 22.8c itd itd satima i satima i treba da temperatura na kraju prostorije opadne i za jace od 1C da bi se kod klime i toplog vazduha kojeg daje na izduvu od 30c i vise registrovala ta promjena.
Jedno je kad ti otvoris prozor pa u prostoriju, ulazi, vazduh 0c i desi se nagla promjena.
Drugo je kad klima postigne temperaturu i smanji na, najmanju brzinu.
Ona kod senzora stalno izduvava vazduh temperature 30c.
To sto je na kraju prostorije temperatura sa 23c opala na 22.5c klima ne prepoznaje. Kod nje je i dalje 23c.
U malom prostoru to mozda i moze raditi ali u vecem nema sanse.
Kod mene je prostor skoro 8m x 5m
Klima oko sebe na par metara drzi temperaturu ali sa minimalnom brzinom ventilatora ne zagrijava cijeli prostor jednako, kod klime je toplo a dalje je hladnije.
Ako postavim ventilator na High ili ti trecu brzinu, klima jako, duva i na zadatih 23c drzi u, cijelom prostoru 23c.
Ako smanjim ventilator na prvu brzinu da nemam prejako strujanje vazduha i buku, onda kod klime bude 23c ali na 5m od klime je 22.3C.
Moram podesiti klimu na 25c ako hocu da u prvoj brzini ventilatora imam temperaturu na krajrvima prostorije od 23c
Evo pogledaj slike koje je postavio sa autofan i sa drugom brzinom.
Pogledaj da se kod autofan zadata i temperatura prostorije podudaraju.
A pogledaj kod ventilatora u, drugoj brzini da mu je temperatura prostorije uvijek niza od zadate i, nikad je nije klima dostigla.
To je zato jer grije stan od 60m2 i kad zada jacu, brzinu ventilatora onda topli vazduh iz klime, ide dalje u, prostorije a hladni sa krajeva dolazi, do klime i klima jace radi da to sve zagrije.
Sad on klimu drnda malo ovako malo onako pa kaze toplo mu.
Ostavi je 10 dana na autofan na ovim minusima pa, se javi, da vidimo je li ti toplo u cijelom, stanu ili si kad si skontao da je hladno podigao temperaturu i pojacao vrntilator.
Cetiri godine se grijem na klime, dvije sa Hansolom, dvije sa Mitsubishijem.
Isto griju obje, isto trose obje.
Autofan isto, radi kod obje.
Razlika je u nekim finesama i softveru pa Mitsubishi nema razlike u oscilaciji temperature, nema dugih pauza, nema hladnog duvanja od 23c nego je minimalno 30c.
- Haris033
#20114 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Buraz, ja niti jednom nisam rekao da mi je hladno, već samo da primjetim razliku u radu klime na različitim brzinama ventilatora.
Temp. stana nikada nije išla ispod 21 stepen u spavaćoj sobi, a 22 u dnevnoj i to od 00-12h (tako je i naštimana). U ostalom dijelu dana temp. se kreće između 22.5 i 24 (nekada i 25) stepena, jer je to temperatura koja nam najviše godi.
Btw, slažem se s tim da grijem veću površinu od deklarisane i zato na manjim brzinama više troši energije.
Temp. stana nikada nije išla ispod 21 stepen u spavaćoj sobi, a 22 u dnevnoj i to od 00-12h (tako je i naštimana). U ostalom dijelu dana temp. se kreće između 22.5 i 24 (nekada i 25) stepena, jer je to temperatura koja nam najviše godi.
Btw, slažem se s tim da grijem veću površinu od deklarisane i zato na manjim brzinama više troši energije.
-
dgL_
#20115 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ovaj romim je kontradiktoran sam sebi... Prvo tvrdi jedno na relaciji Auto Fan i brzina 2, pa onda totalno suprotno... Eto nek pročita zadnjih 4-5 svojih postova ..Haris033 wrote: ↑30/01/2024 20:49 Buraz, ja niti jednom nisam rekao da mi je hladno, već samo da primjetim razliku u radu klime na različitim brzinama ventilatora.
-
samoTEgledam
#20116 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ne znam te vaše modove, ja mogu da regulišem vent u procentima, npr 23%, 29%, ...
Svašta nešto probao, uglavnom najbolje i najugodnije mi bude kada je na auto, sama pojačava vent sama smanjuje, zna ga baciti i na 100% a rijetko kada ga svlači ispod 30%. Helem, auto mod rahatluk, 23,5°C na klimi, vrlo ujednačeno u svakom dijelo, nosao termostat svi dijelovi dnevnog na 22-22,5°C na 130 cm visine, doduše kod mene su Vivax aehi+
Svašta nešto probao, uglavnom najbolje i najugodnije mi bude kada je na auto, sama pojačava vent sama smanjuje, zna ga baciti i na 100% a rijetko kada ga svlači ispod 30%. Helem, auto mod rahatluk, 23,5°C na klimi, vrlo ujednačeno u svakom dijelo, nosao termostat svi dijelovi dnevnog na 22-22,5°C na 130 cm visine, doduše kod mene su Vivax aehi+
-
rimano
#20117 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Prosto je nemoguce da klima trosi manje uz drugacije postavke a da griije isto. Neke druge varijable se mijenjaju koje nisu uzete u obzir a spomenule su ih prethodno kolege klimasi.
Mada najbitnije je da vam klime griju i da je ugodjaj zadovoljavajuci pa kakve god da su postavke. Kod mene su u fiksnoj brzini uvijek.
I by the way mislim da klima u vecoj brzini ventilatora vise trosi kw. Mozda je efikasnija kada se gleda odnos toplote i potrosnje u vecoj brzini. Mozda u manjim prostorima da, ali u vecim prostorima veca brzina bolje dobaci toplotu time bolje ugrije udaljenije zidove ali su onda i veci temp gubitci.
Mada najbitnije je da vam klime griju i da je ugodjaj zadovoljavajuci pa kakve god da su postavke. Kod mene su u fiksnoj brzini uvijek.
I by the way mislim da klima u vecoj brzini ventilatora vise trosi kw. Mozda je efikasnija kada se gleda odnos toplote i potrosnje u vecoj brzini. Mozda u manjim prostorima da, ali u vecim prostorima veca brzina bolje dobaci toplotu time bolje ugrije udaljenije zidove ali su onda i veci temp gubitci.
-
dgL_
#20118 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Uvijek na Auto i bez problema... Kad je preko noci sa quite tiho stavim na 23 C i pojacam hukne ko turbina.... Poslije smanji sama reguliše i ljepotasamoTEgledam wrote: ↑30/01/2024 22:11 Ne znam te vaše modove, ja mogu da regulišem vent u procentima, npr 23%, 29%, ...
Svašta nešto probao, uglavnom najbolje i najugodnije mi bude kada je na auto, sama pojačava vent sama smanjuje, zna ga baciti i na 100% a rijetko kada ga svlači ispod 30%. Helem, auto mod rahatluk, 23,5°C na klimi, vrlo ujednačeno u svakom dijelo, nosao termostat svi dijelovi dnevnog na 22-22,5°C na 130 cm visine, doduše kod mene su Vivax aehi+![]()
-
romim
#20119 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Slobodno navedi, sta je to za tebe kontradiktorno pa da ti pojasnim.
To sto niso shvatio sta pise ne daje ti za pravo da nekog optuzujes bez cinjenica.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#20120 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ja sam prije 6 mjeseci uzeo, ne za klimu za neki drugi uredjaj, ima 20 A mislim da je to isti softwar, ima statistika potrošnje pored wifi upravljanja gasenja paljena u realnom vremenu ili vremenski štimat...radi i sadnagibSA wrote: ↑30/01/2024 18:07 Je l' ima neko iskustva sa ovim, kontam staviti na klimu posto nemam mjerac potrosnje? Po specifikaciji moze da trpi struju i najvise me taj spoj brine. Necu koristiti opciju on/off, bitno samo da mjeri kWh. Odgovara i velicina moze stati u razvodnu kutiju gdje su mi nastavljene (uvrtanjem) nula i faza.
![]()

- mirota
#20121 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
grijem se sa GREE klimom, neki novi model, potrosnja struje AAA, majko mila kako mali racuni, sa montazom 18 ka placena ljetos 1950 km, 60 ak kvm na 22 stepena, radi od 7-22 casa svaki dan, racun za decembar 72 km
-
romim
#20122 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Vidi, na kraju krajeva mene briga dal tebi klima ugrije il ne. Ja sam se samo javio jer ces pogresnim informacijama zbuniti druge ljude na forumu pa onda imamo pitanje je li normalno da toliko, trosi, je li normalno da se cuje i odmah svi se hvataju vakumiranja i nedostatka freona.Haris033 wrote: ↑30/01/2024 20:49 Buraz, ja niti jednom nisam rekao da mi je hladno, već samo da primjetim razliku u radu klime na različitim brzinama ventilatora.
Ti postavljas dijagram i tvrdis da klima na autofan manje trosi.
Tacno, manje trosi ali i manje grije.
Postavi termometre pa ces se uvjeriti.
Kao sto sam i rekao, stan od 60m2 se ne moze nikako grijati sa autofan.
E sad, ti jedno pises kad spominjes potrosnju i tvrdis da na autofan manje trosi, medjutim nigdje tad ne navodis ovo sto si sad potvrdio da klimu od 12 00 do 00 00 postavljas na drugacije postavke sa temperaturom i na 25c i ko zna koja brzina ventilatora.
U tvojim slikama potrosnje nema prikazana tvoja tvrsnja koliko, klima potrosi od 00 do 12 nego je prikazana potrosnja za 24h.
Pricas o vremeni od 00 do 12 i autofan i potrosnji a prikazujes dijagram od 24h gdje je pola sa drugim podesavanjima.
Nemoj tvrditi da klima manje trosi sa autofan a da isto, dobro grije kad ti klima ne radi stalno tako nego joj mijenjas podesavanja.
Ne moze tako javite se sa tvrdnjom najbolje autofan, najmanje trosi.
Ja tvrdim da se ne moze grijati stan od 60m2 sa temperaturom 23c i autofan bez mijenjanja postavki.
Ne da ne moze stan od 60m2 nego ne moze ni od 30m2
Ostavi klimu na autofan i 23c 3 dana bez diranja pa se javi koliko trosi i da li ti je toplo u stanju.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#20123 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
https://b2b.commel.hr/product/details/265-307nagibSA wrote: ↑30/01/2024 18:07 Je l' ima neko iskustva sa ovim, kontam staviti na klimu posto nemam mjerac potrosnje? Po specifikaciji moze da trpi struju i najvise me taj spoj brine. Necu koristiti opciju on/off, bitno samo da mjeri kWh. Odgovara i velicina moze stati u razvodnu kutiju gdje su mi nastavljene (uvrtanjem) nula i faza.
![]()
Ja ovu koristim.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#20124 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
100% tačno. Isprobano svakako i auto i vako i nako...
Sve što si naveo, tako je. I hvala na tome što pišeš realno...
Kad napiše neko "racun 70 KM ja u gacama hodam" a grije kvadrata ko Bilino polje...ma daj...
-
Jegerrr
#20125 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Haris033 evo kod mene potrošnje cijelo vrijeme je bila na 23c podešena . Kad nije niko u kući povećan fan na 4 ili 5 a ostalo je na auto fan.
na
.
na

.