sandzokan wrote: ↑19/05/2021 00:18
jeza u ledja wrote: ↑18/05/2021 18:09
Ma tako je, hajde se sad potapsi jos malo po ramenu kao internet borac za prava ugrozenih. U pm i ti meni o nadmenosti? Prvo bi da se malo napravis domisljat sa tendencioznim pitanjima koja su u stvari komentari, onda bi da se duris jer ti je neko odgovorio kako zasluzujes.
Kad su u pitanju IDF i Hamas, nisam ni na jednoj strani, a kritikujem postupke i jednih i drugih, sto bi vrlo jasno mogao procitati i shvatiti iz mnogih mojih postova da zelis. Ali ne zelis. Zelis sebi malo podici ego na racun drugih, infantilizirajuci Palestince, i to je to.
Izgleda to sto je Hamas prvi zapoceo gadjati raketama se ne pika? Djeca se malo zaigrala jel?
Ovo za ego ti je žestoka fula, ne glumi profilera.
Iz tvog posta koji sam citirao, a gdje si pisao o rogatim, stekao sam drugačiji utisak. Ti sada pišeš da kritikuješ obje strane, OK mea culpa.
Prije Hamasovih raketa desilo se maltretiranje ljudi u džamiji i to u Ramazanu. Zašto? Jesu li se to Bibijevi policajci razjarili jer džematlije nisu poštovale naredbe o fizičkoj udaljenosti i nošenju maski?
Sta zasto? Zato sto Izraelom vladaju nacionalisti koji se ponasaju prema Palestincima kao zadnjoj stoci. Od Jerusalema pokusavaju napraviti jevrejski grad i polako al sigurno rade na tome. Zato je i doslo do ovih najnovijih obracuna tamo.
Hamas je onda odlucio da se iz Gaze ukljuci sa raketama, eskalirajuci stvari i znajuci kako ce Izrael reagovati na to. Da li je to bilo potrebno i sta se time postize?
Je li vrijede zivoti eto ako nista onih par Izraelaca da budu ubijeni zbog nasilja kod Al Akse? Ja koliko znam niko nije tu smrtno stradao. Znaci Hamas na maltretiranje vjernika za Ramazan, plus nasilno iseljavanje 4 porodice , odgovara sa nasumicnim raketiranjem civilnih ciljeva. Tu se prelazi granica izmedju zivota i smrti. Jel vrijedi?
Imas li sta da kazes na to?
Ko misli da moze ili treba dati zivot za zemlju, bogomolje, nacionalni ponos, sta li vec - bujrum. Ali ciljati civile raketama ili riskirati zivote svoje djece radi toga je kriminal.
Ovo sto Izraelci rade je isto tako kriminal, gori utoliko sto je njihovo oruzje 100 puta ubojitije. Ali ako sam zapocnes sa ubojitom silom znajuci da ces sam nastradati, ukljucujuci i toliko nevinih ljudi, zar nije onda i na tebi velika odgovornost?
Znas i sam da jeste.
Ali ne, pravicemo se svi ludi i infantilizirati one koji raketiraju civile. Jebiga, ne odgovara narativu.
I ne pisem nista “sad”. Sve sam ovo manje-vise i ranije rekao. Ali je tebi tesko shvatiti da ne zauzimaju svi jebene strane u sukobu.