Američki sud blokirao Trumpov plan izgradnje plesne dvorane u Bijeloj kući.
Federalni apelacioni sud u Sjedinjenim Američkim Državama u petak je blokirao plan predsjednika Donalda Trumpa za izgradnju velike nove plesne dvorane u Bijeloj kući, otvarajući mogućnost pravne bitke pred Vrhovnim sudom.
"Svaki predsjednik je privremeni korisnik, a ne vlasnik Bijele kuće i njenog izvršnog rezidencijalnog kompleksa. Predsjednik nema niti tvrdi da ima ustavom dodijeljena ovlaštenja nad tom imovinom, koja je namijenjena za korištenje svih predsjednika, sadašnjih i budućih, kao i američkog naroda", navodi se u odluci Apelacionog suda za okrug Kolumbija, donesenoj većinom glasova 2-1, kojom je sud stao na stranu vodeće nacionalne organizacije za zaštitu historijske baštine.
"National Trust je uvjerljivo pokazao da Kongres nije prenio neograničena ovlaštenja na izvršnu vlast da dramatično preuređuje, mijenja oblik i ponovo izgradi Bijelu kuću, Narodnu kuću, kako bi odgovarala željama određenog predsjednika", navodi se u neimenovanom mišljenju suda.
Sud je također odgodio stupanje na snagu svoje odluke na dvije sedmice, čime je Trumpu omogućeno da uloži žalbu najvišoj sudskoj instanci u zemlji.
AA/federalna.ba.
https://federalna.ba/americki-sud-bloki ... kuci-lwweu
AMERIKA
- GandalfSivi
#20102 Re: AMERIKA
Sarajevo/Bec ili Minhen ili Frankfurt ili Istambul ako je bas puno jeftinije.Naslovnica wrote: ↑07/08/2026 20:34 Ameri, vjerovatno ću imati priliku da posjetim Washington i okolinu tokom narednih nekoliko mjeseci, možda u oktobru, max desetak dana.
Preporuka koje letove/konekcije ganjati, koje izbjegavati?
Da li krenuti iz Sarajeva, ili možda iz Beograda, Splita, Beča?
Zadnji put sam bio preko bare prije dvadeset godina, letio SJJ, za Frankfurt meščini pa u LA sa 747
Budžet igra popriličnu ulogu, ali id ase ne putuje 38 sati
Hvala!
Javi se kad budes dolazio, mozemo na pice otici.
- ultima_palabra
#20103 Re: AMERIKA
Mojne ici na neku drugu destinaciju u Americi pa sa nje u DC, morat ces re-chekirati sav prtljag a to je bas smor nakon dugog puta...
-
Rob_Atl
#20104 Re: AMERIKA
Bec ili Frankfurt, to ti je najeftinija i najbrza ruta. Sarajevo-Bec/Frankfurt-Washington. U Americi si oko 2 popodne. Nista Turkish i to, predugo to traje sve. Najgore kad se vracas, gledas onu mapu iznad Bosne letis a valja jos 2 sata do Istanbula, pa nazad 
-
HaseSa
#20105 Re: AMERIKA
U tom slucaju te hvata srčani udar i avion prinudno slijece na SAJ
-
tokio25
#20106 Re: AMERIKA
ne bi vjerovao sta se meni desilo kad je jednom otkazan let iz beograda u jedan grad koji sam isao
turkish airlines je u pitanju
i govorim ja mogao bih ja uzeti sljedeci koji je svejedno mi samo da idem
kad govori ona sljedeci let je sarajevo
-
harisl
#20107 Re: AMERIKA
Prije dvije godine sam isao iz Sarajeva preko Franfurta, Condor je firma, bilo je dobro jeftino, ali znam da nisu dali jelo, ili nije bilo dovoljno (zamotao sam zeljanicu u novine). Letio sam za Toronto tada, ali inace imam par kolega u SAD-u koji su Njemci i svi lete kuci dvaput godisnje (jednom ljeti, jednom za Bozic), drzava Njujork i koriste Condor zbog cijene.
-
kakavdanakneiskustvu