Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Korisničkoime

#20001 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Korisničkoime »

bitanga_sa_otesa wrote:
konektovan wrote:
Malo spusti satnicu,platio bi, :mrgreen: kad znas da je popravljeno . :mrgreen:
satnicu treba podic,a ne spustit.sto ti svoju ne spustis?
Zato sto kod 8 radnih sati za 22 dana u mjesecu sa tom satnicom izadje 5.280 KM.
Throttle

#20002 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Pa eto otvori radionu i zgrci pare :mrgreen:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#20003 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mk ultra »

Jucer na tenderu frajer proda masinu 3000KM ispod cijene :lol:

Sevap je :mrgreen:
A kad krene prica kako to kod tebe toliko ima jeftinije... :shock:
basicm

#20004 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

nepass1 wrote:jbg treba cjeniti i intelektualni rad, ja bih taj problem od 5KM rjesavao mozda 5 godina i ne bih skontao.
ja npr svoj posao koji traje sa pripremom i svim 3 minute naplatim 30KM, jer evo sad svi ovdje sa foruma da se izredate ne znam bih li nasao dvojicu da ce to uraditi :D
Izvini, ali meni prvo sto pada na pamet je rasplodni bik :mrgreen:
Bakir1

#20005 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Kostolomac :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#20006 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Korisničkoime wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
konektovan wrote:
Malo spusti satnicu,platio bi, :mrgreen: kad znas da je popravljeno . :mrgreen:
satnicu treba podic,a ne spustit.sto ti svoju ne spustis?
Zato sto kod 8 radnih sati za 22 dana u mjesecu sa tom satnicom izadje 5.280 KM.
Mozda toliko u pesosima,.... :lol:
Throttle

#20007 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Covjek napisao intelektualni a vi odmah na rasplodnju :lol:
kuli1961

#20008 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kuli1961 »

bitanga_sa_otesa wrote:
nepass1 wrote:jbg treba cjeniti i intelektualni rad,
u tome je problem ovdje najveci..gdje ce mi za 20 minuta uzet stoju eeeej,onda nadje nekog mrljavca koji mu mrljavi cijeli dan i zajebe usput 2 stvari...al to je ok.
ne placas ti samo trenutni rad vec 20 godina iskustva...boli te q jesam li ja za 20 minuta uradio nesto sto ce neko raditi 3 sata,posao kosta toliko i zdravo.
:thumbup:
Potpuno podrzavam ovo! Nisam zanatlija, ali sam naucen da cijenim i svoj rad, znanje, rutinu, iskustvo, pa tako i tudji! Tu se ne radi ni o kakvoj minutazi, niti satnici, nego vjestini i znanju, gdje traziti kvar i naravno, otkloniti ga.
Prije nekih 6 godina sam isto imao neko sr...-e sa instalacijom na autu, auto prosjecno, vozio auto kod 2-3 majstora- dijagnostika, folovi,nista, na kraju slucajno nabasam na nekog "neatraktivnog" majstora. .čovjek je neka 4 sata kopao po kablovima, ja sjedim u radnji, i kad je nasao- kabl se drzi bukvalno na licni, za 2 minute sredjeno. Pitam ga koliko- on kaze, jbg sta ja znam, da je kvar, nije, da je muka bila naci- jeste, daj 50 kemona za trud ako ti nije puno- dao sam mu 100 bez razmisljanja.
Rockefeller

#20009 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Rockefeller »

Malo je i 30 maraka satnica kad znas ko ti auto radi. :mrgreen:
mirza2811

#20010 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirza2811 »

bitanga_sa_otesa wrote:
nepass1 wrote:jbg treba cjeniti i intelektualni rad,
u tome je problem ovdje najveci..gdje ce mi za 20 minuta uzet stoju eeeej,onda nadje nekog mrljavca koji mu mrljavi cijeli dan i zajebe usput 2 stvari...al to je ok.
ne placas ti samo trenutni rad vec 20 godina iskustva...boli te q jesam li ja za 20 minuta uradio nesto sto ce neko raditi 3 sata,posao kosta toliko i zdravo.

Vise sam volio dat nekom 200-300 KM da mi odradi posao. Nego da me je*u i navlace, te je ovo te ono, te ne znaju ni oni vise sta je i opet dadnem dosta para a problem i dalje tu. Treba se neko opeć kao sto sam ja, pa bi cijenili i davali i za kafu kad se rijesi neki problem. Kroz ovo sve naletio sam na neke mehanicare koji samo znaju spojit auto na dijagnostiku, kad treba mućnut glavom i razmislit nema ga nigdje. Pa druze mogu i ja uz pomoć yt i koju godinu iskustva otvorit sebi radnju i radit ko ti.
preludezalude

#20011 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

mirza2811 wrote:
Throttle wrote:https://www.bimmerforums.co.uk/forum/f1 ... g-t105739/

Kaze akumulator bio :roll:
Pa ne znam bas da akumulator moze u voznji da izgubi struju i da ugasi auto, nakon okretanja kljuca odma se upali :? . Evo jutros bas -5, i upali bez ikakvih problema, al u toku voznje povremeno, kako mu se cefne, samo se ugasi.
Nekad davno dok sam imao Hondu i kod mene se gasio u voznji bez ikakvog pravila. Nakon toga normalno upali. Sve prolazilo dok se jednom nije odmah ugasio nakon paljenja tj pustanja kljuca. I onda shvatim da brava paljenja zeza...gubi kontakt. Radi dok drzim nategnut kljuc, cim pustim kljuc izgubi kontakt.
mirza2811

#20012 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirza2811 »

Nekad davno dok sam imao Hondu i kod mene se gasio u voznji bez ikakvog pravila. Nakon toga normalno upali. Sve prolazilo dok se jednom nije odmah ugasio nakon paljenja tj pustanja kljuca. I onda shvatim da brava paljenja zeza...gubi kontakt. Radi dok drzim nategnut kljuc, cim pustim kljuc izgubi kontakt.
Zamjenjena brava, isto se desava.
Maraschino

#20013 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Maraschino »

Mi smo zemlja a i drustvo gdje se od svacega pravi svasta. Hocu da kazem da u radu koristimo jako puno improvizacije. Taj dio posla najvise odnosi vremena. Kako ga naplatiti, jako tesko.
U normalnom drustvu i njihovim garazama samo originalni dijelovi se zamijenjuju a najcesce koje garaza odredi i garantuje za njega. Mozes kupiti neki dio ali ce ti rijetko koja garaza to odraditi...hocu da kazem, njima je lako odrediti cijenu rada na nekom dijelu. Postoji norma u zamjeni dijela puta cijena sata i to je to. Ako mu se zalomi problem prilikom zamjene, najcesce ide na njihov trosak(nesto se polomi ili osteti prilikom zamjene).
Ermin ZM

#20014 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ermin ZM »

Pozdrav raja. Vec sam pisao na ovom forumu. Treba mi vase misljenje. U pitanju je A4 b7 2005 2.0 tdi 103 kw. Nedavno mi je otisla turbina koju sam zamijenio. Sad mi se javio stari problem koji sam imao neko vrijeme prije nego sto je turbina otisla. Dakle auto slab na ubrzanju, slabo prima gas na niskim obrtajima, i pri tom baca crn dim, pogotovo kad se zagrije. Dakle nakon sto je turbina uradjena par dana nisam imaao taj probl. Na nekih 2000 obrtaja povuce ok. Jedan poznanik mi je rekao da je najvjerovatnije maf i da testiram tako sto cu otpojit dok auto radi i ako nema nikakve promjene u radu motora to je. Tako sam i uradio i apsolutno nikakve promjene, isto radi. Ja sam ga ocistio nekim sprejom od l.moliya ali situacija se nije popravila.
Sta vi mislite? Trenutno nisam u stanju ic mehanicaru pa se zato ovde obracam za misljenje. Ima li ko slicna iskustva?
Throttle

#20015 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Moguće je, probaj drugi il pregledaj dijagnostikom kakve vrijednosti usisanog zraka pokazuje
Maksimalne vrijednosti su najčešće do 80tak % snage motora u KS. Znači trebao bi pokazivat do možda 110g/s pri opterećenju za taj 140KS motor
Ako pokazuje dosta manje vjerovatno je do njega
Mada može bit dosta stvari kod tih situacija
Throttle

#20016 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Pregledat parametre možeš i sa onim kineskim elm327 dijagnostikama mada opet bolje majstoru
Ermin ZM

#20017 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ermin ZM »

Throttle wrote:Pregledat parametre možeš i sa onim kineskim elm327 dijagnostikama mada opet bolje majstoru
Zato i pitam jer sam zbunjen, super bi bilo da je samo maf. Kazu moze bit intercooler, agr ventil, ostecena usisna grana itd. A vozio sam ga jednom na diagnostiku pokazalo je bilo neki kod P nesto, ne sjecam se tacno, ugl sjecam se kad sam guglao da to znaci fals unos zraka. Hvala na savjetima, gledacu da odvucem majstoru kad mognem.Necu ga vozit do tad da opet ne ode turbina sto mi se desilo prije toga, valjda je to sve opterecavalo turbinu dok nije crkla
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#20018 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

maf ne opterecuje turbinu ,a ni fals zrak,nema veze turbina s tim nit moze crknut od toga,samo od loseg podmazivanja/hladjenja ili mehanickog ostecenja lopatica...
Ermin ZM

#20019 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ermin ZM »

bitanga_sa_otesa wrote:maf ne opterecuje turbinu ,a ni fals zrak,nema veze turbina s tim nit moze crknut od toga,samo od loseg podmazivanja/hladjenja ili mehanickog ostecenja lopatica...
Da li mi mozes pojasniti to za podmazivanje/hladjenje. Dakle prije nego sto je crkla, imao sam te opisane probleme, ulje i svi filteri su mu bili promjenjeni, kao i veliki servis. Nakon ovoga uradjenog presao sam nekih 2000 km i otisla je turbina.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#20020 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

Ermin ZM wrote: Da li mi mozes pojasniti to za podmazivanje/hladjenje. Dakle prije nego sto je crkla, imao sam te opisane probleme, ulje i svi filteri su mu bili promjenjeni, kao i veliki servis. Nakon ovoga uradjenog presao sam nekih 2000 km i otisla je turbina.
hladi je rashladna tekucina,a podmazuje ulje ,pritisak ulja takodje drzi osovinu u centru,ako je pritisak slab peraja diraju po kucistu...
sto je tvoja otisla nemam pojma...milion kilometara,taksisticka voznja...
Ermin ZM

#20021 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ermin ZM »

bitanga_sa_otesa wrote:
Ermin ZM wrote: Da li mi mozes pojasniti to za podmazivanje/hladjenje. Dakle prije nego sto je crkla, imao sam te opisane probleme, ulje i svi filteri su mu bili promjenjeni, kao i veliki servis. Nakon ovoga uradjenog presao sam nekih 2000 km i otisla je turbina.
hladi je rashladna tekucina,a podmazuje ulje ,pritisak ulja takodje drzi osovinu u centru,ako je pritisak slab peraja diraju po kucistu...
sto je tvoja otisla nemam pojma...milion kilometara,taksisticka voznja...
Nije znaci do ulja i rashladne, jer su bili u optimalnim nivoima, nakon velikog i malog servisa. Kilometara poprilicno, 240000, vozim normalno ne zavijam u crveno obrtaje a ni penzionerski. Do posla idem brzom cestom, nema puno kreni stani. Ugl zakljucak kako sam skontao moze bit milion razloga za ne primanje gasa i bacanja crnog dima.
Rockefeller

#20022 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Rockefeller »

Kupi novo auto kad mognes.
Ermin ZM

#20023 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ermin ZM »

Rockefeller wrote:Kupi novo auto kad mognes.
Svakako moram sta vece zbog djeteta uzet. Da mi je samo to zakrpit da ga mogu prodat. To sam vec cuo na forumu, cim pocne kojekatve dimove iapustat treba ga rijesit.
Throttle

#20024 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Inace je forumska vodilja, zavali nekog drugog
Ermin ZM

#20025 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ermin ZM »

Throttle wrote:Inace je forumska vodilja, zavali nekog drugog
Necu zavalit, nije to moj stil, sve se vraca u zivotu, tek kad ga popravim na prodaju. A kupac nek provoza, odveze na tehnicki. Ja cu def kod slijed kupovine na detaljan tehnicki odvuc. Doduse sta mu je sve izmjenjano nez sta se moze vise kvarit. (Veliki servis, kocnice, turbina) vama hvala na savjetima, ja sebe smatram laikom za auta zato volim pitat nekoga ko zna. Sta me jos zanima, iz vasih iskustava koji motori/proizvodjaci/auta su se pokazala najpouzdanijim?
Post Reply