iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
probook

#20051 Re: iPhone - All about

Post by probook »

hp_user wrote: @dinao Imao sam Samsung S7 prije ovog što sada imam. Android je dobar za zajebancije do 2 godine (i to flagship do 2 godine, ostali niže), ali ako želiš nešto dugotrajno da leti fluidno, bez brisanja cacha, bez onih monitora/cleanera (nebitno jel ugrađenih ili eksternih) onda je iOS solucija.
Malo ste dosadni sa ovom pricom. Evo P9 u ruci...ne treba ni cleaner ni te zajebancije, a radi extra :wink:
Bullet Tooth Tony

#20052 Re: iPhone - All about

Post by Bullet Tooth Tony »

Dobra je 8ica .... najjace je sto apple prodaje koznu futrolu za 8 icu za 50 dolara , a moze ona od 7ice komotno

Image

i red za kupovinu :lol: :lol:

Image
Sid the sloth

#20053 Re: iPhone - All about

Post by Sid the sloth »

ado-šampion

#20054 Re: iPhone - All about

Post by ado-šampion »

isx wrote:
golfiista wrote:Vec trecu godinu koristim 6s, zadovoljan, ali nakon one vijesti da prodaju Dodatni kabal za slusalice i sta vec, vise iphone nikad.
To prodaje Belkin.
Sid the sloth wrote:Belkin je proizvodjac ali prodaje ga i Apple na svojoj stranici (nije ih stid) :-?
https://www.apple.com/shop/product/HKKP ... r?fnode=97

Meni i dalje nije jasno koji glupan je odlucio da uz iPhone ide kabal s kojim ga ne mozes puniti preko novog Macbooka. Znaci oni koji im daju najvise para (kupe najnoviji iPhone i najnoviji Macbook) ne mogu koristiti jedno s drugim out of the box.
Dva su odvojena problema, taj sto iPhone s kablom koji dobijes ne mozes puniti preko Maca i ne mozes prebaciti stvari je design fail i to je ono sto meni ide na zivce kod Applea. Znaci ako kupim XPS kompatibilan je s iPhoneom, a ako kupim MBP nije - cirkus.

A sto se tice tog adaptera, adapter je u pitanju ne kabal, to je za ljude koji kupe skup telefon (800 eura), slusaju puno muziku na njega, a puno im dati 150 eura za slusalice. Hoce premium telefon a da se umotavaju u kablove i da nose slusalice od 20 dolara. Ne ide. Apple nikad nije bio socijalna firma, dapace, medjutim s ovim potezima tipa ovog adaptera upravo rade socijalne stvari. Ako su vec isli s izbacivanje 3.5 mm dzeka da bi prodali AirPods (a jesu, ta namjera je vrlo jasna i mislim da cak to i ne kriju), onda trebaju biti dosljedni u tome. Uglavnom, na to se najvise zale ljudi kojim je iPhone svakako preskup, samo dodatni razlog za pljuvanje.

Elem, te stvari su bitne samo onom ko puni telefon i slusa muziku u isto vrijeme. Meni licno zna nekad zasmetati kad sam kuci (jer iskreno zakaciti prenosni punjac i jos se omotati kablovima od slusalica, a pritom hodati cestom, ne mogu ni da zamislim kako bi to izgledalo :-) ), ali mi vise smetaju neke druge stvari zbog kojih bih rado presao na Android telefon, da takav postoji. Mislio sam da je taj telefon Pixel, ali nidje veze, realno telefon nije 2/3 iPhonea a kosta isto. Mozda za 5 godina.

Tako da @Golfista, brate po bedzu na autu :D , ne budi tako brz. Nije lako naci alternativu za iPhone, koliko god te neke stvari nerviraju. :) I dalje dodju vrlo solidne slusalice i ne trebaju nikakvi adapteri osim ako hoces da u isto vrijeme utaknes kabal s punjaca, isto kao i kod sedmice. :)
Last edited by ado-šampion on 04/10/2017 18:10, edited 2 times in total.
exampLe.

#20055 Re: iPhone - All about

Post by exampLe. »

Opet su Androidasi okupirali temu. :D
Sid the sloth

#20056 Re: iPhone - All about

Post by Sid the sloth »

exampLe. wrote:Opet su Androidasi okupirali temu. :D
Nope. Proud iPhone owner here :D
Samo ima dosta stvari s kojima je Apple zabrljao u zadnje vrijeme, ali i dalje ne postoji Android telefon koji je po mom misljenju dostojna zamjena za iPhone.
diablobih

#20057 Re: iPhone - All about

Post by diablobih »

Sid the sloth wrote:
Samo ima dosta stvari s kojima je Apple zabrljao u zadnje vrijeme, ali i dalje ne postoji Android telefon koji je po mom misljenju dostojna zamjena za iPhone.
Nisi onda vidio google pixel, oneplus ili S8.
Sid the sloth

#20058 Re: iPhone - All about

Post by Sid the sloth »

diablobih wrote:
Sid the sloth wrote:
Itekako vidio :) cak sta vise gledao google pixel 2 event koji je zavrsio prije nekih sat vremena, ali nisam impresioniran ni najmanje. Samsung i dalje ima najbolje Android telefone i ljepsi su nego iPhone ali jednostavno po mom misljenju jos uvijek Android nije na nivou iOS-a.
shalla

#20059 Re: iPhone - All about

Post by shalla »

diablobih wrote:
Sid the sloth wrote:
Joj kažem sebi neću pa se onda sami jave sa nekim nebulozama, poput ove da pixel nije ni 2/3 iPhonea :lol:
Hajmo evo samo ovako, suho, dječje postaviti pitanje:
Šta to tvoj iPhone može da moj S8 ne može? A onda ću ja tebi napisati šta S8 može a da iPhone ne može, jel pošteno?
Mislim dajte ljudi realnosti jbm majku, ok, volite iOS al stvarno pišete odokativne nebuloze majke mi ;-)
golfiista

#20060 Re: iPhone - All about

Post by golfiista »

@Ado
Nemoj me pogresno shvatiti i to sto si ti napisao ima smisla naravno, ali brate platis telefon 1700 KM i prodaju ti nekakav adapter za ovo ili ono, nije vazno sto je to zbog toga ili onoga, ali adapter, sama rijec adapter, mislim ...wtf.
Sid the sloth

#20061 Re: iPhone - All about

Post by Sid the sloth »

shalla wrote:
diablobih wrote: Nisi onda vidio google pixel, oneplus ili S8.
Joj kažem sebi neću pa se onda sami jave sa nekim nebulozama, poput ove da pixel nije ni 2/3 iPhonea :lol:
Hajmo evo samo ovako, suho, dječje postaviti pitanje:
Šta to tvoj iPhone može da moj S8 ne može? A onda ću ja tebi napisati šta S8 može a da iPhone ne može, jel pošteno?
Mislim dajte ljudi realnosti jbm majku, ok, volite iOS al stvarno pišete odokativne nebuloze majke mi ;-)
Meni se cini da ste vi androidasi previse isfrustrirani pa ne vidite sta se pise. Ja nemam apsolutno nista protiv androida, po mom misljenju izgled S8 i S8+ je daleko bolji nego iPhone 7/8 pa cak i nego iPhone X. Dalje, nisam rekao da iPhone nesto moze a S8 ne moze, niti me zanimaju stvari koje Samsung nabaca u svoje telefone a te stvari niko ziv ne koristi (ono neko skrolanje kroz stranice ocima i slicne stvari - tako je bilo kad sam imao Galaxy S4).

Vi ne razumijete (a necete ni razumjeti dok ne uzmete zadnji iPhone i koristite ga pola godine) da optimizacija iOS-a je svjetlosnim godinama ispred Androida. Pa zapitate li se ikada zasto Androidu treba 6/8GB RAM-a a iPhone 7 ima 2GB i rade jednako brzo?

Znaci morate probati (ne to kako vi probavate - uzmes mobitel od nekoga malo procackas i to je to) iPhone jedno pola godine pa da vidite user experience sto se tice svega, od toga kako aplikacije izgledaju (uzmi 50 random aplikacija koje imas na iOS i Androidu pa pogledaj kako izgledaju na jednom a kako na drugom), do toga kako rade, imaju li bugova, itd.

iOS je puno zatvoreniji, kad hoces da napravis aplikaciju za isti dobro ces se namuciti da ti aplikacija prodje sve kontrole od toga kako izgleda do toga kako radi, dok na Androidu nije ni blizu tako i zato developeri na Androidu sklepaju aplikaciju pa je polako popravljaju sto na iOS-u nije moguce.

Zakljucak, imao sam i Android flagship telefone i iPhone zadnji, i jednostavno za mene Android nije na nivou iOS-a po optimizaciji nakon koristenja od bar pola godine, do toga da na iPhone odmah dobijem update zadnje verzije software-a a na Androidu tek za godinu, pa onda do toga kako 3rd party aplikacije izgledaju i kako rade na jednom i na drugom, pa do toga kako izgledaju ikone, kako su poredani settings-i. Dalje na iOS-u mi se nikad nije desilo da otvorim galeriju slika a da sve slike nisu odmah ucitane dok na Androidu jest (bude ono kao placeholder za sliku pa se slika tek ucita nakon sekundu - dvije, rijetkost je i na Androidu ali se znalo desiti). Nabere se toga tona i zato za mene Androdi nije ravan iOS-u, jednostavno ;)
Last edited by Sid the sloth on 04/10/2017 20:56, edited 1 time in total.
exampLe.

#20062 Re: iPhone - All about

Post by exampLe. »

Objasnio covjek iznad. :)
shalla

#20063 Re: iPhone - All about

Post by shalla »

A čime smo Bgt isfrustrirani?
Druže ja imao S7 godinu i pol, telefon mi se JEDNOM restartao.
U čemu se molim te ogleda za optimizacija, brzini rada telefona, otvaranja aplikacija ili? Evo izazivam svakog korisnika iPhone 7 da se nađemo, ja plaćam kafu i da mjerimo brzine otvaranja, da vidim koliko to jebenih milisekundi iPhone (možda) brže nešto odradi i zašto je to toliko fucking bitno, radi se o treptajima oka...
Onda, šta podrazumijevaš pod izgled aplikacija? Evo recimo ja zbog svog posla sigurno par puta sedmično ljudima instaliram aplikaciju Sparkasse mbanking na telefone i svaki put me na iPhoneu nanervira kako je riješena aplikacija, zbog nedostatka back dugmeta često se izađe na homescreen aplikacije pa ponovo ukucavaj password, niđe veze...
Za update skidam kapu iOS iako iskreno i Android kada dođe novi ne instaliram odmah al eto, priznajem tu iOS superiornost ;-)
Izgled ikona? Smiješno, iOS jedne te iste ikone 10 godina, na Androidu ih mogu mijenjati na dnevnoj bazi, vala ne znam nikoga ko to ističe kao iPhone prednost...
Last edited by shalla on 04/10/2017 21:04, edited 1 time in total.
diablobih

#20064 Re: iPhone - All about

Post by diablobih »

Pa ne znam kako te nije nista impresioniralo na ovom eventu, mozda te nije impresionirao beskonacni free prostor, ili mozda najbolja kamera na trzistu, ili te mozda nije impresioniralo sto ce mu updatei dolaziti 3 godine minimalno, prvim u redu itd itd.

Sva 3 mobitela sto sam naveo jesu optimizovani strasno, i na svakom od njih, svaka aplikacija izgleda bolje, ne isto, ne slicno, vec bolje. Ni na jednom ne stopa nijedna aplikacija.

Cuj ti njegove price, znaci za apple napravis aplikaciju i nikad je ne moras updateovati niti mozes, jer si rekao da ne mogu popravljati app kroz update na iphoneu :D
Sid the sloth

#20065 Re: iPhone - All about

Post by Sid the sloth »

shalla wrote:A čime smo Bgt isfrustrirani?
Druže ja imao S7 godinu i pol, telefon mi se JEDNOM restartao.
U čemu se molim te ogleda za optimizacija, brzini rada telefona, otvaranja aplikacija ili? Evo izazivam svakog korisnika iPhone 7 da se nađemo, ja plaćam kafu i da mjerimo brzine otvaranja, da vidim koliko to jebenih milisekundi iPhone (možda) brže nešto odradi i zašto je to toliko fucking bitno, radi se o treptajima oka...
Onda, šta podrazumijevaš pod izgled aplikacija? Evo recimo ja zbog svog posla sigurno par puta sedmično ljudima instaliram aplikaciju Sparkasse mbanking na telefone i svaki put me na iPhoneu nanervira kako je riješena aplikacija, zbog nedostatka back dugmeta često se izađe na homescreen aplikacije pa ponovo ukucavaj password, niđe veze...
Za update skidam kapu iOS iako iskreno i Android kada dođe novi ne instaliram odmah al eto, priznajem tu iOS superiornost ;-)
Izgled ikona? Smiješno, iOS jedne te iste ikone 10 godina, na Androidu ih mogu mijenjati na dnevnoj bazi, vala ne znam nikoga ko to ističe kao iPhone prednost...
Uporedi Galaxy S7 koji je radio godinu dana bez factory reset-a sa iPhone 7, ali SAD uporedi. I jako bitno, nemoj uporediti tako sto ces otvoriti fb aplikaciju na jednom i drugom i zatvoriti i tako 3-4 puta, to nije koristenje mobitela. Uzmi 2 mjeseca koristi jedan i drugi pa ce ti sve biti jasno.
Optimizacija se ogleda u SVEMU, tu i jest poenta, znaci sve te stvari koje si nabrojao i jos vise kako rade na telefonu koji je star pola godine - pa godine, pa godinu i po. Na iPhone-u ce sve raditi savrseno od prvog do zadnjeg dana (desi se neki bug ali bude popravljen za 2 dana) dok na Androidu ces naletiti na 100 sitnica koje se dese bez ikakvog posebnog razlog-a, samo dobije application shut down unexpectedly, nekad se neka nece da otvori itd. Mozda si ti toliko navikao na to pa da nisi ni primjecivao jer je Android takav i znas da mu se to desava pa ti je svejedno, meni nije.

Pod izgled i kvalitet 3rd party aplikacija podrazumjevam to da velika vecina aplikacija PRVO izadje za iPhone pa tek nakon nekog vremena za Android, zatim kako ta aplikacija izgleda, jer na iOS-u vecina aplikacija koje prate trendove (a takvih je velika vecina na store-u) mora pratiti design guidelines od Apple-a i samim time izgledaju skladno i up to date jer ne mozes izmisljati sam kako ces sta rasporediti i slicno dok na Androidu mozes.

Izgled ikona - uzmi screenshot od nekog homescreena sa iPhone i pogledaj u svoj homescreen pa ces vidjeti i sam. Na iOS-u i ikone moraju postovati odredjene design guidelines i zna se kako moraju izgledati, sve moraju imati isti oblik (onaj kao malo zaobljeni kvadrat) dok na Androidu jedna ikona kockasta, jedna neki trougao, jedna okrugla, nista ni s cim, nikakve simetrije i meni to iskreno smeta. Dok sam imao Android instalirao sam razne lunchere samo da bih napravio da mi ikone budu simetricne i sve imaju isti oblik.

Evo neki dan je bas bio clanak, Android Oreo izasao prije mjesec dana i instaliran je na samo 0,2% uredjaja a iOS izasao prije nesto vise od 7 dana i vec instaliran na 25% uredjaja.
Sid the sloth

#20066 Re: iPhone - All about

Post by Sid the sloth »

diablobih wrote:Pa ne znam kako te nije nista impresioniralo na ovom eventu, mozda te nije impresionirao beskonacni free prostor, ili mozda najbolja kamera na trzistu, ili te mozda nije impresioniralo sto ce mu updatei dolaziti 3 godine minimalno, prvim u redu itd itd.

Sva 3 mobitela sto sam naveo jesu optimizovani strasno, i na svakom od njih, svaka aplikacija izgleda bolje, ne isto, ne slicno, vec bolje. Ni na jednom ne stopa nijedna aplikacija.

Cuj ti njegove price, znaci za apple napravis aplikaciju i nikad je ne moras updateovati niti mozes, jer si rekao da ne mogu popravljati app kroz update na iphoneu :D
Beskonacni free prostor imam svakako sa google photos na iOS-u jer su mi slike manje od 16mp, kamera nije najbolja (pogledaj malo na twitteru reakciju na tu obavijest ;) ), na iPhone-u update dolazi i na telefone stare 5 godina tako da me 3 google-ove godine nisu impresionirale ni najmanje.
Btw. cak i "zastarjeli" iPhone dobija wireless charging a Pixel 2 gle cuda ali NEMA, i sta ono jos Pixel 2 nema? ah da headphone jack (podsjeti nas ko je ono prvi izbacio pa ste prozivali? :D ).

To za aplikacije ocigledno se ne razumijes, kazem da ako aplikacije ne valja i ne postuje standarde na iOS-u je neces moci ni objaviti jer ce ti je Apple odbiti, a na Androidu mozes objaviti smece aplikaciju samo da nema malware i onda je popravljat pomalo kako ti je cejf.
Last edited by Sid the sloth on 04/10/2017 21:57, edited 1 time in total.
zateznistub

#20067 Re: iPhone - All about

Post by zateznistub »

:bih: Mislio sam da bolesnici posjećuju samo bht temu, kad evo i ovdje..
Nekad je modelacija ove teme bila poprilično oštra na samo spamanje i pisanje o stvarima koje se ne tiču naslova slijedio čak i trajni. Danas ti nije slučaj...nažalost
Last edited by zateznistub on 04/10/2017 22:37, edited 1 time in total.
shalla

#20068 Re: iPhone - All about

Post by shalla »

Ma druže jednostavno griješiš za taj crash aplikacija i sistema, kunem ti se Bogom konkretno za svoj S7 i sada S8 ;-)
Što se tiče homescreena, ako je tebi ovo ružnije od iPhone homescreena onda izvini ali si slijep :mrgreen:

Image

Za update sam ti već rekao, skidam kapu...

Al hajde fkt nećemo više, meni je, dok sam ga koristio, iPhone bio cool i jako stabilan telefon ali jednostavno mi za neke moje lične preference više odgovara Android flagship ;-)
exampLe.

#20069 Re: iPhone - All about

Post by exampLe. »

Svako svoje. Neko voli da je telefon fluidniji i ne zanimaju ga launcheri, widgeti i tako te stvari dok s druge strane nekome smeta zatvorenost iOS-a i to je to. :)
Mega Man X

#20070 Re: iPhone - All about

Post by Mega Man X »

Dobar onaj A11 chip.. znači otvori aplikaciju dok trepneš. Džaba ti tolika snaga kad je operativni zaključano smeće.

Kad smo već kod "ikona, dizajna" i ostalog:
Image

Jao sine koja "inovacija" od strane Apple-a. Jest stara slika, ali opet ovo važi i za iOS 10/11 jer je isto sve. :lol:
Last edited by Mega Man X on 04/10/2017 21:46, edited 3 times in total.
shalla

#20071 Re: iPhone - All about

Post by shalla »

Zatezni, to bolesnici ostavi za nekog drugog, mislim da vrlo fer i umjereno pišem što se za mnoge sektaše ne bi moglo reći...
Last edited by shalla on 04/10/2017 21:50, edited 1 time in total.
exampLe.

#20072 Re: iPhone - All about

Post by exampLe. »

Mega Man X wrote:Dobar onaj A11 chip.. znači otvori aplikaciju dok trepneš. Džaba ti tolika snaga kad je operativni zaključano smeće.

Image

Jao sine koja "inovacija" od strane Apple-a. Jest stara slika, ali opet ovo važi i za iOS 10/11 jer je isto sve. :lol:
Koji si ti kompleksas. :lol:
Sid the sloth

#20073 Re: iPhone - All about

Post by Sid the sloth »

Mega Man X wrote:Dobar onaj A11 chip.. znači otvori aplikaciju dok trepneš. Džaba ti tolika snaga kad je operativni zaključano smeće.

Image

Galaxy S2:
Image

Galaxy S7:
Image

Ubili se od inovacija :lol:
Better Man

#20074 Re: iPhone - All about

Post by Better Man »

Apple je s iPhoneom, pa i drugim proizvodima počeo da prodaje muda pod bubrege.Kako bi povečali zaradu i izvukli što više novca od naivnih budala, počeli su da ukidaju raznorazne priključke, mjenjaju vrstu priključka za punjač i naivne budale svi složno u jedan glas krenu govoriti kako nam to ne treba, a onda im Apple sve to što su im ukinuli ponudi kao dodatnu opremu koju moraš platiti i nešto što si npr. platio prije 500 Eura sad platiš 800 Eura dok pokupuješ sve te dodatke koje su ti ukinuli kako bi mogao da normalno koristiš telefon ili neki drugi Apple uređaj.
Last edited by Better Man on 04/10/2017 22:00, edited 1 time in total.
Sid the sloth

#20075 Re: iPhone - All about

Post by Sid the sloth »

shalla wrote:Ma druže jednostavno griješiš za taj crash aplikacija i sistema, kunem ti se Bogom konkretno za svoj S7 i sada S8 ;-)
Što se tiče homescreena, ako je tebi ovo ružnije od iPhone homescreena onda izvini ali si slijep :mrgreen:

Image

Za update sam ti već rekao, skidam kapu...

Al hajde fkt nećemo više, meni je, dok sam ga koristio, iPhone bio cool i jako stabilan telefon ali jednostavno mi za neke moje lične preference više odgovara Android flagship ;-)
Iskreno meni se ovo puno vise svidja nego taj homescreen kod tebe:
Image

Takodjer za moje preference Android nije jos dorastao iOS-u, ko smatra da je bolji Android treba kupiti Android, simple as that.
Post Reply