Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
NediM17 wrote:Nik ti pristaje.
Prebogata plinska mapa ti je sjebala benzinsku i otjerala je u minus.
Skini klemu sa akumulatora preko noci, benzinska mapa bi se trebala vratiti u nulu i auto bi onda na benzin morao raditi kao sat, i onda vise nemoj voziti na plin dok ti ne naprave plinsku mapu kako treba.
Benzinski ECU ne zna kada ti vozis na benzin a kada na plin, za njega si uvijek na benzinu. Onda se tu upetlja plinski ECU sa previsokim korekcionim faktorima, benzinski vidi da mu je smjesa prebogata i reze je, kroz neko vrijeme dodjes do toga da auto fantasticno radi na plinu, a kad ga vozis na benzin qrcu ne valja.
Gdje je sve podeseno kako treba kod prebacivanja benzin/plin i obratno razlika se ne bi trebala ni osjetiti.
I nemoj zaboraviti pocastit. Sad hoce li to biti kila jabuka ili petica cevapa...
Ako se pokaže da se problem otklanja ovim "reset"-om sa skidanjem kleme, tada čast vrijedi barem kilo janjetine i minimum 2 pive!
U svakom slučaju, NediM17-e, čestitke na skromnosti!
Kod Opela se resetuje ECU skidanjem kleme tako da bi moglo upalit
Recimo CE lampa se ukine skidanjem kleme ako gori zbog necega, izgleda slabo pamcenje ima
Naravno, ako problem ostane opet ce izbacit
NediM17 wrote:Nik ti pristaje.
Prebogata plinska mapa ti je sjebala benzinsku i otjerala je u minus.
Skini klemu sa akumulatora preko noci, benzinska mapa bi se trebala vratiti u nulu i auto bi onda na benzin morao raditi kao sat, i onda vise nemoj voziti na plin dok ti ne naprave plinsku mapu kako treba.
Benzinski ECU ne zna kada ti vozis na benzin a kada na plin, za njega si uvijek na benzinu. Onda se tu upetlja plinski ECU sa previsokim korekcionim faktorima, benzinski vidi da mu je smjesa prebogata i reze je, kroz neko vrijeme dodjes do toga da auto fantasticno radi na plinu, a kad ga vozis na benzin qrcu ne valja.
Gdje je sve podeseno kako treba kod prebacivanja benzin/plin i obratno razlika se ne bi trebala ni osjetiti.
I nemoj zaboraviti pocastit. Sad hoce li to biti kila jabuka ili petica cevapa...
Ma radio sam tu vrstu reseta u vise navrata. Dugo to mene muci. Zavrtao sam i plinsku bocu pa tako vozio neko vrijeme jer je bila sumnja da neki od plinskih ventila propusta plin i kada radi na benzin i da ga zbog toga gusi. Tu benzinsku mapu mi je, navodno, sredio jedan majstor sa originalnom opelovom dijagnostikom jer je rekao da to moze uraditi a po njemu je druga opcija bila da vozim na benzin par hiljada kilometara bez prebacivanja na plin i da ce benzinska mapa tako nadoci. Medjutim nije pomoglo. Jedino plin nisam nikad stelovao pa cu otici da mi to odrade.
Laik jesam, sve sto znam sam naucio po raznoraznim forumima. Zato sam i vozio nekolicini majstora da mi to rijese ali ni jedan nije uspio. Provjeravao sam i injektore, cistio egr, provjeravao map senzor, cistio klapnu gasa, promijenio pumpu beznina kao i filter. Nisam skidao katalizator i mijenjao lambdu jedino.
Nije mi pomogao reset koji si predlozio ali ako ovo sve bude zbog prebogate smjese plina onda imas od mene kilu jagnjetine Javim ako sta rijesim.. Hvala na odgovoru..
Last edited by laik1981 on 02/03/2019 09:19, edited 1 time in total.
Throttle wrote:P. S. U mene je to bilo na duze staze, nisam imao majstora za plinski ecu. Nisam imao problema sa radom na benzin, samo na plinu bila malo bogatija smjesa. Jedva nasli sta ga gusi, provjeravali maf, klapnu, filter, svjecice, mape u ecuu, i na kraju raskaci majstor izduvnu i auto prodise
I kod mene je problem na duze staze. Probacu mu i izduv skinuti pa da vidim hoce li se sta promijeniti..
KOd tebe je obratno, siromasna smjesa trenutno, što može dovesti do visokih temperatura na izduvu, od ventila pa dalje.
Nećeš ništa riješit skidanjem izduva, to je ako ga počne gušit i na plinu i na benzinu, začepljen katalizator i onda to pomogne da se ustanovi kvar
Nemoj trazit problem u plinu trenutno dok ne rijesis benzin
Jesu li ti gledali majstori koje voltaže očitava prva lambda sonda? Moguće da ona brljavi a da na plinu zbog bogate smjese ne izbacuje grešku
Nije to neki komplikovan motor
Ovo gore sve pod uslovom da je mapa ok, oko toga ti je Nedim već objasnio
Meni je taj problem riješio Džambo u Zenici, nakon kojekakvih dijagnoza majstora na maf, egr, svjećice, bobinu-dis modul, fazu motora itd
E tebi, druze, onda ni Adam Opel licno ne moze pomoci. Otkrij nam tajnu gdje si ugradjivao plin da ne idemo tamo, kako je auto isao na benzin prije ugradnje plina? Cinjenica je da bi benzinski ECU, pod pretpostavkom da je sve ostalo ispravno, trebao nakon odredjenog broja km na benzinu popeglati benzinsku mapu. Medjutim, ko zna sta je sve tu sjebano sad, od glave, ventila, lambdi, mafova, mUfova, pamova, patova...
Preporuka za majstora da mi popravi parking senzore? Da mi tacno kaze sta je problem. Da li je problem u nekom kontaktu ili je parking senzor pokvaren.
LikeLike wrote:Preporuka za majstora da mi popravi parking senzore? Da mi tacno kaze sta je problem. Da li je problem u nekom kontaktu ili je parking senzor pokvaren.
LikeLike wrote:Preporuka za majstora da mi popravi parking senzore? Da mi tacno kaze sta je problem. Da li je problem u nekom kontaktu ili je parking senzor pokvaren.
Throttle wrote:KOd tebe je obratno, siromasna smjesa trenutno, što može dovesti do visokih temperatura na izduvu, od ventila pa dalje.
Nećeš ništa riješit skidanjem izduva, to je ako ga počne gušit i na plinu i na benzinu, začepljen katalizator i onda to pomogne da se ustanovi kvar
Nemoj trazit problem u plinu trenutno dok ne rijesis benzin
Jesu li ti gledali majstori koje voltaže očitava prva lambda sonda? Moguće da ona brljavi a da na plinu zbog bogate smjese ne izbacuje grešku
Nije to neki komplikovan motor
Ovo gore sve pod uslovom da je mapa ok, oko toga ti je Nedim već objasnio
Meni je taj problem riješio Džambo u Zenici, nakon kojekakvih dijagnoza majstora na maf, egr, svjećice, bobinu-dis modul, fazu motora itd
Voltaza na lambdi ide od 0.05 do 0.9v, mada mi je receno da lambda moze brljaviti i ako su voltaze u granicama normale. Najgore sto joj moram sjeci kablove da bih je izvrnuo jer se ne moze prici obicnim kljucem a konektor ne moze proci kroz cjevasti.
NediM17 wrote:E tebi, druze, onda ni Adam Opel licno ne moze pomoci. Otkrij nam tajnu gdje si ugradjivao plin da ne idemo tamo, kako je auto isao na benzin prije ugradnje plina? Cinjenica je da bi benzinski ECU, pod pretpostavkom da je sve ostalo ispravno, trebao nakon odredjenog broja km na benzinu popeglati benzinsku mapu. Medjutim, ko zna sta je sve tu sjebano sad, od glave, ventila, lambdi, mafova, mUfova, pamova, patova...
Kupio sam auto sa ugradjenim plinom. Ugradjen kod Darke. Na pocetku nisam primjecivao neke probleme ali u zadnjih godinu dana je, manje vise, neupotrebljiv na benzin. Btw isao sam kod plinadzija jutros i kazu da je sa plinom sve u redu. Preporucili su mi nekog majstora sa Stupa, negdje iza renolovog servisa iza petrolove pumpe.. Kazu da im je on rjesavao slicne probleme sa opelima i da ce najprije biti do sistema dovoda goriva u kojem se nakupi neki talog od benzinskih para zato sto se auto ne vozi dovoljno na benzin, te da ce mozda biti potrebno ciscenje usisa i dizni.. Idem u ponedjeljak pa cu vidjeti sta je..
Last edited by laik1981 on 02/03/2019 15:02, edited 2 times in total.
NediM17 wrote:Ako imas bluetooth OBD baci samo oko na LTFT pa napisi vrijednost.
Imas li P0171 ili P0172?
Pod uslovom da nemas neku od ovih, vrlo vjerovatna opcija je da su se benzinske dizne postopale i da ce ultrazvucno ciscenje istih rijesiti problem.
Ne izbacuje nikakvu gresku osim povremeno P0500. LTFT je 25% dok STFT varira od 3% pa do 38%..
Vjerotno cu lupiti glupost ali je li moguce da mi svjecice prave problem posto su neke dvokrake ngk koje su, navodno, namijenjene za plin a znam da su orginalne drugacije sa jednim krakom?