Pa, pisao sam, pisali smo. Sjećaš se "Hidre" koja je u međuvremenu postala "Kerber": Zio-USA-Wahhabi osovina.japin_mutapi wrote:saudija takodje njih koristi za ostvarenje svojih interesa
Sve je tu, nema greške.
Pa, pisao sam, pisali smo. Sjećaš se "Hidre" koja je u međuvremenu postala "Kerber": Zio-USA-Wahhabi osovina.japin_mutapi wrote:saudija takodje njih koristi za ostvarenje svojih interesa
Bravo majstoreA_A_AKCIJA wrote:Odakle ti taj zaključak?jeza u ledja wrote:A da nisu muslimani onda bi bilo manje bitno jel?A_A_AKCIJA wrote: Ovdje samo provociraš ljude koje brine potencijalna smrt muslimana.
Nemoj da se pravimo ludi. U ratovima posljednjih godina, najviše gine muslimana. Tome dodaj kompleks Palestine, sam pojam Ummeta i sve što ide uz to i imaš više nego jasnu sliku i ideju šta sam htio reći. Muslimani nikada nisu bili neosjetljivi na muke drugih, ali jednostavno, Bosna, Kosovo, Somalija, Jemen, Palestina, Liban, Afganistan, Pakistan, Irak, Sirija, Libija su žarišta u kojima su najdeblji kraj izvukli muslimani. U Iraku je procjena da ja bilo 1.2 miliona žrtava.
Niti jedna od navedenih zemalja se nije usrećila sa razvojem događaja, i sasvim je normalna reakcija skupine ljudi koji dijele zajednički sistem vrijednosti, na njihovo stradanje.
Na forumu je veliki broj ljudi koji tačno vidi šta čeka stanovništvo Irana. Očigledno je rat neizbježan i to samo zato jer vojno industrijskom kompleksu u USA treba jedno novo žarište da krhaju svoju vojnu tehnologiju i otimaju resurse, prije svih naftu. Ovo je postalo besmisleno očigledno, više se i ne trude da to prikriju. Iz aviona se vidjelo da će poslije Sirije otvoriti novo žarište i znalo se da je na redu Iran. Isto, kao što se već sada zna da poslije Irana ide Kina, pa čak i neko od trenutnih saveznika USA. Mislim, dokle više? Kako će se to sve završiti?
Ja sam vjerovatno jedini na forumu koji je bio i u Iranu i Americi i nemaš pojma koliko je sve ovo što se dešava meni besmisleno i suludo. Ono što sigurno znam da prosječan Iranac ne mrzi Ameriku, a prosječan Amerikanac ne da ne mrzi Iran, nego i ne zna šta je i gdje je. Meni je Amerika dala više od moje zemlje i ja nikako ne mogu da vjerujem da Amerikanci dopuštaju da im neko ovako uištava državu i sve što su izgradili. Sve što se dešava od invazije na Irak, pa na ovamo, dugoročno će najviše naštetiti Americi i samo je pitanje kada će se preći point of no return i ostaviti Ameriku bez saveznika, jer drugi neće htjeti učestvovati u ludostima i bezakonju. Mene je strah svijeta u kojem Amerika nije najpoštenija i najjača sila. Trumpova administracija radi sve da to više ne budu. Ako izgube tu poziciju, svi mi odreda smo najebali, jer će se sam proces preslaganja moći odvijati podmazan krvlju. Sama pozicija BiH dolazi u pitanje, jer tvoj, objektivno najveći saveznik, počinje da se ponaša ko Danerys sa zmajem, a ti više ne znaš šta bi pomislio, rekao i uradio.
Bush stariji je imao strašnu ofanzivu da bi okupio široku međunarodnu koaliciju za rat u Iraku. UN je nepretano zasjedao, frcale su rezolucije i rat je imao apsolutnu podršku svijeta.
Bush mlađi je slagao za WMD i imao samo Blaira kao saveznika. ALi, opet se pokušavalo kroz UN, dosta manje i sa gomilom laži.
Sada, Trump i ne pomišlja da išta radi u UN. Ta institucija više nema nikakvog smisla. Štaviše, demontirao je sporazum o nuklearnom programu i sada pokušava da prisili Iran da pregovara oko nečega čega se Iran pridržava i ostatak svijeta. Svi osim USA, Saudije i Izraela. Sankcije, slanje brodova, pa čak i naredba za napad je išla isključivo svojevoljno i bez ikakvih konsultacija i sa kim.
Kiki se sa druge strane samo zajebava sa jako ozbiljnom temom i to je iskreno vrlo šupački. 90% stvari koje piše ni sam ne vjeruje, ali zna kakvu će reakciju izazvati kod ljudi koje to pogađa. Provalio je fol i samo tambura istu priču i nervira ljude. Nešto kao psovanje majke nekome kome je mati teško bolesna. Pozadina je netrpeljivost prema muslimanima i Islamu i njegov nastup je samo na to fokusiran: manje islama, više razvrata koji prodaje kao slobode. Pomislim da se nada da će ga lakše metnuti, ako bi žene bile manje muslimanke. Nikakva prava ugroženih, jer onda ne bi bio ovoliko kontradiktoran. Ne možeš biti za prava ugroženih a podržavati Sisija, Saudiju ili Izrael. To jednostavno ne ide. Opet na drugim temama je savršeno normalan, npr o politici u BiH. Ali, džaba, ima ovu fix ideju i ne popušta.
U pitanju su emocije, stradanja ljudi sa kojima imaš nešto zajedničko i fakat se nije lijepo zajebavati na tu temu.
Čitam komentare Amerikanaca na ove događaje ispod različitih članaka na FB. Od Business Insidera, NYT, Economista, Slate-a, Nationa, i 90% istih Amerikanaca ne možeda vjeruje i apsolutno ne odobrava što se sve radi. Provlači se pitanje i svi se pitaju, kada znamo da smo postali bad guys? Imamo koncentracione logore za djecu imigranata, čak na istim lokacijama istih logora u kojima su držali Japance u onom ratu. Podržavaju se najstrašniji diktatorski režimi (Egipat, Izrael, KSA), a zajebavaju se druge države zbog deset puta manjih stvari (Turska, Pakistan...). Japancima neko napadne brod, oni (uključujući i japanskog premijera) kažu da nisu Iranci, ali mi ubjeđujemo svijet da jesu i hoćemo da ih bombardujemo zbog toga. Obaraju nam dron 10.000 kilometara od granice i ne pitamo se šta je uopšte radio tamo i kako bi mi reagovali da je to neko radio nama...?
Ljudi su previše zbunjeni i ne mogu da vjeruju šta se dešava, jer niko nije očekivao da će sve na kraju izaći ovako otvoreno i bez ikakvog pretvaranja.
Najgore , najgore od svega, jeste to što će ove stvari pokrenuti lavinu apologetike i dati savršeno opravdanje svakom malo jačem idiotu da teroriše nekoga drugog. Pogledati pod Srbija, RS, Lazanski, i slično. Kako ikome objasniti da je u BiH i Kosovu bio izuzetak, kada je Amerika i imala neke ideale i za njih ratovala bez direktne koristi. Ovo sve direktno može otvoriti pandorinu kutiju kod nas u državi, i mene je toga najviše strah. Bukvalno, sasvim bi očekivana reakcija EU, ako Trump nastavi sa ovim budalaštinama, mogla biti, ma jebo budalu. I šta onda?
A zasto bi dosao?Kikibombona wrote:Izrael i Saudijska Arabija svakako zele da Iran bude unisten.
Medjutim, Amerika ima svoje interese na BI, tu je glavna zlatna zila i centar americke globalne dominacije.
Nije Amerika hendikepirana da je drugi navlace na tanak led. Radi se o najjacoj zemlji ikada.
Eto, Rule iz Kalesije zna da ih Izrael navlaci, ali ne zna americko liderstvo.Trebaju Amerikanci uzeti nas Bosance kao savjetnike, daleko bi dogurali.
...
Amerika ocigledno ne zeli rat sa Iranom. To ko ne vidi corav je i glup. Rat je posljednja opcija koja ce biti primjenjena ako Iran ne dodje za pregovaracki stol.
Haj pogledaj ove članke, pa mi reci šta misliš:jeza u ledja wrote:
Nije tacno da Iran samo ceka da se rijesi problem Palestine. Iran ne zeli da Izrael kao jevrejska drzava postoji.
Ovo sa Kinom je smijesno.
Za Trumpu budalu se slazem. On je kriv za ovu posljednju eskalaciju.
japin_mutapi wrote:poznata je bezrezervna podrska usa izraelu ali u konkretnom slucaju mislim da interesi saudijske arabije imaju prioritet nad izraelskim po pitanju iranaChallenger_ wrote:Za Izrael druže, za Izrael. O tome je, ovdje, riječ.Vizionar 1985 wrote: I koliko je Amerikanaca spremno ginuti za Americke elite.
ovo je velika igra saudijske arabije koju ostvaruju uz pomoc usa i izraela - pogresna je percepcija da amerika i izrael koriste s.a. za svoje interese a da saudija izvrsava
saudija takodje njih koristi za ostvarenje svojih interesa
Pusti naklapanja.Kikibombona wrote:Amerika ima interese na BI. To su interesi koji u dobroj mjeri cine Ameriku najjacom silom svijeta. Nafta/plin - dolar. Arapi kopuju ogromne kolicine oruzja od Amerike.
Iran je oponent tim interesima i sve sto rade je kontra americkih interesa.
BI je super vazan za Ameriku. Super mocan Iran, sa nuklearnim oruzjem, je direktna prijetnja za americku globalnu dominaciju. Veze to nema sa Izraelom.
Islamski svijet u svemu vidi Izrael. Sami sebi su nabili strasan kompleks od drzavice koja je manja od F BiH. Jadno.
Ne citam i ne zelim da klikam uopste na to zuto glasilo. Sad se sjetih da je neko ranije na nekoj temi izlistao vise ozbiljnih novina i onda naveo Business Insider, jesi ono to ti bio?A_A_AKCIJA wrote:Haj pogledaj ove članke, pa mi reci šta misliš:jeza u ledja wrote:
Nije tacno da Iran samo ceka da se rijesi problem Palestine. Iran ne zeli da Izrael kao jevrejska drzava postoji.
Ovo sa Kinom je smijesno.
Za Trumpu budalu se slazem. On je kriv za ovu posljednju eskalaciju.
https://www.businessinsider.com/us-mari ... ria-2019-2
https://www.businessinsider.com/us-twea ... nds-2019-1
https://www.businessinsider.com/marines ... ina-2019-2
https://www.businessinsider.com/us-grou ... ina-2019-2
Nije smiješno, ni najmanje. Rade im istu stvar kao Iranu i Turskoj. Nanose milijarde štete, da bi ih prisilili da pristanu na njihove zahtjeve. A vojna opcija odavno nije tabu, dapače, pročitaj pa reci šta misliš.
aerodinamika wrote:saudijska arabija je jedna od najbogatijin i najvecih država po ekonomiskoj snazi, desegtine milijardi dolafra obveznica i drugih stvari imaju kojima mogu koristit i upravljat ameriom, saudijska arabija je zapravo danas jedan od največih igrača na bliskom istoku i azijsko afričkoj regiji, od maroka tunisa, sirije, egipta, sudana, džibutija, somalije, jemena, tunisa, sudana, iraka i drugih temalja gdje ima sukoba, američka ekonomoja u globalu stoji na dviije staklene noge, jedna je kina a druga saudijaska arabija plus štikle od emriata, riječ je o neodrživom sistemu koji se oslanja sna stranju pomoč i ulaganja, prije svege bogatih zemalja azije, koje imaju i ljudski i ekonomski razvijen potencijala
Da ne trepne...jeza u ledja wrote:Sta kontas, da bi sa Clinton tenzije s Iranom bile vece?GandalfSivi wrote: Bolton na tabletama svega mi, neokonzervativci sebi jebu mater sto nisu pomogli Hillary, Trumpa prenosi do podne i poslije podne, treba ovdje da se ukljuci medjunarodna zajednica, da se ide na smirivanje, ako pukne, puci ce do neba...
Cuj najkaca zemlja ikad???Kikibombona wrote:Izrael i Saudijska Arabija svakako zele da Iran bude unisten.
Medjutim, Amerika ima svoje interese na BI, tu je glavna zlatna zila i centar americke globalne dominacije.
Nije Amerika hendikepirana da je drugi navlace na tanak led. Radi se o najjacoj zemlji ikada. .
Nakon ovakve maliciozne izvale, koje se do sada niko sjetio nije, smatram suvisnim bilo kakvu daljnju raspravu i repliku na ostatak tvoga upisa. Ovo je vrhunac malicioznisti koju sam do sada procitao na ovom forumu. Covjeka koji je, zajedno s pratnjom, "nestao" u Libiji 1978, dakle prije Islamske revolucije, stavljas na dusu njegovom rodjaku (obojica su iz loze Musawi, koja potice od Ehlibejtskog Imama Muse Kazima a.s.) Imamu Homeiniju k.s.jeza u ledja wrote:Da, al-Sadr, koji je mescini iranskog porijekla. Za njega se sumnja da ga je smaknula Homeinijeva frakcija, i da bi bio drukcija alternativa sahu od ovog sto je Iran dobio s revolucijom.salik79 wrote:
Kako nije, vazda nesto kukate. Slomili ste se pritiscuci EU da ih proglase teroristickom organizacijom. Sto li, Boze?!
Hizbullah je vojno i politicki zastupljen u Libanu, a podrsku dobiva na izborima, plus sto je u koaliciji sa ostalim njima naklonjenim/partnerskim strankama. Hizbullah je iskljucivo osnovan za borbu protiv Izraela, koji je tada harao (doslovno) Libanom. Na tome i na svojoj socijalnoj angaziranoscu su stekli simpatije i pokupili lovorike, koje im niko, uz Boziju pomoc, ne moze uzeti. Kada je Pompeo pokusao i zapoceti nekakav razgovor na tu temu, bio je poklopljen od strane predsjednika Libana, Michela Aouna.
Sra bi ti, da pustim suzu za poginulim Izraelcima? Vi ste ti koji "oplakujete" civile.
Koji "originalni" vodja? O kome pricas? Ako mislis na sehida Al-Sadra, ne kontam tvoju poentu![]()
Jesi siguran, samo ta dva covjeka?asker wrote:Pusti naklapanja.Kikibombona wrote:Amerika ima interese na BI. To su interesi koji u dobroj mjeri cine Ameriku najjacom silom svijeta. Nafta/plin - dolar. Arapi kopuju ogromne kolicine oruzja od Amerike.
BI je super vazan za Ameriku. Super mocan Iran, sa nuklearnim oruzjem, je direktna prijetnja za americku globalnu dominaciju. Veze to nema sa Izraelom.
Islamski svijet u svemu vidi Izrael. Sami sebi su nabili strasan kompleks od drzavice koja je manja od F BiH. Jadno.
Hajmo fakte.
Isti ovaj Iran, ovakav kakav je, sa svim vrlinama i manama je bio prihvatljiv americkoj administraciji pod Obamom samo par godina ranije, kao i ostatku svijeta, svih relevantnih drzava i svjetskih organizacija. Expertni timovi godinama radili na tome, nisu to budale iz Gluhe Bukovice sastavljale.
Aplaudiralo se historijskom sporazumu, sankcije se ukidaju, oslobadjaju se Iranske zamrznute milijarde, idu narudzbe Boeinga, Airbusa, svega i svacega. Nuklearni program stopiran, medjunarodni inspektori obilaze postrojenja, svi sretni.
Ko ni tad ni sad nije sretan i pljuje sporazum na sva usta? Bibi Natenjahu i kandidat za novog predsjednika Amerike Donald Trump. Samo ta 2 lika na kugli zemaljskoj.
Krusko se zaklinjao da ako postane predsjednik da ce sjebat sporazum, to je i uradio. Ko aplaudira? Bibi.
Kako tako lahko zaboravimo suhe cinjenice koje smo propratili prije samo par godina?
Iranci zele dogovor, pregovarali godinama i na kraju postigli dogovor. Sve krenulo kako treba.Kikibombona wrote:Jesi siguran, samo ta dva covjeka?asker wrote:Pusti naklapanja.Kikibombona wrote:Amerika ima interese na BI. To su interesi koji u dobroj mjeri cine Ameriku najjacom silom svijeta. Nafta/plin - dolar. Arapi kopuju ogromne kolicine oruzja od Amerike.
Hajmo fakte.
Isti ovaj Iran, ovakav kakav je, sa svim vrlinama i manama je bio prihvatljiv americkoj administraciji pod Obamom samo par godina ranije, kao i ostatku svijeta, svih relevantnih drzava i svjetskih organizacija. Expertni timovi godinama radili na tome, nisu to budale iz Gluhe Bukovice sastavljale.
Aplaudiralo se historijskom sporazumu, sankcije se ukidaju, oslobadjaju se Iranske zamrznute milijarde, idu narudzbe Boeinga, Airbusa, svega i svacega. Nuklearni program stopiran, medjunarodni inspektori obilaze postrojenja, svi sretni.
Ko ni tad ni sad nije sretan i pljuje sporazum na sva usta? Bibi Natenjahu i kandidat za novog predsjednika Amerike Donald Trump. Samo ta 2 lika na kugli zemaljskoj.
Krusko se zaklinjao da ako postane predsjednik da ce sjebat sporazum, to je i uradio. Ko aplaudira? Bibi.
Kako tako lahko zaboravimo suhe cinjenice koje smo propratili prije samo par godina?
Velika vecina Republikanaca je bila protiv takvog dogovora sa Iranom. Najutjecajniji Republikanci poput Lindzi Grema ili Marka Rubija su dogovor predstavili kao katastrofu prije nego je Tramp ista o tome rekao. Veliki broj ljudi u americkoj politici i sigurnosnim sluzbama je bio protiv dogovora Obame i njegove ekipe. Misljenja sam da su ti ljudi izvrsili pritisak na Trampa a ne da je to njegova pamet.
Vidio si da je Tramp bio zestoki zagovornik povlacenja iz Sirije i da je na kraju naredio povlacenje. Lindzi Grem, Marko Rubio i svi ostali Republikanci su poludili i natjerali Trampa da odustane.
Americka moc je rasporedjena na puno vise ljudi i interesnih skupina. Predsjednik sam NE MOZE apsolutno nista. Nije to Rusija i Turska gdje jedna budala moze raditi sta hoce.
...
A evo kontraargument tvojim tvrdnjama... Saudijska Arabija i Izrael zarko zele da Amerika napadne Iran. Dobili su nekoliko povoda u proteklih mjesec dana... dva puta su pogodjeni tankeri, gadjana je americka ambasada i vojna baza u Bagdadu, gadjano je sjediste Eksona u Basri, te je na kraju srusen dron. Ocigledno je da Amerika ne zeli rat, zeli pregovore koje ce oni diktirati.
Dakle:
1. Saudijska Arabija i Izrael zele nemilosrdnu vojnu akciju protiv Irana
2. Amerika zeli pregovore
Ako bude rat, bice zato sto Iran nije zelio pregovarati a ne radi Saudije i Izraela. Nisu Amerikanci maloumni da ih neko kao zadnje debile uvuce u rat. Pametniji su oni milion puta od mene i tebe.
Da zele dogovor prihvatili poziv Trampa. Iran odbija pregovore.mirsek wrote:Iranci zele dogovor, pregovarali godinama i na kraju postigli dogovor. Sve krenulo kako treba.
Dosao Tramp, krkanski poderao dogovor i rekao ovo vise ne vazi, morate ponovo pregovarati za drugi dogovor, u medjuvemenu cu vam nabiti nevidjene sankcije da vam totalno unistim ekenomiju drzave dok ne pocnete pregovarati pod mojim uslovima.
Postoji i opcija da je Iranu ponudjen onaj prvi ugovor da se malo ekonomski oporavi, prikoci sa nuklearnim razvojem i pocne uzivati u ekonomskim blagodatima jakog razvoja a da zauzvrat pored ispunjenog ugovora bez veceg otpora prepusti razvaljivanje Sirije i Hezbulaha,al kurko, nije Iran tako kratkovid.
Pa mogao si komotno nabrajati clanove opozicije i onda bi cifra bila mnogo veca. Ono, vecina republikanaca, krezubi redneci iz Louisiane itd. Opet spinovanje, a vrlo dobro znas na sta se odnosi "dva covjeka".........................dakle jedan koji predvodi svoju naciju i drugi koji ima aspiracije (u tom trenutku) da predvodi svoju.Kikibombona wrote: Jesi siguran, samo ta dva covjeka?
Velika vecina Republikanaca je bila protiv takvog dogovora sa Iranom. Najutjecajniji Republikanci poput Lindzi Grema ili Marka Rubija su dogovor predstavili kao katastrofu prije nego je Tramp ista o tome rekao. Veliki broj ljudi u americkoj politici i sigurnosnim sluzbama je bio protiv dogovora Obame i njegove ekipe. Misljenja sam da su ti ljudi izvrsili pritisak na Trampa a ne da je to njegova pamet.
Ma naravno, za dan dva. Mozda tri. MEHEHEHEHEHEHEHEHEHEHKikibombona wrote:Da zele dogovor prihvatili poziv Trampa. Iran odbija pregovore.mirsek wrote:Iranci zele dogovor, pregovarali godinama i na kraju postigli dogovor. Sve krenulo kako treba.
Dosao Tramp, krkanski poderao dogovor i rekao ovo vise ne vazi, morate ponovo pregovarati za drugi dogovor, u medjuvemenu cu vam nabiti nevidjene sankcije da vam totalno unistim ekenomiju drzave dok ne pocnete pregovarati pod mojim uslovima.
Postoji i opcija da je Iranu ponudjen onaj prvi ugovor da se malo ekonomski oporavi, prikoci sa nuklearnim razvojem i pocne uzivati u ekonomskim blagodatima jakog razvoja a da zauzvrat pored ispunjenog ugovora bez veceg otpora prepusti razvaljivanje Sirije i Hezbulaha,al kurko, nije Iran tako kratkovid.
Obamin dogovor je bio teska katastrofa i sva sreca da je oboren. Taj dogovor nije obuhvatio razoruzanje pro-iranskih ekstremistickih paravojski. Nije nimalo pacifizirao iransku retoriku koja je ostala ratna uz svakodnevno: smrt Izraelu. Iran je nastavio vojne aktivnosti u Libanu, Siriji, Iraku, Jemenu, Afganistanu, Palestini. Novi dogovor MORA ukljuciti razoruzvanje paravojski.
Ovo je za sada odlicno, sankcije su izrazito efikasne. Samo da Iran ne zapocne rat i u kratkom periodu ce iranski narod uslijed neimastene srusiti rezim.