Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
LBVIEW

#20001 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by LBVIEW »

ultima_palabra wrote:Vako i 92. kad su dolazili Krajisnici u Travnik, sve i jedan je bio iz centra Banjaluke :mrgreen:
A Travnik kao metropola? :lol:
Radio Sarajevo

#20002 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

LBVIEW wrote:
ultima_palabra wrote:Vako i 92. kad su dolazili Krajisnici u Travnik, sve i jedan je bio iz centra Banjaluke :mrgreen:
Za papke koji kažu da su iz centra Banjaluke, itekako je metropola.
LBVIEW

#20003 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by LBVIEW »

Pa imas pun kurac papaka u samom Sarajevu, dakle ne cini metropola papka "gradjaninom". :D
ultima_palabra

#20004 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by ultima_palabra »

LBVIEW wrote:
Makar toliko da ga niko ne sakriva kao mjesto rodjenja.
Banksy

#20005 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Banksy »

Seyfo wrote:
Najvise kukaju da nema kina i kulturnih dogadjaja oni koji nikad tamo ne idu niti im takvo nesto pada na pamet. Pojma nemaju sta se desava i desava li se ista. Kako ce i znati kada nisu dio toga a svaku vijest u medijima o festivalima,filmovima,koncertima,kulturnim vecerima, predstavama i sl,uredno preskacu?
Kino nikad nije bilo mjerilo, bilo čega. Kod Tita je svako selo imalo Dom kulture s kinom, i projekcije, bar vikendom.

Nego, ako govorimo o Sarajevu, pobroj mi ''festivale, koncerte, kulturne veceri, predstave'' izložbe, bilo kakav sadržaj kulture narednih sedam dana.
Banksy

#20006 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Banksy »

LBVIEW wrote:
U usporedbi s ostalim manjim bh gradovima, Travnik je uvijek bio metropola. I ljudima, i duhom, i sadržajem.
zubi

#20007 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zubi »

Banksy wrote:
Seyfo wrote:
Najvise kukaju da nema kina i kulturnih dogadjaja oni koji nikad tamo ne idu niti im takvo nesto pada na pamet. Pojma nemaju sta se desava i desava li se ista. Kako ce i znati kada nisu dio toga a svaku vijest u medijima o festivalima,filmovima,koncertima,kulturnim vecerima, predstavama i sl,uredno preskacu?
Kino nikad nije bilo mjerilo, bilo čega. Kod Tita je svako selo imalo Dom kulture s kinom, i projekcije, bar vikendom.

Nego, ako govorimo o Sarajevu, pobroj mi ''festivale, koncerte, kulturne veceri, predstave'' izložbe, bilo kakav sadržaj kulture narednih sedam dana.
https://jazzfest.ba/en/programme-2019/
Banksy

#20008 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Banksy »

Jazzfest je u novembru, jednom godišnje,

Daj mi ''tekuću kulturu'', sedmične najave,
ili proteklih pola godine, ko je to svirao, bilo koju vrstu muzike, inostrani ili regionalni, ko je pozorišni gostovao, šta se to dešavalo u Sarajevu, a da nije SFF, Jazzfest ili Sarajevska zima? Ili heftična piva pod najlon šatorom.
Šta, ko, gdje, kad?

A ja ću ti pobrojati, ne Zagreb i Beograd, već, za početak, futavu Banja Luku.
zubi

#20009 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zubi »

Banksy wrote:Jazzfest je u novembru, jednom godišnje,

ili proteklih pola godine, ko je to svirao, bilo koju vrstu muzike, inostrani ili regionalni, ko je pozorišni gostovao, šta se to dešavalo u Sarajevu, a da nije SFF, Jazzfest ili Sarajevska zima? Ili heftična piva pod najlon šatorom.
Šta, ko, gdje, kad?

Zaboravila si MESS, frisko zavrsen :D

https://mess.ba/
carpathia

#20010 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by carpathia »

Odoše dvije familije za Njemačku. Kazu dosadila im ova nesigurnost, male plate, posao od danas do sutra. Svi fakultetski obrazovani, imaju kuće(naslijedili doduše), pa i auto se fino voza. U obje familije oboje rade.
Ali kako oni kažu sve je to slabo. Iako su dvije plate čovjek sebi malo šta može luksuzno priustiti
HAVANA

#20011 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

https://sarajevo.travel/ba/dogadjaji/po ... erformansi Evo pa trazite,da mi je malo vise vremena probralo bi se nesta,muzike,filma,predstave...Ja ne znam koliko vremena vi slobodnog imate pa vam je to problem.Uvijek imam sta, al nemam kad.
Tomahawk11
Globalni moderator

#20012 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Ovdje nema dovoljno kulturnih dešavanja, kad odeš u Njemačku, nemaš dovoljno vremena da ideš na ta kulturna dešavanja...nikad dva dobra sastaviti.
Hajvan

#20013 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hajvan »

carpathia wrote:Odoše dvije familije za Njemačku. Kazu dosadila im ova nesigurnost, male plate, posao od danas do sutra. Svi fakultetski obrazovani, imaju kuće(naslijedili doduše), pa i auto se fino voza. U obje familije oboje rade.
Ali kako oni kažu sve je to slabo. Iako su dvije plate čovjek sebi malo šta može luksuzno priustiti
posteno.

ono sto nije posteno je da te nekretnine koje ostaju nece biti adekvatno sada oporezovane.
a tu se vracamo na poletiku i nerad iste.
Banksy

#20014 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Banksy »

zubi wrote:
Banksy wrote:Jazzfest je u novembru, jednom godišnje,

Šta, ko, gdje, kad?

Zaboravila si MESS, frisko zavrsen :D

https://mess.ba/
Da, četiri ''festivala'', a između, zaboravljeni, tamni vilajet. I ne samo u kulturi.

Ali sve je to nepotrebna, suvišna priča. Oni koji odlaze, znaju o čemu govorimo.
HAVANA

#20015 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Tomahawk11 wrote:Ovdje nema dovoljno kulturnih dešavanja, kad odeš u Njemačku, nemaš dovoljno vremena da ideš na ta kulturna dešavanja...nikad dva dobra sastaviti.
Ubi se nasa dijaspora u njemackoj pozorisnim predstavama.Ponedeljkom,srijedom i petkom idu.Subotom je opera a nedeljom balet. :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#20016 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

HAVANA wrote:
Tomahawk11 wrote:Ovdje nema dovoljno kulturnih dešavanja, kad odeš u Njemačku, nemaš dovoljno vremena da ideš na ta kulturna dešavanja...nikad dva dobra sastaviti.
Ubi se nasa dijaspora u njemackoj pozorisnim predstavama.Ponedeljkom,srijedom i petkom idu.Subotom je opera a nedeljom balet. :D
Ma ja, a mi subotom na pivu. Ko nas :izet: :D
HAVANA

#20017 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Tomahawk11 wrote:
HAVANA wrote:
Ma ja, a mi subotom na pivu. Ko nas :izet: :D
Evo i ovo ne stigoh otici a moram :janpi: :twisted: https://www.klix.ba/magazin/treceg-okto ... /190916068 Da vidim kako je,nije garant ko u minhenu,tamo sam u neka doba skonto da znam pjevat na njemackom. :D Juce konto al cerka nas odvede u nekakav dzipsi na poljine da gledamo zalazak sunca,jedemo kobasice i pijem sefte. :-D
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#20018 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by W0rM »

Hajvan wrote:
carpathia wrote:Odoše dvije familije za Njemačku. Kazu dosadila im ova nesigurnost, male plate, posao od danas do sutra. Svi fakultetski obrazovani, imaju kuće(naslijedili doduše), pa i auto se fino voza. U obje familije oboje rade.
posteno.

ono sto nije posteno je da te nekretnine koje ostaju nece biti adekvatno sada oporezovane.
a tu se vracamo na poletiku i nerad iste.
Jah... kao jos jedan dodatan porez ce popraviti stanje stvari za ostale u BiH?
detroit-mercy

#20019 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Bloo wrote:
Radio Sarajevo wrote:
espn wrote:Najviše nepismenih u regiji

Prema podacima posljednjeg popisa stanovništa u BiH iz 2013. godine, od ukupnog broja osoba starijih od deset godina, nepismenih je bilo 89.794 ili 2,82 posto, od čega 3,17 posto u RS-u, 2,83 posto u Brčko distriktu te 2,63 posto u Federaciji BiH. Od ukupnog broja nepismenih 0,8 posto su muškarci i 4,8 posto žene.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/obrazov ... /191016082
Ko ti brani da postaneš pismen?
Ovo treba uokviriti - tipična reakcija genusa Homo balkanikus, vrste Bosniaens.
Pokušaj humora, interpretiranje poražavajućih činjenica kao ličnu uvredu, apsolutno ignorisanje fakta...
Ali u isto vrijeme se je dohvatio holandske pipe i ne pada mu napamet da je pusti. Mada lozi raju da samo sto se nije vratio. I tako vec 10 godina :mrgreen: .
uglavnomja

#20020 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

nepismenost je stvar izbora, uglavnom roditelja :twisted: , ili nedovoljnih mentalnih kapaciteta, nikako necega tatrane

u zemlji u kojoj je osnovno skolovanje obavezno
i besplatno

cak i roditelji placaju kazne ako djecu ne salju u skolu

i poseban momenat vadjenje zenske djece iz skole poslije 4. osnovne :roll:
samo da se zna potpisati, vise joj ne treba

mislim da je krajina bila jedno vrijeme top na tu temu
Radio Sarajevo

#20021 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

detroit-mercy wrote: Ali u isto vrijeme se je dohvatio holandske pipe i ne pada mu napamet da je pusti. Mada lozi raju da samo sto se nije vratio. I tako vec 10 godina :mrgreen: .
Šta ima u Detroitu, jeste li s oporavili ili se još propali grad kojim se ne smije proći po mraku?
Radio Sarajevo

#20022 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Super mi je kako likovi Sarajevo Holiday Market predstavljaju kao "pivu ispod šatora", dok im je Oktober Fest nešto savršeno, vrijedno divljenja, predivno... A u suštini se mlađarija valja po cesti od pive, sve je skupo i tolika je gužva da ne možeš proći ulicom. Bio sam jednom i ne bi me mrtvi Tito više natjerao. Fuj.

Ali kompleks niže vrijednosti je čudo.
512MB

#20023 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Dobro razumijem taj balkanski refleks da je govno super ako je tvoje, ali malo kritike nije na odmet. Svi bi mi htjeli da je Sarajevo moderna evropska metropola, al nije i jebat ga sad, treba raditi na tome. Ali sadržaja nema jer ljudi nisu zainteresovani za to, a ne jer nema ko šta ponuditi. Eno iako se rekne nešto o teatru il operi, to se odma ismijava i omalovažava...

Moja ćerkica je samo ove godine sa školom bila dva puta na musical, dva puta u muzeju i jednom u teatru. Tolko puta Melburn nije ni u čevapđinici bio :lol:
SD7

#20024 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SD7 »

detroit-mercy wrote:
Bloo wrote:
Radio Sarajevo wrote:
Ko ti brani da postaneš pismen?
Ovo treba uokviriti - tipična reakcija genusa Homo balkanikus, vrste Bosniaens.
Pokušaj humora, interpretiranje poražavajućih činjenica kao ličnu uvredu, apsolutno ignorisanje fakta...
Ali u isto vrijeme se je dohvatio holandske pipe i ne pada mu napamet da je pusti. Mada lozi raju da samo sto se nije vratio. I tako vec 10 godina :mrgreen: .
Jos uvijek je pod kulturnim sokom koji je dozivio pri dolasku u NL...vidis da lik tuce zene po amsterdamskim parkinzima...cim se od soka oporavi, vratit ce se
Alles-Tamam

#20025 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Alles-Tamam »

Svi ti koji nemaju vremena, za bilo sta ne samo pozoriste su sami sebi krivi.
Niko te ne Nike svezao na radnom mjestu da radiš 12 sati dnevno 6 dana u sedmici :-D
Post Reply