Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Kataklinger
#20051 Re: Pitamo Mehanicare ?
Radi li neko varenje plastike? Pukla mi je plastična zaštita s donje strane auta, i visi povelik komad (pukotina je sigurno u dužini 70ak cm). Ako se uopšte ovo isplati variti (tj ako se može zavariti da bude baš čvrsto)....ili da tražim na otpadu?
-
NediM17
#20052 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pitaj u MX auto, nema sta nemaju. 
-
noviclan
#20053 Re: Pitamo Mehanicare ?
Poj'o sol mozda poliranjem ali kad bi to srce mogao izvaditiJavierBosnia wrote:Sta je fazon sa ovim, neka oksidacija il sta je vec. Imam problem sa ovim na 1-2 felUge (veliki pozdrav za tebe bitango), ostale su okej. Ima li se to cime skinuti ili je zamjena rjesenje. Smirglanje i ne pomaze nesto
Ovo slika sa pika, vidim inace se kod svakog izgleds pojavi. Napio se svabo dok je pravio
- JavierBosnia
#20054 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne vadi se ova sredina koliko znam. Ima li neko sredstvo da bi ovo moglo omeksatnoviclan wrote:
Poj'o sol mozda poliranjem ali kad bi to srce mogao izvaditi
- Herr Flick
#20055 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imal gdje kupit onih gumenih poklopaca sto idu na far, tj na dugo i kratko da ne ulazi prasina u njega
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#20056 Re: Pitamo Mehanicare ?
imaJavierBosnia wrote:
Ne vadi se ova sredina koliko znam. Ima li neko sredstvo da bi ovo moglo omeksat

- bitanga_sa_otesa
#20057 Re: Pitamo Mehanicare ?
otpad samoHerr Flick wrote:Imal gdje kupit onih gumenih poklopaca sto idu na far, tj na dugo i kratko da ne ulazi prasina u njega
-
Throttle
#20058 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vidjao sam na ibeju a ovdje kod nas potrazi po piku auto kao kod tebe razbijeno naprijed, da su farovi polupani. Vjerovatno odgovara i sa drugih modela istog brenda a generacijski slicnih, bitan je samo promjer otvoraHerr Flick wrote:Imal gdje kupit onih gumenih poklopaca sto idu na far, tj na dugo i kratko da ne ulazi prasina u njega
Ne znam hoce li ti neko skidat to sa ispravnih farova
I rijesi sto prije jer kad po sjenilu polijepi prasina, a hoce ako je otvoreno, imat ces dvije svijece umjesto farova
- amar1994
#20059 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jebo dihtung,nek ode u ovlasteni i nek kupi ako se moze odvojeno,ne bi mu ni ja skinuo sa fara,popisaj ga bez toga,za kratko vrijeme bi u vodi bio..
-
Throttle
#20060 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mozda nadje sa razbijenih farova, nekad ostave dzekove, mozda i te poklopce
- amar1994
#20061 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mozda
Ne rece coek koji je auto..
Ne rece coek koji je auto..
- holowey
#20062 Re: Pitamo Mehanicare ?
ja sam za fabiju u ovlastenom uzeo, nesto sitno bilo...bitanga_sa_otesa wrote:otpad samoHerr Flick wrote:Imal gdje kupit onih gumenih poklopaca sto idu na far, tj na dugo i kratko da ne ulazi prasina u njega
kad sam mijenjao sijalicu, da vratim gumeni poklopac na far i upadne mi u rupu od blatobrana... kontam *ebat ga, necu skidati sada plastiku blatobrana zbog komada gume... ali nakon nekog vremena, poceo far da oksidira iznutra, slabije davao odsjaj... i odem u ovlasteni da kupim tu gumu... trazio bih mozda na otpadu ali mi se nije dalo lutati dok ne nadjem, a nisam znao kako se to zove da telefonom provjerim imaju li na stanju...
-
Nanox7
#20063 Re: Pitamo Mehanicare ?
Preporuka za Xenon sijalice Passat 5 plus.
Trenutno su orginal xenoni na passatu, nisu one kineske sijalice...
Koje bi xenon dobro dosao da se bolje vidi od ovih orginal?
-
Throttle
#20064 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nece ti se vidjet bolje ni sa jednom sijalicom, jedino ako ti te sad na autu bacaju neku rozu-ljubicastu bojuNanox7 wrote:Preporuka za Xenon sijalice Passat 5 plus.
Vjerovatno je sjenilo u projektoru pri kraju il prljavo
Ja sam D2S kupio neku Norma sijalicu, bila 35KM, nema razlike u odnosu na Osram u drugom faru, ni u boji ni u intenzitetu
Imali su jos i General Electric al mi je prodavac rekao da nece bit bijela kao drugi far nego vuce na zuto vise
I imali su kineza za 20KM, to nisam htio
Ima svega i po piku al je tesko znati sta je original
- zforumas
#20065 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kod buraza slucaj...
Opel Corsa D, 2007.g. benzin
Ventilator hladnjaka se upali nakon predjenih 400m, prije toga auto nije vozeno 2 dana.
Jel' sta poznato ili valja traziti uzrok (senzori, dzekovi i ostale djidje)?
Opel Corsa D, 2007.g. benzin
Ventilator hladnjaka se upali nakon predjenih 400m, prije toga auto nije vozeno 2 dana.
Jel' sta poznato ili valja traziti uzrok (senzori, dzekovi i ostale djidje)?
- bitanga_sa_otesa
#20066 Re: Pitamo Mehanicare ?
provjeri senzor temp prvo ili da se nije otkacio neki konektor.na vecini novijih auta cim se prekine strujni krug davaca ecu pali ventilator .
- zforumas
#20067 Re: Pitamo Mehanicare ?
bitanga_sa_otesa wrote:provjeri senzor temp prvo ili da se nije otkacio neki konektor.na vecini novijih auta cim se prekine strujni krug davaca ecu pali ventilator .
Bumo pokusali
-
Miroslav79
#20068 Re: Pitamo Mehanicare ?
Dal mi ko moze pomoci imam pezo 407 dizela 2000 kubika100 kilovata.Auto na prvom palenju teze upali a kad upali plavi dim i neradi motor lijepo nekih desetak sekundi i onda sve ok pali i vozi bez problema.Vozio par majstora kazu na dijagnostiku sve ok mjenjan je filter goriva,bio je crkao jedan grijac cak i relej grijaca,dizne su zamjenjene.Volio bi ako je imao ko taj slucaj da mi pomogne.
-
Miroslav79
#20069 Re: Pitamo Mehanicare ?
Dal mi ko moze pomoci imam pezo 407 dizela 2000 kubika100 kilovata.Auto na prvom palenju teze upali a kad upali plavi dim i neradi motor lijepo nekih desetak sekundi i onda sve ok pali i vozi bez problema.Vozio par majstora kazu na dijagnostiku sve ok mjenjan je filter goriva,bio je crkao jedan grijac cak i relej grijaca,dizne su zamjenjene.Volio bi ako je imao ko taj slucaj da mi pomogne.
- Industrialyzer
#20070 Re: Pitamo Mehanicare ?
To mi je fascinantno kod "majstora", cuj izbacuje plavi dim i on kaze da je sve uredu
Pa meni ko amateru je bilo kakav dim iz auspuha znak za uzbunu.
Meni je tako jedan strucnjak rekao za bijeli dim koji je auto pocelo izbacivati da je sve uredu, nesto prisao auspuhu i pomirisao
a ja budala povjerovao i popravka 1300KM 
Meni je tako jedan strucnjak rekao za bijeli dim koji je auto pocelo izbacivati da je sve uredu, nesto prisao auspuhu i pomirisao
-
NediM17
#20071 Re: Pitamo Mehanicare ?
Plavi dim osim sto moze znaciti sagorijevanje ulja moze znaciti i nepravilno sagorijevanje nafte. Obzirom da motor tesko pali, a kada upali izbacuje plavi dim, po mom misljenju ili ti neki od grijaca ne valja, ili ne valja relej grijaca pa se uopce ne pale.Miroslav79 wrote:Dal mi ko moze pomoci imam pezo 407 dizela 2000 kubika100 kilovata.Auto na prvom palenju teze upali a kad upali plavi dim i neradi motor lijepo nekih desetak sekundi i onda sve ok pali i vozi bez problema.Vozio par majstora kazu na dijagnostiku sve ok mjenjan je filter goriva,bio je crkao jedan grijac cak i relej grijaca,dizne su zamjenjene.Volio bi ako je imao ko taj slucaj da mi pomogne.
Ja bih na tvom mjestu otisao dobrom elektricaru da provjeri rade li grijaci i dolazi li struja do njih.
-
laik1981
#20072 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pozdrav. Potrebna mi je pomoc. Radi se o sledecem:
Motor je opelov 1.4 16v oznake z14xe. U auto je ugradjen i sekvent plin. Sa plinom nemam nikakvih problema, auto radi savrseno s tim da je smjesa malo prebogata ali mi to u voznji ne pravi nikakav problem osim povecane potrosnje. Problem se desava prilikom rada motora na benzin. Desava se da nece uopste da primi gas na manjim obrtajima, trokira nenormalno prilikom cega se desavaju i povremene detonacije u izduvu. Detonacije od kojih mi je, nakon preporuke "majstora" da malo procepim auto na auto putu, eksplodirao srednji lonac auspuha i to po savu.. Dijagnostika pokazuje siromasnu smjesu i te detonacije i gusenje se zbog toga desava.. Mene interesuje sta bi mogao biti uzrok siromasne smjese kada auto ide na benzin, dok je u isto vrijeme kada ide na plin smjesa bogata. Ponovicu, auto ide savrseno na plin a gotovo da nece nikako na benzin. Problem se ne desava prilikom prvog jutarnjeg paljenja kada auto radi pod cokom i to u prvih 2-3 minute dok se malo ne ugrije i onda krene da mrljavi.. Jedini error kod koji dijagnostika izbaci je P0300 (Random/Multiple cylinder misfire) ali to znam i bez dijagnostike
Bio sam kod par majstora koji nisu rijesili problem. Sve ih buni to sto ne zeza na plinu.. Jedan majstor bi sve zivo da mijenja, od lambde, egr-a, map senzora, bobine pa dok ne potrefi do cega je. Hladno da mi milju izbije.
Eto, to je otprilike to. spreman sam i castiti ako mi neko pomogne
Motor je opelov 1.4 16v oznake z14xe. U auto je ugradjen i sekvent plin. Sa plinom nemam nikakvih problema, auto radi savrseno s tim da je smjesa malo prebogata ali mi to u voznji ne pravi nikakav problem osim povecane potrosnje. Problem se desava prilikom rada motora na benzin. Desava se da nece uopste da primi gas na manjim obrtajima, trokira nenormalno prilikom cega se desavaju i povremene detonacije u izduvu. Detonacije od kojih mi je, nakon preporuke "majstora" da malo procepim auto na auto putu, eksplodirao srednji lonac auspuha i to po savu.. Dijagnostika pokazuje siromasnu smjesu i te detonacije i gusenje se zbog toga desava.. Mene interesuje sta bi mogao biti uzrok siromasne smjese kada auto ide na benzin, dok je u isto vrijeme kada ide na plin smjesa bogata. Ponovicu, auto ide savrseno na plin a gotovo da nece nikako na benzin. Problem se ne desava prilikom prvog jutarnjeg paljenja kada auto radi pod cokom i to u prvih 2-3 minute dok se malo ne ugrije i onda krene da mrljavi.. Jedini error kod koji dijagnostika izbaci je P0300 (Random/Multiple cylinder misfire) ali to znam i bez dijagnostike
Bio sam kod par majstora koji nisu rijesili problem. Sve ih buni to sto ne zeza na plinu.. Jedan majstor bi sve zivo da mijenja, od lambde, egr-a, map senzora, bobine pa dok ne potrefi do cega je. Hladno da mi milju izbije.
Eto, to je otprilike to. spreman sam i castiti ako mi neko pomogne
-
NediM17
#20073 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nik ti pristaje.
Prebogata plinska mapa ti je sjebala benzinsku i otjerala je u minus.
Skini klemu sa akumulatora preko noci, benzinska mapa bi se trebala vratiti u nulu i auto bi onda na benzin morao raditi kao sat, i onda vise nemoj voziti na plin dok ti ne naprave plinsku mapu kako treba.
Benzinski ECU ne zna kada ti vozis na benzin a kada na plin, za njega si uvijek na benzinu. Onda se tu upetlja plinski ECU sa previsokim korekcionim faktorima, benzinski vidi da mu je smjesa prebogata i reze je, kroz neko vrijeme dodjes do toga da auto fantasticno radi na plinu, a kad ga vozis na benzin qrcu ne valja.
Gdje je sve podeseno kako treba kod prebacivanja benzin/plin i obratno razlika se ne bi trebala ni osjetiti.
I nemoj zaboraviti pocastit. Sad hoce li to biti kila jabuka ili petica cevapa...
Prebogata plinska mapa ti je sjebala benzinsku i otjerala je u minus.
Skini klemu sa akumulatora preko noci, benzinska mapa bi se trebala vratiti u nulu i auto bi onda na benzin morao raditi kao sat, i onda vise nemoj voziti na plin dok ti ne naprave plinsku mapu kako treba.
Benzinski ECU ne zna kada ti vozis na benzin a kada na plin, za njega si uvijek na benzinu. Onda se tu upetlja plinski ECU sa previsokim korekcionim faktorima, benzinski vidi da mu je smjesa prebogata i reze je, kroz neko vrijeme dodjes do toga da auto fantasticno radi na plinu, a kad ga vozis na benzin qrcu ne valja.
Gdje je sve podeseno kako treba kod prebacivanja benzin/plin i obratno razlika se ne bi trebala ni osjetiti.
I nemoj zaboraviti pocastit. Sad hoce li to biti kila jabuka ili petica cevapa...
-
Throttle
#20074 Re: Pitamo Mehanicare ?
Bogatija smjesa ce ti zacepit katalizator. Meni je na z18xe u korsi
Siromasna smjesa ti je gora nego bogata, trebao si vidjet izduvnu granu i lonce nakon zestoke voznje, mozebit da su i svijetlili 
-
Throttle
#20075 Re: Pitamo Mehanicare ?
P. S. U mene je to bilo na duze staze, nisam imao majstora za plinski ecu. Nisam imao problema sa radom na benzin, samo na plinu bila malo bogatija smjesa. Jedva nasli sta ga gusi, provjeravali maf, klapnu, filter, svjecice, mape u ecuu, i na kraju raskaci majstor izduvnu i auto prodise