Android OS
Moderator: Benq
- supercali
#20001 Re: Android OS
here osmand igo nextgen
imas mali milion navigacija
imas mali milion navigacija
-
zdruzdjo
#20002 Re: Android OS
Na sta instaliras.hopi wrote:je li neko instalirao navigaciju kakvu u zadnje vrijeme, ovu staru igo što imam nešto neće više da instalria, pa da ne tražim previše
ja sam neki dan instalirao na g7 neku prastaru koju sam imao. jedino sam novije mape nasao.
- Quaresma
#20003 Re: Android OS

Xperia Z5, zasad preporođen u odnosu na Lumiu 1020
- Dr Kova
#20004 Re: Android OS
Fantastičan rezultat 
- skafiskafsnjak
#20005 Re: Android OS
Meni te xperie nikako ne leze ... ni software ni izgled..neam pojma.
Galaxy S6 mi se tako svidja...vjerovatno cu da kupim. Samo dok g3 prodam
- Quaresma
#20006 Re: Android OS
kao sto se gore na slici vidi, kad pocnem koristiti telefon baterija se trosi sto je i logicno, ali u standby najvise drži, što me jako raduje.
dok je lumija 1020 vrištala da je prikopčam na punjač odmah negdje poslijepodne.
ali pošto mi je bio kriterij da telefon mora podržavati minimalno memorijsku, plus tražio sam telefon i s dobrom baterijom, tu mi se nekako XPeria Z5 nametnula, + njihov sistem je nekako najblizi stocku, a i nekako sama mi se xperia nametnula i bila nekako way to go
kad sam uzeo telefon, jednostavno sam odusevljen, dizajn je predobar, kvaliteta je predobra, prelijep telefon, nemam rijeci, i sad mi je sonyev ui nekako baš sjeo, ne znam. Sony ko da je skrojio Z5 po mojoj mjeri, još samo kad bi ubacili s marshmallow updateom, da s touble tap zakljucam telefon, meni ne treba ništa više (doduše volio bih kad bi još s kamerom se pozabavili i dodali par mogućnosti ali otom potom)
dok je lumija 1020 vrištala da je prikopčam na punjač odmah negdje poslijepodne.
pa ni meni, ja nikad nisam bio fan sonyevog industrial dizajna, ili kako ga već nazivaju, više mi se sviđalo dok su bili sony ericssoniskafiskafsnjak wrote:Meni te xperie nikako ne leze ... ni software ni izgled..neam pojma.
ali pošto mi je bio kriterij da telefon mora podržavati minimalno memorijsku, plus tražio sam telefon i s dobrom baterijom, tu mi se nekako XPeria Z5 nametnula, + njihov sistem je nekako najblizi stocku, a i nekako sama mi se xperia nametnula i bila nekako way to go
kad sam uzeo telefon, jednostavno sam odusevljen, dizajn je predobar, kvaliteta je predobra, prelijep telefon, nemam rijeci, i sad mi je sonyev ui nekako baš sjeo, ne znam. Sony ko da je skrojio Z5 po mojoj mjeri, još samo kad bi ubacili s marshmallow updateom, da s touble tap zakljucam telefon, meni ne treba ništa više (doduše volio bih kad bi još s kamerom se pozabavili i dodali par mogućnosti ali otom potom)
- skafiskafsnjak
#20008 Re: Android OS
Ja sam neko vrijeme koristio z2 i z3 ... ne znam kakav je z5, al ova dva su mi fuj ... ali bas u tom smislu rijeci , nikako mi se ne svidjaju .Quaresma wrote:kao sto se gore na slici vidi, kad pocnem koristiti telefon baterija se trosi sto je i logicno, ali u standby najvise drži, što me jako raduje.
pa ni meni, ja nikad nisam bio fan sonyevog industrial dizajna, ili kako ga već nazivaju, više mi se sviđalo dok su bili sony ericssoniskafiskafsnjak wrote:Meni te xperie nikako ne leze ... ni software ni izgled..neam pojma.
S6 cu da ganjam vjerovatno
- Quaresma
#20009 Re: Android OS
G4, kakav M9Dzontra_Volta wrote:M9 ili G4?
-
Dzontra_Volta
#20010 Re: Android OS
Pa evo nešto upoređujem ta dva telefona na GSM Arena. G4 ima veći display sa boljom rezolucijom te bolju prednju kameru, a M9 jači procesor, duže trajanje baterije, micro USB (MHL - TV-out).Quaresma wrote:G4, kakav M9Dzontra_Volta wrote:M9 ili G4?
Ostalo je u pet deka.
Ovo je naravno na osnovu onog što piše o performansama. Interesuje me ako neko ima ličnog iskustva sa ova dva mobitela, koje su skrivene mane.
- zateznistub
#20011 Re: Android OS
Ja bih razmotrio M9, ali to sam samo ja...Dzontra_Volta wrote:M9 ili G4?
- lonely_wolf
#20012 Re: Android OS
Utisci iz prve ruke, ja sam na G4, dok supruga ima HTC M9.
Izgledom prednost bi dao HTC ,izgleda bolje u aluminijumskom kucistu i pogodni je za koristenje osobama sa manjom rukom. Medjutim tu svaka prednost nestaje, i ako ima slabiji procesor (hexa core vs octa core) G4 je osjetno brzi i fluidniji cak i na MM. Baterija traje puno duže i grijanje samog telefona je manje. Displeji su prica za sebe, pored razlike u rezoluciji razlika je u samoj kvalitetu (M9 vec zaradio par vidljivih parnica).
Aluminijumsko kuciste jeste ljepse vizuelno ali mana mu je ako telefon slucajno ispadne i sa silikonskom zastitom ostaju vidljiva udubljenja. S druge strane G4 u orginalnom pakovanju dolazi sa dva oklopa, jednim koznim a drugi je plasticni (kod mene je dosla crna kozna i zlatna plasticna) i ovaj kozni je odlican vizuelno i daje odlican grip u ruci te su klizanja i sa mokrim rukama minimalna. Jedina iritirajuca stvar kod G4 je sto kada ga stavite na ravnu povrsinu nemoguce je tipkati po njemu bez pomoci druge ruke da ga prdrzava da se ne "vrti".
Eto to su neki moji utisci i probao sam biti sto objektivniji (svaki cigo svoga konja hvali).
Izgledom prednost bi dao HTC ,izgleda bolje u aluminijumskom kucistu i pogodni je za koristenje osobama sa manjom rukom. Medjutim tu svaka prednost nestaje, i ako ima slabiji procesor (hexa core vs octa core) G4 je osjetno brzi i fluidniji cak i na MM. Baterija traje puno duže i grijanje samog telefona je manje. Displeji su prica za sebe, pored razlike u rezoluciji razlika je u samoj kvalitetu (M9 vec zaradio par vidljivih parnica).
Aluminijumsko kuciste jeste ljepse vizuelno ali mana mu je ako telefon slucajno ispadne i sa silikonskom zastitom ostaju vidljiva udubljenja. S druge strane G4 u orginalnom pakovanju dolazi sa dva oklopa, jednim koznim a drugi je plasticni (kod mene je dosla crna kozna i zlatna plasticna) i ovaj kozni je odlican vizuelno i daje odlican grip u ruci te su klizanja i sa mokrim rukama minimalna. Jedina iritirajuca stvar kod G4 je sto kada ga stavite na ravnu povrsinu nemoguce je tipkati po njemu bez pomoci druge ruke da ga prdrzava da se ne "vrti".
Eto to su neki moji utisci i probao sam biti sto objektivniji (svaki cigo svoga konja hvali).
- tvojkomsija
#20013 Re: Android OS
Pozdrav svima, odnedavno imam Xperia M4 Aqua, prilicno sam zadovoljan s uredjajem i specifikacije su mu dobre.
Sistem je 5.0 tj. Lollipop, imam par pitanja.
Zasto mi skoro sve igre na uredjaju stekaju prilikom igranja? Angry Birds, Temple Run 2, Dream League Soccer.. svaka iole ozbiljnija igra je zastajkivala...čak i ona nalik na Flappy Bird što se pokrene kada klikate na verziju androida u postavkama..i često mi wifi ne radi jer kad se spojim gore gdje su crtice stoji uzvičnik i tad mi ne radi ništa što traži internetski pristup.. osim Messengera, čudno..
Unaprijed hvala na svakoj pomoći!
Zasto mi skoro sve igre na uredjaju stekaju prilikom igranja? Angry Birds, Temple Run 2, Dream League Soccer.. svaka iole ozbiljnija igra je zastajkivala...čak i ona nalik na Flappy Bird što se pokrene kada klikate na verziju androida u postavkama..i često mi wifi ne radi jer kad se spojim gore gdje su crtice stoji uzvičnik i tad mi ne radi ništa što traži internetski pristup.. osim Messengera, čudno..
- madesa
#20014 Re: Android OS
koja je najbolja aplikacija da ekran zakljucavam/otkljucavam da ne pritiscem power button
- skafiskafsnjak
#20015 Re: Android OS
ahm cisto sumnjas aplikaciju za otkljucavanje ako to sam telefon nema vec u sebi. Za zakljucavanje imas, ja sam dugo koristio "screen off" sa playmarketa. Ono kao krug crni neki ...godinama sam koristio za zakljucavanjemadesa wrote:koja je najbolja aplikacija da ekran zakljucavam/otkljucavam da ne pritiscem power button
- Quaresma
#20016 Re: Android OS
dobar je M9, ali snapdragon 810 koji se na pocetku pregrijavao, ne znam kakva je situacija sadaDzontra_Volta wrote:Pa evo nešto upoređujem ta dva telefona na GSM Arena. G4 ima veći display sa boljom rezolucijom te bolju prednju kameru, a M9 jači procesor, duže trajanje baterije, micro USB (MHL - TV-out).Quaresma wrote:G4, kakav M9Dzontra_Volta wrote:M9 ili G4?
Ostalo je u pet deka.
Ovo je naravno na osnovu onog što piše o performansama. Interesuje me ako neko ima ličnog iskustva sa ova dva mobitela, koje su skrivene mane.
ali najveca mana M9 je kamera
jesi li ga pokušao apdejtovati na 5.1.1 i onda hard reset puknuti? ako nisi uradi to preko pc ili xperia companionatvojkomsija wrote:Pozdrav svima, odnedavno imam Xperia M4 Aqua, prilicno sam zadovoljan s uredjajem i specifikacije su mu dobre.
Zasto mi skoro sve igre na uredjaju stekaju prilikom igranja? Angry Birds, Temple Run 2, Dream League Soccer.. svaka iole ozbiljnija igra je zastajkivala...čak i ona nalik na Flappy Bird što se pokrene kada klikate na verziju androida u postavkama..i često mi wifi ne radi jer kad se spojim gore gdje su crtice stoji uzvičnik i tad mi ne radi ništa što traži internetski pristup.. osim Messengera, čudno..![]()
- shalla
#20017 Re: Android OS
Potpisujem od-dolonely_wolf wrote:Utisci iz prve ruke, ja sam na G4, dok supruga ima HTC M9.
A boldirani dio me dovodi do ludila, recimo znam nekad kad sam na pauzi pa ono jedem a ovamo gledam Viber i slično i sad bih nešto kao da napišem, ma qratz, okrene mi se mobitel 100 puta
- Maharadza
#20018 Re: Android OS
Što se tiče M9 i SoC810, pregrijavanje je riješeno ali po dosta visoku cijenu tj žestok pad performansi čipa usljed throttling-a (naglo smanjenje radnog takta/frekvencije cpu-a nakon kratkog vremena korištenja):
Znači izbjegavati 810 kako znate i umijete jer je poluproizvod.
http://arstechnica.com/gadgets/2015/04/ ... -problems/Comparing the Exynos 7’s big cores to the Snapdragon 810’s big cores really drives the point home. On paper, these two CPUs should be near-identical in performance. In practice, the 810 throttles so early and so severely that even people who are just using their phones for a minute or two could run into slowdown.![]()
In short, chips throttle, but the 810 throttles more than most, and it's severe enough that the 810 is actually slower than the 801 or 805 in some CPU-bound tasks over the long haul. The Exynos 7 Octa, which has similar specs on paper, is much better in practice.
The results, unfortunately, don’t look great. It might be because the 810 is using a 20nm TSMC manufacturing process instead of the 14nm Samsung process used for the Exynos, or it might be that Samsung has more experience working Cortex CPU cores into its designs. Whatever the reason, our testing of real phones with these SoCs in them shows that 810-based phones are slower and have worse battery life.
Znači izbjegavati 810 kako znate i umijete jer je poluproizvod.
- Quaresma
#20019 Re: Android OS
ja na xperiji z5 nemam problema, sony je našao riješenje stavio dva heatpipesa, i mislim da radi na 1.5ghz cpu
odvrnuo antutu. telefon se malo poceo grijati, cim je benchmark zavrsio, telefon je ohladio.
uz Xperiu Z5, i microsoft je našao dobro riješenje za SD810
odvrnuo antutu. telefon se malo poceo grijati, cim je benchmark zavrsio, telefon je ohladio.
uz Xperiu Z5, i microsoft je našao dobro riješenje za SD810
- madesa
#20020 Re: Android OS
treba mi tipa knock on/offskafiskafsnjak wrote:ahm cisto sumnjas aplikaciju za otkljucavanje ako to sam telefon nema vec u sebi. Za zakljucavanje imas, ja sam dugo koristio "screen off" sa playmarketa. Ono kao krug crni neki ...godinama sam koristio za zakljucavanjemadesa wrote:koja je najbolja aplikacija da ekran zakljucavam/otkljucavam da ne pritiscem power button
- skafiskafsnjak
#20021 Re: Android OS
Mislim da je to nemoguce osim na telefonu koji to fabricki ima.madesa wrote:treba mi tipa knock on/offskafiskafsnjak wrote:ahm cisto sumnjas aplikaciju za otkljucavanje ako to sam telefon nema vec u sebi. Za zakljucavanje imas, ja sam dugo koristio "screen off" sa playmarketa. Ono kao krug crni neki ...godinama sam koristio za zakljucavanjemadesa wrote:koja je najbolja aplikacija da ekran zakljucavam/otkljucavam da ne pritiscem power button
- zateznistub
#20022 Re: Android OS
Koji je telefon u pitanju?madesa wrote: treba mi tipa knock on/off
- tvojkomsija
#20023 Re: Android OS
Quaresma kako da nabacim 5.1 na ovaj 5.0?
Imam Companion ali kada trazim apdejte pise da je zadnja verzija androida vec na telefonu.. ??
Imam Companion ali kada trazim apdejte pise da je zadnja verzija androida vec na telefonu.. ??
- supercali
#20024 Re: Android OS
pa ocito nije izasao 5.1 za taj telefon
- tvojkomsija
#20025 Re: Android OS
Znaci nema nikakvog nacina za popravak onda? Ovaj wifi izgleda da sam rijesio, radi vec 2 dana bez problema.. Samo me jos muci lag u igrama..