Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
omar little

#20001 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by omar little »

gdje je sabina kod raspudica bila? u reflexu? dajte link. :D
omar little

#20002 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by omar little »

Ridjobrki wrote:
Jedan od Murphyijevih zakona veli da šta vrijedi tjerati vrijedi i pretjerati. :lol:

Šalu na stranu, jako je zanimljivo posmatrati jednu stranku socijalno-liberalne orijentacije kako bježi od situacije koju svaka takva stranka priželjkuje. Ne znam koji stepen političke retardiranosti treba imati da propustiš priliku držati skupštinsku većinu u šaci tokom četiri godine. U Norveškoj su liberali sa 4% imali premijera i upravljali politikom zemlje...
brko, u norveskoj nasa stranka ne bi imala s kim praviti "upitnu" koaliciju jer bi sda bila iza resetaka prije 15 godina. pocev od babinog pa dalje.
Baton_Ilirski

#20003 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Baton_Ilirski »

starisalko wrote:
Il zacepi nos
Naravno da se mozemo vrijedjati na licnom nivou, evo sad da pocnemo garantujem ti da ne bi zavrsili mjesecima takav vid konverzacije, ali ako smo na forumu moramo prihvatiti da svi ne vide stvari jednako, odnosno da imaju svoje misljenje ( sto je i dobro jer da mislimo znacilo bi samo da ne misli niko mnogo) :izet: Ja nikako ne mogu rezonovati da je dobro biti politicka stranka i ne htjeti u vlast (odgovornost), a mozes jer glasaci su glasali za tebe da bi nesto radio (ako dobijes priliku da budes vlast) a ne samo sjedio u poslanickoj klupi cetiri godine i kritikovao(ima previse ljudi ova zemlja koji kritikuju krenuvsi od nas na ovom forumu pa dalje :D ), isto tako ne vidim smisao ujedinjavanja jedne poprilicno zdrave politicke opcije sa nekim politickim strankama koje su odavno proslost.. ali nikada necu sporiti pravo da neko misli drugacije niti mu braniti to pravo, pogotovo ako iznese argumente (to je bitna razlika izmedju nekih od nas koji ovdje pisemo)
Ridjobrki

#20004 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

omar little wrote:
Ridjobrki wrote:
Jedan od Murphyijevih zakona veli da šta vrijedi tjerati vrijedi i pretjerati. :lol:

Šalu na stranu, jako je zanimljivo posmatrati jednu stranku socijalno-liberalne orijentacije kako bježi od situacije koju svaka takva stranka priželjkuje. Ne znam koji stepen političke retardiranosti treba imati da propustiš priliku držati skupštinsku većinu u šaci tokom četiri godine. U Norveškoj su liberali sa 4% imali premijera i upravljali politikom zemlje...
brko, u norveskoj nasa stranka ne bi imala s kim praviti "upitnu" koaliciju jer bi sda bila iza resetaka prije 15 godina. pocev od babinog pa dalje.
Da, moja paralela ja baš bila usmjerena ka poređenju uređenosti BiH i Norveške, nikako ka utilizaciji tri delegata koja mogu usmjeravati većinu. ;)

Mogu ja tebi i Sabini i crtati i ofarbati ako treba ali smisao je ukratko u sljedećem:

- NS može kontrolirati većinu preko tri delegata
- SDA i DF se više isplati raditi ustupke NS nego nekima koji osim nekih lafo programskih imaju i one hidden agenda varijante
- NS se može vaditi na priču o programskih 52 tačaka, na kraju dana je u politci uvijek pitanje "jesi li koristan ili nisi"
- politika principa radi principa i demostracija neke etičnosti koja je sama sebi svrhom ne piju vode jer će biti ili percipirana kao ubleha ili od strane oponenata tako isforsirana
- NS nikad neće imati priliku biti utjecajna u KS kao što je sad, bolje je realizirati JEDNU od tih 52 tačaka programa nego 4 godine šupljirati i iritirati sopstvene birače koji su glasali ZA program a ne protiv SDA

Ja ću ponoviti ono što sam već rekao - onda kada sve bude toliko fino-krasno-gospodski-europski da bi gospoda čistih bijelih kragnica pristala zasukati rukave i uhvatiti se ukoštac i sa problemima građana i sa prljavim konkurentima/partnerima, tada će NS biti potpuno suvišna na političkoj sceni.

Neko je rekao da je bolje mudro šutjeti i biti smatran idiotom nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju. Čini se da se NS drži tog principa u malo modificiranom obliku - bolje mirovati i biti smatran pametnim nego se prihvatiti posla i pokazati koji si ustvari ublehaš.
vivaldi

#20005 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vivaldi »

Ridjobrki wrote:bolje mirovati i biti smatran pametnim nego se prihvatiti posla i pokazati koji si ustvari ublehaš.
bas tako, s tim sto sto ni to mirovanje ne garantuje dugovjecnost guzovace. i to ne samo ns, to jos vise vazi za df.

jer nikad ne znas u kome narod moze vidjeti novog idola. da je npr bogic prihvatio kandidaturu za predsjednika sdp-a, df bi se u najboljem slucaju prepolovio vec na narednim izborima.

ns ionako hoda po ivici izbornog kantonalnog praga i ako ga jednom ne prodju, to je kraj stranke
omar little

#20006 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by omar little »

@brko nisam citala sabinin post, selektivno citam teme, ali ja nisam aludirala na uredjenost norveske drzave nego na sda. nije isto praviti koaliciju sa strankom/strankama koje vode politike drukcije od tvojih i praviti koaliciju sa kriminalcima. koliko god, u scenariju, sda/df morali praviti ustupke nasoj stranci, toliko, i jos vise, bi nasa stranka morala radila ustupke njima. umjesto kile govana koje sda servira i zeli progurati, kao ustupak ns-u bi odlomili 20-30 deka, nasa stranka bi onda morala pojesti 70-80. i jos to okolo promovirati i predstavljati kao nekakvu pobjedu i realizaciju ciljeva. to bi, kao i tvoj scenario gore, iritirao povelik broj njihovih glasaca koji su glasali ZA politiku nase stranke a ne razvodnjenu sda verziju.

pretpostavljam da je na njihovu odluku malo i utjecala lavina nezadovoljstva izazvana potezom df-a.

nisam njihov simpatizer samo pokusavam razumjeti njihovu logiku. za mene su od osnutka skupina politickih diletanata i amatera, sa velikim brojem iznimno arogantnih ljudi. kojovic jeste posten i dobar covjek, ali.
Banksy

#20007 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Banksy wrote:
SDA i DF su dogovorili koaliciju za sve nivoe vlasti. Red je skloniti se i pustiti ih da pokažu šta znaju.
Pravo svake stranke je da odgovori ili ne odgovori na njihov, sad već zajednički, koalicioni poziv.
Ko procijeni da se kvalitetne promjene nabolje mogu ostvariti s ovim društvom, taj će im i prići.
Ko ocijeni da oni ne mogu ostvariti napredak, taj će ostati po strani.
Očito je da je NS procijenila ovo drugo. Slažem se s tim razmišljanjem.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#20008 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

-LIBERO- wrote: A ovi komentari, puni srdzbe i rekao bih cak i bjesa, jer kao - zamisli, ima neko ko ne pristaje ulaziti u talove, kombinacije, raspodjele - a sve pod plastom "reformi" i "promjena", gdje bi sva kljucna mjesta imala "reformisticka" SDA...koja se eto sjetila nakon 20 godina da je ipak reformisticka :zzzz: :lol: , za mene su smijesni. Narocito jer ti komentari dolaze od SDA simpatizera i glasaca.
:kiss:
-LIBERO- wrote: U sustini ne znam sto i pisem ovo. A ni kome. Licno u komunikaciji sa glasacima NS pa preko 95% njih podrzava ovaj stav, i insistiranje na tim principima etike, morala i svjetonazorskim principima.
:kiss:

Riđobrki , sve i kad bi među glasačima i članovima NS zavladala kolektivna amnezija ili ludilo opet se može dovesti u pitanje ono što si naveo. Idemo redom :
Ridjobrki wrote: - NS može kontrolirati većinu preko tri delegata
Teoretski može u kombinaciji SDA+DF. Međutim njena pozicija nije tako stabilna. Bilo kakva suštinska reforma i zadiranje u novac sistema može Našu Stranku ponovo vratiti na početne pozicije a ona može biti zamijenjena SDP-om koji ima puno manje problema sa koaliranjem odnosno sa B-ovima koji su kao i SDP – nimalo gadljivi na vlast. Na kraju krajeva tu je uvijek Faraon koji uvijek može uskočiti ili iskočiti..dakle ta njena pozicija zavisi od ostalih 17 delegata a nikako od ta famozna tri...
Ridjobrki wrote: - SDA i DF se više isplati raditi ustupke NS nego nekima koji osim nekih lafo programskih imaju i one hidden agenda varijante
U ovom grmu leži zec i sva poenta prepiske. SDA i DF (DF je sve rekao o sebi ovom koalicijom pa ih svrstavam u isti koš sa SDA ) ne mogu NS-u ponuditi niti jedan ustupak , jer je biračko i člansko jezgro NS-a tvrdo , principijelno i politički korektno , znači oni bi morali ponuditi ustupak koji otvara PROMJENU SISTEMA u nekoj oblasti ali to je nemoguće. SDA i DF društvo nije formirano zbog promjena nego zbog rastaljivanja. NS-u bi bio ponuđen luna-park na Poljinama na upravljanje.
Ridjobrki wrote: - NS se može vaditi na priču o programskih 52 tačaka, na kraju dana je u politci uvijek pitanje "jesi li koristan ili nisi"
Ukoliko nekom ne odgovara 52 , 25 ili 5 tačaka (a ne odgovara nosiocima sistema) onda je korisnost njihovog potenciranja , mahanja i promovisanja u javnosti uz ljude koje ih nose i više nego očigledna....
Ridjobrki wrote: - politika principa radi principa i demostracija neke etičnosti koja je sama sebi svrhom ne piju vode jer će biti ili percipirana kao ubleha ili od strane oponenata tako isforsirana
Glasovi Naše Stranke u Sarajevu – rastu od 2008 do danas a Naša Stranka ni za milimetar nije odstupila od politike koju navodiš. Dakle nije percepirana kao ubleha , veća kao politika RAZUMA , etike i principijelnosti...možda se upravo zbog toga NS tako slabo širi....NEMA tamo para niti prostora za malverzacije...tako suprotno svim političkim subjektima koji nam deru kožu dvije decenije...zar ne ?
Ridjobrki wrote:- NS nikad neće imati priliku biti utjecajna u KS kao što je sad, bolje je realizirati JEDNU od tih 52 tačaka programa nego 4 godine šupljirati i iritirati sopstvene birače koji su glasali ZA program a ne protiv SDA
U ovom sistemu NS je usamljen...ali u reformisanom sistemu NS ima itekakve šanse zahvaljujući backgroundu i ljudima. Ko će promijeniti sistem ? Mi , oni , politika , policija , glad , MMF , zaduživanje , Amerika , Rusija , NATO , protesti , vojska BiH...ne znamo ali ovaj sistem će pući, on mora pući i na žalost to će biti nasilno ali će pući...ne postoji politički okvir SUŠTINSKE PROMJENE , nema ga i zbog složenosti unutrašnjeg uređenja , zbog trenutnih feuda/političara...ma zbog svega....
Glas za NS JESTE glas PROTIV SDA , protiv svega ovog u čemu jesmo i protiv tereta koji nosimo.
NE MOŽEMO tražiti povratak povjerenja u političare a raditi suprotno. Pa koliko je samo Peđa dobio glasova jerje bio razuman , realan , transparentan...koliko bi ljudi pljunulo u stranu da on kaže IDEMO sa SDA...mnogo i oni koji glasaju i oni koji ne glasaju , puno bi izgubio on , stranka...a najviše svi mi koji čekamo dan da SDA osvoji broj glasova jednak statističkoj grešci...sa SDA NEMA reforme niti bilo kakve promjene i stoga je nepotrebnost koalicije sa njima jasna.....
Ridjobrki wrote:-
Ja ću ponoviti ono što sam već rekao - onda kada sve bude toliko fino-krasno-gospodski-europski da bi gospoda čistih bijelih kragnica pristala zasukati rukave i uhvatiti se ukoštac i sa problemima građana i sa prljavim konkurentima/partnerima, tada će NS biti potpuno suvišna na političkoj sceni.
Neko je rekao da je bolje mudro šutjeti i biti smatran idiotom nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju. Čini se da se NS drži tog principa u malo modificiranom obliku - bolje mirovati i biti smatran pametnim nego se prihvatiti posla i pokazati koji si ustvari ublehaš.
Ne. Nije tačno. Da se SDP nije izgubio i da je osvojio broj glasova dovoljan da sa DF-om i NS-om pravi koaliciju to bi bio početak promjene sistema .
Da je FARAON tu sa DF-om i NS-om opet bi uz sve muke to moglo proći u reformi određenih polja i pozicija i mislim da bi se nešto uradilo iako bi NS bio na silnim mukama da se opere od koaliranja sa SBB-om.
Koalicija sa SDA nije ništa drugo nego čisto politikanstvo i mislim da se upravo njihovom političkom krugu ,ubleharsko-neradničko-uhljebljenom miljeu i načinu života (a to isto hoće i DF pa se to odnosi i na njih) trebaju pripisati ove čiste , bijele , gospodsko-europske kragnice....
Svi koji nismo u tom vrzinom kolu , smo zapravo u govnima do guše...
Pozdrav.
fosna2014

#20009 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by fosna2014 »

Jedno pitanje @Peđi:

Koliko (u %) je po tvom mišljenju NS ideloški/politički blizak SDP-u, DF-u, LDS-u, SBB-u i SDA-u.

Samo cifre pored stranke, ako je moguće.

Hvala.
Ridjobrki

#20010 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

@tvsabina:
Odzdrav veliki. Meni nije baš toliko stalo do teme da ulazim u detaljnu raspravu oko dosta stavova koje ovdje nalazim upitnima. Nemam problem prihvatiti tvoje argumente jer su nam polazne pozicije drugačije - ti pričaš sa stranačke pozicije a ja sa pozicije građanina. I ja bih možda zastupao iste stavove da sam član ili gorljivi simpatizer NS poput tebe ali kao građaninu su mi potezi NS otprilike korisni koliko i Šešelju brijaći aparat.

Od 2008. do danas NS nije odstupila od svoje politike (btw, pikamo li Hajdera u priču o NS ili ćemo ga zaboraviti?) i nakon ovih osam godina imate tri kantonalnog i jednog (na guzove) federalnog zastupnika, ne postojite značajno van Sarajeva a nema vas nikako u sredinama koje nisu pretežito Bošnjačke. E pa sorry ali meščini ko da vam baš i ne ide nešto najbolje.

Nekom svojom aritmetikom dolazim do zaključka da će se NS odlučiti pitati nešto tamo neđe kad izađe Samsung Galaxy 62 i iPhone 62s i kad se ljudi budu brijali britvicama sa 42 oštrice. Meni je to malo predugo čekati. Mi se možemo onako ACIPS-ovski nadmudrivati i nadjebavati nekim finim i visokoprofiliranim stavovima i pozicijama ali postoji jedan aksiom koji nijedan ublehaš ne može oboriti a koji glasi

Svaka politička stranka ima za cilj osvojiti vlast.

Ako nećeš vlast haj'te u NVO sektor, odakle ste i došli da se ne varamo... Ima nas koji pamte i osnivanje Naše stranke iz onih centara za promociju ovog i onog, Grozdova, ovog-onog... Dosta je šuplje, brate.

Možemo mi i do antičkih definicija po kojima je vlast ili visokomoralna kategorija ili lopovluk ali šta kada podvučemo crtu? Šta je NS, ko je NS? Utopistička organizacija političkih hipika ili pragmatična politička organizacija koja traži način da ostvari svoje programske ciljeve u korist birača koje zastupa? Niko od vas ne očekuje da ostvarite svoja obećanja u potpunosti, nijedan vam birač nije toliki idealista da misli da ćete ostvariti tu famoznu agendu 52. Ali bilo bi, za proomjenu, lijepo vidjeti da se izvade ruke iz džepova i uhvati u koštac sa makar jednim jedinim dijelom tog programa.
fosna2014

#20011 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by fosna2014 »

Ridjobrki wrote:@tvsabina:
Odzdrav veliki. Meni nije baš toliko stalo do teme da ulazim u detaljnu raspravu oko dosta stavova koje ovdje nalazim upitnima. Nemam problem prihvatiti tvoje argumente jer su nam polazne pozicije drugačije - ti pričaš sa stranačke pozicije a ja sa pozicije građanina. I ja bih možda zastupao iste stavove da sam član ili gorljivi simpatizer NS poput tebe ali kao građaninu su mi potezi NS otprilike korisni koliko i Šešelju brijaći aparat.

Od 2008. do danas NS nije odstupila od svoje politike (btw, pikamo li Hajdera u priču o NS ili ćemo ga zaboraviti?) i nakon ovih osam godina imate tri kantonalnog i jednog (na guzove) federalnog zastupnika, ne postojite značajno van Sarajeva a nema vas nikako u sredinama koje nisu pretežito Bošnjačke. E pa sorry ali meščini ko da vam baš i ne ide nešto najbolje.

Nekom svojom aritmetikom dolazim do zaključka da će se NS odlučiti pitati nešto tamo neđe kad izađe Samsung Galaxy 62 i iPhone 62s i kad se ljudi budu brijali britvicama sa 42 oštrice. Meni je to malo predugo čekati. Mi se možemo onako ACIPS-ovski nadmudrivati i nadjebavati nekim finim i visokoprofiliranim stavovima i pozicijama ali postoji jedan aksiom koji nijedan ublehaš ne može oboriti a koji glasi

Ako nećeš vlast haj'te u NVO sektor, odakle ste i došli da se ne varamo... Ima nas koji pamte i osnivanje Naše stranke iz onih centara za promociju ovog i onog, Grozdova, ovog-onog... Dosta je šuplje, brate.

Možemo mi i do antičkih definicija po kojima je vlast ili visokomoralna kategorija ili lopovluk ali šta kada podvučemo crtu? Šta je NS, ko je NS? Utopistička organizacija političkih hipika ili pragmatična politička organizacija koja traži način da ostvari svoje programske ciljeve u korist birača koje zastupa? Niko od vas ne očekuje da ostvarite svoja obećanja u potpunosti, nijedan vam birač nije toliki idealista da misli da ćete ostvariti tu famoznu agendu 52. Ali bilo bi, za proomjenu, lijepo vidjeti da se izvade ruke iz džepova i uhvati u koštac sa makar jednim jedinim dijelom tog programa.
Oprosti brko, ALI ...

zar misliš da je NS toliko naivan i da vjeruje u reformističke namjere SDA? Pitam se pomalo, da ti nisi malo naivan? Ne žele sa strankom da imaju posla, koja znamo kako funkcioniše. Pusti priču o 3 poslanika ovo ono. Neka ih, neka pokušaju i dalje iz opozicije biti korektor poziciji.

Ljudi rekli NE i dobro.
Ridjobrki

#20012 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

fosna2014 wrote:
Oprosti brko, ALI ...

zar misliš da je NS toliko naivan i da vjeruje u reformističke namjere SDA? Pitam se pomalo, da ti nisi malo naivan? Ne žele sa strankom da imaju posla, koja znamo kako funkcioniše. Pusti priču o 3 poslanika ovo ono. Neka ih, neka pokušaju i dalje iz opozicije biti korektor poziciji.

Ljudi rekli NE i dobro.

Nije bitno vjeruje li NS u reformističke namjere ili ne, koalicije su brakovi iz interesa a ti se ne možeš ženiti i tražiti da mlada iz familije izbaci dajdžu koji voli popit'.

Nisam naivan ja koji mislim da se treba u četiri godine iščupati bilo kakav pozitivan pomak, naivan je onaj ko misli da će SDA ikad biti irelevantan politički faktor u BiH. Karte na bh. političkoj sceni su odavno podijeljene i u bošnjačkom tijelu (u kojem su se NS-ovci zakovali) ima mjesta za SDA, jednu socijalističku stranku u koju će se na kraju stopiti SDP i DF i još nešto treće. NS treba postupnim jačanjem i konkretnim potezima tražiti svoje mjesto da nakon što se sudstvo pozabavi Fahrom oni budu ta treća stranka oko koje će se ove dvije otimati. Sve drugo je samozavaravanje i ubleha.
fosna2014

#20013 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by fosna2014 »

Ridjobrki wrote:
fosna2014 wrote:
Oprosti brko, ALI ...

Ljudi rekli NE i dobro.

Nije bitno vjeruje li NS u reformističke namjere ili ne, koalicije su brakovi iz interesa a ti se ne možeš ženiti i tražiti da mlada iz familije izbaci dajdžu koji voli popit'.

Nisam naivan ja koji mislim da se treba u četiri godine iščupati bilo kakav pozitivan pomak, naivan je onaj ko misli da će SDA ikad biti irelevantan politički faktor u BiH. Karte na bh. političkoj sceni su odavno podijeljene i u bošnjačkom tijelu (u kojem su se NS-ovci zakovali) ima mjesta za SDA, jednu socijalističku stranku u koju će se na kraju stopiti SDP i DF i još nešto treće. NS treba postupnim jačanjem i konkretnim potezima tražiti svoje mjesto da nakon što se sudstvo pozabavi Fahrom oni budu ta treća stranka oko koje će se ove dvije otimati. Sve drugo je samozavaravanje i ubleha.
Po mom mišljenju NS može jedino nešto napraviti sa srodnim strankama. Nije to državni parlament pa da je u pitanju opstanak.

Ja znam da je SDA tu, ali treba raditi na tome da se njihov uticaj minimalizira tj. da se, ukoliko je moguće, izbace iz vlasti gdje god za to prilika postoji.

Broj glasova i legitimitet gore dole, uvijek odlučuje prosta većina na kantonalnom nivou, tako da priča da SDA mora u vlasti postaje irelevantna.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#20014 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Ridjobrki wrote:@tvsabina:

Da.
Niti ja ne želim ponovo da ulazim u detalje , pogotovo jer kod ovakvih rasprava trljaju ruke baš oni čiji potezi su i doveli do njih.
Ionako mala građanska pozicija danas je kod nas podijeljena - vješt potez nema šta.
Gorljiva simpatizerka NS-a jesam , ipak ne mogu prihvatiti da mi pišeš sa "imate,nepostojite,nema vas" u kontekstu Naše Stranke...svakako nema veze , moja gorljivost spram NS-a apsolutno ljude može dovesti u zabludu....gorljiva sam riđobrki jer sam razočarana u svaki građanski pokret od prestanka rata do danas...pa mi je valjda stalo do toga da se ovaj očuva...

Tu se razlikujemo ,svaka politička partija želi na vlast , ali vlast radi vlasti , vlast radi trika , vlast radi varke protivnika je ipak nešto drugo...
A toga imamo na bacanje...

Hajder je pitanje za Zuhrića ili Kojovića...ne sumnjajmo u transparentnost odgovora zar ne....?

Srdačan pozdrav.
Ridjobrki

#20015 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

fosna2014 wrote:
Po mom mišljenju NS može jedino nešto napraviti sa srodnim strankama. Nije to državni parlament pa da je u pitanju opstanak.

Ja znam da je SDA tu, ali treba raditi na tome da se njihov uticaj minimalizira tj. da se, ukoliko je moguće, izbace iz vlasti gdje god za to prilika postoji.

Broj glasova i legitimitet gore dole, uvijek odlučuje prosta većina na kantonalnom nivou, tako da priča da SDA mora u vlasti postaje irelevantna.
Ja mislim da se treba koristiti svaka prilika da se uradi šta bilo ali pusti mene, ja sam iz realnog sektora i nisam od acipsovaca pamet kupio...

Na kraju krajeva, eto sa'će zima i snijeg pa mogu skupa sa srodnim strankama dobrog Snješka napraviti. Mrkvu i dvije šljive već imaju u rukama.
Pedja Kojovic

#20016 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

fosna2014

"Koliko (u %) je po tvom mišljenju NS ideloški/politički blizak SDP-u, DF-u, LDS-u, SBB-u i SDA-u."

Ne vjerujem da mogu odgovoriti na ovo zanimljivo pitanje brojkama.
Licni stav, telegrafski;

SDP je pred reformama i ne znamo da li ce iz njih izaci "titoviran" ili moderniziran.
DF - novi, neukaljani, u mojim ocima imaju kredit za postignuti rezultat i drzim im fige.
LDS- njihovi vjecnici ja mislim vec odavno funkcionisu kao samostalni - nema partijske strukture.
SBB = SDA 2.0, ali nisu toliko investirani u sadasnji sistem.
SDA - kadrovi koji dominiraju zamisljaju ovu partiju kao francizu Erdoanove partije, mladji kadrovi daju nadu.

p.k.
fosna2014

#20017 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by fosna2014 »

Ridjobrki wrote:
fosna2014 wrote:

Ja mislim da se treba koristiti svaka prilika da se uradi šta bilo ali pusti mene, ja sam iz realnog sektora i nisam od acipsovaca pamet kupio...

Na kraju krajeva, eto sa'će zima i snijeg pa mogu skupa sa srodnim strankama dobrog Snješka napraviti. Mrkvu i dvije šljive već imaju u rukama.
Dobro, sarkazam nije moja jača strana, ali bolje sisa u ruci nego k***c na glavi. :izet:
fosna2014

#20018 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by fosna2014 »

Pedja Kojovic wrote:fosna2014

"Koliko (u %) je po tvom mišljenju NS ideloški/politički blizak SDP-u, DF-u, LDS-u, SBB-u i SDA-u."

Licni stav, telegrafski;

SDP je pred reformama i ne znamo da li ce iz njih izaci "titoviran" ili moderniziran.
DF - novi, neukaljani, u mojim ocima imaju kredit za postignuti rezultat i drzim im fige.
LDS- njihovi vjecnici ja mislim vec odavno funkcionisu kao samostalni - nema partijske strukture.
SBB = SDA 2.0, ali nisu toliko investirani u sadasnji sistem.
SDA - kadrovi koji dominiraju zamisljaju ovu partiju kao francizu Erdoanove partije, mladji kadrovi daju nadu.

p.k.
Hvala na odgovoru.
Ridjobrki

#20019 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

@tvsabina: Građanska pozicija u BiH je podijeljena isključivo svojom krivicom i krivicom njenih predstavnika. Oni UVIJEK nađu neki sofisticiran razlog da se ništa ne radi, da se ne ujedinjuju, da ne prave koalicije, da ne postižu rezultate... Bio, vidio. Znam ja i tok prvih pregovora o ujedinjavanju lijevog centra, svjedočio sam tome i vidio da od njih nikad nikakvog haira biti neće. Ljudi koji vode građansku poziciju od BiH su totalno odlijepljeni od realnosti bh. politike i u tome je cijeli problem. Ali eto, živi bili pa vidjeli, daj Bože da ja griješim. :) I ne sekiraj se za Hajdera, to je prošlost koja je riješena ali ne zahvaljujući Kojoviću ili Zuhriću nego meni i mojoj ekipi na lokalnom nivou.
palermo

#20020 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

Pedja Kojovic wrote:

Licni stav, telegrafski;
.
Ne repliciram,niti komentiram, nego mi samo onako pade na pamet, kako je meni na onom izborometru (kako li se već zvao) ispalo da se moji stavovi podudaraju negdje u istom (visokom procentu) sa SDA i NS. I znam da me to nije iznenadilo......al valjda što bi rekao naš legendarni Besim Spahić :D sličnosti i jesu razlog da se ne volimo...
kox

#20021 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kox »

fosna2014 wrote:
Oprosti brko, ALI ...

Ljudi rekli NE i dobro.
Nešto se ne sjećam da sam pročitao ko su ti koalicini partneri koji bi Našoj Stranci makar teoretski bili prihvatljivi. Za DF se čini mi se Pedja Kojović jednom izjasnio, ali ko još ? Fahrin SBB, Zlatkov SDP ? I kada bi ta misteriozna koalicija moralnih vertikala nekom ludom srećom osvojila većinu u bošnjačkim kantonima ko bi za Našu Stranku bio prihvatljiv partner na federalnom i državnom nivou ? HDZ, HDZ 1990, SDS, SNSD ? Ili bismo morali sačekati preporod srpskog i hrvatskog korpusa da bi se formirala vlast na ovim nivoima ?
Našu Stranku podržavam zbog njihovih razumnih stavova i priče da se problemi moraju rješavati, u šta se uklapa i njihova saradnja sa SDA u OV Centar, Pedjina saradnja sa Konakovićem, svojevremeno protivljenje SDP-u u gradskom vijeću (iako sam tada prema sdp-u još uvijek imao simpatije i nadao se da će 'doći sebi') ili podrška Marjanoviću. Pedjina priča mi je i dalje uglavnom na tom kursu, ali odluke stranke mi više liče na traženje alibija kako se ne bi preuzela odgovornost. A takvi izgovori će se uvijek moći naći, pogotovo ako ikada ozbiljno pokušaju postati nešto više od stranke 4 gradske opštine Sarajeva i ući u vlast bilo gdje osim u Kantonu Sarajevo i možda Tuzli.
Last edited by kox on 25/11/2014 07:27, edited 1 time in total.
kox

#20022 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kox »

.
clanstranke

#20023 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by clanstranke »

Svaka cast na argumentima ridjobrki. Mada potpuno razumijem i tvsabina. Evo i zasto, siguran sam da su Samer i Pindzo dosli sa one 52 rijeci na sastanak sto je potpuno ublehaski, losije i od SDA - oni bi to bar znali sakriti. E sad, sa takvim DF-om i jos gorom SDA Nasa stranka bi stvarno imala minimalne sanse. Ipak, uzmu li se u obzir javni stavovi NS da je Kanton pred kolapsom a njima nudjeno da udju unutra i pokusaju zaustaviti kopace naseg dna zaista im se moze prigovoriti i izgradjena dosljednost i stvarna spremnost i sposobnost da nesto mijenjaju. Jer, kao sto ridjobrki odlicno poentira, dok se sve namjesti kako oni zele da bi usli u vlast, ta ih vlast vise nece trebati. Tada ce biti nesto kao LDS ili GDS.

PS: slusao sam Sabinu na Federalnom - krupne opozicione fraze bez ikakvog pokrica. Jos nesto: cudi me da politicki aktivni ljudi i nakon 20 godine ne mogu da shvate da je SDA neizostavna, permanentna i moze se poraziti samo djelima i to u direktnom obracunu, ne rjecima...kako kazu latinjani:Acta Non Verba.
Pedja Kojovic

#20024 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Vjerovatno je omaska moje komunikacije na proteklih par strana da nisam pisao o odgovornosti jer sam mislio da je ocigledno.

Nas prijedlog za formiranje vlade kantonalnog spasa bez SDA - kao i modifikacija tog prijedloga (nedominantno ucesce SDA) - podrazumijevaju da bi
Nasa stranka preuzela odgovornost za implementaciju odnosno neuspjeh u implementaciji programa i rezultate odnosno izostanak rezultata.
Nama je, medjutim, neprihvatljivo da budemo simbolicni dio Vlade i da od volje SDA zavise cak i reforme u resorima za koje smo nominalno zaduzeni.

Primjer;
Jedan od cetiri principa koje je DF ponudio tokom nasih razgovora jer, ulazak finansijske policije u sva javna preduzeca. (Pretpostavljam, kantonalna).
To je, bez sumnje, dobra inicijativa, iz vise razloga i mislim da bi se vecina gradjana slozila da postoji potreba da se stanje u tim preduzecima konacno "izvede na cistac". Ivodjenje na cistac ne znaci samo ulazak finansijske policije i njihova forenzika. To bi, po meni, trebalo da podrazumjeva i utvrdjivanje odgovornosti, odnosno, procesuiranje u onim slucajevima u kojima za to postoji zakonski osnov.
Medjutim.
Da taj princip ne bi ostao samo na deklarativnom ili medijskom nivou neophodno je u kantonalnom budzetu za 2015. godinu predvidjeti novac za konacno popunjavanje radnih mjesta u Tuzilastvu u skladu sa sistematizacijom tog drzavnog organa koja je usvojena jos davno. Oni koji pazljivo prate kantonalnu politiku znaju da Tuzilastvo iz godine u godinu, cijeli prethodni i onaj mandat prije toga, trazi od Vlade da im odobri uposljavanje neophodnog osoblja, pogotovo u odjelima za finansijski, privredni, kriminal. Ne radi se samo o tuziocima, nego i o strucnim saradnicima a posebno je kriticna i apsurdna situacija sa daktilografima, zbog cijeg nedostatka tuzioci nisu u stanju pravovremeno obraditi predmete.
Ista stvar se odnosi na inspekcije, itd.

Nemam nikakve sumnje da ce SDA potpisati princip o ulasku finansijske policije u javna preduzeca.
Tuzlistvao je vec prenatrpano predmetima koje je MUP KS uputio, a koji su bazirani na revizorskim izvjestajima - koji ne navode samo racunovodstvene pogreske nego i zakone koji su u trosenju javnog novca pocinjene.

Ali cisto sumnjam da je v.d. premijer Kozadra - za pet godina koliko je ministar finansija dobio je 5 negativnih (ne sa rezervom) revizorskih izvjestaja- tu stavku predvidio u budetu za 2015. Sada slijedi prica da je kasno mjenjati budzet, da se mora usvojiti na vrijeme zbog kreditora, itd. i oslanjanje na zaboravnost gradjana da je budzet za ovu godinu usvojen na posljednji zakonski moguc dan, 31. mart.

p.k.
Last edited by Pedja Kojovic on 25/11/2014 14:57, edited 1 time in total.
homega

#20025 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by homega »

Pedja Kojovic wrote:...Nas prijedlog za formiranje vlade kantonalnog spasa bez SDA - kao i modifikacija tog prijedloga (nedominantno ucesce SDA) - podrazumijevaju da bi Nasa stranka preuzela odgovornost za implementaciju odnosno neuspjeh u implementaciji programa i rezultate odnosno izostanak rezultata.
p.k.
Kako bi se ta odgovornost implementirala, sprovela, realizirala, u slučaju vašeg neuspjeha? Koje konkretne konsekvence biste ponudili javnosti?
Locked